Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 6η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. 3 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ : Hédi KADDOUR, Florian ZELLER, David FOEKINOS ΔΥΟ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ : STOCK , VIVIANE HAMY.

clip_image002 clip_image004 clip_image006

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΣΤΗΝ 6η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ : Hédi KADDOUR, Florian ZELLER, David FOEKINOS

ΔΥΟ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ : STOCK , VIVIANE HAMY

Τα Γαλλικά Ινστιτούτα Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Περίπτερο 13 – ΒΙΕF) διοργανώνουν το Σάββατο 30 Μαίου 2009, δυο εκδηλώσεις λόγου στην αίθουσα Π. Πρεβελάκης (Περίπτερο 15) της Helexpo.

Α. 12:00 – 13: 00 : Σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Συνάντηση με τον Hedi Kaddour, συγγραφέα του μυθιστορήματος Βάλτενμπεργκ που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Μίνας Γαρέφη-Πατεράκη.

Ο Hedi Kaddour θα συνομιλήσει για το βιβλίο του με τον Πέτρο Μαρτινίδη (Καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ ­– συγγραφέα) και τον Μιχάλη Μοδινό (συγγραφέα).

clip_image008 Ο Εντί Καντούρ, ποιητής και μυθιστοριογράφος, γεννήθηκε στην Τύνιδα το 1945 από πατέρα Τυνήσιο και μητέρα pied noir –όπως επικράτησε να αποκαλούνται οι Ευρωπαίοι που επαναπατρίστηκαν από τις αποικίες της Βόρειας Αφρικής– από την Αλγερία. Υπήρξε καθηγητής γαλλικής λογοτεχνίας και δραματουργίας στην École normale supérieure της Λυόν και μεταφραστής λογοτεχνικών κειμένων από τα αγγλικά, τα γερμανικά και τα αραβικά. Από το 1989 έως το 2000 δημοσιεύει πέντε ποιητικές συλλογές, ενώ η αναμέτρησή του με την πρόζα αρχίζει, όπως δηλώνει ο ίδιος, το 1996. Οκτώ χρόνια αργότερα (Σεπτέμβριος 2004) ολοκληρώνει το πρώτο του μυθιστόρημα. «Ήθελα». Το «Βάλτενμπεργκ» κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Gallimard, απέσπασε το Βραβείο Πρώτου Μυθιστορήματος 2005 (Goncourt) και χαρακτηρίστηκε από το σύνολο της κριτικής ένα από τα λογοτεχνικά γεγονότα του έτους 2005 (βραβείο καλύτερου γαλλικού μυθιστορήματος του περιοδικού Lire).Το μυθιστόρημα αυτό που καταθέτει ο Καντούρ υπό τον λακωνικό τίτλο Βάλτενμπεργκ είναι πράγματι ογκώδες, μια και υπερβαίνει τις επτακόσιες σελίδες, αλλά είναι και περιπέτεια, διπλή μάλιστα, καθώς η περιπετειώδης διείσδυση που επιχειρεί ο συγγραφέας στις σκοτεινές περιοχές του 20ού αιώνα συμβαδίζει με την εξίσου περιπετειώδη αναζήτηση της προσφυούς αφηγηματικής φόρμας.


Β. 16:00 – 17:00

Στρογγυλό τραπέζι « Από τη λογοτεχνική δημιουργία ως την έκδοση ενός βιβλίου : οι σχέσεις συγγραφέων και εκδοτών ».

Ομιλητές : David Foenkinos, μυθιστοριογράφος (Το ερωτικό δυναμικό της γυναίκας μου, εκδόσεις Κασταλία), Florian Zeller, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας (Σαγήνη του Κακού, εκδόσεις Ηλέκτρα), Viviane Hamy, εκδότρια της Fred Vargas (εκδοτικός οίκος Viviane Hamy), Γιώργος Αλισάνογλου, εκδότης (εκδόσεις Σαιξπηρικόν).

Συντονισμός: Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης-διευθυντής της Επιθεώρησης πολιτισμού «Ενεκεν».

