Ε.ΚΕ.ΒΙ. NEWSLetter ΜΑΪΟΣ 2009


Φωτοθήκη σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων
Η Φωτοθήκη της Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας είναι διαθέσιμη στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (
www.ekebi.gr – Αρχείο Συγγραφέων) απαθανατίζοντας 201 συγγραφείς από διαφορετικές γενιές και με διαφορετικές λογοτεχνικές τάσεις, με την υπογραφή του διάσημου Ιταλού φωτογράφου Giovanni Giovannetti. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται ένα corpus από αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους της σύγχρονης λογοτεχνικής δημιουργίας σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, διασώζονται οι μορφές συγγραφέων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή (Αθανασιάδης, Αλαβέρας, Αναγνωστάκης, Σαμαράκης, Σαχτούρης). Οι φωτογραφίες πρωτοπαρουσιάστηκαν στην έκθεση «Στο φως των Μουσών», με επιμέλεια του Ιταλού νεοελληνιστή Maurizio de Rosa, στο πλαίσιο της ΔΕΒ Τορίνου 2004 με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα.

Νέο καλαίσθητο έντυπο για τις Εκπαιδευτικές Δράσεις του ΕΚΕΒΙ
Με την πρωτότυπη εικονογράφηση του εικαστικού Διαμαντή Αϊδίνη στις σελίδες του εντύπου, οι αναγνώστες (γονείς & εκπαιδευτικοί) μπορούν να έχουν μια πολύ ευχάριστη, γρήγορη και συνοπτική θεώρηση για ό,τι αφορά τις σχετικές δράσεις του ΕΚΕΒΙ: πρόγραμμα Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία, Κινητές Εκθέσεις, Βιβλιοπαιχνίδια, Παιδική Γωνιά στη ΔΕΒΘ, Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στην καινοτομία για το 2009 – τη δημιουργία ενός διαδικτυακού κόμβου αποκλειστικά για το παιδί.

Δράμα ή ποίηση; Δέκα συναντήσεις στην ακριτική πόλη
Οι «Ποιητικές Συναντήσεις» τείνουν να γίνουν θεσμός στην ακριτική Δράμα. Οργανώνται με τη φροντίδα του συγγραφέα Βασίλη Τσιαμπούση και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δραστηριότητας της Λέσχης Ανάγνωσης Δράμας. Εχουν ξεκινήσει με επιτυχία, δεδομένης της προσέλευσης του βιβλιόφιλου κοινού αλλά και των 10 ποιητών  που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Πρόκειται για τους Γιάννη Βαρβέρη, Αντώνη Φωστιέρη, Τάσο Γαλάτη και Χρίστο Ρουμελιωτάκη (που ήδη συζήτησαν για το έργο τους και διάβασαν ποιήματά τους). Θα ακολουθήσουν οι Γιώργος Μαρκόπουλος και Αργύρης Χιόνης (Δευτέρα 4/5), Κυριάκος Συφιλτζόγλου και Γεωργία Τριανταφυλλίδου (Τετάρτη 13/5), Αγγελος Καλογερόπουλος και Γιάννης Πατίλης (Δευτέρα 18/5).

Οι Κινητές Εκθέσεις σε 16 νέους προορισμούς
Οι Κινητές Εκθέσεις του ΕΚΕΒΙ συνδυάζουν την εκπαιδευτική δραστηριότητα με την αφορμή γνωριμίας με το έργο σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών, πληροφοριακό υλικό για τη ζωή τους αλλά και τις συγγραφικές τους δραστηριότητες. Πρόκειται για τους Α.Εμπειρίκο, Α.Παπαδιαμάντη, Γ.Ξενόπουλο, Α.Σικελιανό, Κ.Παλαμά, Ν.Καζαντζάκη, Γ.Θεοτοκά και Ν.Αγγελόπουλο. Αυτόν τον μήνα οι Κινητές Εκθέσεις θα «ταξιδεύσουν» σε 16 σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς, στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λέσβου, Αργολίδας, Κορινθίας, Δωδεκανήσου, Ημαθίας και Λευκάδας

Βραβεία «Διαβάζω» για υψηλές λογοτεχνικές επιδόσεις
Απονεμήθηκαν τα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω» σε μια λαμπερή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (την Τρίτη 5 Μαΐου) με την παρουσία συγγραφέων, εκδοτών, προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, πιστοποιώντας την άνθιση του κόσμου του ελληνικού βιβλίου. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους: Μαρίνα Καραγάτση (μυθιστόρημα), Στέφανο Τραχανά (συνολική προσφορά), Φωτεινή Φραγκούλη – Φωτεινή Στεφανίδη (εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο), Ελένη Πριοβόλου (λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά), Μίλτος Πεχλιβάνος (δοκίμιο), Σταυρούλα Σκαλίδη (πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας),  Μαρία Κουγιουμτζή (διήγημα). Το βραβείο ποίησης έλαβε ο Στρατής Πασχάλης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι διδάσκων ποίησης στα σεμινάρια του Εργαστηρίου του Βιβλίου που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ.

Ηλεκτρονική έκδοση για τον «Απηλιώτη»
Σε νέα μορφή, ανανεωμένος και αισθητικά ελκυστικός, ο «Απηλιώτης» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης Λογοτεχνίας (ΕΚΕΜΕΛ) κυκλοφορεί πλέον στο Διαδίκτυο. Αναβαθμίζεται από ενημερωτικό δελτίο σε ηλεκτρονικό περιοδικό (
www.apiliotis.gr) προσελκύοντας το αναγνωστικό κοινό σε μια εμβριθέστερη γνωριμία και αποτίμηση της μεταφραστικής διαδικασίας ως παράλληλη λογοτεχνική δημιουργία.

Καινούργια ενότητα με αρχειακό υλικό στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ
Το Αρχείο Λογοτεχνικών Βραβείων ανεβαίνει στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (
www.ekebi.gr) ως μια νέα υπηρεσία ενημέρωσης γύρω από τον κόσμο του βιβλίου. Περιλαμβάνονται τα βραβεία και οι λογοτεχνικές επιλογές από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα (10 τον αριθμό). Πρόκειται για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, τα Βραβεία Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ, τα βραβεία της «Επιτροπής των 12», τα βραβεία «Διαβάζω», τα Βραβεία του περιοδικού (δε)κατα, τα βραβεία του περιοδικού «Να ένα μήλο», τα βραβεία μετάφρασης ΕΚΕΜΕΛ, τα Βραβεία του Κύκλoυ τoυ Ελληvικoύ Παιδικoύ Βιβλίoυ (ΙΒΒΥ) και τα βραβεία της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Πρόθεση είναι να εμπλουτίζεται και ν’ ανανεώνεται κάθε χρόνο, με τα καινούργια βραβεία του κάθε φορέα ή των νέων φορέων που θα εμφανιστούν.

Ανταπόκριση αναγνωστών στο ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ
Το
ιστολόγιο (blog) του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου κερδίζει συνεχώς έδαφος στο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού που σερφάρει στο Διαδίκτυο. Προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για όλες τις δραστηριότητες του φορέα για την πολιτική βιβλίου που ασκεί, επικεντρώνει σε ειδήσεις, προτρέπει τους αναγνώστες σε σχόλια και, γιατί όχι, στη δημιουργία προϋποθέσεων για μια γόνιμη, εποικοδομητική συζήτηση γύρω από θέματα βιβλίου, συγγραφέων και εκδοτών, μεταφραστών, επιμελητών, βιβλιοπωλών και βιβλιοθηκονόμων. Το ιστολόγιο επίσης εξελίσσεται σε κόμβο για τις Λέσχες Ανάγνωσης που αναρτούν τις δικές τους διαδικτυακές σελίδες δημοσιεύοντας κείμενα, καταλόγους αναγνωσμένων βιβλίων, δελτία Τύπου για τις εκδηλώσεις τους.

Η Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη στην πόρτα μας…
Τις προηγούμενες ημέρες άνοιξε τις «διαδικτυακές πύλες» της η
Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη υπό την αιγίδα της UNESCO προσφέροντας σε ερευνητές, φοιτητές και μαθητές τον πλούτο της παγκόσμιας γνώσης αλλά και την ανάπτυξη της πολυγλωσσίας. Η ελληνική πνευματική δημιουργία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τους καταλόγους της, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της προσφερόμενης ελληνικής γραμματείας εμφανίζεται σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, αραβικά, κινεζικά, ισπανικά, γαλλικά, πορτογαλικά, ρωσικά κ.ά.). Οσον αφορά την ελληνική συνδρομή στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, απαιτείται πολυεπίπεδη και συντονισμένη προσπάθεια από πνευματικούς φορείς, ιδρύματα, μουσεία, ιδιώτες, ώστε ο τεράστιος όγκος της ελληνικής πνευματικής δημιουργίας να ψηφιοποιηθεί στο σύνολό του.

Σε 63 σημεία του χάρτη οι Κινητές Εκθέσεις για τον Γιάννη  ΡίτσοΣε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αποστολής των Κινητών Εκθέσεων που είναι αφιερωμένες στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο με αφορμή το «Ετος Ρίτσου 2009». Ηδη οι Κινητές Εκθέσεις (ταμπλό που περιλαμβάνουν στοιχεία και πληροφορίες γύρω από τη ζωή και το έργο του, με φωτογραφικό υλικό, βιογραφικά στοιχεία, χειρόγραφα κ.λπ.) ξεκίνησαν τις διαδρομές τους σε σχολεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς φορείς περιλαμβάνοντας 63 δήμους από όλη την Ελλάδα. Από τον Απρίλιο και μέχρι τον Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί οι Κινητές Εκθέσεις να ταξιδεύσουν σε: Νάουσα, Ελευθερούπολη, Δράμα, Χαλκίδα, Πρέβεζα, Θεσσαλονίκη, Νάξο, Λευκάδα, Ρόδο, Σκόπελο, Καρδίτσα, Κοζάνη, Σέρρες, Βέροια, Χίο, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Ανδρο, Χανιά, Αγριά Βόλου, Αργος, Κερατέα και Αθήνα. Οι αιτήσεις από ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους και άλλους σχετικούς φορείς συνεχίζονται σταθερά.

Το πρόγραμμα επιχορήγησης εκδηλώσεων σε βιβλιοπωλεία όλης της περιφέρειας
11 εκδηλώσεις επιχορηγεί το ΕΚΕΒΙ ενισχύοντας τον χαρακτήρα των βιβλιοπωλείων ως κομβικό σημείο για την πολιτιστική δραστηριότητα σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα θα βρεθούν: η Ελένη Μουρίκη στο «Λυχνάρι» της Δράμας (10/5), ο Δημήτρης Στεφανάκης στο  βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης-Ξιφάρας» του Ηρακλείου Κρήτης (14/5), η Λίτσα Ψαραύτη στο βιβλιοπωλείο «Φ.Σκαρλακίδου» της Αλεξανδρούπολης (14-16/5) και στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης-Ξιφάρας» του Ηρακλείου Κρήτης (22/5), η Μαρίνα Αλεξίου στο «Αλφαβητάρι» των Τρικάλων (5/5), ο Γιάννης Καλπούζος στο βιβλιοπωλείο «Το δέντρο» της Ρόδου (8/5), η Αργυρώ Κοκορέλη στις «Επιλογές» Χανίων, στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης του βιβλιοπωλείου (4-5-6/5), ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης στον ίδιο χώρο με τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης ενηλίκων (15/5), ο Νίκος Σιδέρης στο βιβλιοπωλείο «Πυξίδα» της Χίου (15/5), ο Αρης Στυλιανού στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Έκφραση» στη Λιβαδειά (18/5) και η Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη στο βιβλιοπωλείο «Μητσέλου» (12/5).

Το ΕΚΕΒΙ συνδιοργανωτής της 32ης Γιορτής Βιβλίου στον πεζόδρομο Ερμού
Στις 14 Μαΐου ανοίγει τις πύλες της η 32η Γιορτή Βιβλίου, μια διοργάνωση που υλοποιείται από τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ). Φέτος η Γιορτή Βιβλίου (διαρκεία έως τις 25/5) ανανεώνεται αφού μετακομίζει στον πεζόδρομο της οδού Ερμού, στο Θησείο, αφήνοντας τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου λόγω των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Εδώ, στον πεζόδρομο που ενώνει το Θησείο με το Γκάζι,  σε ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης ανάμεσα σε αρχαιολογικούς χώρους και σύγχρονες εστίες ψυχαγωγίας, χιλιάδες βιβλία, εκδοτικές προτάσεις κι αναγνωστικές επιλογές θα «παρελάσουν» στα εκδοτικά περίπτερα. (Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 18.30-23.00, Σάββατο: 18.30-23.30, Κυριακή: 11.00-23.00)

190 Λέσχες Ανάγνωσης σ’ όλη την Ελλάδα
Αυξάνονται και πληθύνονται. Εμφανίζουν σταθερή δραστηριότητα και ποικιλία στα ενδιαφέροντά τους. Είναι μόλις τριών χρόνων αλλά φαίνεται ότι είναι ικανές να παρακινήσουν ώστε να δημιουργηθούν και άλλες. Ο λόγος για τις Λέσχες Ανάγνωσης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ.  Σε διάστημα δύο μηνών έχουν προστεθεί στον
κατάλογο (που είναι αναρτημένος στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ) περίπου 20 λέσχες, αθροίζοντας τον αριθμό τους σε 190, γεγονός που δημιουργεί ακόμη περισσότερες προσδοκίες για το μέλλον του θεσμού. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει επίσης να προστεθεούν οι δεκάδες μαθηματικές Λέσχες Ανάγνωσης «Θαλής και οι φίλοι», καθώς και το πρόσφατο Δίκτυο Βιβλιοθηκών με 58 Λέσχες Ανάγνωσης.

396.000 επισκέπτες η Βιβλιονέτ τον Μάρτιο
Με περισσότερα από 140.000 «ζωντανά βιβλία, όλη την κριτικογραφία μετά το 2007 και με 396.000 «μοναδικούς»
επισκέπτες τον Μάρτιο στον server της -που την επισκέφθηκαν είτε μέσω του www.biblionet.gr είτε μέσω άλλων 35 ιστοσελίδων που υποστηρίζει- η Βιβλιονέτ εξελίσσεται στο απόλυτο διαδικτυακό «στέκι» των βιβλιόφιλων. Η επισκεψιμότητά της σημείωσε αύξηση-ρεκόρ, κατά 69,5% ή 164.000 επισκέπτες, σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο.

Οταν οι συγγραφείς ψηφίζουν…
Νέα πρόσωπα στο Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων ύστερα από τις πρόσφατες εκλογές του σωματείου. Ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας θα είναι πρόεδρος της Ε.Τ. (πρώτος και στη σχετική ψηφοφορία των μελών της) για την επόμενη διετία. Το διοικητικό συμβούλιο συναπαρτίζουν επίσης οι: Ελενα Χουζούρη (αντιπρόεδρος), Γιώργος Ξενάριος (γενικός γραμματέας), Ιωσήφ Βεντούρας (ταμίας), Κώστας Κατσουλάρης, Στάθης Κουτσούνης και Πέτρος Τατσόπουλος (μέλη). Μαζί με τις ευχές για τη θητεία του νέου προεδρείου, αξίζει να σχολιαστεί -με τον πιο θερμό τρόπο- η προσφορά του απερχόμενου προέδρου της Ε.Τ. Θανάση Βαλτινού και των μελών του Δ.Σ. στα συγγραφικά τεκταινόμενα. Ο κόμβος της Ε.Τ. είναι
www.dedalus.gr.

Κι όταν οι συγγραφείς και οι εικονογράφοι ταξιδεύουν σε σχολεία
Σε σχολεία της Αττικής αλλά κυρίως σε σχολεία της περιφέρειας (Δωδεκάνησα, Έβρο, Λέσβο, Κυκλάδες, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία) θα βρεθούν αυτόν τον μήνα συγγραφείς και εικονογράφοι παιδικού βιβλίου συναντώντας τους μαθητές. Στις δώδεκα (12) επισκέψεις συγκαταλέγονται, μεταξύ αυτών, οι Αλκη Ζέη, Σοφία Μαντουβάλου, Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, Δημήτρης Μπασλάμ, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Μάκης Τσίτας και Ζωή Κανάβα.

Μενεξέδες και βιβλία στην Κηφισιά
Ο τόμος με διηγήματα και ποιήματα «Μενεξέδες, εφήμερη ομορφιά» αποτελεί καρπό της πολύχρονης βιβλιοφιλικής ατμόσφαιρας στον Δήμο Κηφισιάς. Η Λέσχη Ανάγνωσης Κηφισιάς και οι εκδόσεις «Κηφισιά» παρουσιάζουν το βιβλίο ύστερα από την προκήρυξη λογοτεχνικού διαγωνισμού με θέμα συνυφασμένο με την Ιστορία του δήμου και την ανθοκομική παράδοση. Εξ ου και η εκδήλωση που οργανώνεται για το ερχόμενο Σάββατο (9/5, 7.00 μ.μ.), στον χώρο εκδηλώσεων του Αλσους Κηφισιάς, στο πλαίσιο της Ανθοκομικής Εκθεσης που πραγματοποιείται εκεί κάθε χρόνο.

Σε τρεις εβδομάδες ανοίγουν οι πύλες της ΔΕΒ Θεσσαλονίκης
Μια μεγάλη γιορτή, ένα σταθερό ραντεβού, μια μοναδική εμπειρία, κάθε Μάιο στη Θεσσαλονίκη: η 6η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (
www.thessalonikibookfair.com) είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες της με πολλές και μεγάλες προσδοκίες. Ο πλούτος της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, οι Έλληνες και οι ξένοι συγγραφείς που θα είναι παρόντες, οι επαγγελματίες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι εκατοντάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αναμένεται να δημιουργήσουν ξεχωριστή ατμόσφαιρα – στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, σε 10.000 τ.μ. με παρόντες πάνω από 500 εκδότες προερχόμενους από 40 χώρες (φέτος, για πρώτη φορά, η Κίνα και η Ινδία), 70 προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών και, φυσικά, χιλιάδες τίτλοι βιβλίων για όλα τα γούστα…

Συζήτηση για τη συμφωνία με την Google
Tο ΕΚΕΒΙ συμμετέχει στον διάλογο για τα πνευματικά δικαιώματα και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στην εποχή της ψηφιοποίησης, προγραμματίζοντας μία ημερίδα με τίτλο «H Συμφωνία Συμβιβασμού με τη Google και οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων και Ελλήνων εκδοτών & συγγραφέων» (Παρασκευή 29 Μαΐου, ώρα 12:00). Θα μιλήσει ο εκπρόσωπος της Google Ευρώπης, Santiago de la Mora, η Anne Bergman-Tahon, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών (FEP), ο Άρης Πετρόπουλος, διευθυντής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και ο Jean Sarzana, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων της Γαλλίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Έλλη Φιλιπποπούλου, νομική σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ.

Η ΔΕΒΘ υποδέχεται διευθυντές από σημαντικές διεθνείς εκθέσεις
Είναι ιδιαίτερη η τιμή για τη ΔΕΒΘ να την επισκεφθούν φέτος ο πρόεδρος της ΔΕΒ Φρανκφούρτης Juergen Boos, καθώς και ο προκάτοχός του  Peter Weidhaas, σήμερα πρόεδρος του «Δικτύου των 25 σημαντικότερων διεθνών εκθέσεων βιβλίου». Θα την επισκεφθούν επίσης οι διευθυντές Πεκίνου Zhang Jichen, Νέου Δελχί Nuzhat Hassan, Ρουμανίας Vladimir Epstein, Βαρσοβίας Gregorz Guzowski και Λειψίας Oliver Zille.

«Ταυτότητα» της ΔΕΒΘ
Η 6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνεται από το ΕΚΕΒΙ – Υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία της HELEXPO και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ). Η Εκθεση αποτελεί έργο συγχρηματοδούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΤΠΑ) και το Υπουργείο Πολιτισμού – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πολιτισμός.

Το ετήσιο ραντεβού των Λεσχών Ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη
Η συνάντηση των Λεσχών Ανάγνωσης στη ΔΕΒ Θεσσαλονίκης αποσκοπεί στην άμεση επαφή κι ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο και το δηλώνουν έμπρακτα δραστηριοποιούμενοι στο πλαίσιο μιας παρέας με κοινά ενδιαφέροντα. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, την ενίσχυση του θεσμού του Βραβείου Αναγνωστών, στον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων τους (θέατρο, σινεμά, μουσική, επισκέψεις σε μουσεία-εκθέσεις κ.λπ.) αλλά και την επικοινωνία μεταξύ τους προτείνοντας βιβλία και συγγραφείς. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 30 Μαΐου, στις 12.30 μ.μ. με τη συμμετοχή της Λένας Διβάνη, συγγραφεά και αντιπροέδρου Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ.

Ολη η γερμανική αγορά βιβλίου σ’ έναν Φάκελο
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας, το ΕΚΕΒΙ θα κυκλοφορήσει για ενημέρωση των εκδοτών έναν φάκελο για την αγορά βιβλίου στη Γερμανία, με πλήρη στοιχεία για τους εκδοτικούς οίκους, τα βιβλιοπωλεία, το Διαδίκτυο, τις πωλήσεις βιβλίων, την ανάγνωση, τις μεταφράσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ενδιαφέρει τους Έλληνες συγγραφείς και εκδότες. Το περιεχόμενο του φακέλου επιμελήθηκε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

αλλά και Φάκελος The Book Market in Greece
Ταυτόχρονα, θα δοθεί στην κυκλοφορία η 5η ανανεωμένη έκδοση του αγγλόφωνου φυλλαδίου του Παρατηρητηρίου Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, The Book Market in Greece. Πρόκειται για μια -στατιστική και όχι μόνο- σύνοψη του κλάδου του βιβλίου στη χώρα μας, με στοιχεία και για το 2008, που αναφέρεται στη βιβλιοπαραγωγή, τους εκδότες, τους βιβλιοπώλες, τις μεταφράσεις, τα ξένα μορφωτικά ινστιτούτα, τους φορείς και τα μέσα άσκησης πολιτικής βιβλίου στην Ελλάδα και έναν χρηστικό κατάλογο επικοινωνίας για τους ξένους.

Η 6η ΔΕΒΘ σε κάτοψηΗ φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει: 1. τη θεματική έκθεση «Το βιβλίο και η Ιστορία» με βιβλία από όλες τις περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας (11 ενότητες), παρουσίαση εικαστικού υλικού, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα, προβολές ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις από πνευματικούς φορείς και ιδρύματα·
2. τη Γερμανία ως τιμώμενη χώρα, που φιλοξενείται στη ΔΕΒΘ με εντυπωσιακό περίπτερο και με την παρουσία σημαντικών πνευματικών προσωπικοτήτων της χώρας·
3. τον χώρο της Παιδικής Γωνιάς, που είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους λιλιπούτειους επισκέπτες της Έκθεσης με σειρά εκδηλώσεων παρουσία αγαπημένων συγγραφέων και εικονογράφων·
4. το περίπτερο των περιοδικών, όπου θα εκτίθενται έντυπα λόγου και στοχασμού·
5. το φιλολογικό καφενείο (στο περίπτερο 13) ως σημείο συνάντησης αλλά και ανάπαυσης για επισκέπτες και επαγγελματίες πίνοντας έναν καφέ (δωρεάν, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Domingo)

…και ένα ειδικό αφιέρωμα για τον Γιάννη Ρίτσο
Με αφορμή το «Ετος Ρίτσου 2009» που κήρυξε το Υπουργείο Πολιτισμού; το ΕΚΕΒΙ θα οργανώσει στο περίπτερό του ένα ειδικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο  που θα περιλαμβάνει την Κινητή Έκθεση με τη ζωή και το έργο του ποιητή καθώς και όλα τα έργα του συμπεριλαμβανομένων και των μεταφρασμένων. Επίσης το Σάββατο 30/5 (8.00 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην κεντρική πλατεία της έκθεσης με γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδια των: Μίκη Θεοδωράκη, Θάνου Μικρούτσικου, Χρήστου Λεοντή και Παναγιώτη Μπούσαλη.

«Avant premiere» της ΔΕΒΘ στην Αθήνα, με ομιλία του Howard Zinn
Είναι μία από τις καινοτομίες της φετινής Έκθεσης: να οργανώσει μια «avant premiere» στην Αθήνα για να καλέσει όλους τους Αθηναίους στη Θεσσαλονίκη (Γαλλικό Ινστιτούτο στις 25 Μαΐου – 7.30 μ.μ.). Ο Αμερικανός πολιτικός ακτιβιστής και συγγραφέας Howard Zinn έχει κληθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της θεματικής έκθεσης «Το βιβλίο και η Ιστορία». Αμέσως μετά, το Σάββατο 30/5 (1.00 μ.μ.), θα πραγματοποιήσει δεύτερη ομιλία ενώπιον του θεσσαλονικιώτικου κοινού. Έγινε γνωστός για το δοκίμιό του «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» αλλά και το θεατρικό «Ο Μαρξ στο Σόχο», που παίζεται με επιτυχία -για τέταρτη χρονιά στην Ελλάδα- με τον Αγγελο Αντωνόπουλο.

Εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Τετουάν του Μαρόκο
Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου στο Τετουάν, πόλη του Μαρόκο. Η εκδήλωση (καρπός της περσινής ΔΕΒ Θεσσαλονίκης, αφού εκεί έγιναν οι πρώτες επαφές μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών) πραγματοποιήθηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη (έδρα: Γενεύη) με στόχο την ανάδειξη της πλευράς εκείνης του συγγραφέα που αγγίζει τον αραβικό και μουσουλμανικό πολιτισμό. Προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το πολυποίκιλο έργο του, ομιλία του Μαροκινού Αμπντελαζίζ Σμπάι και διάλεξη του προέδρου της Εταιρείας κ. Γεώργιου Στασσινάκη.

Ιταλικό βραβείο στη μνήμη Νικόλαου Παναγιωτάκη, στη Βενετία
Είναι η 4η χρονιά απονομής του βραβείου που έχει θεσπίσει το Πανεπιστήμιο Ca’Foscari της Βενετίας στη μνήμη του διαπρεπή Έλληνα φιλολόγου Νικόλαου Παναγιωτάκη (1935-1997). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αποστείλουν στην αρμόδια επιτροπή μια επιστημονική εργασία που θα σχετίζεται με τα πεδία ενδιαφέροντος και έρευνας του Ν. Παναγιωτάκη (κρητική λογοτεχνία και πολιτισμός στην περίοδο της βενετοκρατίας, ιστορικά αρχεία, ιστορία των μεσαιωνικών και νεότερων χρόνων, η σχέση των Ελλήνων λογίων με τη Βενετία κ.λπ.). Το βραβείο θα ανακοινωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα απονεμηθεί στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ
.

Τα ελληνικά ως διδασκόμενη γλώσσα στην Κίνα
Καρπός της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας είναι η εκμάθηση 17 από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. στα κινεζικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο πνεύμα της πολυγλωσσίας που καλλιεργείται στους κόλπους της Ε.Ε., η συνεργασία αποφέρει αποτελέσματα όσον αφορά τη νέα ελληνική γλώσσα. Και φαίνεται ότι το κινεζικό ενδιαφέρον για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά τη συμμετοχή στην περσινή ΔΕΘ Πεκίνου 2008 (ως τιμώμενη χώρα με την οργάνωση και τον σχεδιασμό του ΕΚΕΒΙ). Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν ήδη γίνει, προωθείται η θέσπιση Έτους Ελληνικής Γλώσσας στην Κίνα (φέτος τιμάται η ρωσική γλώσσα).

Εκεί στα ξένα: οι Έλληνες συγγραφείς
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Έλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό», το ΕΚΕΒΙ επιχορηγεί ταξίδια δύο Ελλήνων συγγραφέων για τον μήνα Μάιο με σκοπό να συμμετάσχουν σε φεστιβάλ λογοτεχνίας και εκθέσεις βιβλίου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Χρήστος Χρυσόπουλος θα συμμετάσχει στην  Έκθεση βιβλίου & Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Πράγας(14-17/5), η Ιωάννα Καρυστιάννη στο φεστιβάλ «Σταυροδρόμια Πολιτισμών», της Βενετίας (21-24/5).

Υποτροφίες για Έλληνες συγγραφείς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας CNL
Οι Έλληνες συγγραφείς μπορούν να απευθυνθούν στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποτροφιών για συγγραφείς που φιλοξενούνται  σε Σπίτια Συγγραφέων με σκοπό να αφιερωθούν απερίσπαστοι στο συγγραφικό έργο τους, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα  εκδηλώσεων και δράσεων που διοργανώνει ο φορέας φιλοξενίας. Βασική προϋπόθεση για συμμετοχή είναι η μετάφραση-έκδοση από γαλλικό εκδοτικό οίκο τουλάχιστον ενός έργου του συγγραφέα (ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, δοκίμιο, εικονογράφηση). Για περισσότερες πληροφορίες στο Γραφείο Συγγραφέων του ΕΚΕΒΙ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.