Ευρωπαϊκή πρεμιέρα στις 12 & 13 Αυγούστου στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, του film noir ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, “Apology of an Εconomic Ηit Μan”. Τον Οκτώβριο στις αθηναϊκές αίθουσες.

Η νέα ταινία-ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου “Apology of an Economic Hit Man” έχει επιλεγεί να συμμετέχει στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου. Η Ευρωπαϊκή Πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Αυγούστου συμμετέχοντας στην “Εβδομάδα Κριτικής” (Semaine de la Critique).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER

Director
Stelios Kouloglou
Screenwriter
Stelios Kouloglou
Producers
Lynx Productions SA
Co-Producers
Greek Film Center ERT SA Stelios Kouloglou Kenan Akkawi Ilias Bovalis in association with Moxie Films.
Executive Producers
Ilias Bovalis Drew R Figueroa Cinematographers
Dionisis Euthimiopoulos and Manolis Konsolakis
Editor
Kenan Akkawi
Composer
Active Member
Research
Ioanna Louloudi Maria Livanou Marina Demertzian Konstantinos Tsalakos Dafne Scaglioni

Προς το τέλος της δεκαετίας του 60 ο John Perkins παραπλανάται από μια femme fatale και στρατολογείται στην άκρως απόρρητη οργάνωση των «economic hit men». Η αποστολή τους είναι να πείσουν τις χώρες που είναι στρατηγικά σημαντικές για τις ΗΠΑ να δεχτούν τα τεράστια δάνεια για την ανάπτυξη της υποδομής τους και να σιγουρευτούν ότι τα προσοδοφόρα προγράμματα θα υλοποιηθούν από αμερικανικές εταιρίες. Ο τελικός στόχος είναι να αναγκαστούν αυτές οι χώρες, που φορτώνονται με τεράστια χρέη, στην οικονομική και πολιτική υποτέλεια.. Εάν κάποια κυβέρνηση δεν δεχτεί τη διαπραγμάτευση, τα «τσακάλια της CIA» , οργανώνουν πολιτικές δολοφονίες ή στρατιωτικά χτυπήματα. Εάν τα «τσακάλια» αποτύχουν, τότε ο αμερικανικός στρατός εισβάλλει στη χώρα.

Έχοντας στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες στην καινούρια του δουλειά ο Perkins θα επιχειρήσει στα τέλη της δεκαετίας του 70 να «τυλίξει» τους Προέδρους του Ισημερινού και του Παναμά. Και οι δύο απορρίπτουν τις προτάσεις του για να πεθάνουν λίγο μετά σε περίεργο αεροπορικό ατύχημα. Πεπεισμένος ότι αυτό είναι δουλειά των «τσακαλιών» αποφασίζει να μιλήσει γράφοντας ένα βιβλίο, αλλά εξαναγκάζεται στη σιωπή από απειλές και δωροδοκίες. Για το υπόλοιπο της ζωής του ο John Perkins πρέπει να το κρατήσει μυστικό. Η κρίσιμη καμπή είναι στις 9/11. Τελικά αποφασίζει να προχωρήσει.

Με βάση ένα σπάνιο προπαγανδιστικό υλικό, αναδημιουργημένες σε στυλ film noir σεκάνς και τις αποκλειστικές εξομολογήσεις του συγγραφέα best seller πλέον John Perkins, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ρίξει φως στην πρόσφατη αμερικάνικη ιστορία από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έως την εισβολή στο Ιράκ. Πρόκειται επίσης για το προσωπικό ταξίδι ενός ατόμου που αποφασίζει να πει την αλήθεια, ανεξάρτητα από τους κινδύνους για την οικογένειά του και τη ζωή του.

Είκοσι έξι χρόνια αργότερα ο Perkins επιστρέφει στον Ισημερινό για να παρουσιάσει το βιβλίο του. Αλλά ένα μεγάλο, εξοργισμένο και ανεξέλεγκτο πλήθος συγκεντρώθηκε για να ζητήσει εξηγήσεις για τα βάσανα στα οποία υπόκειται ο λαός της χώρας. Μεταξύ των ανθρώπων που μαζεύτηκαν, η κόρη του δολοφονημένου Προέδρου. Ο Perkins δεν ξέρει αν θα τον δεχτούν ή θα τον λυντσάρουν….

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το αρχειακό υλικό συγκεντρώθηκε από διαφορετικές πηγές και όλες οι συνεντεύξεις έχουν υλοποιηθεί από ερευνητική ομάδα με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Στέλιου Κούλογλου.

Ο Σκηνοθέτης για την ταινία

«Αυτό είναι ένα film noir, είπα στον εαυτό μου, όταν ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με την ιστορία του «economic hit man». Μια σέξι femme fatale, διαφθορά και δολοφονίες, κακοί τύποι, μυστικές συσκέψεις μιας αυτοκρατορίας «τσακαλιών» χαμένων μέσα στο καπνό. Υπάρχει ακόμα η αφήγηση σε voice over ενός πρωταγωνιστή παγιδευμένου σε ανεπιθύμητες καταστάσεις, flashbacks που βοηθούν στην κατανόηση της γέννησης των «economic hit men» και flash-forwards στην εισβολή και λεηλασία του Ιράκ. Χρησιμοποίησα τον χαμηλότονο φωτισμό και τις υπόλοιπες τεχνικές του film noir για να κάνω ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται μια πραγματική σύγχρονη ιστορία. Οι ταινίες film noir περιγράφονται συνήθως ως ουσιαστικά απαισιόδοξες. Αλλά η αφηγηματική δομή και ανάπτυξη όπως και οι τελικές σεκάνς της ταινίας, όπου ο πρωταγωνιστής απολογείται μπροστά στο λαό του Ισημερινού για τις πράξεις και ενέργειές του, προσδίδουν έναν αισιόδοξο τόνο στην ταινία. Σε έναν κόσμο γεμάτο κυνισμό και πολέμους υπάρχει ακόμα χώρος για την λύτρωση και την ελπίδα».

Ο Στέλιος Κούλογλου είναι Έλληνας δημοσιογράφος. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι, στο Τόκιο και στην Ινδία. Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί το 1981 στο Aντί και αργότερα εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης στο “Βήμα”. Διετέλεσε ανταποκριτής της εφημερίδας “Αυγή” στο Παρίσι και το 1989 εγκαταστάθηκε στην Μόσχα απ όπου κάλυψε τις εξελίξεις στην Σοβιετική Ένωση και τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες για λογαριασμό του ραδιοσταθμού “Sky” και της εφημερίδας “Καθημερινή”. Τα χρόνια 1992-95 κάλυψε ως ειδικός απεσταλμένος τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης αρθρογραφεί σε περιοδικά και έχει γράψει 7 βιβλία. Το τελευταίο του βιβλίο («Μην πας ποτέ μόνος στο ταχυδρομείο»), είναι best seller με περισσότερα απο 35.000 αντίτυπα. Από τον Οκτώβριο του 2005 επιμελούνταν και παρουσίαζε την εκπομπή “Θεματική Βραδιά” στην ΕΤ1.

Από το 1996 ο Κούλογλου επιμελούνταν και παρουσίαζε την εκπομπή Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα στη δημόσια τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.). Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα ήταν μια ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή ντοκιμαντέρ πάνω σε διεθνή και ελληνικά ιστορικά και σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, εστιάζοντας κυρίως στις εμπειρίες των πρωταγωνιστών τους αλλά και των απλών ανθρώπων. Από το 1996, οπότε και ξεκίνησε, η εκπομπή βρισκόταν στον κατάλογο των καλύτερων τηλεοπτικών προγραμμάτων και επιλέχθηκε για να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Βραβεύθηκε τέσσερις φορές ως η καλύτερη ελληνική ενημερωτική εκπομπή. Το Σεπτέμβριο του 2000 και 2001 της απονεμήθηκε το “Euro-Comenius”, το ευρωπαϊκό βραβείο για ιστορικά ντοκιμαντέρ.Στις 12 Μαΐου 2008 η διοίκηση της ΕΡΤ, με ανακοίνωση του προέδρου της Χρήστου Παναγόπουλου αποφάσισε τη διακοπή της συνεργασίας του κρατικού καναλιού με τον δημοσιογράφο.. Ως αιτιολογία, η διοίκηση ανέφερε το ότι οι εκπομπές του έχουν κάνει τον κύκλο τους. Σύμφωνα με τον ίδιο τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση είχε απαγορεύσει την προβολή εκπομπής με τίτλο “Νέοι εργαζόμενοι και 700 €” ενώ επίσης αρνήθηκαν να συνεργαστούν για την ολοκλήρωση της εκπομπής με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα από τον Μάο έως και τους Ολυμπιακούς. Για το θέμα της διακοπής της συνεργασίας τους με την ΕΡΤ έγιναν επερωτήσεις από βουλευτές προς τον αρμόδιο υπουργό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.