clip_image010 O David Foenkinos, του οποίου το όνομα μαρτυρά τις ελληνικές του ρίζες, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1974. Μετά από σπουδές λογοτεχνίας και μουσικής τζαζ πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή είσοδο στη συγγραφή με το μυθιστόρημα « Inversion de l’idiotie, de linfluence de deux Polonais » για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο François Mauriac της Γαλλικής Ακαδημίας. Tο τρίτο του έργο (εκδόσεις Κασταλία) με τον τίτλο « Το ερωτικό δυναμικό της γυναίκας μου » τιμήθηκε με το βραβείο Roger-Nimier και ήταν εκείνο που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Σύντομα δε θα δούμε την κινηματογραφική του μεταφορά από την Laetitia Colombani. Το 2003, ο D. Foenkinos κέρδισε την υποτροφία του ιδρύματος Hachette. Στη συνέχεια δημοσίευσε τα μυθιστορήματα «En cas de bonheur» και «Les cœurs autonomes» (προσεχή κυκλοφορία από τις εκδ.Κασταλία), « Qui se souvient de David Foenkinos » (βραβείο Jean Giono) και «Νοs séparations» (εκδ.Gallimard). Τα μυθιστορήματά του έχουν κυκλοφορήσει σε πλέον των 15 χωρών. O D. Foenkinos έχει επίσης γράψει σενάρια για κόμικς και έχει δουλέψει με σκηνοθέτες όπως οι Jacques Doillon και Cédric Klapisch πάνω σε σενάρια. Το πρώτο του θεατρικό έργο «Célibataires» ανέβηκε με επιτυχία το 2008 στο Studio des Champs Elysées , με την Catherine Jacob.
Ο πολλά υποσχόμενος καθηγητής λογοτεχνίας Florian Zeller είναι παράλληλα ένας πολλά υποσχόμενος νέος συγγραφέας. Γεννημένος το 1979, εξέδωσε στα 22 του το πρώτο του μυθιστόρημα Neige artificielle (εκδ.Flammarion ) που απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Hachette. To δεύτερό του μυθιστόρημά του ήταν το Amants du n’importe και το 2004 εξέδωσε τη «Σαγήνη του Κακού» (κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδ. Ηλέκτρα): με μπόλικη δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού ο αφηγητής φαίνεται ν’ αναζητά τον αισθησιασμό ή την συνύπαρξη Ισλάμ και ερωτισμού, εκεί όπου οι σύγχρονες δοξασίες συγκρούονται με τα πνεύματα των ταξιδευτών λογοτεχνών του χθες σ’ ένα βιβλίο που προτάθηκε ως πρώτη επιλογή για τα βραβεία Goncourt και τιμήθηκε με το βραβείο Interallié. Τα έργα του Fl. Zeller έχουν μεταφραστεί σε πλέον των 10 γλωσσών. Παράλληλα, τα θεατρικά του έργα (LAutre, Le Manège, Si tu mourais.., Elle tattend ) γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Για τον συγγραφέα σημειώνει ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός Laurent Terzieff: «πρόκειται για έναν από τους λίγους σύγχρονους συγγραφείς που ανταποκρίνονται σ’αυτό που απαιτεί η τέχνη σε όλες τις μορφές της: να δίνεται μια προσωπική άποψη της ύπαρξης όπου τα φαντάσματα του συγγραφέα συναντώνται με τα δικά μας φαντάσματα διευρύνοντας τη συνείδηση που έχουμε για τη ζωή». clip_image012

Ο Eκδοτικός Οίκος Viviane Hamy ιδρύθηκε το 1999 περίπου με 12 νέες εκδόσεις το χρόνο χωρίς να υπολογίσουμε τις επανεκδόσεις στη συλλογή τσέπης bls. Ο Οίκος επιδιώκει την προώθηση νέων συγγραφέων ή την ανακάλυψη εκ νέου ευρωπαίων συγγραφέων. Οι διάφορες συλλογές μαρτυρούν το γεγονός : η συλλογή Domaine Français (από τον Léon Werth στον François Vallejo, συμπεριλαμβανομένου του Jean-Jacques Pauvert), η συλλογή Domaine Étranger ( από την Ουγγαρία στην Ισπανία, χωρίς να ξεχάσουμε την Ρωσία και την Ιταλία ), η συλλογή Chemins Nocturnes (συλλογή γαλλικών αστυνομικών μυθιστορημάτων) και η σειρά τσέπης bls σε φιλική τιμή .

Εκδόσεις Σαιξπηρικόν του Γιώργου Αλισάνογλου : ο Γιώργος Αλισάνογλου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1975. Σπούδασε κοινωνιολογία στη Μεγάλη Βρετανία και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνιολογία και στη Διεθνή Πολιτική. Το 2005 ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το βιβλιοπωλείο και τις εκδόσεις «Σαιξπηρικόν». Εχει εκδώσει τέσσερεις ποιητικές ενότητες ( «Αηχες κραυγές», Κατσάνος, 2001 – «Αφροδίτη», Κατσάνος, 2003 – «Ακάνθινη πόλη», Κατσάνος, 2006 – «Το παντζάρι και ο διάβολος», Τυπωθήτω, 2008 ) ενώ έχει μεταφράσει ξένους ποιητές και πεζογράφους ( Μόρρισον, Γκίνσμπεργκ, Μπυυκόφσκι κ.ά). Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες ).

Και στις δύο εκδηλώσεις θα υπάρχει διερμηνεία στα ελληνικά.

Στην 6η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου θα είναι παρόντες

οι γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι VIVIANE HAMY, με την εκδότριά του Viviane Hamy, και STOCK, με την εκπρόσωπό τους Marleen Seegers.

Ο Εκδοτικός Οίκος Stock ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα

και έγινε γνωστός στη διάρκεια της υπόθεσης Ντρέυφους εκδίδοντας πολλά δοκίμια για το θέμα αυτό. Η ειδικότητα του Οίκου είναι η έκδοση βιβλίων ξένης λογοτεχνίας και βιβλίων που ασχολούνται με την επικαιρότητα.


Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Ειρήνη Τσαπακίδου

Πολιτιστική Υπηρεσία

Τηλ. 2310 821.231

e-mail : communication@ift.gr

www.ift.gr

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Christine Pourret
Yπεύθυνη Επικοινωνίας

Τηλ. 6979726359

e-mail : com@ifa.gr

www.ifa.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: