ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ στο Εθνικό Θέατρο. Επιμέλεια: Σίσσυ Παπαθανασίου 1. Σάββατο, 14 Μαρτίου Ψαρόσουπα του Σταμάτη Πολενάκη, στις 18:30 ανοιχτή γενική δοκιμή στις 16.00. 2. Σάββας Πατσαλίδης Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πάχνη των Αντώνη και Κων/νου Κούφαλη, στις 20:00 ανοιχτή γενική δοκιμή στις 12.00. 3. Κυριακή, 15 Μαρτίου Λίνα Ρόζη Πανεπιστήμιο Πατρών Αντισκύλος του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου, στις 18.30. Δημήτρης Φοινίτσης Συζήτηση με θέμα Τοπολογία σύγχρονης θεατρικής γραφής: Ο χώρος και ο χρόνος στις 19:30. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ –ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΕΥΜΟΛΠΙΔΩΝ 41 –ΓΚΑΖΙ, τηλ.: 210-3455020

image ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

στο Εθνικό Θέατρο

Επιμέλεια: Σίσσυ Παπαθανασίου

Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας

στη Β’ σκηνή

Σάββατο, 14 Μαρτίου

Ψαρόσουπα του Σταμάτη Πολενάκη, στις 18:30 ανοιχτή γενική δοκιμή στις 16.00

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ελένη Γεωργοπούλου

Διανομή: Μάνος Βακούσης, Μαρία Τσιμά, Δημήτρης Πιατάς, Αιμιλία Βάλβη

ΟΛΑ ΕΙΣ ΔΙΠΛΟΥΝ

Στην αρχή όλα μοιάζουν φυσιολογικά, προβλέψιμα,»δικά μας». Άλλωστε, σε ένα μεσοαστικό σαλόνι δύο καθωσπρέπει συνανθρώπων μας, τι μπορεί άραγε να συμβεί; Πολλά και παλαβά, μας λέει ο συγγραφέας της «Ψαρόσουπας» Σ. Πολενάκης, καθώς σερβίρει με καλά μετρημένη δοσολογία το περιεχόμενο της εύγευστης ιστορίας του, την ίδια στιγμή που «υπούλως» υπονομεύει τις φαινομενικά σφιχτοδεμένες σχέσεις των σκηνικών δρωμένων και αφήνει, μέσα από τις ρωγμές, να διαρρεύσουν στον χώρο οι «μυρωδιές» μιας άλλης ατμόσφαιρας, άκρως περίεργης και γκροτέσκ. Ο Πολενάκης στήνει τον σκηνικό του κόσμο με υλικά παρμένα κατευθείαν από την εγγενή δυναμική του θεάτρου. Εκμεταλλεύεται την απόσταση ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι, στο πρόσωπο και το προσωπείο, στο κείμενο και το διακείμενο και ακριβώς στο διάκενο τοποθετεί τις μικρές ωρολογιακές του βόμβες τις οποίες, με προσοχή πυροτεχνουργού, αφήνει να εκραγούν την κατάλληλη στιγμή, ώστε να δημιουργήσουν ζωτικό χώρο να ζωντανέψουν τα θραύσματα της ανθρώπινης φαντασίας σε ένα παιχνίδι συνεχούς υποχώρησης του νοήματος.

Σάββας Πατσαλίδης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πάχνη των Αντώνη και Κων/νου Κούφαλη, στις 20:00 ανοιχτή γενική δοκιμή στις 12.00

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Θέμελης Γλυνάτσης

Διανομή: Χρήστος Πίτσας, Όμηρος Πουλάκης, Στέλλα Ποζαπαλίδου


Στο νυχτερινό τοπίο μιας πόλης, στις γειτονιές με τις ψηλές πολυκατοικίες, τις «άχαρες, κατακόρυφες τσιμεντένιες ευθείες», δύο νεαροί φίλοι, ο Στέφανος και ο Δούκας, μας παρουσιάζουν μια πανοραμική όψη των οριακών κοινωνικών τοπίων. Τα επεισόδια που αφηγούνται, καθώς διασχίζουν τους δρόμους της πόλης πάνω σε μια μηχανή, μας μεταφέρουν σ’ έναν κόσμο αμείλικτα βίαιο, έναν κόσμο σε αποσύνθεση.

Στο επίκεντρο των αφηγήσεών τους η οικογένεια κι ο απάνθρωπος κόσμος των ενηλίκων, που μεταφέρει στους ανήλικους με βασανιστικό τρόπο τα δικά του αδιέξοδα. Μητέρες που κακοποιούν και εκδίδουν τα παιδιά τους για το χρήμα ή για τη δόση τους και ευυπόληπτοι εμποροϋπάλληλοι, που στοιβάζονται στο μικρό υπόγειο ενός βιντεοκλάμπ για ν’ απολαύσουν λίγες στιγμές ηδονής παρακολουθώντας σκηνές κάθε είδους σεξουαλικής παρέκκλισης. Ζώντας στον παρανοϊκό αυτό κόσμο της άλογης βίας όπου οι λέξεις αλλάζουν σημασία και τα συναισθήματα αντιστρέφονται, όπου η τιμωρία γίνεται δώρο κιι η αγάπη μετριέται με βρισιές και χτυπήματα, ο Δούκας και ο Στέφανος προσπαθούν να αποδράσουν μοιράζοντας φανταστικές σφαίρες σε όσους θεωρούν υπαίτιους για τα τραύματα που κουβαλούν.

Οι αφηγήσεις της ζωής τους συγχέονται με αυτές που παρακολουθούν μανιωδώς στη σκοτεινή αίθουσα ενός παλιού σινεμά. Τα πορτρέτα που παρουσιάζουν ο ένας στον άλλον είναι φτιαγμένα από υλικά που δανείζονται από τους ήρωες της οθόνης. Έτσι, η ζωή τους, όπως λένε οι ίδιοι, μοιάζει με χιλιοπαιγμένο dvd και η πάχνη που καλύπτει τον κόσμο των παιδικών τους χρόνων, τη μνήμη τους, με το θολό πέπλο που καλύπτει την εικόνα μιας φθαρμένης κόπιας. Αυτό που ίσως αναζητούν είναι να διεκδικήσουν πίσω τη σκιά τους, να επιστρέψουν στην τρισδιάστατη πραγματικότητα για να χαράξουν από την αρχή τη διαδρομή τους.

Κυριακή, 15 Μαρτίου

Λίνα Ρόζη

Πανεπιστήμιο Πατρών

Αντισκύλος του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου, στις 18.30

Σκηνοθετική επιμέλεια: Θοδωρής Αμπαζής

Διανομή: Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Κορωναίος, Φανή Παναγιωτίδου,

Δανάη Σαριδάκη, Πέτρος Σπυρόπουλος, Αντώνης Φραγκάκης

Ένα Αγόρι κι ένα Κορίτσι στο τούνελ της ύπαρξης, πλαισιωμένα από πρόσωπα τυχαία ή του οικογενειακού περίγυρου που δεν μπορεί να παράσχει λύση. Το αδιέξοδο μιας γενιάς που δεν έχει αρθρώσει ακόμη τον δικό της λόγο. Παγιδευμένες ψυχές σε σώματα χυμώδη άνευ σκοπού και αιτίας (συμ)περιφέρονται παραβατικά ωσότου καταφέρουν να αποδράσουν από μια τυποποιημένη καθημερινότητα σε ένα μεταφυσικό περιβάλλον. To ελλειπτικής γραφής πρωτόλειο εμπεριέχει δύο κειμενικά μέρη. Τα διαλογικά και τις σκηνικές οδηγίες που συγκροτούν από μόνες τους ένα ξεχωριστό έργο ποιητικής πνοής για το σήμερα. Μια ειλικρινή ματιά στο τίποτα, το απόλυτο far niente. Νέοι άνθρωποι χωρίς ίχνος από «αύριο». Οι ήρωες του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου ζουν από …συνήθεια. Κινούνται ράθυμα, μιλούν από πλήξη, ίσως για να διαλύσουν τη σταθερή σιωπή. Ερωτοτροπούν δίχως την παραμικρή διάθεση εξερεύνησης του άλλου. Απλώς επιδίδονται σε πράξεις μισές. Επικίνδυνες για την ίδια τους τη ζωή. Η απαξίωση της Ζωής. Στόχος αφανής. Καδραρισμένες εικόνες. Τα μεγέθη των πλάνων διαρκώς εναλλάσσονται. Από τα αχανή πανοραμίκ στα στενά γκρο-πλαν και στα διεισδυτικά τρε γκρο. Παιχνίδι του μυαλού: η αυτονόητη έξοδος από την πραγματικότητα. Ο αντισκύλος φωτίζει και το πρώτο χαμόγελο σκάει. Στο τέλος.

Δημήτρης Φοινίτσης

Συζήτηση με θέμα

Τοπολογία σύγχρονης θεατρικής γραφής: Ο χώρος και ο χρόνος στις 19:30

Συμμετέχουν οι Θανάσης Αλεξανδρίδης, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης,

Γιώργος Δεπάστας, Ηρακλής Λογοθέτης, Πλάτων Μαυρομούστακος,

Σίσσυ Παπαθανασίου, Δημήτρης Σεβαστάκης

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ –ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΥΜΟΛΠΙΔΩΝ 41 –ΓΚΑΖΙ, τηλ.: 210-3455020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.