Το Grupo Compay Segundo στο θέατρο Badminton σήμερα 16 Iουλίου 2009, 21.30

Οι «Πειρατές της Καραϊβικής» ανεβαίνουν στο μουσικό πλοίο του Grupo Compay Segundo και ακολουθώντας το όραμα του πλοιάρχου τους, ταξιδεύουν μέσα από θάλασσες και περιπέτειες, τραγουδώντας κουβανέζικα με ένα μπουκάλι ρούμι, φτάνοντας στη σκηνή του θεάτρου Badminton στις  16 Ιουλίου. Μπορεί το πούρο του θρυλικού παππού της κουβανέζικης μουσικής και ιδρυτή του συγκροτήματος, Compay Segundo, να έσβησε για πάντα το 2003, αλλά 100 χρόνια μετά τη γέννησή του, η ανάμνηση της φλόγας του συνεχίζει να ανάβει φωτιές σε μεθυσμένα βράδια γεμάτα από την ομορφιά του έρωτα και της ζωής, ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός από άκρη σε άκρη του κόσμου. Μιας ζωής παθιασμένης με τη μουσική, όπως αποτυπώθηκε μοναδικά το 1996 στο φιλμ του Βιμ Βέντερς, Buena Vista Social Club. Όπως τη γιορτάζουν σήμερα 10 από τα πρωτοπαλίκαρα του πληρώματός του, μεταδίδοντας στις εμφανίσεις τους την ατόφια ενέργεια ενός πραγματικού θρύλου, μιας ολόκληρης χώρας και μιας πλούσιας μουσικής παράδοσης που κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο. Ερμηνεύοντας τις κλασικές επιτυχίες Chan Chan, Μacusa, Sabroso, Las Flores de la Vida, κ.α. και ‘διδάσκοντας’ στα πέρατα του κόσμου τη μαγική ενέργεια του son, του «απόλυτου» κουβανέζικου ρυθμού. Για μια αξέχαστη καλοκαιρινή νύχτα, ο «παλιός» του σχήματος Salvador Repilado Labrada  (μουσική διεύθυνση, κόντρα μπάσο) και η παρέα του, ένα σύνολο από την αφρόκρεμα των μουσικών της Κούβας (Hugo Garzón Βargalló- φωνητικά, Rafael Fournier Navarro- bongo drums, Haskell Armenteros Pons & Rafael Inciarte Rodríguez- κλαρινέτο, Nilso Arias Fernández- κιθάρα, κ.α.), θα ανοίξουν πανιά στη σκηνή του θεάτρου Badminton, τραγουδώντας στη θάλασσα μέσα μας.
Viva Compay!

Grupo Compay Segundo

Το έργο του Maximo Francisco Muñoz (Compay Segundo) συνεχίζεται μέσα από το συγκρότημα που ο ίδιος δημιούργησε και που το 2003, μετά το θάνατό του πήρε το όνομά του. Οι μουσικοί του γκρουπ που συνόδευσαν τον εκπληκτικό Κουβανό καλλιτέχνη σε όλες τις θριαμβικές του περιοδείες σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Η.Π.Α, Καναδά, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Καραϊβική, συνεχίζουν και σήμερα να κρατούν ζωντανή την κληρονομιά του πατριάρχη του κουβανέζικου son.
Το συγκρότημα Grupo Compay Segundo y sus Muchachos σχηματίστηκε το 1955 από τον Compay Segundo. Το 1992, το συγκρότημα αναδημιουργήθηκε ως κουαρτέτο με τους Compay Segundo  (δεύτερη φωνή,  armónico), Benito Suarez (τρίτη φωνή, κιθάρα), Julio Fernandez Colina (πρώτη φωνή, maracas) και Salvador Repilado (μπάσο, χορωδία). Το 1997 ο Hugo Garzon αντικατέστησε το βασικό τραγουδιστή και το 1998 το σχήμα έγινε κουιντέτο με τη συμμετοχή του Rafel Fournier (bongo drums). To 1999, το συγκρότημα μεγάλωσε με την προσχώρηση των Haskell Armenteros, Rafel Inciarte και Rosendo Nardo (κλαρινέτο) από την Κουβανέζικη Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, ενώ πιο πρόσφατα προστέθηκαν οι Basilio Repilado (στη δεύτερη φωνή και τα κρουστά) και ο Erenio Almonte στην κιθάρα. Αργότερα οι Felix Martinez Montero (chiquitico) στο λαούτο – πρώην μέλος του γκρουπ της Βασίλισσας της Κουβανέζικης κάντρυ μουσικής, Celina Gonzalez – ο οποίος έμαθε το armónico κατευθείαν από το δημιουργό του, και Nilso Arias Fernandez (δεύτερη κιθάρα), πρώην κιθαρίστας του γνωστού Κουβανού μουσικού και τραγουδιστή Barbarito Torres, Felix Martinez Montero (chiquitico), έγιναν μέλη του συγκροτήματος.
Το 1994, το συγκρότημα συνόδευσε τον Compay Segundo στην εμφάνισή του στην πρώτη Συνάντηση Φλαμένκο και Son υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Luis Bermuda» στη Σεβίλλη το 1994, σε μια πολύ επιτυχημένη παράσταση που επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά. Στις επιτυχίες της μπάντας περιλαμβάνονται οι δίσκοι Anthology of Compay Segundo, Yo Vengo Aqui, Lo Mejor de la Vida, Calle Salud y las Flores de la Vida (υποψηφιότητα για Γκράμι) και μια διάκριση που έλαβαν για τη συμμετοχή τους στο δίσκο Buena Vista Social Club. To 2004 η μπάντα ηχογράφησε το κομμάτι Como un Gorrion του Joan Manuel Serrat, το οποίο συμπεριλαμβανόταν σε ένα δίσκο αφιερωμένο στον Καταλανό τραγουδιστή με τη συμμετοχή και άλλων σημαντικών Κουβανών καλλιτεχνών. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους είναι το Siempre Compay (2005), στο οποίο η παρουσία του Compay Segundo γίνεται ιδιαίτερα αισθητή μέσα από τη φωνή του γιου του Basilio και την ερμηνεία του Felix Chiquitico Martinez στο armónico. Το γκρουπ έχει συνοδεύσει στη σκηνή πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως τους Silvio Rodriguez, Omara Portuando, Eliades Ochoa, Charles Aznavour, Pio Leyva, Teresa Garcia Caturla, Issac Delgado, Santiago Auseron (Juan Perro), τους τραγουδιστές φλαμένκο Martirio και Raimundo Amador, Lou Bega και τον Αλγερινό Khaled.
Από το 1994 και μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις στη Σεβίλλη, το Grupo Compay Segundo δεν έχει σταματήσει να δίνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Το Σεπτέμβριο του 2003, έδωσαν συναυλία μπροστά σε 15.000 θεατές στο Festival di Musica y Arte de la Garda στην Τεργέστη, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Pio Leyva, Τeresa Garcia Caturla και Isaac Delgado. To 2004 γοήτευσαν το ευρωπαϊκό κοινό με συναυλίες στην Ισπανία και την Ιταλία (στις πόλεις Μπιλμπάο, Σαν Σεμπαστιάν, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Τέρνη και Καμπομπάσο). Τον Ιούνιο του ίδιου έτους έκαναν τρεις πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις στη Sala Casa στην Ανγκόλα μπροστά σε 15.000 θεατές, ενώ πραγματοποίησαν και μία συναυλία υποστηρίζοντας τους Κουβανούς γιατρούς και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσφέρουν το έργο τους στη αφρικανική χώρα. Το Φεβρουάριο του 2005 επισκέφτηκαν την Ισπανία και την Πορτογαλία δίνοντας μια σειρά από ιδιαίτερα επιτυχημένες συναυλίες σε Μαδρίτη, Σεβίλλη και στο μαγευτικό Casino Estoril στη Λισαβόνα. Στην Κούβα εμφανίζονται κάθε Σάββατο βράδυ στο «Salon 1930- Compay Segundo» του Hotel Nacional, που δημιουργήθηκε από τον Francisco Repilado για την 80η επέτειο της μουσικής του καριέρας. Από το 2005 το συγκρότημα παίζει και στο Habana Café του Meliá Cohiba Hotel.
Στην προσεχή συναυλία του Grupo Compay Segundo στο Θέατρο Badminton θα ακουστούν όλες οι μεγάλες επιτυχίες, μεταξύ άλλων Macusa, Sabroso, Anita, Bilongo, (La Negra Tomasa), Veinte Años, Las Flores de la Vida και φυσικά το all time classic Chan-Chan, κομμάτια που εμπνέουν αγάπη και χαρά σε όλους τους φίλους της κουβανέζικης μουσικής παγκοσμίως.

Τα μέλη του σημερινού γκρουπ
Salvador Repilado Labrada (o μόνος από το σχήμα του 1992): μουσική διεύθυνση και κόντρα μπάσο
Hugo Garzón Βargalló: φωνητικά
Haskell Armenteros  Pons: κλαρινέτο
Rafael Inciarte Rodríguez: κλαρινέτο
Rafael Fournier Navarro: bongos
Basilio Repilado Labrada: δεύτερη φωνή, claves
Félix Martínez Montero: armónico
Nilso Arias Fernández: ρυθμική κιθάρα
Arnaldo González Ramírez: κιθάρα
Massimo Scattolin: κιθάρα

€30, €25 (φοιτητικό) * Σημεία προπώλησης: Ταμεία Θεάτρου Badminton (211 1086024), Αλσος Στρατού – Γουδή, Δευτέρα – Παρασκευ, 10:00 – 19:00 Σάββατο – Κυριακή, 11:00 – 18:00 * Public Συντάγματος (210 3241323), Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος, Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές: 9:00-21:00 * Σάββατο, 9:00-20:00 * Virgin Megastores (210 6300224), Μαρούσι – The Mall Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι * Ωρες Λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή, 11:45-20:00 *Δευτέρα-Τετάρτη, 15:45 – 20:45 * Σάββατο, 11:00-20:00

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: