Οι «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Ντίμιτερ Γκότσεφ (Dimiter Gotscheff) στην Επίδαυρο. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ: 31 Ιουλίου, 1 Αυγούστου. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2009. Πρόγραμμα Καλοκαιρινής περιοδείας.

Φωτογραφίες: Τάκης Διαμαντόπουλος

Πέρσες- Κριτική Παρουσίαση. Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Ντίμιτερ Γκότσεφ. Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, 31/7/2009.

Αν δεν μας διακατέχει (ως κοινότητα) σφοδρή και ειλικρινής επιθυμία να πάμε στην Επίδαυρο, γιατί επιμένουμε τόσο να έρθει η Επίδαυρος σε εμάς; του Γιάννη Καραμπίτσου

Εθνικό Θέατρο – Dimiter Gotscheff

Αισχύλου, Πέρσες

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου / 31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου 2009, 21:00

«Ααί, κακών δη πέλαγος έρρωγεν μέγα Πέρσαις»…

Μια οκταετία μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.), ο Αισχύλος (πολεμιστής και ο ίδιος) ζωντανεύει τη συντριβή της περσικής αρμάδας –την ύβρη των ισχυρών και τις συνέπειές της– και εξαίρει τη δημοκρατική Αθήνα, μέσα από το θρήνο των ηττημένων.
Το Εθνικό Θέατρο καλεί έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γερμανικής σκηνής, τον βουλγαρικής καταγωγής Ντιμίτερ Γκότσεφ –οι θεατές του Φεστιβάλ Αθηνών θα θυμούνται τον Ιβάνοφ του– να σκηνοθετήσει τους Πέρσες με εκλεκτούς Έλληνες ηθοποιούς.


Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Dimiter Gotscheff
Σκηνικά – Κοστούμια: Mark Lammert
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωνητική διδασκαλία: Ρηνιώ Κυριαζή
Δραματουργική συνεργασία: Έλενα Καρακούλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανέστης Αζάς
Βοηθός Σκηνοθέτη Β: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Μαριαλένα Λαπατά

Διανομή:

Άτοσσα: Αμαλία Μουτούση
Δαρείος: Μηνάς Χατζησάββας
Ξέρξης: Νίκος Καραθάνος
Ένα άλλο πρόσωπο: Λένα Κιτσοπούλου
Αγγελιοφόρος: Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Γάλλος, Λαέρτης Βασιλείου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Παπανικολάου, Πρόδρομος Τσινικόρης

Χορός: Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Κόρα Καρβούνη, Σύρμω Κεκέ, Ρηνιώ Κυριαζή, Εύη Σαουλίδου, Έλενα Τοπαλίδου

Υποστηρικτής της παράστασης: Goethe-Institut Athen.

Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει στις 10 Ιουλίου.

Πρόγραμμα Περιοδείας:

6 Αυγούστου: Σπάρτη
9 Αυγούστου: Άργος
21 Αυγούστου: Καβάλα
24 Αυγούστου: Κέρκυρα
27 Αυγούστου: Βύρωνας
30 Αυγούστου: Ελευσίνα
2 Σεπτεμβρίου: Δήμος Αθηναίων, Θέατρο Δώρας Στράτου
6 Σεπτεμβρίου: Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
10 Σεπτεμβρίου: Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
13 Σεπτεμβρίου: Δήμος Αρτέμιδος
20 Σεπτεμβρίου: Νίκαια

Περισσότερα για την παράσταση

Πέρσες

του Αισχύλου

Καλοκαιρινή Περιοδεία
Οι «Πέρσες» του Dimiter Gotscheff

Ο Dimiter Gotscheff, ήδη γνωστός στο ελληνικό κοινό από τον «Φιλοκτήτη» του Heiner Müller που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα το 2006 αλλά και από τον πιο πρόσφατο «Ιβάνωφ» του Τσέχωφ που  παρουσιάστηκε από τη Volksbühne το  2007, σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Επέλεξε το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα, τη μοναδική τραγωδία που δεν πραγματεύεται ένα  μυθικό επεισόδιο, αλλά ένα ιστορικό γεγονός. Πρόσφατο  είναι το περίφημο ανέβασμά  του των Περσών στο Deutsches Theater του Βερολίνου, μια λιτή, «δωρική» παράσταση που  επιλέχθηκε ως η παράσταση της χρονιάς στο γερμανόφωνο θέατρο για το 2006.
«Οι Πέρσες»  του Βερολίνου δεν επιχείρησαν «εύκολες» αναγωγές στο σήμερα . Με αφαιρετικό τρόπο, διαφύλαξαν την απόσταση που μας χωρίζει από την αρχαία τραγωδία, διατηρώντας την αίσθηση του μακρινού και του ανοίκειου και ανοίγοντας παράλληλα ένα νέο ιστορικό χώρο. Ξεχώρισαν, γιατί διατύπωσαν ένα καίριο σχόλιο πάνω στην ιστορία του πολέμου και του πολιτισμού, πάνω στους μηχανισμούς της πολιτικής και στην άσκηση της εξουσίας. Όσοι είχαν την ευκαιρία να δουν την παράσταση, παρακολούθησαν ένα εύστοχο σχόλιο πάνω στις συλλογικές εμπειρίες που αποτυπώνει η τραγωδία του Αισχύλου.
Η επαφή του Γκότσεφ με την αρχαία τραγωδία  έγινε μέσα από  το πρίσμα, του Χάινερ Μύλλερ.  Χρησιμοποιώντας στο Βερολίνο την εξαιρετική μετάφραση- εκδοχή του Μύλλερ, ο Γκότσεφ άνοιξε ένα «διάλογο» με το αρχαίο δράμα, που συνεχίζεται στην Επίδαυρο . Η πρόσκληση του Εθνικού Θεάτρου τού δίνει το ερέθισμα και την πρόκληση  να επιστρέψει στο συγκεκριμένο έργο, όχι για να επαναλάβει, αλλά για να εμβαθύνει, να ανατρέψει, να συνεχίσει -με την επιμονή που τον διακρίνει- την αναζήτηση του.
Σημείο εκκίνησης και πηγή έμπνευσης αυτής της νέας  προσέγγισης είναι ο ίδιος ο χώρος της Επιδαύρου κι ακόμα οι συνεργάτες του, οι Έλληνες ηθοποιοί που αντίθετα με την εκδοχή του Βερολίνου εδώ απαρτίζουν έναν μεγάλο, πολυδύναμο θίασο. Εξάλλου ο Γκότσεφ αρνείται το ρόλο του θεωρητικού σκηνοθέτη που έχει στις αποσκευές του έτοιμα σχέδια. Ο ίδιος παραδέχεται την «εξάρτησή» του από τους ηθοποιούς του, συνοδοιπόρους του σε αυτή την περιπέτεια.
Ο Γκότσεφ αναφέρει συχνά μια ιστορία: Κάποτε ο Χάινερ  Μύλλερ τού έδωσε ένα ποίημα και τού ζήτησε να το διαβάσει. Στο ποίημα αυτό στο τέλος υπάρχει ο στίχος:  «Και η αλήθεια σιγανή και αβάσταχτη.» Ο Γκότσεφ σχολιάζει συχνά  πως αυτό το σχόλιο για την αλήθεια, αυτός ο στίχος θα έπρεπε να είναι ένας στόχος για το θέατρο. Ένα από τα ζητούμενα του σε αυτή την παράσταση είναι να ακουστεί αυτή η αλήθεια.. Σιγανή και αβάσταχτη. Να ακουστεί η σιωπή.
Έλενα Καρακούλη

Διάρκεια
Διάρκεια: 2 ώρες
Διάλειμμα: Όχι
Εισιτήρια
€50 (Διακεκριμένη),
€45 (Α’),
€20 (Β’ – θέσεις χωρίς αρίθμηση),
€15 (Άνω Διάζωμα).
Φοιτητικό κ.α.
Κρατήσεις Εισιτηρίων
Online Κράτηση Εισιτηρίου
Πρόσβαση
Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου
Περισσότερα…
Δείτε χάρτη
Σχετικοί Σύνδεσμοι
www.n-t.gr

One comment

  1. Η βασίλισσα με τακούνια?!?!
    Η αφηγήτρια με μικρόφωνο?!?! Κάποιος πρέπει να μάθει σε αυτό τον σκηνοθέτη τί είναι το θέατρο της Επιδαύρου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.