![]()
Το Σχολείο Θεωρίας, Ιστορίας & Κριτικής Κινηματογράφου “Βασίλης Ραφαηλίδης” το Σάββατο 6/2/2010 από 16.00-20.00 στα πλαίσια των 12 Μαθημάτων για τον Κινηματογράφο διοργανώνει αφιέρωμα με θέμα:
![]()
Πολωνικός, Ουγγρικός, Τσεχοσλοβάκικος, Γιουγκοσλαβικός & Ρώσικος Κινηματογράφος (της εποχής του αείμνηστου υπαρκτο-ανύπαρκτου σοσιαλισμού). Αναζητώντας την χαμένη επικαιρότητα και αίγλη του κινηματογράφου από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Γνωριμία με τον κινηματογράφο εθνικών κινηματογραφιών που πρόσφεραν πολλά στην εξέλιξη της κινηματογραφικής γλώσσας και προσπάθεια αιτιολόγησης της “παρακμής” τους στην νέα εποχή. Είναι αληθινή αυτή η παρακμή ή εικονική;
Θα προβληθούν αποσπάσματα από χαρακτηριστικές και σπάνιες ταινίες των Αντρέϊ Βάιντα, Κριστόφ Ζανούσι, Αντρέι Ζουλάφσκι, Βόιτσεκ Χάας, Βαλέριαν Μπόροβζικ, Ρομάν Πολάνσκι, Κριστόφ Κισλόφσκι, Μίκλος Γιάντσο, Ζόλταν Φάμπρι, Ίστβαν Ζάμπο, Μίλος Φόρμαν, Βέρα Χιτίλοβα, Γίρι Μέντζελ, Γιαν Σβανκμάγιερ, Ντούσαν Μακαβέγιεφ, Εμίρ Κουστορίτσα, Αντρέι Ταρκόφσκι, Νικήτα Μιχάλκωφ, Όταρ Ιοσελιάνι, Σεργκέι Παρατζάνωφ, Τενγκίζ Αμπουλάτζε, Αντρέι Κοντσαλόφσκι, Έλεμ Κλήμωφ, κ.α. ενώ στις 18.15 θα προβληθεί, αναλυθεί και συζητηθεί η ταινία του Μίλος Φόρμαν “Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς” (1965).
Την εισήγηση και τον σχολιασμό των αποσπασμάτων θα πραγματοποιήσουν οι Γιάννης Καραμπίτσος και Κώστας Τερζής (κριτικός κινηματογράφου Αυγής) σε ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα που θα εφαρμόζει στο εξής το Σχολείο Βασίλης Ραφαηλίδης αξιοποιώντας στο έπακρο την συνεργασία με τους έλληνες κριτικούς και θεωρητικούς του σινεμά.