Φεστιβάλ Δράμας 2008, Τετάρτη 17/9, αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια: «Η εποχή του ομιλούντος-27 φωτογραφημένες συνεντεύξεις» του Μιχάλη Αναστασίου, «Παλιά, πολύ παλιά» του Πέτρου Μάρκαρη, «Χρυσή Ταινιοθήκη 1», συλλογή του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια

 

Ακόμα μία παρουσίαση βιβλίων στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17/9 στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ. Από τον συγγραφέα Ανδρέα Παγουλάτο παρουσιάστηκαν τα βιβλία «Η Εποχή του Ομιλούντος- 27 Φωτογραφημένες Συνεντεύξεις» του Μιχάλη Αναστασίου, «Παλιά, πολύ παλιά» του Πέτρου Μάρκαρη αλλά και το DVD-συλλογή ταινιών μικρού μήκους «Χρυσή Ταινιοθήκη 1».

 

«Η Εποχή του Ομιλούντος- 27 Φωτογραφημένες Συνεντεύξεις» του Μιχάλη Αναστασίου

 

Ο Μιχάλης Αναστασίου παρουσίασε το δεύτερο φωτογραφικό του άλμπουμ, σε γυμνό «με τη σιωπή του ασπρόμαυρου» να μονοπωλεί. Τίτλος της, «Η εποχή του ομιλούντος». Το βιβλίο-συλλογή, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οξύ», περιλαμβάνει φωτογραφημένες «συνομιλίες» με τα πρόσωπα που ανταποκρίθηκαν στα «κλικ» του από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Μάρτιο του 2006 και θα υπάρχουν πάντα στο μυαλό και την καρδιά του ως μια «ανάμνηση της εποχής που τον ικανοποιούσε να συνομιλεί». Ο φωτογράφος, επιλέγει άγνωστες προς τον ίδιο γυναίκες ώστε να εξερευνά το σώμα τους δίχως την περιττή-παραπλανητική ενδυμασία και να «γνωρίζει αυτούσια την αλήθεια τους». «Η εποχή του Ομιλούντος» μία «αριστοτεχνική», κατά τον Ανδρέα Παγουλάτο, σύνδεση φωτογραφιών με ποιήματα τα οποία «αποκτούν μια αλληλεξάρτηση» με τις εικόνες καθώς υπάρχει άρτια «σχέση και χημεία» μεταξύ τους.

 

 

 

«Παλιά, πολύ παλιά» του Πέτρου Μάρκαρη

 

Η ιστορία του μυθιστορήματος του Πέτρου Μάρκαρη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης» διαδραματίζεται μέχρι το τέταρτο κεφάλαιο στην Πόλη όπου ταξιδεύουν οι δύο πρωταγωνιστές, ο αστυνόμος Χαρίτος –για πρώτη φορά εγκαταλείπει το κλεινόν άστυ- και η σύζυγός του Αριάδνη. Απολαμβάνουν το κάθε τι δίπλα τους αλλά η χαρά δεν διαρκεί για πολύ. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, η Μαρία Χάμπαινα, από τον Πόντο –υπαρκτό πρόσωπο, κατά το ήμισυ,  στη ζωή του Μάρκαρη μια που μεγάλωσε τον ίδιο και την αδερφή του- που ζει στη Δράμα ξεδιπλώνει σταδιακά τον χαρακτήρα της, επιστρέφει μετά από χρόνια στα πάτρια εδάφη μέχρι που αρχίζει να σκοτώνει. Ο πρωταγωνιστής πρέπει να προλάβει τον επόμενο φόνο και να συνεργαστεί με τον Τούρκο συνάδελφό του Μουράτ, ομογενή της Γερμανίας και ευαίσθητο στις μειονότητες.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με «αύρα αστυνομική» γεμάτο «πικρία, σαρκασμό και νοσταλγία» που έχει εμφανή στοιχεία από την «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ένας «κοινωνικο-ιστορικο-πολιτικός λαβύρινθος» που εμπεριέχει προσωπικά βιώματα του συγγραφέα σε σημείο όμως που να του επιτρέπει να είναι αποστασιοποιημένος από συναισθηματισμούς και συνεπώς αντικειμενικός. Μια εκδίκηση που έχει να κάνει με τα χτυπήματα της μοίρας που έζησε για πολλά χρόνια η ηρωίδα-ηλικιωμένη κουβερνάντα και έχουν επηρεάσει τη ζωή της ίδιας αλλά και των άλλων ανθρώπων που γίνονται θύματά της. Ήρωες οι οποίοι κινούνται σε Ελληνικά εδάφη και Ελληνικό περιβάλλον με συγκεκριμένη ιστορία και σημασία για όλους μας. Ένας αστυνομικός –ο Χαρίτος- ο οποίος έχει στοιχειώσει το μυαλό του Πέτρου Μάρκαρη, είναι «σύντροφος του στη συγγραφή» και του δίνει σε κάθε του έργο απαντήσεις για την εξέλιξη της κάθε ιστορίας.

 

«Χρυσή Ταινιοθήκη 1» –

Συλλογή του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη

 

 

Είναι η πρώτη συλλογή ταινιών μικρού μήκους που κυκλοφορεί στο εμπόριο από την εταιρία παραγωγής tshort, «δέκα μικρά διαμάντια από το σώμα της ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας μικρού μήκους», επιλεγμένα με υψηλά κριτήρια ποιότητας και σεναρίου και αγάπη που προέρχεται από την ενασχόληση του ίδιου του Κυριάκου Χατζημιχάλη με το Φεστιβάλ της Δράμας και τις μικρού μήκους ταινίες. Μία προσπάθεια να μείνουν για πάντα ανεξίτηλα στην ιστορία των ταινιών μικρού μήκους όσο το δυνατόν περισσότερα από τα έργα αυτά. Μία δουλειά προσεγμένη που συνοδεύεται από 16σέλιδο ένθετο με υλικό από την ταινία, πρωτότυπη μουσική από τον Αντώνη Λιβιεράτο, συνεντεύξεις από τους σκηνοθέτες των ταινιών και κριτικές που έχουν αποτυπωθεί σε έντυπα γι’ αυτές.

 (Για το Γραφείο Τύπου, Χρήστος Κούτρας)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.