ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ: Όταν ο λόγος μετατρέπεται σε ύλη Romeo Castellucci | Societas Raffaello Sanzio. EKΔOΣEIΣ ΠΛEΘPON Mασσαλίας 20α Aθήνα, τηλ. 210-3645057, Fax. 210-3641260 e-mail. plethron@otenet.gr

image

ISBN 978-960-348-195-9 τιμή: 18,00 ευρώ

ΣΕΙΡΑ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ-ΘΕΑΤΡΟ

ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ

Όταν ο λόγος μετατρέπεται σε ύλη

Romeo Castellucci | Soc`ιetas
Raffaello Sanzio

«Άγρια σκυλιά επιτίθενται στον σκηνοθέτη, ένας άντρας αναρριχάται στους τοίχους του ανακτόρου, παραπέμποντας στον Άνθρωπο του Βιτρούβιου, ένα πιάνο με ουρά τυλίγεται στις φλόγες, ένα αγέρωχο άλογο περιδιαβαίνει τη σκηνή, οθόνες τηλεόρασης πέφτουν από ψηλά, ένα λευκό ύφασμα καλύπτει τους θεατές…

Οι εικόνες αυτές ανήκουν στην παράσταση Κόλαση, το πρώτο μέρος από την τριλογία της Θείας Κωμωδίας του Δάντη, που ανέβασε η Soc`ιetas Raffaello Sanzio στην απαιτητική σκηνή της Cour d’ honneur du Palais des Papes, στο πλαίσιο του διεθνούς Φεστιβάλ της Αβινιόν στη Γαλλία, το καλοκαίρι του 2008. Το θέαμα μαγεύει το μεγαλύτερο μέρος του κοινού και της κριτικής».

Το βιβλίο της Έλενας Παπαλεξίου που μόλις κυκλοφόρησε αποτελείται από τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος, «Εικονοπλασίες», παρουσιάζεται η μέθοδος με την οποία ο Romeo Castellucci και η ομάδα του επεξεργάζεται το κείμενο και ανασυνθέτει το υλικό της παράστασης.

Στο δεύτερο μέρος, «Οργανική ύλη», γίνεται αναφορά στο έμψυχο υλικό της παράστασης και στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα οργανικά στοιχεία και τις ανάγκες της σκηνής.

Στο τρίτομέρος, «Τράγων ωδές», διερευνάται η σχέση της Soc`ιetas Raffaello Sanzio με την τραγωδία. Η ενότητα αυτή εστιάζει στην Ορέστεια, ως αντισυμβατική πρόταση για την αναπαράσταση της αρχαίας τραγωδίας και στην Tragedia Endogonidia.

Τέλος, στο τέταρτο μέρος υπάρχει μια εκτενής συνέντευξη του Romeo
Castellucci στη συγγραφέα.
Η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη της Έλενας Παπαλεξίου ολοκληρώνεται με την παράθεση αναλυτικής παραστασιογραφίας, φιλμογραφίας και βιβλιογραφίας.

Η συγγραφέας διδάσκει σύγχρονο θέατρο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ναύπλιο).

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2009, ο Romeo Castellucci και η ομάδα του, Soc`ιetas Raffaello Sanzio, εμπνεόμενοι από την τριλογία του Δάντη, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τις παραστάσεις:

Κόλαση (1-3 Ιουνίου), Πειραιώς 260, Χώρος Δ.
Καθαρτήριο (8-9 Ιουνίου), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Τριάντη
και τη θεατρική εγκατάσταση Παράδεισος (2-6 Ιουνίου), Πειραιώς 260, Χώρος Δ.

EKΔOΣEIΣ ΠΛEΘPON

Mασσαλίας 20α Aθήνα, τηλ. 210-3645057,
Fax. 210-3641260
e-mail.
plethron@otenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.