Συναυλίες Κέντρου Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας στην Τήνο & Μύκονο, Κυριακή 10 Αυγούστου 2008 & Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Δύο συναυλίες με τον διεθνούς φήμης μπάσο Nicholas Isherwood και την πιανίστα Μαρία Αλούπη στην Τήνο και την Μύκονο.

 “Κατά την διάρκεια εγκαινίων σε Γαλλική Gallery το 1902, γεννήθηκε η ambient μουσική. Οι μουσικοί αφού ικέτευσαν τους πάντες να τους αγνοήσουν, εμφάνισαν αυτό που αργότερα ονομάστηκε “furniture music” – μουσική των επίπλων ή αλλιώς “background music”- μουσική του υποβάθρου, μουσική ως ταπετσαρία έτσι ώστε να μην τραβάει την προσοχή”.

   Μουσικά έργα που προκύπτουν από τον μοντερνισμό της εποχής και προϊδεάζουν πολλά μετέπειτα μουσικά ρεύματα του 20ού αιώνα. Μουσική που χαρακτηρίζεται ως πρόδρομος του μινιμαλισμού, της επαναλαμβανόμενης μουσικής “repetitive music”, του θεάτρου του παραλόγου, που με την σειρά τους συνδέονται με τον φουτουρισμό – προμηνύοντας ακόμα και “μηδενιστικές” φιλοσοφικές θέσεις όπως ο νιχιλισμός, ο ντανταϊσμός.

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008 – ώρα 21.00 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Τήνο.

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008 – ώρα 21.00 στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Μύκονο.

Είσοδος Ελεύθερη.

Συνδιοργάνωση: Κέντρο Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας

Περισσότερες πληροφορίες:  www.cmcp.gr

Nicholas Isherwood, τραγουδιστής (μπάσσος)

Ο Nicholas Isherwood είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της σύγχρονης και μπαρόκ μουσικής. Έχει συνεργαστεί με τους Joel Cohen, William Christie, Peter Eötvös, Paul McCreesh, Nicholas McGegan, Kent Nagano, Zubin Mehta και Gennadi Rozhdestvensky καθώς επίσης και με τους συνθέτες Sylvano Bussotti, Elliott Carter, George Crumb, Hans Werner Henze, Mauricio Kagel, György Kurtág, Olivier Messiaen, Giacinto Scelsi, Karlheinz Stockhausen και  Ιάννη Ξενάκη. Έχει εμφανιστεί στις σημαντικότερες μουσικές σκηνές στον κόσμο όπως: La Scala, Covent Garden, the Théatre des Champs Elysées, Salzburg Festival, Concertgebouw, Berlin Staatsoper, Vienna Konzerthaus, Tanglewood. Έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων και στις παρακάτω  παραγωγές όπερας στους ρόλους: “Antinoo” – Il Ritorno di Ulisse in Patria του Monteverdi με τους Boston Baroque, «Claudio» – Agrippina του Händel με τον Nicholas McGegan, «Satiro» – Orfeo του Rossi, “Pan” – Alcione του Marais’ με τους  Les Arts Florissants, «Joas» – Il Gedeone του Porpora με τον Martin Haselböck, «Frère Léon» – Saint François d’Assise στην τελευταία παραγωγή με την εποπτεία του συνθέτη, «Der Tod» στις δύο παραγωγές του Ullmann’s Der Kaiser von Atlantis με τους Bach Akademie στην Στουτγκάρδη, “Roméo” – Roméo et Juliette του Dusapin’s στο Φεστιβάλ της Avignon, “Lear” – Vision of Lear του Hosokawa στην Munich Biennale, «Il Testimone» – Tieste του Bussotti στην Όπερα της Ρώμης, “Micromégas” – Micromégas του Mefano και «Lucifer» στις παγκόσμιες πρεμιέρες του Stockhausen’s Montag, Dienstag και Freitag από την Όπερα Licht στην La Scala και την όπερα της Λειψίας όπως επίσης στην Donnerstag (Όπερα Licht) στο Covent Garden.

   Στην δισκογραφία του περιλαμβάνονται 48 cds, έχει εμφανιστεί σε τρία φιλμ και έχει συμπράξει σε αυτοσχεδιασμούς με τους Steve Lacy, Joelle Léandre, Sainkho Namtchilak και David Moss. Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στα τμήματα τραγουδιού των SUNY στο Buffalo, Notre Dame και Ecole Normale de Musique και έχει διδάξει σε master classes στο Paris Conservatoire, Salzburg Mozarteum, Milan Conservatory και στο Stanford.

Μαρία Αλούπη, συνθέτης, πιανίστα, καλλιτεχνική διευθύντρια Κέντρου Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στην Αθήνα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πιάνου με την Halina Siedzieniewska – Alberth στο Μόναχο και σύνθεση με τον Gerard Pape στο Παρίσι. Σπούδασε κλασσικό χορό (Intermediate – Royal Academy of London). 

Εμφανίζεται ως πιανίστα σε ατομικά ρεσιτάλ και σε συναυλίες με μικρά σύνολα μουσικής δωματίου (duo – trio). Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται έργα από τον πρώιμο κλασσικισμό έως και τον 21ο αιώνα.

   Από το 2002 συμμετέχει ενεργά ως συνθέτης με έργα της σε φεστιβάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία, ΗΠΑ κ.α., με πιο πρόσφατες συμμετοχές στην περιοδεία του αφιερώματος στην μνήμη του K. Stockhausen στην Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία (2008), στο 3ο ISCM – Romanian Section International Festival (Δεκέμβριο 2007) και στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Sibiu – Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2007. Συνεργασίες με καλλιτέχνες διεθνούς κύρους όπως: Daniel Kientzy, Nicholas Isherwood, Gerard Pape, Cornelia Petroiu, Rex Richardson κ.ά.

 Eκδόσεις έργων από τον εκδοτικό οίκο “Νικολαίδη” και την “Ένωση Φίλων της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής”.

 Διετέλεσε Καλλιτεχνική διευθύντρια Ωδείου και Μουσικής Σχολής από το 2000 ως το 2006. Διδάσκοντας σε Ωδεία πιάνο, θεωρητικά και σύνθεση δημιούργησε ένα κύκλο μαθημάτων με τίτλο “βασικές αρχές μουσικής σύνθεσης” – συνδυαστική διδασκαλία με πρακτικές οργανικές και φωνητικές εφαρμογές που συνδέει την ερμηνεία, την σύνθεση και την ανάλυση από την αρχή της μουσικής σπουδής. Επίσης ασχολήθηκε με την δημιουργία μεθόδου βιωματικής διδασκαλίας για παιδιά 3.5-7 ετών η οποία επικεντρώνεται στην καλλιέργεια του ακουστικού κέντρου.

   Από τον Νοέμβριο του 2006 διευθύνει καλλιτεχνικά το Κέντρο Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας (ΚΕΜΣΕ). Είναι συνιδρυτής και καλλιτεχνική διευθύντρια του διεθνούς φεστιβάλ μικτών τεχνών ElectroMediaWorks ’08.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.