2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, Χαλκίδα 8-12/10/2008 : Πρόγραμμα, Ταινίες, Βραβεία, Εντυπώσεις

Πουλιά στο Βάλτο της Αλίντας Δημητρίου

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 Εντυπώσεις από το το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα κομμάτι του ελληνικού κινηματογράφου και θα πρέπει να κατέχει μια εξέχουσα θέση σε αυτόν. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, που έγινε στη Χαλκίδα. Από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου είχαν την ευκαιρία οι κινηματογραφόφιλοι να έρθουν σε επαφή με αυτό το παρεξηγημένο είδος του ελληνικού κινηματογράφου: το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ. Η Χαλκίδα, για ένα τετραήμερο, ταξίδεψε, πέρασε ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, τα ντοκιμαντέρ βοήθησαν να ανακαλύψουμε ένα διαφορετικό κόσμο, αυτόν που βρίσκεται ανάμεσα στο ρεαλιστικό και στο φανταστικό, στο πραγματικό και στο ιδεατό.

Μιλάμε για ένα παρεξηγημένο είδος γιατί το ντοκιμαντέρ που είναι κινηματογραφικό, δηλαδή αυτό που ακολουθεί την αισθητική και την αφήγηση του κινηματογράφου και διαφοροποιείται από το τηλεοπτικό, πολύ δύσκολα βρίσκει το δρόμο προς τις κινηματογραφικές αίθουσες, όπως και πολύ δυσκολότερα προβάλλεται στα τηλεοπτικά κανάλια. Άρα είναι πολύ δύσκολο να το δει κάποιος και αδύνατο να εξοικειωθεί με αυτό το κοινό. Λέμε, λοιπόν, ότι δεν έχει κοινό ενώ δε γίνεται τίποτε για να αποκτήσει τη στοιχειώδη επαφή με το κοινό του. Και μιλάω, φυσικά, για το κράτος και τους φορείς του.

Θα ήταν άσκοπο να αναφέρουμε μία μία τις ταινίες. Πιο χρήσιμο είναι να μιλήσουμε για το κλίμα που επικρατούσε. Όλα τα ελληνικά ντοκιμαντέρ της παραγωγής 2007-2008 προβλήθηκαν στη Χαλκίδα, στο 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Σε δύο θέατρα, στο Παπαδημητρίου και στις Πράξεις Ευρίπου, έγιναν οι προβολές. Προβλήθηκαν οι ταινίες στο Πανόραμα και στο Διαγωνιστικό Τμήμα, όπως και στο αφιέρωμα Ελλήνων Πάθη. Έξω από το Θέατρο Παπαδημητρίου οι κινηματογραφιστές βρήκαν έναν τόπο να συζητήσουν και να συνβρεθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να προβληματιστούν για τα ζωτικά τους προβλήματα.

Το διαφορετικό, σχετικά με σχεδόν όλα τα άλλα Φεστιβάλ που γίνονται στην Ελλάδα, είναι ότι δεν είδαμε την αναίτια ένταση στις κουβέντες μεταξύ των σκηνοθετών ή μεταξύ των σκηνοθετών και των δημοσιογράφων. Αντίθετα, ένα πολύ δημιουργικό κλίμα υπήρχε που διευκόλυνε τη κίνηση των ιδεών και έδειχνε ότι κάποιο πολιτιστικό γεγονός γινόταν εκεί.

Είδαμε όλη την παραγωγή κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ, μπορούσε κάποιος να ξεχωρίσει το ένα είδος από το άλλο, να ενημερωθεί, να μαγευτεί και να μπει σε αυτό τον προβληματισμό: ποια είναι τα τηλεοπτικά και ποια τα κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ, σε τι διαφέρουν τα μεν από τα δε. Κάτι που στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δυστυχώς, δεν το έχουμε δει, αντίθετα εκεί είναι όλα, στο ίδιο «τσουβάλι».

Αυτό που κάνει ξεχωριστό αυτό το Φεστιβάλ, από όλα τα άλλα όπου προβάλλονται και διαγωνίζονται ντοκιμαντέρ, είναι ότι τα είδαμε όλα και πλέον μπορούμε να πούμε ότι ξέρουμε την εθνική παραγωγή ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο. Για αυτό τον απλό λόγο αυτό το Φεστιβάλ μπορεί να πει κανείς ότι είναι εθνικό και ότι θα πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού να το προσέξει ιδιαίτερα, να το επιχορηγήσει όπως και τα άλλα Φεστιβάλ για να μπορεί να κάνει όσο μπορεί καλύτερα τη δουλειά του.

Περιμένουμε του χρόνου το Φεστιβάλ της Χαλκίδας, όπως το ονομάσαμε με το «παρατσούκλι» του, να μεγαλώσει, να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις να γίνει ο φάρος για το ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα.

Γιάννης Φραγκούλης

 

Τα βραβεία του Φεστιβάλ

Τα βραβεία του 2ου Φεστιβάλ Χαλκίδας είναι τα εξής: Τιμητική διάκριση στον Θεόδωρο Μαραγκό. 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους: «Πουλιά στο Βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου. 2ο: «Οι Εραστές της Αξού» του Νίκου Λυγγούρη. 3ο Βραβείο: «Μακρόνησος» των Ηλία Γιαννακάκη – Εύης Καραμπάτσου. Μουσικής: Νίκος Κυπουργός («Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου). Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς (για την προαναφερόμενη ταινία). Ηχου: (για την προαναφερόμενη ταινία). Μοντάζ – σκηνοθεσίας: «Ο τρίτος Τάκης» της Κατερίνας Πατρώνη. Μικρού μήκους: Τιμητική διάκριση στους Νίκο Αλευρά, Μαρία Λεωνίδα. 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους: «Live an Let Live» του Μανώλη Δημελλά. 2ο: «Μίμης Κοντός. Από την Ανατολή ως τη Δύση της σελήνης» της Καλλιόπης Λεγάκη. 3ο: «The Archelon Bubble» του Λευτέρη Φυλακτού.

 

Πουλιά στο Βάλτο

H συμμετοχή της γυναίκας σε όλες τις ιστορικές διαδικασίες, ακόμα και στις πιο ακραίες, συμμετοχή που αραμένει αφανής, είναι το θέμα της ταινίας “Πουλιά στους βάλτους”. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή και προσφορά της γυναίκα στον απελευθερωτικό αγώνα 1941-44, καθώς και στις συνέπειες που υπέστη. Στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν,. Σε εκείνο, όμως, όπου εστιάζει δεν είναι η ιστορική περιγραφή αλλά η, μέσα από τις μνήμες, τα βιώματα ή και τα ψυχολογικά τραύματα, αποκάλυψη μιας στάσης ζωής των γυναικών σε πράξεις που θεωρούμε ότι αναφέρονται μόνο στους άνδρες.

104 min, copyright 2008

Πρωτότυπη γλώσσα / γλώσσες: ελληνικά
Σενάριο:Αλίντα Δημητρίου
Παραγωγή: Αλίντα Δημητρίου
Φωτογράφος: Αλέξης Γρίβας, Αφροδίτη Νικολαΐδου
Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη

Αλίντα Δημητρίου


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε σκηνοθεσία. Είναι δημιουργός 50 ντοκιμαντέρ.

Επιλεκτική Φιλμογραφία

Καρβουνιάρηδες 1977
Σπάτα 1978
Θέατρο στο Βουνό 1985
Ανθρώπινα Δικαιώματα (Σειρά 10 ημίωρων ντοκιμαντέρ) 1988
Οι Γυναίκες (Σειρά έξι ημίωρων ντοκιμαντέρ) 1990
Όλοι Εμείς 1994
Αθήνα 1995
Για μια στιγμή 1995
Η Ζωή στα Σύρματα 2003

Βιβλία

Φιλμογραφία Ταινιών
Μικρού Μήκους 1939-1975
Λεξικό Ταινιών Μικρού
Μήκους 1939 -1992

Οι Εραστές της Αξού

Κρήτη, Ψηλορείτης, χωριό Αξός. Η 69άχρονη Μαρία υφαίνει στον αργαλειό της. Ο 73άχρονος Γιώργος, καθισμένος δίπλα της την κοιτάζει. Την βρίσκει τόσο όμορφη που καμμιά φορά η περηφάνεια του τον παρασέρνει να βάζει μέσα στο μαγαζί κάποιον περαστικό για να του την δείξει. Η αγάπη του Γιώργου και της Μαρίας
που γνωρίστηκαν παιδιά, όχι μόνο κρατάει ακόμα, αλλά με τον καιρό μεγαλώνει..Όμως παράλληλα κάτι άσχημο την απειλεί: μια αρρώστεια που εξαιτίας της ο Γιώργος μπορεί κάθε στιγμή να πεθάνει.

Βραβεία: Θεσσαλονίκη 2008: – Βραβείο Fipresci – Βραβείο ΕΡΤ 3 – Βραβείο Κέντρου Κινηματογράφου Los Angeles Greek Film Festival 2008: Jury Award (Best Documentary)

80 min, copyright 2007 Πρωτότυπη γλώσσα / γλώσσες: ελληνικά

Σκηνοθεσία: Νίκος Λυγγούρης
Παραγωγή: Νίκος Λυγγούρης
Συμπαραγωγή: Jost Hering
Hχολήπτης: Στεργιος Μουντσακης
Μοντάζ: Jost Hering
Συνθέτης Πρωτότυπης Μουσικής

Νίκος Λυγγούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπουδασε σκηνοθεσία στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Μονάχου. Από το 1971 μέχρι το 1980 έγραψε κινηματογραφική κριτική στο περιοδικό «Σύγχρονος κινηματογράφος». Η ταινία του μυθοπλασίας ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1995. Το ντοκιμαντέρ του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ κέρδισε το πρωτο βραβείο στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2004,
το Βραβείο καλλίτερης Μεσογειακής Ταινίας στο ECOCINEMA το 2004 και ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ το 2004. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Επιλεκτική Φιλμογραφία

1993 Ο Ζακ Ντουυαγιόν γυρίζει το Ζερμαίν και Μπενζαμέν
1994 Καρδιά από Πέτρα
2000 Αλεκσάντρ Σοκούροφ, Εξομολογήσεις Ενός Σκηνοθέτη
2001 Ο Δήμος Αβδελιώτης και η Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων
2004 Καλοκαιρινές Αστραπές
2007 Οι Εραστές της Αξού

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ

Κατά την διάρκεια της περιόδου 1947-52, ένα “πρωτοποριακό” πείραμα διεξαγόταν λίγο έξω από την Αθήνα. Σκοπός του πειράματος, ήταν η ιδεολογικήαναμόρφωση των κομμουνιστών και τόπος διεξαγωγής αυτού, το ερημονήσι της Μακρονήσου. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι υπέφεραν στο “Εθνικό Αναμορφωτήριο”. Πολλοί από τους επιζώντες βρίσκονται εν ζωή, όπως και αρκετοί από το αντίπαλο στρατόπεδο. Πρόσωπα και από τις δύο πλευρές του ιστορικού αυτού δράματος αποτελούν τους 4 βασικούς χαρακτήρες του ντοκιμαντέρ.

90 min, copyright 2007 Πρωτότυπη γλώσσα / γλώσσες: ελληνικά

Σενάριο / Σκηνοθεσία:
Ηλίας Γιαννακάκης – Εύη Καραμπάτσου
Παραγωγή:
ΕΚΚ – ΕΡΤ- Ηλίας Γιαννακάκης
Φωτογράφος:
Κλαούντιο Μπολιβάρ
Ηχολήπτης:
Φάνης Καραγιώργης

Ηλίας Γιαννακάκης
Εύη Καραμπάτσου


Αθήνα, 1968. 1992-1999 βοηθός σκηνοθέτη των Π. Βούλγαρη και Γ. Καρυπίδη. Την ίδια περίοδο έκανε τις ταινίες “Η τελευταία πράξη” (Βραβείο Ιδρύματος Κοτρώνη) και “Παταγωνία” (Κρατικό βραβείο ποιότητας ΥΠΠΟ, διάκριση ΕΚΚ, βραβείο σεναρίου ιδρύματος Κοτρώνη).
Το 2004 το ντοκιμαντέρ“Γιάννης Κούρος, αενάως κινούμενος” 2o βραβείο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το 2005έκανε την ταινία “Αλεμάγια”.
Από το 1999 έως σήμερα έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 40 ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ.

Αθήνα, 1969. Το 1994, “Ακόμα”, βραβείο “Τ. Μαρκετάκη”. Το 1996 και 1997 εργάστηκε στηνΡουάντα, στην Ύπατη Αρμοστεία όπου έκανε 6 ντοκιμαντέρ. 1998-2004 έμεινε στην Κούβα, όπου έκανε την ταινία “Nuestra senora de los perros” , Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Festival Cinema Jove, Γ΄ Κρατικό Βραβείο, Βραβείο Τ. Μαρκετάκη, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Π.Ε.Κ.Κ.) και το “Margot” , A΄ Βραβείο Festival Internacional deDocumentales “SantiagoAlvarez”, Βραβείο ΥΠΠΟ Κούβας, Διάκριση Ποιότητας-Κρατικά Βραβεία.).

Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα Συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη

Στις 21 Οκτωβρίου του 1929 το υπερωκεάνιο Saturnia ξεκινά από Τεργέστη το ταξίδι του προς την Αμερική μαζεύοντας μετανάστες από τα λιμάνια της Μεσογείου.
Ένας νεαρός Έλληνας που επιβιβάζεται στην Πάτρα θα γίνει μάρτυρας μιας απρόσμενης συνάντησης : μια νύχτα, σ’ αυτό το πλοίο που κουβαλά τα όνειρα του Νέου Κόσμου, θα λάβει χώρα η εξίσου ονειρική αλλά και πραγματική συνάντηση δύο μεγάλων ποιητών του αιώνα που πέρασε, του Φερνάντο Πεσσόα και του Κωνσταντίνου Καβάφη.

90 min, copyright 2007 Πρωτότυπη γλώσσα / γλώσσες: Ελληνικά – Αγγλικά – Αφγανικά

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Παραγωγή: Θάνος Λαμπρόπουλος
Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Φωτογραφία: Δημήτρης Κορδελάς
Ηχολήπτης: Φάνης Καραγιώργος, Δημήτρης Βουτσάς, Carlos Alberto Lopes, Mootaz Sempl
Μοντέρ: Francisco Villa -Lobos, Κατερίνα Οικονόμου, Βασίλης Κωνσταντιλιέρης
Συνθέτης Πρωτότυπης Μουσικής: Νίκος Κυπουργός

Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε οικονομικά και κινηματογράφο στην Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Το 1988 ίδρυσε, μαζί με τους
Θ. Λαμπρόπουλο και Γ. Βαρβαρίγο, την εταιρεία Περίπλους.

Επιλεκτική Φιλμογραφία

2006-2007  Τη νύχταπου ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη
2006 Με λίγο φως στους ώμους – Μιχάλης Γκανάς
2005-2006 Γιάννης Μόραλης
2003-2005 Η ιστορία των χρόνων μου,
2001 Ημερολόγια καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης Α΄ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
2000 Είδαν τα μάτια μας γιορτές, Βραβείο κοινού, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Κρατικό Βραβείο Ποιότητας ΥΠ.ΠΟ. (2ο βραβείο για καλύτερο ντοκιμαντέρ)
1996 Άδης, Βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, τιμητική διάκριση της διεθνούς επιτροπής, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Κρατικό Βραβείο Ποιότητας ΥΠ.ΠΟ

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest Χαλκίδα 2008 διεξήχθη για δεύτερη φορά φέτος στη φιλόξενη πόλη της Χαλκίδας. Διήρκεσε 5 ημέρες, από τις 8 έως και τις 12 Οκτωβρίου 2008 και προβλήθηκαν συνολικά 50 ταινίες. Την ευθύνη της διοργάνωσης του φεστιβάλ έχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας και η εταιρία “Πορθμός”.

 

Στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ προβλήθηκαν 44 ταινίες παραγωγής 2007 – 2008, 25 μικρού μήκους και 19 μεγάλου μήκους. Μέσα από 44 ελληνικές παραγωγές -οι οποίες καλύπτοντας ένα ευρύ θεματικό φάσμα ξεχώρισαν για την τεχνική αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική- έχουν επιλέχτηκαν για το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ 15 ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα ταινίες μικρού μήκους.

Το “Πανόραμα” υπηρετώντας με τη σειρά του τον πρωταρχικό στόχο του φεστιβάλ που δεν είναι άλλος από την προώθηση ανεξάρτητων δημιουργικών παραγωγών πρόβαλλε τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους και 15 ταινίες μικρού μήκους.

Το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας με όχημά του την απελευθερωτική δύναμη της εικόνας και άμεσο στόχο του την προβολή της εγχώριας ανεξάρτητης παραγωγής απένειμε στις καλύτερες ταινίες αλλά και σε βασικούς συντελεστές 11 χρηματικά βραβεία. Για το λόγο αυτό είχαν συσταθεί δύο κριτικές επιτροπές, οι οποίες αποτελούνται από τα ακόλουθα μέλη:

Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μεγάλου Μήκους

Jean-Marie Drot

Σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής

Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Κριτικός Κινηματογράφου

Γιάννης Κασπύρης

Σκηνοθέτης

Κλεώνη Φλέσσα

Σκηνοθέτης

Λευτέρης Ξανθόπουλος

Σκηνοθέτης

Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μικρού Μήκους

Γιάννης Σολδάτος

Σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής

Σάκης Μανιάτης

Διευθυντής Φωτογραφίας

Γιώργος Νικολακάκης

Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ έλαβαν  χώρα οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

1.      Αφιέρωμα στην νεότερη ελληνική ιστορία, με τον τίτλο “Ελλήνων Πάθη”. Θα προβληθούν τρεις ταινίες.

2.      Αφιέρωμα στο μεγάλο ντοκιμαντερίστα “Jean Marie Drot” που έκτος από κινηματογραφιστής, είναι κι ένας πολύ αξιόλογος πεζογράφος και ποιητής. Αν και άγνωστος στο ελληνικό κοινό ο Jean Marie Drot είναι ένας ιδιαίτερα συνειδητοποιημένος πολίτης του κόσμου. Ντοκιμαντερίστικες σειρές ταινιών του μεταδόθηκαν και μεταδίδονται μέχρι και σήμερα από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Θα προβληθούν τρεις ταινίες.

3.      Το “Μονοπλάνο”, μία πρωτότυπη ιδέα που απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν να μοιρασθούν μαζί μας κάτι σημαντικό σε διάρκεια ενός λεπτού και σε ένα συνεχές πλάνο, κάτι που θα μπορεί να σταθεί αυτόνομα σαν μια ολόκληρη ταινία. Είναι μία χειρονομία του φεστιβάλ που πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει έναν τόπο συνάντησης όλων των ανθρώπων κάθε ηλικίας, κάθε επαγγέλματος, κάθε τάξης, έναν τόπο συνάντησης των ποιητών της εικόνας

4.      “Το λευκό κουρέλι του απαραιτήτου κινηματογράφου”

        Έκθεση με τεκμήρια που αφορούν στην κινηματογραφική κίνηση στη Χαλκίδα κατά τη περίοδο 1900-1940.

        Ελληνική πραγματικότητα – ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου

Αίθουσα Εκδηλώσεων Εργατικού Κέντρου Ευβοίας

5.      Έκθεση Βιβλίου για τον Κινηματογράφο και το Θέατρο

 Βιβλιοπωλείο Δημήτρη & Σταύρου Περγάμαλη, Χαλκίδα

6.      Δελφικές Εορτές και Παραστάσεις

        Προβολή αρχειακού υλικού από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ που αφορά στις πρώτες Δελφικές Εορτές του1927 καθώς και σε παράσταση τραγωδίας στο Ηρώδειο. Η ταινία θα προβληθεί στην τελετή λήξης του φεστιβάλ.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να συνεισφέρει με το δικό του τρόπο στη σοβαρή προσπάθεια των Ελλήνων ντοκιμαντεριστών προβάλλοντας δημιουργικούς καλλιτέχνες και πρωτοπόρες δουλειές. Φιλοδοξεί να γίνει μοχλός προώθησης και διακίνησης των ντοκιμαντέρ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζει την ανεξάρτητη παραγωγή ντοκιμαντέρ, καθώς και τις συμπαραγωγές με Δημόσιους και άλλους φορείς.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 1. «Απαγορευμένα», του Γιάννη Μαυρογένη

 2. «Αρκεί να φαίνονται ωραία», του Θόδωρου Μαραγκού

 3. «Είδωλα στον καθρέφτη», του Γιάννη Βαμβακά

 4. «Η στάχτη που μένει», του Νίκου Καβουκίδη

 5. «Θέμις», του Μάρκου Γκάστιν

 6. «Μακρόνησος», των Ηλία Γιαννακάκη και Εύης Καραμπάτσου

 7. «Οι εραστές της Άξου», του Νίκου Λυγγούρη

 8. «Ο κ. Λεονάρδος και οι άλλοι», του Νίκου Θεοδοσίου

 9. «Ο τρίτος Τάκης», της Κατερίνας Πατρώνη

 10. «Περιουσιακά στοιχεία», της Αθανασίας Δρακοπούλου

 11. «Πολύ μιλάς πολύ κλαις», του Δημήτρη Κιτσικούδη

 12. «Πουλιά στο βάλτο», της Αλίντα Δημητρίου

 13. «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβαφη», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου

 14. «Play it again Χρήστο», του Σταύρου Καπλανίδη

 15. «Qadir – Ένας Αφγανός Οδυσσέας», της Αννέτας Παπαθανασίου

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 1. «Ανατολικά του ύπνου μου», της Άννας Κεσίσογλου

 2. «Για τη Μήδεια», του Ανδρέα Θωμόπουλου

 3. «Δύναμη που ξεπερνά τον άνεμο», του Αλέξανδρου Παπαηλίου

 4. «Ερωτικά μαθήματα για επαναστατική δράση», του Νίκου Αλευρά

 5. «Η πρώτη μου φορά», της Μαρίας Λεωνίδα

 6. «Ήταν να φύγω», της Λουκίας Ρικάκη

 7. «Μίμης Κοντός-Από την Ανατολή ως τη Δύση της Σελήνης», της Καλλιόπης Λεγάκη

 8. «Τα Δάκρυα της Αντιγόνης», του Νικήτα Διομήδη

 9. «The Archelon bubble», του Λευτέρη Φυλακτού

 10. «Live and let live», του Μανώλη Δημελλά

ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 1. «Ένας κόσμος φτιαγμένος από δάκρυα», του Άγγελου Σπάρταλη

 2. «Πριγκίπισσα Χριστίνη», της Ίριδας Ζαχμανίδου

 3. «Πατρίς», των Βασίλη Μεντογιάννη και Γιώργου Νικολαΐδη

 4. «Cyclown circus», του Δημήτρη Σφυρή

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 1. «Γιάννης Σκαρίμπας», του Δημήτρη Γκουζιώτη

 2. «Ηχοτόπια 2007», του Κώστα Στρατουδάκη

 3. «Καστελόριζο χθες και σήμερα», του Αλέξανδρου Λουϊζίδη

 4. «Μαχητές στο πύρινο μέτωπο», του Χρήστου Μπαρούς

 5. «Μέσα στην πόλη», της Στέλλας Παπαστεφάνου

 6. «Μια τρύπα στο νερό», του Μάνου Παπαδάκη

 7. «Ο ήλιος χάθηκε», της Ελίνας Τραϊφόρου

 8. «Ο κόσμος που ταξιδεύει», της Χρύσας Τζελέπη

 9. «Παγκράτιον», του Γρηγόρη Ζώρζου

 10. «Πηνειός-σπαράγματα ιστορίας», του Σταύρου Ψυλλάκη

 11. «Τέχνες & γράμματα στην Πάρο», του Γιάννη Τριτσιμπίδα

 12. «Χρονοπειρατής», της Μαρίνας Δανέζη

 13. «Bombing», των Άγγελου Αθανασόπουλου και Δημήτρη Νικoλόπουλου

 14. «Fly me», της Αντιγόνης Μιξαφέντη

 15. «Pieta», του Κωνσταντίνου Γούτου

Την προκριματική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Σταύρος Ιωάννου, σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, ο Ηλίας Ιωσηφίδης, σκηνοθέτης και ο Ανδρέας Παγουλάτος, ποιητής και θεωρητικός κινηματογράφου.

 

 

 ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ 2008

ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Απαγορευμένα

Είδωλα Στον Καθρέφτη

Μακρόνησος

Θέμις

Πουλιά στο βάλτο

Ο κος Λεονάρδος και οι άλλοι

Η Στάχτη που Μένει

Play it Again Χρήστο

Πολύ μιλάς… Πολύ κλαις

Οι Εραστές της Αξού

Αρκεί να Φαίνονται Ωραία

Qadir – Ένας Αφγανός Οδυσσέας

Ο τρίτος Τάκης

Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα Συνάντησε τον Κ.Καβάφη

Περιουσιακά στοιχεία

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Τhe Archelon Bubble

Τα δάκρυα της Αντιγόνης

Για την Μήδεια του Ευριπίδη

Ανατολικά Του Ύπνου Μου

Μίμης Κοντός- Από την Ανατολή ως τη Δύση της Σελήνης

Η Πρώτη μου φορά

Δύναμη που Ξεπερνά τον Άνεμο

Ήταν να φύγω

Ερωτικά μαθήματα για επαναστατική δράση

ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2008

ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 

  

  

Πριγκίπισσα Χριστίνη

 

 

 

 
 

  

  

Ένας Κόσμος φτιαγμένος από Δάκρυα

 

 

 

 

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 

  

  

Bombing

 

 

 

  

  

Pieta

 

 

 

  

  

Χρονοπειρατής

 

 

 

  

  

Παγκράτιον

 

 

 

  

  

Ηχοτοπία

 

 

 

  

  

Καστελόριζο Χθες και Σήμερα

 

 

 

  

  

Μέσα στην Πόλη

 

 

 

  

  

Fly me

 

 

 

  

  

Μαχητές στο Πύρινο Μέτωπο

 

 

 

  

  

O κόσμος που ταξιδεύει

 

 

 

  

  

Μια τρύπα στο νερό

 

 

 

  

  

Ο ήλιος χάθηκε

 

 

 

  

  

Tέχνες και γράμματα στην Πάρο

 

 

 

  

  

Πηνειός – Σπαράγματα Ιστορίας

 

 

 

Το σόλο του Γιάννη Σκαρίμπα

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΧΑΛΚΙΔΑ 2008

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 Οκτωβρίου 2008

Τελετή Έναρξης – Χαιρετισμοί 20.00

 

Προβολές Ταινιών Διαγωνιστικού Τμήματος

21.00 μ.μ “Η Στάχτη που Μένει” 66’, του Νίκου Καβουκίδη

22.15 μ.μ “Αρκεί να Φαίνονται Ωραία” 80’, του Θόδωρου Μαραγκού

ΠΕΜΠΤΗ 9 Οκτωβρίου 20089.00 – 9.25

9.30 – 9.45

9.45 – 9.50


Π


“Καστελόριζο Χθες και Σήμερα”, του Αλέξανδρου Λουϊζίδη 23’

Pieta”, του Κωνσταντίνου Γούτου 8’

Fly Me”, της Αντιγόνης Μιξαφέντη 3’ 


10.00-10.30

10.35-11.30

11.35-12.55

13.00-14.30

14.35-15.45

Δ


The Archelon Bubble”, του Λευτέρη Φυλακτού 30’

“Η Πρώτη μου Φορά”, της Μαρίας Λεωνίδα 52’

Qadir – ‘Ενας Αφγανός Οδυσσέας”, της Αννέτας Παπαθανασίου 79’

“Μακρόνησος”, των Ηλία Γιαννακάκη & Εύη Καραμπάτσου 90’

Play it Again Χρήστο”, του Σταύρου Καπλανίδη 65’

17.00-17.20

17.25-17.55

18.00-18.45


 

Π


“Χρονοπειρατής” της Μαρίας Δανέζη 21’

“Ηχοτόπια 2007”, του Κώστα Στρατουδάκη 27’

“Μαχητές στο Πύρινο Μέτωπο”, του Χρήστου Μπαρούς 42’19.00-20.00

JeanMarie Drot” , ΑΦΙΕΡΩΜΑ


“Ο Διογένης της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους” 52’

20.00-21.00

“Ελλήνων Πάθη” Η Μαρτυρία της Κάμερας , ΑΦΙΕΡΩΜΑ


“Η Δικτατορία των Ελλήνων Συνταγματαρχών”, του Ροβήρου Μανθούλη 55’21.05 – 21.30

21.35 – 22.50

22.55 – 00.45

Δ


“Τα Δάκρυα της Αντιγόνης”, του Νικήτα Διομήδη 25’

“Πολύ Μιλάς Πολύ Κλαις”, του Δημήτρη Κιτσικούδη 75

“Ο τρίτος Τάκης”, της Κατερίνας Πατρώνη 109’ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 Οκτωβρίου 20089.00-9.34

9.34-10.00

10.05-11.00

Π


Bombing” των Άγγελου Αθανασόπουλου & Δημήτρη Νικολόπουλου 29’

“Πηνειός – Σπαράγματα Ιστορίας”, του Σταύρου Ψυλλάκη 26’

Το solo του Γιάννη Σκαρίμπα”, του Δημήτρη Γκουζιώτη 52’

 


11.05-11.30

11.35-11.48

11.55-12.15

12.20-13.30

13.35-15.00

Δ


“Μίμης Κοντός – Από την Ανατολή ως τη Δύση της Σελήνης”, της Καλλιόπης Λεγάκη 23’

“Ανατολικά του ύπνου μου”, της Άννας Κεσίσογλου 13’

“Δύναμη που Ξεπερνά τον Άνεμο”, του Αλέξανδρου Παπαηλίου 19’

“Απαγορευμένα”, του Γιάννη Μαυρογένη 69’

“Θέμις”, του Μάρκου Γκαστίν 85’15.25-15.40

15.45-16.50

16.55-17.55

Π


“Μέσα στην Πόλη”, της Στέλλας Παπαστεφάνου 15’

“Πριγκίπισσα Χριστίνη”, της Ίριδας Ζαχμανίδου 66’

Tέχνες και Γράμματα στην Πάρο” του Γιάννη Τριτσιμπίδα 56’
18.00-19.00

JeanMarie Drot” , ΑΦΙΕΡΩΜΑ


“Το Φώς των Κυκλάδων” 52’19.05-20.35

“Ελλήνων Πάθη” Η Μαρτυρία της Κάμερας , ΑΦΙΕΡΩΜΑ


“Κακολύρι 5/44 “Η Ιστορία μιας Μέρας”, του Σταύρου Ιωάννου 90’20.40- 21.35

21.40-23.20

23.25-00.55Δ


“Ήταν να Φύγω”, της Λουκίας Ρικάκη 52’

“Είδωλα στον Καθρέφτη”, του Γιάννη Βαμβακά 100’

“Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβαφη”, του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου 90’


ΣΑΒΒΑΤΟ 11 Οκτωβρίου 2008
09.30-10.35

Π


“Πατρίς”, των Βασίλη Μεντογιάννη & Γιώργου Νικολαΐδη 63’

 


10.40-11.35

11.40-12.50

12.55-13.40

13.45-15.30

Δ


Live and let Live”, του Μανώλη Δημελλά 56’

“Ο κ. Λεονάρδος και οι Άλλοι”, του Νίκου Θεοδοσίου 68’

“Για τη Μήδεια”, του Ανδρέα Θωμόπουλου 53’

“Πουλιά στο Βάλτο”, της Αλίντα Δημητρίου 104’16.00-17.10

17.15-18.05

18.10-18.20

18.25-19.25

Π


Cyclown Circus”, του Δημήτρη Σφυρή 67’

Ο Κόσμος που Ταξιδεύει, της Χρύσας Τζελέπη 46’

“Παγκράτιον”, του Γρηγόρη Ζώρζου 7’

“Μια Τρύπα στο Νερό”, του Μάνου Παπαδάκη 58’19.30-20.35

JeanMarie Drot” , ΑΦΙΕΡΩΜΑ


“Ο Θεός Πάν δεν Πέθανε ” ,52’20.40-21.00

“Ελλήνων Πάθη” Η Μαρτυρία της Κάμερας , ΑΦΙΕΡΩΜΑ


“Γράμματα Από την Αμερική”,του Λακη Παπαστάθη 18’21.05-22.05

22.10-23.40

23.35-01.05

Δ


“Ερωτικά Μαθήματα για Επαναστατική Δράση”, του Νίκου Αλευρά 57’

“Περιουσιακά Στοιχεία”, της Αθανασίας Δρακοπούλου 87

“Οι Εραστές της Άξου”, του Νίκου Λυγγούρη 80

 

ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΥΡΙΠΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 9 Οκτωβρίου 2008

Προβολές Ταινιών Διαγωνιστικού Τμήματος

10.00-11.20 “Αρκεί να Φαίνονται Ωραία” 80’, του Θόδωρου Μαραγκού

11.25-12.30 “Η Στάχτη που Μένει” 66’, του Νίκου Καβουκίδη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 Οκτωβρίου 20089.00 – 9.25

9.30 – 10.00

10.05 – 10.45


Π


“Χρονοπειρατής” της Μαρίνας Δανέζη 21’

“Ηχοτόπια 2007”, του Κώστα Στρατουδάκη 27’

“Μαχητές στο Πύρινο Μέτωπο”, του Χρήστου Μπαρούς 42’


 


11.00-11.25

11.30-12.45

12.50-14.40

Δ


“Τα Δάκρυα της Αντιγόνης”, του Νικήτα Διομήδη 25’

“Πολύ Μιλάς Πολύ Κλαις”, του Δημήτρη Κιτσικούδη 75

“Ο τρίτος Τάκης”, της Κατερίνας Πατρώνη 109’16.30-17.30

JeanMarie Drot” , ΑΦΙΕΡΩΜΑ


“Η Διογένης της Θεσ/νίκης και του Αγίου Όρους”,52’17.35-18.00

18.05-18.13

18.15-18.20

Π


“Καστελόριζο Χθες και Σήμερα”, του Αλέξανδρου Λουϊζίδη 23’

Pieta”, του Κωνσταντίνου Γούτου 8’

Fly Me”, της Αντιγόνης Μιξαφέντη 3’18.25-19.25

“Ελλήνων Πάθη” Η Μαρτυρία της Κάμερας , ΑΦΙΕΡΩΜΑ


“Η Δικτατορία των Ελλήνων Συνταγματαρχών”,του Ροβήρου Μανθούλη 55’19.30-20.00

20.05-21.10

21.15-22.45

22.50-23.45

23.50-01.10

Δ

 

The Archelon Bubble”, του Λευτέρη Φυλακτού 30’

Play it Again Χρήστο”, του Σταύρου Καπλανίδη 65’

“Μακρόνησος”, των Ηλία Γιαννακάκη & Εύη Καραμπάτσου 90’

“Η Πρώτη μου Φορά”, της Μαρίας Λεωνίδα 52’

Qadir – ‘Ενας Αφγανός Οδυσσέας”, της Αννέτας Παπαθανασίου 79’
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 Οκτωβρίου 2008
9.00-9.15

9.20-10.25

10.30-11.25


Π


“Μέσα στην Πόλη”, της Στέλλας Παπαστεφάνου 15’

“Πριγκίπισσα Χριστίνη”, της Ίριδας Ζαχμανίδου 66’

Tέχνες και Γράμματα στην Πάρο” του Γιάννη Τριτσιμπίδα 56’

 


11.30-12.25

12.30-14.10

14.15-15.45

Δ


“Ήταν να Φύγω”, της Λουκίας Ρικάκη 52’

“Είδωλα στον Καθρέφτη”, του Γιάννη Βαμβακά 100’

“Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβαφη”, του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου 90’
17.00-17.55

JeanMarie Drot” , ΑΦΙΕΡΩΜΑ


“Το Φώς των Κυκλάδων” 52’18.00-18.30

18.35-18.55

19.00-19.55

Π


Bombing” των Άγγελου Αθανασόπουλου & Δημήτρη Νικόπουλου 29’

“Πηνειός – Σπαράγματα Ιστορίας”, του Σταύρου Ψυλλάκη 26’

Το solo του Γιάννη Σκαρίμπα”, του Δημήτρη Γκουζιώτη 52’20.00-21.30

“Ελλήνων Πάθη” Η Μαρτυρία της Κάμερας , ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

“Κακολύρι 5/44 “Η Ιστορία μιας Μέρας”, του Σταύρου Ιωάννου 90’21.35-22.00

22.05-22.20

22.25-22.45

22.50-23.15

23.20-00.30Δ


“Μίμης Κοντός – Από την Ανατολή ως τη Δύση της Σελήνης”, της Καλλιόπης Λεγάκη 23’

“Ανατολικά του ύπνου μου”, της Άννας Κεσίσογλου 13’

“Δύναμη που Ξεπερνά τον Άνεμο”, του Αλέξανδρου Παπαηλίου 19’

“Θέμις”, του Μάρκου Γκαστίν 85’

“Απαγορευμένα”, του Γιάννη Μαυρογένη 69’

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 Οκτωβρίου 2008
09.30–10.40

10.45-11.30

11.35-11.45

11.50-12.50

Π


Cyclown Circus”, του Δημήτρη Σφυρή 67’

“Ο Κόσμος που Ταξιδεύει”, της Χρύσας Τζελέπη 46’

“Παγκράτιον”, του Γρηγόρη Ζώρζου 7’

“Μια Τρύπα στο Νερό”, του Μάνου Παπαδάκη 58’

 


13.00-14.30

14.35-15.55

16.00-17.00

Δ


“Περιουσιακά Στοιχεία”, της Αθανασίας Δρακοπούλου 87

“Οι Εραστές της Άξου”, του Νίκου Λυγγούρη 80

“Ερωτικά Μαθήματα για Επαναστατική Δράση”, του Νίκου Αλευρά 57’17.05-18.10

Π


“Πατρίς”, των Βασίλη Μεντογιάννη & Γιώργου Νικολαΐδη 63’18.15-20.00

20.05-21.15

21.20-22.15

22.20-23.15

Δ


“Πουλιά στο Βάλτο”, της Αλίντα Δημητρίου 104’

“Ο κ. Λεονάρδος και οι Άλλοι”, του Νίκου Θεοδοσίου 68’

“Για τη Μήδεια”, του Ανδρέα Θωμόπουλου 53’

Live and let Live”, του Μανώλη Δημελλά 56’23.15-23.35

“Ελλήνων Πάθη” Η Μαρτυρία της Κάμερας , ΑΦΙΕΡΩΜΑ


“Γράμματα Από την Αμερική”,του Λακη Παπαστάθη 18’23.40-00.35

“Jean-Marie Drot” , ΑΦΙΕΡΩΜΑ


“Ο Θεός Πάν δεν Πέθανε ”, 52’

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.