4o Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ – από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στις διαδικτυακές κοινότητες»

ameamedia_logo-el

4o Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ – από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στις διαδικτυακές κοινότητες»

Δημοσιογραφικό Εργαστήριο

«Ψηφιακή εποχή και πρόσβαση στα ΜΜΕ από το σύνολο των πολιτών»

Στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ – από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στις διαδικτυακές κοινότητες», το οποίο διεξάγεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, θα λειτουργήσει δημοσιογραφικό εργαστήριο με τίτλο «Ψηφιακή εποχή και πρόσβαση στα ΜΜΕ από το σύνολο των πολιτών».

Στόχος του εργαστηρίου είναι η αναζήτηση του προτύπου συνεργασίας ανάμεσα σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ και συμβούλους ειδικής αγωγής για άτομα με αναπηρία για τη δημιουργία ενός κώδικα επικοινωνίας που θα επιτρέψει την «καταγραφή» ειδήσεων και δημιουργία οπτικοακουστικών παραγωγών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτεί το αντικείμενο.

Στο δημοσιογραφικό εργαστήριο θα συμμετάσχουν δημοσιογράφοι, σεναριογράφοι, κειμενογράφοι, φοιτητές δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑμεΑ που ασχολούνται με τα ΜΜΕ και διαμορφώνουν εκπομπές και ειδήσεις.

Συντονιστές και σύμβουλοι στις ομάδες εργασίας είναι ειδικοί εκπαιδευτές από το χώρο της αναπηρίας, επαγγελματίες των ΜΜΕ, πανεπιστημιακοί καθηγητές και άνθρωποι του αναπηρικού κινήματος.

Το δημοσιογραφικό εργαστήριο θα διεξαχθεί ως ακολούθως:

Πρώτο στάδιο: αποστολή υλικού θεωρητικής κατάρτισης προς τους συμμετέχοντες.

Δεύτερο στάδιο: κατά την ημέρα διεξαγωγής του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν προκαταρκτικές εισηγήσεις και κατόπιν θα δοθούν οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής του εργαστηρίου και θα συγκροτηθούν οι ομάδες εργασίας.

Στη συνέχεια οι ειδικοί σύμβουλοι θα παρουσιάσουν τον τρόπο εργασίας και θα δοθούν τα «απαραίτητα εργαλεία» της άσκησης, ανά ομάδα.

Στόχος της εργασίας είναι η δημιουργία ενός web δικτύου που περιλαμβάνει ραδιοφωνικό σταθμό, τηλεοπτικό σταθμό και ηλεκτρονικό έντυπο το οποίο θα είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες και θα χρησιμοποιεί το σωστό τρόπο προσέγγισης θεμάτων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία.

Οι ομάδες με τους συμβούλους θα αναλάβουν να σχεδιάσουν το δίκτυο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτούνται και τις οποίες γνωρίζουν οι συμμετέχοντες από τη θεωρητική κατάρτιση και το υλικό που τους έχει ήδη αποσταλεί.

Το web δίκτυο διαφέρει από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης καθώς είναι απαλλαγμένο από το άγχος του περιορισμού στο χρόνο παρουσίασης και διαθέτει τις κατάλληλες εφαρμογές για την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και τη χρήση του από άτομα με αναπηρία.

Τρίτο στάδιο: οι ομάδες εργασίας θα συναντηθούν και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους στο σύνολο των συμμετεχόντων, των συμβούλων και των εκπαιδευτών. Θα ακολουθήσει συζήτηση και σχολιασμός των αποτελεσμάτων.

Το σεμινάριο θα κλείσει με την παρουσίαση από την επιτροπή, των ήδη έτοιμων ιδανικών παραδειγμάτων, επάνω στα οποία δούλεψαν οι ομάδες.

Τέταρτο στάδιο: τα αποτελέσματα των εργασιών του εργαστηρίου θα αποτελέσουν τη βάση για την αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα ΜΜΕ.

Στο Εργαστήριο θα λειτουργήσουν οι ακόλουθες ομάδες εργασίας:

Η Νοηματική γλώσσα στα ΜΜΕ

Σύμβουλοι: Μαριάννα Χατζοπούλου, εκπαιδευτικός για κωφά παιδιά και διερμηνέας της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας, Νίκος Ίσαρης, δάσκαλος νοηματικής γλώσσας-«Γέφυρες Επικοινωνία».

Αντικείμενο: Η ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών στην διαδικασία παραγωγής τηλεοπτικών δελτίων όταν σε αυτά προβλέπεται νοηματική διερμηνεία.

Θα παρουσιαστεί η ροή παραγωγής δελτίων ειδήσεων από τα αρχικά κείμενα ειδήσεων που ετοιμάζουν οι δημοσιογράφοι και η αξιοποίηση τους από τους διερμηνείς νοηματικής γλώσσας. Παρουσίαση βιντεοσκοπημένων δελτίων ειδήσεων της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης στη νοηματική γλώσσα, καθώς και ενός ιατρικού ντοκιμαντέρ.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες στους οποίους θα αναφερθούν είναι η σημασία των σκηνικών και της σκηνοθεσίας, οι ζωντανές συνδέσεις και ο τρόπος περιγραφής όταν στο στούντιο γίνεται ταυτόχρονη διερμηνεία νοηματικής γλώσσας.

Προσβάσιμη διαδυκτιακή ενημέρωση

Σύμβουλος: Σπύρος Ράπτης, Παναγιώτης Αλεξανδράκης

Αντικείμενο: Παρουσίαση των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με το σχεδιασμό και τη διατήρηση ιστοτόπων εφημερίδων, τηλεοπτικών σταθμών ή φορέων ώστε να είναι προσβάσιμα από άτομα με τυφλότητα.

Θα παρουσιαστούν παραδείγματα ιστοσελίδων που έχουν άριστη, μέτρια ή ανεπαρκή πρόσβαση, αναφορά σε διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας.

Πρακτική άσκηση: Θα παρουσιαστεί ένας δημοφιλής κόμβος και θα γίνουν παρατηρήσεις αναφορικά με τις αναγκαίες βελτιώσεις προσβασιμότητας.

Η ροή εργασίας στην παραγωγή προγραμμάτων που θα ενσωματώνουν ακουστική αφήγηση

Σύμβουλοι: Μάνος Κουάνης, σκηνοθέτης – σεναριογράφος, Νατάσα Μποζίνη, δημοσιογράφος, και Δώρα Φαρδέλα.

Αντικείμενο: Παρουσίαση των αναγκαίων αλλαγών στον παραδοσιακό σχεδιασμό προγραμμάτων με σκοπό την ενσωμάτωση ακουστικής αφήγησης.

Θα χρησιμοποιηθεί ως έργο αναφοράς η ταινία μικρού μήκους του Μάνου Κουάνη με τίτλο: « Μόνος 2».

Επιλογή ανάμεσα σε παραδείγματα οπτικοακουστικών έργων των προσφερόμενων και μη προσφερόμενων για ακουστική περιγραφή και αιτιολόγηση της επιλογής.

Η προσομοίωση συγγραφής και παραγωγής ακουστικής περιγραφής για ένα από τα παραδείγματα.

Οι σωστές και οι λάθος διατυπώσεις στα ρεπορτάζ και τις ειδήσεις που αφορούν την αναπηρία – Οι κοινωνικές εκστρατείες

Σύμβουλοι: Αντώνης Σκορδίλης, δημοσιογράφος, Αντώνης Ρέλλας Σκηνοθέτης –Πολίτης με αναπηρία

Αντικείμενο: Παρουσίαση παραδειγμάτων ειδήσεων και ρεπορτάζ από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με διατυπώσεις που δεν είναι συμβατές με τον τρόπο που τα ΑμΕΑ θα πρέπει να παρουσιάζονται από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Στόχος της ομάδας αυτής είναι ο εντοπισμός των λανθασμένων εκφράσεων που πηγάζουν από στερεότυπα που έχουμε όλοι για την αναπηρία. Η ομάδα αφού εντοπίσει και συνειδητοποιήσει τις λανθασμένες αναφορές, θα ξαναγράψει τις ειδήσεις, με τη σωστή διατύπωση.

Παρουσίαση τηλεοπτικών μηνυμάτων από εκστρατείες κοινωνικής ευαισθητοποίησης με λάθη στο κείμενο και την εικόνα. Στη συνέχεια θα συνταχθεί και θα παρουσιαστούν ο σωστός τρόπος προσέγγισης τόσο από άποψη κειμένου όσο και περιεχομένου και σκηνοθεσίας.

Σχεδιάζοντας μια εκπομπή

Σύμβουλος: Νατάσα Μποζίνη, δημοσιογράφος, μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Αντικείμενο: Παρουσίαση μιας προσχεδιασμένης εκπομπής, η οποία θα διορθωθεί και θα προσαρμοσθεί σύμφωνα με το θεωρητικό υλικό που έχουν λάβει τα μέλη της ομάδας.

Πλήρες περιεχόμενο Workshop

Βιωματικού Σεμινάριο με τίτλο: «Ψηφιακή εποχή και πρόσβαση στα ΜΜΕ από το σύνολο των πολιτών»

Η αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών από δημοσιογράφους και ειδικότητες των ΜΜΕ , για την ενημέρωση και ψυχαγωγία των ΑμεΑ.

Στόχος:

Η αναζήτηση ιδανικής φόρμουλας συνεργασίας ανάμεσα σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ και συμβούλους ειδικής αγωγής ΑΜΕΑ για τη δημιουργία κώδικα επικοινωνίας που θα επιτρέψει την ΄΄καταγραφή΄΄ ειδήσεων και δημιουργία οπτικοακουστικών παραγωγών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτεί το αντικείμενο.

Η πιλοτική λειτουργία ενός εργαστηρίου από τα αποτελέσματα του οποίου μπορεί να προκύψει ένα μοντέλο ικανό να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Οι συμμετέχοντες:

Δημοσιογράφοι, Σεναριογράφοι, Κειμενογράφοι, Σπουδαστές Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΜΕΑ που ασχολούνται με τα ΜΜΕ και να διαμορφώσουν εκπομπές και ειδήσεις που τους ενδιαφέρουν ή τους αφορούν.

Συντονιστές-Σύμβουλοι:

Ειδικοί εκπαιδευτές από τον χώρο της αναπηρίας, επαγγελματίες των ΜΜΕ, άνθρωποι του αναπηρικού κινήματος που θα αποτελέσουν τα κλειδιά σε κάθε σχεδιασμό καθώς και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι

Φάσεις διεξαγωγής του Σεμιναρίου

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις.

1η Φάση

Μετά την αποστολή της φόρμας συμμετοχής, ο ενδιαφερόμενος αρχίζει να λαμβάνει ηλεκτρονικά και σε συμβατή μορφή με προγράμματα ανάγνωσης οθόνης, το υλικό θεωρητικής κατάρτισης.

(Μελέτες ΙΟΜ, εισηγήσεις σε ημερίδες, οδηγοί για δημοσιογράφους της Γ.Γ και συνοπτικές συμβουλές των υπευθύνων στις ομάδες εργασίας του σεμιναρίου με ασκήσεις προετοιμασίας)

2η Φάση

Την ημέρα διεξαγωγής αρχικά θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από τα μέλη της επιτροπής και παρουσίαση των τεχνολογιών που επιτρέπουν την πρόσβαση στα Νέα Μέσα από όλους τους πολίτες.

Στη συνέχεια θα συγκροτηθούν οι ομάδες εργασίας.

Εισαγωγικά:

Νατάσα Μποζίνη: Οι ανάγκες των ΜΜΕ που οδήγησαν στο σεμινάριο –συνεργασίας ανθρώπων των ΜΜΕ με διαφορετικές γνώσεις- οι στόχοι αλλά και οι προοπτικές.

Αθηνά Χατζούλη: τοποθετεί το πλαίσιο και τη σημασία της συνεργασίας πως αυτή θα πετύχει και γιατί θεωρείτε ο πρώτος στόχος .

Το γενικό σενάριο του σεμιναρίου:

Αφορά Στη δημιουργία ενός WEB δικτύου που περιλαμβάνει ραδιοφωνικό σταθμό, κανάλι, ηλεκτρονικό έντυπο και είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες

Το Web δίκτυο διαφέρει από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης καθώς είναι απαλλαγμένο από το άγχος του περιορισμού στο χρόνο παρουσίασης και διαθέτει τις κατάλληλες εφαρμογές για την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και τη χρήση του από Άτομα με Αναπηρία.

Στόχος του Web δικτύου είναι να έχει μια εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή, ένα σήριαλ σε συνέχειες, σωστά spot-κοινωνικά μηνύματα, και ειδήσεις γραμμένες σωστά.

Οι ομάδες με τους συμβούλους θα αναλάβουν να σχεδιάσουν το δίκτυο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτούνται και τις οποίες γνωρίζουν οι συμμετέχοντες από τη θεωρητική κατάρτιση και το υλικό που τους δόθηκε.

Αρχικά, τα μέλη της επιτροπής και οι σύμβουλοι θα παρουσιάσουν με παραδείγματα και οπτικοακουστικό υλικό τα συνηθισμένα λάθη ή κενά που υπάρχουν στην κάλυψη ειδήσεων ή στη δημιουργία οπτικοακουστικών υλικών που απευθύνονται ή αφορούν ΑΜΕΑ

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες εργασίας και θα δουλέψουν με τον σωστό τρόπο για να παρουσιάσουν την τελική τους εργασία

Τα αντικείμενο των ομάδων εργασίας θα είναι:

Ομάδα Εργασίας 1: Η Νοηματική γλώσσα στα ΜΜΕ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:
Η κ Μαριάννα Χατζοπούλου, Εκπαιδευτικός για κωφά παιδιά και διερμηνέας της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας μαζί με τον κ. Νίκο Ίσαρη, δάσκαλο νοηματικής γλώσσας-«Γέφυρες Επικοινωνίας»

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

Η ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών στην διαδικασία παραγωγής τηλεοπτικών δελτίων όταν σε αυτά προβλέπεται νοηματική διερμηνεία.

Θα παρουσιάσουν την ροή παραγωγής δελτίων ειδήσεων από τα αρχικά κείμενα ειδήσεων που ετοιμάζουν οι δημοσιογράφοι των καναλιών και την αξιοποίηση τους από τους διερμηνείς νοηματικής, με αναφορά σε βιντεοσκοπημένα δελτία ειδήσεων της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης με νοηματική διερμηνεία, καθώς και σε ένα ιατρικό ντοκιμαντέρ.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που θα αναφερθούν περιλαμβάνουν τη σημασία των σκηνικών και τις σκηνοθεσίας, τις ζωντανές συνδέσεις και στο τι πρέπει να θυμάται ο ρεπόρτερ που βρίσκεται στο σημείο και περιγράφει, όταν στο στούντιο γίνεται ταυτόχρονη διερμηνεία νοηματικής

Ομάδα Εργασίας 2: Προσβάσιμη διαδυκτιακή ενημέρωση

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Ο Σπύρος Ράπτης και ο Τάκης Αλεξανδράκης

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

Η παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών στον σχεδιασμό και την συντήρηση ιστότοπων εφημερίδων, τηλεοπτικών σταθμών ή φορέων ώστε να είναι προσβάσιμα και από άτομα με προβλήματα όρασης.

Θα παρουσιαστούν παραδείγματα ιστοσελίδων που έχουν άριστη, μέτρια ή κακή πρόσβαση με αναφορά σε διεθνή πρότυπα .προσβασιμότητας και λύσεων συμβατών με αυτά καθώς και προγράμματα που χρησιμοποιούνται για την ακρόαση και ανάγνωση ιστότοπων.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ:

Δημοφιλής κόμβος θα επιλεγεί και σημεία που χρειάζονται βελτιώσεις προσβασιμότητας θα καταγραφούν και θα παρουσιασθούν.

Ομάδα Εργασίας 3: Βέλτιστες διατυπώσεις στα ρεπορτάζ και τις ειδήσεις που αφορούν την αναπηρία και Κοινωνικές Καμπάνιες

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Οι κ. Αντώνης Σκορδίλης και Αντώνης Ρέλλας Σκηνοθέτης –Πολίτης με αναπηρία θα παρουσιάσουν σποτ από καμπάνιες Κοινωνικής Ενημέρωσης με λάθη στο κείμενο και την εικόνα και στη συνέχεια μαζί με την ομάδα τους θα συντάξουν και θα παρουσιάσουν τα σωστά σενάρια από άποψη κειμένου, περιεχομένου και σκηνοθεσίας.

Επίσης θα ασχοληθούν με την παρουσίαση παραδειγμάτων ειδήσεων και ρεπορτάζ από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με διατυπώσεις που δεν είναι συμβατές με τον τρόπο που τα ΑμΕΑ θα πρέπει να παρουσιάζονται από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Βρες το λάθος, συνειδητοποίησε γιατί είναι λάθος και διόρθωσέ το, στην είδηση και στη ζωή. Στόχος της μικρής δημοσιογραφικής πρακτικής, ο εντοπισμός των λανθασμένων εκφράσεων, που πηγάζουν από στερεότυπα που έχουμε όλοι για την αναπηρία και τους αναπήρους. Γιατί πιστέψτε με, οι λέξεις από μόνες τους δεν πληγώνουν, αν δεν εκφράζουν συναισθήματα και συμπεριφορές. Επιδίωξη λοιπόν του δημοσιογράφου θα πρέπει να είναι η ανατροπή των στερεότυπων που θα εκφράζεται κατ’ ακολουθία και με τη σωστή φρασεολογία.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ:

Η ομάδα αφού εντοπίσει και συνειδητοποιήσει τις λανθασμένες αναφορές, θα ξαναγράψει τις ειδήσεις, με τη σωστή διατύπωση.

Ομάδα Εργασίας 4: Η ροή εργασίας στην παραγωγή προγραμμάτων που θα ενσωματώνουν ακουστική αφήγηση

Σύμβουλοι:

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μάνος Κουάνης, η κ. Νατάσα Μποζίνη, ο Τάκης Αλεξανδράκης και η κ. Δώρα Φαρδέλα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

Η παρουσίαση αλλαγών στον παραδοσιακό σχεδιασμό προγραμμάτων με σκοπό την ενσωμάτωση ακουστικής αφήγησης. Θα χρησιμοποιηθεί ως έργο αναφοράς η ταινία μικρού μήκους του Μάνου Κουάνη με τίτλο: « Μόνος 2».

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ:

Επιλογή ανάμεσα σε παραδείγματα οπτικοακουστικών έργων των προσφερόμενων και μη προσφερόμενων για ακουστική περιγραφή και αιτιολόγηση της επιλογής.

Η προσομοίωση συγγραφής και παραγωγής ακουστικής περιγραφής για ένα από τα παραδείγματα.

Ομάδα Εργασίας 5:

Σύμβουλοι:

Οι κ. Αντώνης Σκορδίλης και Αντώνης Ρέλλας Σκηνοθέτης –Πολίτης με αναπηρία θα παρουσιάσουν σποτ από καμπάνιες Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης με λάθη στο κείμενο και την εικόνα και στη συνέχεια μαζί με την ομάδα τους θα συντάξουν και θα παρουσιάσουν τα σωστά σενάρια από άποψη κειμένου, περιεχομένου και σκηνοθεσίας.

Ομάδα Εργασίας 6: Σχεδιάζοντας μια εκπομπή

Αυτή η ομάδα εργασίας θα πάρει από την κ. Μποζίνη μια προσχεδιασμένη εκπομπή θα την διορθώσει, θα την προσαρμόσει και θα την βελτιώσει σύμφωνα με το θεωρητικό υλικό που θα έχουν λάβει τα μέλη της ομάδας. Θα έχει στη διάθεση της μια κάμερα για λήψη των διαδικασιών που θα εκτυλίσσονται στην αίθουσα και το απόσπασμα που θα διαλέξει να είναι τμήμα της εκπομπής.

3η Φάση

Στην τρίτη φάση, οι ομάδες εργασίας θα συναντηθούν και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους στο σύνολο των συμμετεχόντων, των συμβούλων και των εκπαιδευτών.

Θα ακολουθήσει συζήτηση και σχολιασμός των αποτελεσμάτων.

4η Φάση-η “επόμενη” ημέρα

Τα αποτελέσματα των εργασιών του σεμιναρίου θα αποτελέσουν την βάση συζητήσεων από μία επιτροπή ειδικών με στόχο την κατάρτιση πρότασης για την δημιουργία Παρατηρητηρίου Προσβασιμότητας για ΑμΕΑ Τύπου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Διαδικτύου

Η επιτροπή

Η Αθηνά Χατζούλη: Έλεγχος περιεχομένου του σεμιναρίου, περιγραφή του ψυχολογικού τρόπου προσέγγισης του αντικειμένου, τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται κλπ

Η Νατάσα Μποζίνη: Δημιουργία περιεχομένου και υλικού του σεμιναρίου, συντονισμός συμμετοχών ΜΜΕ, σκιαγράφηση προδιαγραφών σχεδιασμού των οπτικοακουστικών ενημερωτικών παραγωγών με ακουστική αφήγηση και ζωντανή διαδικασίας περιγραφής ειδήσεων

Ο Αντώνης Σκορδίλης είναι ο υπεύθυνος επιλογής συμβούλων από τον χώρο των ΑΜΕΑ που θα συνεργαστεί με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο στην αξιολόγηση παρουσίασης θεμάτων αναπηρίας και τη δημιουργία περιεχομένου στα σποτ κοινωνικής ευθύνης

Πρόγραμμα

Έναρξη

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

Την έναρξη του σεμιναρίου θα κάνει ομάδα εικαστικών και επιστημόνων που συμμετέχουν στο σεμινάριο.

Θα παρουσιάσουν, σε όλο το κοινό που θα βρίσκεται στην αίθουσα, μια περφόρμανς με χρήση τεχνολογικής τέχνης, που θέτει ερωτήματα για την αρτιμέλεια και την αναπηρία αλλά και την αντίληψη του κόσμου μέσα από τις αισθήσεις.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:

Ο κ. Σπύρος Ράπτης, κύριος ερευνητής του Τμήματος Τεχνολογίας Φωνής και Ήχου του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου / Ε. Κ. «Αθηνά», θα πραγματοποιήσει μια συνοπτική εισήγηση για το θέμα της φωνητικής υποστήριξης διαδικτυακών τόπων.

Θα παρουσιαστούν συνοπτικά τα κίνητρα, οι ωφελούμενες ομάδες αλλά και οι σχετικές εργονομίες που επιτρέπουν τόσο την αυτόματη εκφώνηση του περιεχομένου ενός ιστοτόπου με την βοήθεια τεχνολογίας σύνθεσης φωνής από κείμενο σχεδόν φυσικής ποιότητας, όσο και την υποστήριξη της διαδικασίας πλοήγησης σε αυτόν.

Έμφαση θα δοθεί στην πρακτική διάσταση του αντικειμένου, με βάση την υλοποίηση της φωνητικής υποστήριξης του ιστοτόπου «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ» (www.ameamedia.gr) καθώς και την υποστήριξη του ιστοτόπου της ΓΓΕ-ΓΓΕ (www.minpress.gr) που σύντομα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.

Ο κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος θα εισάγει το σκεπτικό για την δημιουργία προσβάσιμων ιστοσελίδων και την τροφοδότησή τους με κείμενα και λεζάντες, ώστε να μπορούν να αναγνωσθούν από το σύνολο του πληθυσμού.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Δημοσιογραφικό Εργαστήριο

«Ψηφιακή εποχή και πρόσβαση στα ΜΜΕ από το σύνολο των

Πολιτών»

Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες η δημιουργία του περιεχομένου στο Βιωματικό Σεμινάριο που συμμετέχετε δεν θα ήταν ολοκληρωμένη εάν δεν συνέβαλλαν με τις παρατηρήσεις τους, η Δώρα Φαρδέλα και ο Τάκης Αλεξανδράκης.

Ζητήσαμε να περιγράψουν την εμπειρία τους από την παρακολούθηση παραδοσιακών και Νέων Μέσων Ενημέρωσης.

Σημείωσαν τις αδυναμίες και τις ανάγκες, περιέγραψαν με χρήσιμα παραδείγματα, τα ελλείμματα και την ημέρα του σεμιναρίου θα είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: