Πρόγραμμα Εθνικής Λυρικής Σκηνής 2009-2010

image

ΟΠΕΡΑ

Ριγολέττος Τζουζέππε Βέρντι

7, 9, 11, 13 Οκτωβρίου / 20, 22, 26, 30 Δεκεμβρίου 2009 / 2, 3, 6 Ιανουαρίου 2010

Θέατρο Ολύμπια

Μετά την επιτυχία της περασμένης χρονιάς, ο Ριγολέττος, μία από τις διασημότερες όπερες του Βέρντι, αποτελεί το εναρκτήριο έργο της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου.

Η σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου τοποθετεί τη δράση στην Ιταλία κατά την περίοδο του φασισμού, με την αισθητική ενός φιλμ νουάρ.


Εμίλια ντι Λίβερπουλ Γκαετάνο Ντονιτσέττι

8, 10, 14 Οκτωβρίου 2009

Συνεργασία με το European Opera Centre

Θέατρο Ολύμπια

Μία λιγότερο γνωστή όπερα του Ντονιτσέττι, η Εμίλια ντι Λίβερπουλ, παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε πανελλήνια πρώτη. Ανήκει στο είδος της ναπολιτάνικης ημισοβαρής όπερας (opera semiseria), με πεζούς διαλόγους, αλλά και στοιχεία χαρακτηριστικά της ρομαντικής αισθητικής, όπως η «Καταιγίδα» και μια μονομαχία σε νεκροταφείο.

Το 1957 το έργο ήρθε και πάλι στο προσκήνιο χάρη στη διάσημη υψίφωνο Τζόαν Σάδερλαντ, τότε στην αρχή της σταδιοδρομίας της.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ζιλ Ρικό (Gilles Rico).


Αριάδνη στη Νάξο Ρίχαρντ Στράους


22, 25, 27, 29 Νοεμβρίου / 2 Δεκεμβρίου 2009

Νέα παραγωγή

Συμπαραγωγή με το Θέατρο Κάρλο Φελίτσε της Γένοβας και την Όπερα του Οβιέδο

Θέατρο Ολύμπια

Μία από τις δημοφιλέστερες και πιο ενδιαφέρουσες όπερες του Ρίχαρντ Στράους επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το έργο, σε ποιητικό κείμενο του Χούγκο φον Χόφμανσταλ, προτείνει μία αντι-ιδεαλιστική, πραγματιστική θεώρηση του έρωτα: Ένας έρωτας μπορεί να τελειώνει, δεν τελειώνει όμως η ζωή.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φιλίπ Αρλώ (Philippe Arlaud).


ΟΠΕΡΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Η πλάνη με το αίσιο τέλος Τζοακίνο Ροσσίνι


Χορός των μεταμφιεσμένων Φρανσίς Πουλένκ


16, 19, 23, 27, 29 Δεκεμβρίου 2009


Νέα παραγωγή


Συμπαραγωγή με το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου και την Εθνική Λυρική Σκηνή


Θέατρο Ολύμπια

Δύο κεφάτα, κωμικά μονόπρακτα από την Όπερα Δωματίου Αθηνών θα δώσουν την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να εκφράσουν το ταλέντο τους.

Η αρπαγή της Ευρώπης / Η απελευθέρωση του Θησέα /
Η εγκατάλειψη της Αριάδνης Νταριύς Μιγιώ
Μία παρτίδα μπριτζ Σάμιουελ Μπάρμπερ
Μπρος και πίσω Πάουλ Χίντεμιτ
Η μάντισσα Ανρί Σωγκέ

Ο θρύλος του παλαιού ναυτικού Μarco Sofianopulo

16, 17 Ιανουαρίου 2010

Θέατρο Ολύμπια
Επτά μουσικές μικρογραφίες, επτά μουσικές στιγμές ενδεικτικές ορισμένων από τις τάσεις που επικράτησαν κατά τον 20ό αιώνα. Οι τρεις δεκάλεπτες «όπερες του λεπτού» του Νταριύς Μιγιώ αποτελούν ενότητα εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία. Δεκάλεπτη είναι επίσης η χαριτωμένη Μία παρτίδα μπριτζ του Σάμιουελ Μπάρμπερ, ενώ η Μάντισσα του Ανρί Σωγκέ ασχολείται, μεταξύ άλλων, με χειρομαντεία, αστρολογία και χαρτομαντεία. Το έργο του Χίντεμιτ σατιρίζει τη σοβαρή όπερα και γράφτηκε στο πλαίσιο φεστιβάλ σύντομων έργων που παρουσιάστηκαν στο Μπάντεν Μπάντεν το 1927. Τη βραδιά συμπληρώνει το έργο τού ελληνικής καταγωγής συνθέτη Marco Sofianopulo Ο θρύλος του παλαιού ναυτικού, βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Σάμιουελ Τέυλορ Κόουλριτζ (Samuel Taylor Coleridge)


Χορός των μεταμφιεσμένων
Τζουζέππε Βέρντι

24, 27, 29, 31 Ιανουαρίου 2010


Νέα παραγωγή

Συμπαραγωγή με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Η όπερα βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός: τη δολοφονία του Γουσταύου Γ’ της Σουηδίας κατά τη διάρκεια ενός χορού μεταμφιεσμένων. Το θέμα δεν κατόρθωσε να περάσει τις λογοκριτικές αρχές της εποχής, που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την αναπαράσταση δολοφονίας Ευρωπαίου μονάρχη επί σκηνής. Έτσι, η δράση μετατέθηκε στη μακρινή Βοστόνη του 17ου αιώνα. Η πλοκή συνδυάζει πολιτικές δολοπλοκίες και παράνομους έρωτες, αλλά προπάντων δίνει στον Βέρντι την ευκαιρία για μία χυμώδη μουσική και ένα από τα πιο παθιασμένα ερωτικά ντουέτα που έχει συνθέσει.
Ο διάσημος Αργεντινός Ούγκο Ντε Άνα (Hugo De Ana) υπογράφει τη σκηνοθεσία.


Μποέμ Τζάκομο Πουτσίνι


14, 21, 27 Φεβρουαρίου / 25, 27, 29 Απριλίου 2010


Θέατρο Ολύμπια

Η μεγάλη επιτυχία της περσινής επανάληψης της εντυπωσιακής παραγωγής του Γκράχαμ Βικ μας ενθαρρύνει να επιστρέψουμε για μία ακόμη φορά στην αγαπητή Μποέμ του Πουτσίνι. Μία όπερα για νέους κάθε ηλικίας, σε μία σύγχρονη και ταυτόχρονα συγκινητική σκηνοθεσία.


Σαμψών και Δαλιδά Καμίγ Σαιν-Σανς
28 Φεβρουαρίου / 3, 5, 7 Μαρτίου 2010

Συμπαραγωγή με το Manaus, Festival Amazonas de Ópera

Συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Η εντυπωσιακή τρίπρακτη όπερα του Καμίγ Σαιν-Σανς συνδυάζει αισθησιακή μουσική, μελωδικό πλούτο και μεγαλόπρεπο θέαμα. Μοναδικής ομορφιάς είναι οι άριες της Δαλιδάς, ενώ στα πιο γνωστά μέρη της όπερας ανήκει το βακχικό όργιο, που συχνά αποδίδεται αυτόνομα κατά τη διάρκεια συναυλιών.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ισπανός Εμίλιο Σάγι (Emilio Sagi).


Ο κατά φαντασίαν ασθενής Μολιέρος / Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ


Comédie-Ballet

14, 19, 21, 24, 27 Μαρτίου 2010

Συμπαραγωγή με το  L’Illustre Théâtre του Παρισιού

Νέα παραγωγή

Θέατρο Ολύμπια

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την κωμωδία-μπαλέτο Ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου σε πλήρη μορφή, δηλαδή με τα εμβόλιμα μουσικά μέρη –φωνητικά, αλλά και καθαρά ενόργανα– που είχε συνθέσει για το έργο ο Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ. Πρόκειται για πρόλογο, τρία ιντερμέδια και ένα μικρό αυτοσχεδιασμό, που μετατρέπουν το γνωστό και αγαπητό έργο σε μία ολότελα διαφορετική μουσικοθεατρική εμπειρία.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης του λυρικού θεάτρου Ζαν-Μαρί Βιλλεζιέ (Jean-Marie Villégier).


Ο πειρατής Βιντσέντσο Μπελλίνι

23, 26, 28 Μαρτίου 2010

Νέα παραγωγή

Θέατρο ΟλύμπιαΌπερα κυρίως γνωστή από την καθοριστική ερμηνεία της Μαρίας Κάλλας στον κεντρικό γυναικείο ρόλο, ο Πειρατής είναι ταυτόχρονα εκείνο το έργο στο οποίο αποτυπώνονται για πρώτη φορά με απόλυτη σαφήνεια τα βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης του Μπελλίνι, όπως η νοσταλγική μελωδία. Η όπερα παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη με τη Δήμητρα Θεοδοσίου ως Ιμογένη, σε σκηνοθεσία της Έλενας Τζαβάρα.


Πηνελόπη Γκαμπριέλ Φωρέ


18, 21, 24, 28 Απριλίου 2010

Νέα παραγωγή

Συμπαραγωγή με το Städtische Bühnen Münster

Θέατρο Ολύμπια

Μία ακόμη πανελλήνια πρώτη, η Πηνελόπη του Φωρέ, ένα έργο χαμηλόφωνο που μιλά για τη συζυγική πίστη και αγάπη, περιλαμβάνεται στο φετινό καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Φωρέ, γνωστός κυρίως από τη μουσική δωματίου και τα υπέροχα τραγούδια που σύνθεσε, πραγματεύεται με μεγάλη ευαισθησία σε μία παρτιτούρα γεμάτη αποχρώσεις τα βαθιά συναισθήματα των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων της όπερας, του Οδυσσέα και της Πηνελόπης.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αρνώ Μπερνάρ (Arnaud Bernard).


Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Νέα παραγωγή

Το έργο και οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν.

ΜΠΑΛΕΤΟ

H κακοφυλαγμένη κόρη


Χορογραφία Φρέντερικ Άστον


Μουσική Φερντινάν Ερόλ / Τζων Λάντσμπερυ


25, 27, 29, 30, 31 Οκτωβρίου / 1, 3 Νοεμβρίου 2009


Θέατρο Ολύμπια

Το κλασικό κωμικό μπαλέτο, ένα από τα πλέον δημοφιλή και ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά, παρουσιάζεται και αυτήν τη χρονιά. Βασίζεται στην παραγωγή του Βασιλικού Μπαλέτου του Κόβεντ Γκάρντεν, γνωστή σε πολλούς από τηλεοπτικές μεταδόσεις.


Ευγένιος Ονιέγκιν


Χορογραφία
Ιρέκ Μουχαμέντοφ


Μουσικά αποσπάσματα από έργα του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι


28, 30 Ιανουαρίου / 2, 3, 4, 5 Φεβρουαρίου 2010


Θέατρο Ολύμπια

Η επιτυχημένη χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντοφ, διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιστρέφει στο Θέατρο Ολύμπια. Η υπόθεση είναι εμπνευσμένη από το γνωστό έμμετρο μυθιστόρημα του Πούσκιν, ενώ η μουσική προέρχεται από διάφορα έργα του Τσαϊκόφσκι.


Βραδιά μπαλέτου


12, 13, 14, 15, 16, Μαΐου 2010


Θέατρο Ολύμπια


ΟΠΕΡΕΤΑ

Το μικρόβιο της αγάπης Κώστας Γιαννίδης


Νοέμβριος 2009 – Μάρτιος 2010


Θέατρο Ακροπόλ

Πρόκειται για την οπερέτα που σύνθεσε ο Κώστας Γιαννίδης το 1928, όταν βρισκόταν στο Βερολίνο. Την εποχή εκείνη ο Γιαννίδης είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του πλάι στον Κουρτ Βάιλ, ενώ διατηρούσε στενή φιλία με τον Νίκο Σκαλκώτα. Τα ακούσματα της εποχής και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Βερολίνου επηρέασαν το συνθέτη ως προς τη μουσική του γλώσσα. Λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε μία λαμπρή σταδιοδρομία τόσο στο χώρο του μουσικού θεάτρου και του τραγουδιού (ως Κώστας Γιαννίδης), αλλά και της λόγιας μουσικής (ως Γιάννης Κωνσταντινίδης). Με καμβά την οπερέτα Το μικρόβιο της αγάπης, ο Λάμπρος Λιάβας επιμελείται ένα γενικότερο αφιέρωμα στην Αθήνα του ’30, μέσα από τις αγαπημένες μελωδίες του Κώστα Γιαννίδη.


ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η νυχτερίδα
Γιόχαν Στράους


Θέατρο Ακροπόλ


Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν

Η Κάρμεν Ρουγγέρη διασκευάζει φέτος για τα παιδιά τη δημοφιλέστατη οπερέτα Η νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους, έργο κατεξοχήν μελωδικό, γεμάτο από νοσταλγικά βιεννέζικα βαλς. Μία κωμωδία κεφάτη και σπινθηροβόλα.


Εργαστήρι Όπερας (Opera Studio)

Κατά τη νέα καλλιτεχνική περίοδο η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει το Εργαστήρι Όπερας (Opera Studio), ακολουθώντας τα πρότυπα των διεθνών λυρικών θεάτρων. Το Εργαστήρι Όπερας θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα δημιουργίας για πολλούς νέους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του θεάτρου.


2 σκέψεις σχετικά με το “Πρόγραμμα Εθνικής Λυρικής Σκηνής 2009-2010

Add yours

  1. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ – ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – Η νυχτερίδα Γιόχαν Στράους.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  2. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ. ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ «Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ» ΤΟΥ ΣΤΡΑΟΥΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: