Μαθήματα Μοντάζ

 

Το Μοντάζ είναι το κυριότερο εκφραστικό μέσο του κινηματογράφου. Κατά πολλούς θεωρητικούς είναι αυτό που το ξεχωρίζει από τις άλλες τέχνες. Χωρίς αυτό, ισχυρίζονται, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ο κινηματογράφος. Όπως και να έχει στο Μοντάζ οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η δημιουργία της κινηματογραφικής γλώσσας. Στην διαλεκτική διεργασία του Ντεκουπάζ-Μοντάζ, όπως σωστότερα έπρεπε να λέγεται, οφείλεται σε καταλυτικό βαθμό η δημιουργία του κινηματογραφικού χωρόχρονου, του ρυθμού, της ιδέας, της αφηγηματικής δομής μιας ταινίας.

Αντίθετα από ότι έχει επικρατήσει στον πολύ κόσμο αλλά και στους ανθρώπους του κινηματογράφου, το Μοντάζ δεν αποτελεί  πάνω από όλα μια τεχνική διεργασία. Είναι κυρίως μια καλλιτεχνική διεργασία.  

 Ακόμα και όταν νομίζουμε ότι δεν υπάρχει μοντάζ, όταν θεωρούμε ότι έχει καταργηθεί, όπως στις περιπτώσεις των μονόπλανων και των πλάνων σεκάνς, αν το δούμε σαν μια αναλυτικο-συνθετική διαδικασία όπου το μυαλό του καλλιτέχνη ντεκουπάρει, κομματιάζει «τεμαχίζει» την πραγματικότητα για να τη συνθέσει εκ νέου με την μορφή του καλλιτεχνικού του οράματος, του υποκειμενικού κινηματογραφικού του σύμπαντος και τότε υπάρχει μοντάζ αλλά στην περίπτωση αυτή θα το αποκαλούσαμε «μοντάζ εκ των προτέρων» ή «ντεκουπάζ εκ των υστέρων» αναδεικνύοντας την υφή της απόλυτα διαλεκτικής και γοητευτικής αυτής καλλιτεχνικής διεργασίας.

Στο Σχολείο του Μοντάζ θα διδαχτεί η Θεωρία και Ιστορία του μέσα από την προβολή και ανάλυση αποσπασμάτων από χαρακτηριστικές κινηματογραφικές ταινίες. Θα προσεγγιστούν όλοι οι βασικοί σταθμοί της ιστορίας του κινηματογράφου σε σχέση με το μοντάζ (Λυμιέρ, Μελιές, Πόρτερ, Σχολή του Μπράιτον, Γκρίφιθ,  Ρώσικη Σχολή, Γουέλς, Γκοντάρ, Αγγελόπουλος, Ταρκόφσκι) και την επίδραση του στην κινηματογραφική γλώσσα.

Θα γίνει μια σύντομη ξενάγηση στον τρόπο που γινόταν το μοντάζ μέσω της μουβιόλας πριν από τους Η/Υ δημιουργώντας αριστουργήματα, όπως “Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή”.

Θα εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες να «κόβουν» τα πλάνα τους στο σωστό σημείο, να αξιοποιούν τα ρακόρ κίνησης και βλεμμάτων, την αίσθηση του εσωτερικού και εξωτερικού ρυθμού του κινηματογραφημένου υλικού τους. Να μπορούν στα πλαίσια του εφικτού να δημιουργήσουν αυτή την αίσθηση ακόμα και αν το κινηματογραφημένο υλικό είναι κακής ποιότητας. Ρυθμό πρέπει να έχει ακόμα και ένα βίντεο γάμου, ένα βίντεο διακοπών, οι ερασιτεχνικές λήψεις που κάνουμε και που τότε ανακαλύπτουμε τον Αγγελόπουλο μέσα μας, όπου ξεχνάμε ότι η κάμερα έχει κουμπί στοπ και τραβάμε χωρίς σταματημό. Εκεί ενεδρεύει η βαρεμάρα του θεατή ακόμα και αν είναι ο σύντροφός μας, γιατί η φλυαρία δεν γίνεται ανεκτή από τον κινηματογράφο.

Στο Σχολείο του Μοντάζ θα διδαχτεί η σύγχρονη Πρακτική του Μοντάζ μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Εκμάθηση του Adobe Premiere από τις πιο πλήρεις και δυνατές σουίτες σήμερα για το Μοντάζ όπου σε συνδυασμό με τη χρήση του After Effects και του Photoshop γίνεται ένα πανίσχυρο εργαλείο, του AVID και του Final Cut. Οι μαθητές θα διδαχτούν να χωρίζουν την οθόνη σε όσες οθόνες επιθυμούν, να αντικαθιστούν το φόντο κάνοντας χρήση της μεθόδου του blue screen και του green screen, να δημιουργούν ακίνητους ή κινούμενους τίτλους, να τοποθετούν υπότιτλους, να κινούν αντικείμενα, να βγάζουν υλικό από ταινίες και να το αναμειγνύουν με το δικό τους και άλλα πολλά εκτός από το να μοντάρουν.

Η διάρκεια κάθε μαθήματος θα είναι 2 ώρες, ενώ κάθε κύκλος θα ολοκληρώνεται μετά από 12 συναντήσεις στις οποίες οι δύο θα είναι αφιερωμένες στην Θεωρία του Μοντάζ.

Στους μαθητές θα δίνεται βεβαίωση, ενώ όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να συνεχίσουν κάνοντας την πρακτική τους στο Εργαστήρι του Μοντάζ και στη συνέχεια ως επαγγελματίες (κάλλιστα θα μπορούσε για κάποιον μαθητευόμενο να αποτελέσει μια δεύτερη δημιουργική αλλά και αποδοτική δουλειά) να κολυμπήσουν στα βαθιά νερά του Μοντάζ με την συδρομή του Σχολείου του Μοντάζ.

Τα τμήματα είναι ολιγομελή ενώ υπάρχει δυνατότητα ατομικής παρακολούθησης.

Κόστος Μαθημάτων: 110 €* (καταβλητέα σε 2 δόσεις). Έκπτωση για φοιτητές, άνεργους, ΑμεΑ, σε ζευγάρια, φίλους, γκρουπ.

Εγγραφές θα πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Συντονιστής: Γιάννης Καραμπίτσος

(Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου)

* η τιμή αυτή ισχύει μόνο για την εκμάθηση του Adobe Premiere, για τον Avid, το Final Cut και το After Effects είναι κατάτι αυξημένη.

Advertisements

3 thoughts on “Μαθήματα Μοντάζ

Add yours

  1. θα ηθελα να με ενημερωσετε ποτε ξεκινουν τα νεα τμηματα,τα διδακτρα εκμαθησης του avid,ωρες σεμηναριων και που βρισκονται οι εγκαταστασεις σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: