Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ & ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ παρουσιάζουν τις βραβευμένες ταινίες του ελληνικού & του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος ΤΟΥ 10ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΦΙΛΜ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

image

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

& ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ

παρουσιάζουν τις βραβευμένες ταινίες του ελληνικού & του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος

ΤΟΥ 10ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΦΙΛΜ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

στην Αίθουσα Πολύτροπο, Λ. Μαραθώνος 26, 22940 98500

Ώρα έναρξης 18:00. Είσοδος ελεύθερη

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/2: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ & ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ ( ΕΝΑΡΞΗ: 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ)

– ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Πολύ μιλάς…πολύ κλαις» Δημήτρης Κιτσικούδης. Ελλάδα 2007. 75 λεπτά. Τρεις ανθρωπολόγοι, ένας ιστορικός, ένα ισλαμολόγος και πολλοί Πομάκοι μας ξεναγούν στα βουνά της Ροδόπης- στα Βαλκάνια, για να γνωρίσουμε από κοντά τον πληθυσμό των Πομάκων, την ιστορία, τον πολιτισμό τους, τα προβλήματα, τους φόβους και τις ελπίδες τους. Η γλώσσα τους είναι νότια σλαβική και η θρησκεία τους είναι μουσουλμανική. Η προέλευσή τους δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.  Θεωρούνται Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι.

– ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: «Στον ιστό της αράχνης» Νίκος Βεζυργιάννης. Ελλάδα 2007. 72 λεπτά. Ντοκιμαντέρ. Αεροσκάφη-Φαντάσματα της CIA προσγειώνονται και απογειώνονται σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Οργανώνονται απαγωγές, άνθρωποι φυλακίζονται χωρίς να τους αποδίδονται κατηγορίες. Πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τείνουν να γίνουν ο κανόνας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Από την απαγωγή του ιμάμη Αμπού Ομάρ, υπόπτου για τρομοκρατία στο Μιλάνο και τα εντάλματα κατά πρακτόρων της CIA μέχρι το πόρισμα – αποκάλυψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μυστικές πτήσεις της αμερικανικής intelligence στην Ευρώπη, το ντοκιμαντέρ αυτό επιχειρεί να ρίξει φως στον ιστό της αράχνης.

– ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ: «Flight» Biju Viswanath.  Ινδία 2008. 7 λεπτά. Βασισμένο σε ποίημα της Abha Iyengar, η οποία συμμετέχει και στην ταινία. Αφορά την ανάγκη των ποιητών για αυτοέκφραση και αυτοεκπλήρωση. Η ποιήτρια προσδοκά μια καινούργια ζωή: Ακούει το κάλεσμα μιας  μακρινής ακτής. Καθώς περιμένει να μεταφερθεί στον χώρο και τον χρόνο, οι σκέψεις της γυρνούν στα παιδικά της χρόνια και στα νεανικά  όνειρά της. Μετά η νεκρική πυρά της  ανάβει και το ταξίδι της συνεχίζεται  με την υπόσχεση μιας νέας ελευθερίας.

– ΒΡΑΒΕΙΟ ANIMATION: «Lumen»  Wilian Salvador Santos. Βραζιλία 2007. 4 λεπτά. Ένας εφευρέτης  έχει μια ιδέα που φαίνεται να είναι η τέλεια λύση για τα προβλήματά του

– ΒΡΑΒΕΙΟ VIDEO ART: «The Gaze» Morteza Akoochekian.  Ιράν 2008. 2 λεπτά. Η πειραματική ιστορία για την αγάπη, την ζωή και τον πόλεμο.

– ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «The caravan of the manuscripts from Al-Andalus»  Lidia Peralta Garcia. Ισπανία 2007. 50 λεπτά. Από τον όγδοο ως τον δέκατο πέμπτο αιώνα, κατά την διάρκεια της Ισλαμικής Ισπανίας, μια τεράστια ποσότητα από επιστημονικά βιβλία παρήχθη. Όταν οι Μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν την Ισπανία, πολύ από αυτούς πήραν μαζί τα χειρόγραφά τους. Σήμερα μπορούμε αυτά να τα βρούμε σε οικογενειακές βιβλιοθήκες σε όλη την διαδρομή των καραβανιών, στο Μαρόκο, την Μαυριτανία και το Μάλι. Από το Τολέδο στο Τιμπουκτού αυτό το ντοκιμαντέρ ακολουθεί αυτά τα χειρόγραφα. Ο βασικός χαρακτήρας είναι ο ιδιοκτήτης της Ανδαλουσιανής βιβλιοθήκης του Τιμπουκτού.

– ΒΡΑΒΕΙΟ VIDEO DANCE: «Conexiones» Lidice Abreu.  Βενεζουέλα 2007. 13 λεπτά. Ανικανοποίητη από το νόημα της ζωής της, αρχίζει ένα ταξίδι αναζητώντας απαντήσεις. Κινείται στα σίγουρα σε ένα μονοπάτι αναζήτησης του εαυτού της. Με αυτόν τον τρόπο η έρευνά της  γίνεται η μεταμόρφωσή της.

– ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ: «Occupied» Christian Filek. Αυστρία 2007. 9 λεπτά. Το να ταξιδεύεις σου δίνει αρκετό υλικό για να αφηγείσαι. Καλύτερα όμως να μην το κάνεις

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/2: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ( ΕΝΑΡΞΗ: 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ)

– ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ: «Αδύναμη δύναμη» Νικολαΐδης Αθανάσιος, Σωτηρία Δρίβαλου, Λούβαρης Γιάννης, Ιωσηφίδης Αλέξανδρος. 20 λεπτά. 2008. Μια ευαίσθητη ταινία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ένα παράξενο κορίτσι με ιδιαίτερο περπάτημα προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι δεν αντέχουν την διαφορετικότητα και την περιθωριοποιούν. Τελικά καταφεύγει στον κόσμο των νεράιδων, μαζί με το κορίτσι  χάνεται και η αγνότητα

– ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ: «Βλάντ ο Δαίμων» Μιχάλης Πούγουνας. 10 λεπτά. 2007. Ο βρικόλακας Vlad τυφλώνεται κατά την διάρκεια της προσπάθειάς του να ξεφύγει από τον διώκτη του. Μετά από σκέψη σχετικά με το πως θα επιβιώσει ως τυφλός, καταλήγει να γίνει πολιτικός.

– ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ VIDEO ART: «Αναζήτηση» Μαργαρίτα Κοτσιλίνη. 11 λεπτά. 2008. Η  αναζήτηση  είναι ένα βίντεο που μιλάει για την εξερεύνηση του σώματός μας, την ανακάλυψη της σεξουαλικότητας του ατόμου και την ανάγκη για αναζήτηση συντρόφου. Δυο άτομα, απομονωμένα στον εαυτό τους, ψάχνουν το σώμα τους, και σπάζοντας ταμπού και προκαταλήψεις απελευθερώνονται, ανακαλύπτοντας τελικά ο ένας τον άλλο. Το βίντεο δεν έχει happy end, η ανάγκη για αναζήτηση δεν σταματά ποτέ

– ΒΡΑΒΕΙΟ ANIMATION: «Construction of Citizens»  Μοάτσος Μιχάλης. 9 λεπτά. 2008. Μεταφορά μέρους του μανιφέστου του E.A.Rauter «Κατασκευή Υπηκόων», που γράφτηκε στο πνεύμα του Μαΐου 1968.

– ΒΡΑΒΕΙΟ VIDEO ART: «Fuga» Τίτα Μπονάτσου.  7 λεπτά. 2008. Είναι μια ταινία  video art, που μας εκφράζει με ένα διακριτικά αφηρημένο τρόπο τους ανθρώπους των πόλεων που ζουν και κινούνται πολύ γρήγορα αλλά ταυτοχρόνως έχουν ένα μυστικό όπλο, μπορούν και ονειρεύονται την ομορφιά της φύσης

– ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΪΔΙΝΗ, στην ταινία «Λυκαυγές» Νίκος Μίχας. 24 λεπτά. 2008. Ο Άγγελος και η Νίνα επιλέγουν τους ρόλους τους. Μύθος και ιστορία ενώνονται. Σαν τραγικές φιγούρες πλαισιώνονται από δραματικές σκιές. Ο Σεμπάστιαν παρασυρμένος από τον Διόνυσο παραδίδεται στον ποιητικό θάνατό του. Η μεθυσμένη Νίνα συνειδητοποιεί τί αξίζει στο θέατρο. Η νεκρή μαριονέτα, όμως, θα αλλάξει το τέλος του έργου.

– ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στον ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στην ταινία «Αποχαιρετισμός στα όπλα…» Νάνσυ Σπετσιώτη. 6 λεπτά. 2008. Ένας ασθενής ζητάει απ’ το γιατρό του μια χάρη. Θα πραγματοποιηθεί; Και τι του έχει ζητήσει;

– ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ: «Peek a Boo» Χρήστος Σειταρίδης. 17 λεπτά. 2008. Μία pop ιστορία. Ο Reek είναι ένας φτωχός καρτουνίστας. Η Loo είναι…πλούσια. Η εταιρεία που δουλεύει ο Reek είναι μία τεράστια πολυεθνική. Ο Reek βλέπει σε μία βιτρίνα ένα τέλειο κοστούμι. Θα το αγοράσει;

– ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ  ΡΟΛΟΥ στον ΤΑΚΗ ΒΟΓΟΠΟΥΛΟ, στην ταινία «Πίσω από τα σύννεφα» Γιώργος Δημητρόπουλος. 18 λεπτά. 2007. Πίσω από τα σύννεφα βρίσκεται πάντα το φως, η ελπίδα, η αγάπη… Πολλές φορές η πορεία μας προς το φως περνά από το σκοτάδι. Ένας νεαρός σε μια απεγνωσμένη περιπλάνηση στους δρόμους θα έρθει αντιμέτωπος με εικόνες και αναμνήσεις που θα τον αναγκάσουν να ψάξει για το δικό του φως.

– ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: «So you Can Dance!» Στέλιος Αποστολόπουλος, Νίκος Νταγιαντάς. 28 λεπτά. 2007. Ο βραβευμένος Ιταλός χορευτής και χορογράφος Luca Silvestrini έρχεται στην Αθήνα με στόχο να ανεβάσει την πρώτη παράσταση community dance στην Ελλάδα.  Η ομάδα χορού που δημιουργεί αποτελείται από 40 μη επαγγελματίες χορευτές, ηλικίας 3-93 ετών.  Παρακολουθούμε τον Luca καθώς επισκέπτεται νηπιαγωγεία, σχολεία και κέντρα ηλικιωμένων, προσπαθώντας να εντοπίσει και να προετοιμάσει κατάλληλα τους χορευτές του.

– ΒΡΑΒΕΙΟ VIDEO DANCE: «The Lady of Late» Νατάσσα Ζούκα. 13 λεπτά. 2007. Μια χορογραφημένη διήγηση μνήμης και χρόνου. Δύο γυναίκες παρουσιάζουν το παλιό και το καινούργιο, το αρχαίο, το παρελθόν και το μέλλον. Μέσα από την μητρότητα και την γέννηση,  ο χρόνος προσεγγίζει της απαρχές του σύμπαντος.

– ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: «Τα Λιλά Μαντήλια» Κέλλυ Σταμουλάκη. 15 λεπτά. 2008. Ο Χάρης είναι ένας άντρας, ο οποίος ακροβατεί πάνω στα δυσδιάκριτα όρια ζωής και τέχνης. Συνθέτει, με συμβολισμούς και συνειρμούς, το ονειρικό του σύμπαν, όπως αυτό αναμετράται με την καθημερινότητά του. Μέχρι και την τελευταία στιγμή τα διλήμματα τον στοιχειώνουν και δε θα μπορέσει να ξεφύγει από τον εαυτό του. Οι εμμονές του θα συνεχίσουν να τον κυριεύουν, σαν τα λιλά μαντήλια

– ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ANIMATION: «Paradise lost or found» Άρτεμις Αλκαλάη. 2 λεπτά. 2008. Πρόκειται για μια μικρή «ερωτική» ιστορία που εκτυλίσσεται πάνω σε μια σκακιέρα. Εμφανίζεται αρχικά το κορίτσι και μετά από λίγο στη σκηνή μπαίνει και το αγόρι. Μετά από διάφορες απόπειρες, αμφιβολίες και φόβους, το παιχνίδι προσέγγισης και απομάκρυνσης καταλήγει στο σμίξιμο του ζευγαριού. Ενωμένοι  και δυνατοί τολμούν να βγουν από το  πλαίσιο του παιχνιδιού και να ριψοκινδυνεύσουν την πορεία προς το άγνωστο. Μαζί τους όμως συμπαρασύρονται όλοι οι παίκτες αλλάζοντας και ανατρέποντας για πάντα τους προκαθορισμένους όρους.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.