«Πέρσες» σε σκηνοθεσία Ντίμιτερ Γκότσεφ, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009. I) Κριτική Παρουσίαση. II) “Αν δεν μας διακατέχει (ως κοινότητα) σφοδρή και ειλικρινής επιθυμία να πάμε στην Επίδαυρο, γιατί επιμένουμε τόσο να έρθει η Επίδαυρος σε εμάς;”. Κείμενο με αφορμή την παράσταση.

PERSES1

επισυνάπτονται συνέντευξη του Ντίμιτερ Γκότσεφ στην Καθημερινή θεατών της παράστασης στο φόρουμ του Αθηνοράματος

PERSES13

PERSES8

PERSES3

    Ι. Κριτική Παρουσίαση

    του Γιάννη Καραμπίτσου

    PERSES9

    Οι “Πέρσες” του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Ντίμιτερ Γκότσεφ στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου μας δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα. Αποτέλεσε μια αξιόλογη πρόταση, που είχε τις προϋποθέσεις να μετουσιωθεί σε μια πολύ καλή παράσταση αλλά που κατά την άποψή μας, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τους στόχους της εξαιτίας της «κατάχρησης» στην διαχείριση των εκφραστικών της μέσων.

    Η παράσταση στο μεγαλύτερο μέρος της διατηρούσε αμείωτο το ενδιαφέρον της. Η συνεχής αποχώρηση από πολύ νωρίς πολλών θεατών είχε ως αποτέλεσμα η αρχική ανακοίνωση, “παρακαλούνται οι θεατές να μην μετακινούνται κατά την διάρκεια της παράστασης” να ηχεί πολύ ειρωνική. Aκύρωνε σε ένα μεγάλο βαθμό το πολύ ενδιαφέρον και υποβλητικό σκηνοθετικό εύρημα και τόλμημα επέκτασης και ενοποίησης της σκηνής με το κοίλον. Η Αμαλία Μουτούση άφηνε την σκηνή, για να ανέβει τελετουργικά τα σκαλιά του θεάτρου, εκφωνόντας τα λόγια της η παραμένοντας σιωπηλή για αρκετή ώρα για να επιστρέψει στην σκηνή, ακολουθώντας με συνέπεια την χαραχθείσα σκηνοθετική γραμμή και ελέγχοντας απόλυτα τα εκφραστικά της μέσα. Έδωσε νόημα και δύναμη στο εγχείρημα, κάτι που με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν ήταν εύκολο να συμβεί, αντιπαρερχόμενη τις όποιες «εξάρσεις» της σκηνοθεσίας που σε πολλά σημεία της και ειδικά προς το τέλος έχανε το μέτρο. Δεν συνέβη το ίδιο με την ερμηνεία του αξιόλογου ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα στο ρόλο του Δαρείου και ένας λόγος παραπάνω που συνέβη αυτό ήταν η σύμπτωση της εμφανισής του στην σκηνή με το σκηνοθετικό “ξέσπασμα” της παράστασης. διαβάστε περισσότερα

    II. Αν δεν μας διακατέχει (ως κοινότητα) σφοδρή και ειλικρινής επιθυμία να πάμε στην Επίδαυρο, με ότι επώδυνο συνεπάγεται αυτό, έστω με σύγχρονο πνεύμα και με νεωτερική διάθεση γιατί επιμένουμε τόσο να έρθει η Επίδαυρος σε εμάς; Ας την αφήσουμε στην ησυχία της έως ότου “ωριμάζοντας γίνουμε νεώτεροι” όπως διατείνεται ο Έρμαν Έσσε σε ένα πολύ ενδιαφέρον αλλά όχι και τόσο γνωστό βιβλίο του.

    Διασκευές και Επίδαυρος

    Κείμενο με αφορμή την παράσταση “Πέρσες” του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Dimiter Gotscheff και άλλες παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος που παίχτηκαν στην Επίδαυρο τα τελευταία χρόνια με την μορφή των ελεύθερων μεταφορών (διασκευών).

    PERSES13

    PERSES7


    Το CameraStylo Online και ο υπογράφων το παρακάτω κείμενο υπεύθυνος «έκδοσής» του, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με ριζοσπαστικό τρόπο τα ζητήματα που εφάπτονται της σύγχρονης τέχνης και της αισθητικής της, αλλά και της κοινωνίας και της με ευρεία έννοια πολιτικής. Όσο εξελίσσεται το περιοδικό και αποκτάει την επιθυμητή δυναμική αυτή η στάση θα δυναμώνει όλο και περισσότερο.

    Ένα από τα θέματα που μας έχει απασχολήσει είναι το θέμα της κριτικής της Τέχνης. Η αλήθεια είναι ότι η αγάπη μας για τον κινηματογράφο, πριν η ενασχόληση (όσο είναι δυνατόν) με τα υπόλοιπα γοητευτικά όσο και εθιστικά πεδία της σύγχρονης τέχνης μας οδηγήσει σε μια αναπόφευκτη «μοιχεία», μας έκανε αρχικά να δώσουμε έμφαση στο ζήτημα της κινηματογραφικής κριτικής για το οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικότερα κάποια στιγμή, υποστηρίζοντας την «οξύμωρη» άποψη ότι «η μόνη αντικειμενική κριτική είναι η υποκειμενική».

    Την ουσία του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το CameraStylo Online την κριτική θα προσπαθήσουμε να την συνοψίσουμε ως εξής. Δεν αποφαινόμαστε οριστικά για ένα καλλιτεχνικό έργο γιατί ο μόνος ασφαλής κριτής είναι ο χρόνος. Και γιατί απλά όσες γνώσεις αν έχει κανείς δεν έχει την αρμοδιότητα να κάνει κάτι τέτοιο. Αντί αυτού αναπτύσσουμε έναν «υποκειμενικό» προβληματισμό (όπως «υποκειμενική» είναι και η άποψη του καλλιτέχνη, υλοποιημένη όμως σε ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα) σχετικά με την αισθητική του καλλιτεχνικού έργου και την θέση του στο σύγχρονο στερέωμα της τέχνης, όσο το δυνατόν βαθύ και με επιχειρήματα, χωρίς αφορισμούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

    Από την «διακριτική» κατάθεση των επιχειρημάτων προκύπτει η άποψή μας για μια παράσταση, για μια καλλιτεχνική έκφραση που τολμά να εκτίθεται δημόσια. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει , ότι μια κριτική που θα κινηθεί σε αυτά τα πλαίσια θα είναι χλιαρή και υποτονική. Μια κριτική με επιχειρήματα αλλά όχι τελεσίδικη και τετελεσμένη μπορεί να είναι παθιασμένη, οξεία και καθόλου εμπαθής. Μια κριτική που δεν παύει να εμφορείται από την αγάπη για το αντικείμενο και όσους το υπηρετούν.

    Στο προκείμενο λοιπόν. Να τονίσουμε από την αρχή ότι όχι μόνο δεν είμαστε κατά των νεωτερισμών ή των πειραματισμών στην τέχνη αλλά αντίθετα η κάλυψη των «υποχρεώσεων» του περιοδικού μας, που απαιτούσε την θέαση πολλών παραστάσεων, ειδικά του Φεστιβάλ Αθηνών, διεύρυνε σημαντικά τους ορίζοντες μας σε σχέση με την σύγχρονη τέχνη. Μας προξένησε αισθητική συγκίνηση στην πλειονότητα των παραστάσεων που παρακολουθήσαμε και μόνο συγχαρητήρια μπορεί να εκφράσει κανείς στο Φεστιβάλ Αθηνών για αυτό.

    Καταρχήν επειδή γίνεται πολύς λόγος για «νεωτερισμούς» από αρκετούς θεατές που παρακολουθούν τις παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου τα τελευταία χρόνια,   επισημαίνουμε απλά ότι κάτι που χρησιμοποιείται διαρκώς  εδώ και 40 χρόνια περίπου, παύει με μια έννοια να θεωρείται νεωτερισμός και για αυτό χρησιμοποιούμε την λέξη σε εισαγωγικά. Σε κάθε περίπτωση η ποιότητά ενός «νεωτερισμού» κρίνεται από το αν είναι ενταγμένος δημιουργικά μέσα στο όλο σύμπαν του καλλιτεχνικού έργου και αν αυτό το σύμπαν έχει τη δυναμική, την συμπαγή και συνεπή εκείνη μορφή, ώστε να αδράξει τον θεατή και να τον «ταξιδέψει» στο σύμπαν του πρώτου δημιουργού, του Ευριπίδη ή του Αισχύλου στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό είναι το καθοριστικό σημείο στο οποίο εστιάζονται τα προβλήματα, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των θεατών φεύγει τα τελευταία χρόνια από την Επίδαυρο με ένα αίσθημα ανικανοποίητου.

    Τι γίνεται στην περίπτωση όπου μια σύγχρονη παράσταση δεν περιέχει «νεωτερισμούς» όπως συμβαίνει συνήθως όταν «ανεβαίνει» Αριστοφάνης, αλλά με μια έννοια όλη είναι ένας «νεωτερισμός», όπως συμβαίνει με αρκετές σύγχρονες παραστάσεις ελληνικές και ξένες; διαβάστε περισσότερα

«Ο τρίτος κόσμος θα μας καταπιεί»

Ο Ντίμιτερ Γκότσεφ σκηνοθετεί τους «Πέρσες» και σχολιάζει το θέατρο, την Επίδαυρο και τους σύγχρονους ηττημένους

Συνέντευξη στην Ολγα Σελλα


Το γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο αντηχεί από τις φωνές επτά γυναικών που επαναλάμβαναν, ξανά και ξανά, μερικές φράσεις από την τραγωδία «Πέρσες» του Αισχύλου. Τις διορθώνει ο σκηνοθέτης Ντίμιτερ Γκότσεφ. Κλείνει τα μάτια του, ακούει τον ρυθμό και μετά καθοδηγεί τον τόνο της φωνής των επτά νεαρών γυναικών ηθοποιών, την κίνησή τους, το παίξιμό τους. Είναι μία από τις καινοτομίες που εντάσσει ο Βουλγαρογερμανός σκηνοθέτης στην παράσταση «Πέρσες». Σ’ ένα διάλειμμα από εκείνες τις ολοήμερες διαρκείς πρόβες, ξεκλέψαμε λίγο από τον χρόνο του Ντίμιτερ Γκότσεφ και με τη βοήθεια της δραματολόγου Ελένας Καρακούλη συζητήσαμε για πολλά και διάφορα. Την ώρα της συνέντευξης φωνάζει κοντά του την Αμαλία Μουτούση, την Ατοσσα των «Περσών». Ο Ντίμιτερ Γκότσεφ θέλει πάντα δίπλα του τους ηθοποιούς του, τροφοδοτείται από εκείνους. Αλλωστε θεωρεί το θέατρο απολύτως συλλογική δουλειά. Ετσι, σε κάποια σημεία της συζήτησης παίρνει μέρος και η Αμαλία Μουτούση. Μια συζήτηση που επεκτέθηκε σε πολλά: στο θέατρο, την Επίδαυρο, τους σύγχρονους ηττημένους και, φυσικά, στον Χάινερ Μύλλερ και το ρόλο της κριτικής.

Δεύτερη παρουσία

Η παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου θα είναι η δεύτερη παρουσία στην θεατρική Αθήνα φέτος. Τον πρωτοείδαμε αρχές Ιουνίου στη σκηνή του «Κοτοπούλη – ΡΕΞ», να παίζει ο ίδιος στη «Μηχανή Αμλετ» του Χάινερ Μύλλερ. Του λέμε ότι είδαμε έναν Γερμανό που έχει βαλκανικά στοιχεία και ένα Βαλκάνιο που έχει ενσωματώσει τη γερμανική νοοτροπία. Τελικά, αισθάνεται περισσότερο, Βαλκάνιος ή Γερμανός; «Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι Ελληνας, με όλα τα Βαλκάνια μαζί και μισός Γερμανός. Νομίζω ότι ενσωματώνω στοιχεία και από τις δύο “χώρες” μου. Το πιο σημαντικό για μένα, όμως, είναι το μέρος στο οποίο δουλεύω. Αυτό με καθορίζει».

Επιλέγει τον όρο «διασκευή» για την παράσταση της Επιδαύρου. Είναι ένας εύκολος τρόπος «προφύλαξης» και ποιες είναι οι αλλαγές που θα κάνει; «Δεν το ονομάζω διασκευή, επειδή εμείς είμαστε πιο έξυπνοι από τον Αισχύλο. Ο τρόπος μου βασίζεται στον τρόπο που ανακάλυψε ο Μύλλερ την αρχαιότητα. Ο Μύλλερ ήταν ένας ποιητής που σ’ όλη του τη ζωή δούλεψε πολύ εντατικά πάνω στην αρχαιότητα. Εκανε μεταφράσεις, αλλά και επεξεργασία. Η εκδοχή του πάνω στον “Φιλοκτήτη” του Σοφοκλή είναι μια πολύ μεγάλη ποιητική κατάθεση. Φυσικά, βασίζεται και προέρχεται από τον Σοφοκλή. Πιστεύω ότι ο Σοφοκλής θα ήταν ευτυχής στον τάφο του αν έβλεπε ότι ένας άλλος ποιητής προσέγγισε έτσι το δικό του κείμενο, και το ανέπτυξε περαιτέρω». Οσο για τους «Πέρσες», θα είναι, λέει, μια παράσταση, με περισσότερη εμβάθυνση στο υλικό απ’ ό,τι εκείνη του Βερολίνου.«Το θέατρο δεν είναι μουσείο, η διασκευή μας βασίζεται σε δομές που ανακαλύψαμε κατ’ αρχήν στο Βερολίνο. Εισάγουμε μια φιγούρα που δεν υπάρχει στο έργο του Αισχύλου (Λένα Κιτσοπούλου). Πρόκειται για ένα πρόσωπο που δημιουργεί μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και στο σήμερα. Ενα αυτόνομο πρόσωπο που δεν μπαίνει μέσα στη δράση, αλλά σχολιάζει τη δράση. Επομένως θα κρατηθούν όλα όσα υπάρχουν στον Αισχύλο. Εκεί ακολουθούμε τον Μύλλερ, που στη μετάφρασή του ακολούθησε κι εκείνος κατά γράμμα τον Αισχύλο».

Η σημερινή κρίση

– Η Επίδαυρος πρόσθεσε στην εμβάθυνση της ανάγνωσης των «Περσών»;
– Απόλυτα. Αυτός ο χώρος είναι ένας εμπλουτισμός όχι μόνο για μας, αλλά για όλη την ανθρωπότητα και σε σχέση με το θέατρο. Απαιτεί πάρα πολλά. Οι «Πέρσες» στο Βερολίνο ήταν σε κλειστό θέατρο κι εδώ η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη. Μένουμε πιστοί στην Επίδαυρο, αλλά και στον Αισχύλο.

– Οι «Πέρσες» μιλάνε για μια αυτοκρατορία που ηττήθηκε. Ποιοι είναι οι σημερινοί ηττημένοι;

– Μπορείτε να δείτε πριν από τριάντα χρόνια πώς τελείωσε ο πόλεμος του Βιετνάμ, μπορείτε να κοιτάξετε εμάς σε ποια κρίση οικονομική και ιδεολογική βρισκόμαστε. Στο έργο, η σχέση Δαρείου – Ξέρξη – Ατοσσας έστειλε πάρα πολλούς ανθρώπους στο θάνατο. Σήμερα δεν είναι διαφορετικά τα πράγματα. Μια συγκεκριμένη τάξη στέλνει όλη την ανθρωπότητα στον πόλεμο. Δεν καταλαβαίνω πολύ καλά από οικονομία, αλλά προσπάθησα να διαβάσω κάποια άρθρα που περιγράφουν την κρίση. Ενας μεγάλος διανοητής λέει πως όλα αυτά οφείλονται στη μεγάλη απληστία.

Οι μετανάστες

– Το θέμα των μεταναστών είναι το κυρίαρχο. Εσείς έχετε ζήσει ως μετανάστης στην Ευρώπη. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ισχυροί τους ανίσχυρους;

– Κι εγώ είμαι ένας μετανάστης, αλλά στην… αυτοκρατορία της Κίνας. Ο τρίτος κόσμος θα μας καταπιεί. Ακόμα κι αν δεν χτίζουμε τείχη, στην Ιερουσαλήμ ή στο Μεξικό, η πείνα θα μας ξεπεράσει, θα μας εξοντώσει. Τα τείχη δεν μπορούν να το σταματήσουν αυτό.

Του λέμε ότι επιλέγει την απαισιόδοξη ματιά: «Συμφωνώ με τον Μύλλερ. Τον είχαν κατηγορήσει ότι είναι μεγάλος πεσιμιστής. “Εγώ πεσιμιστής; Εγώ πιστεύω ακράδαντα στον 4ο Παγκόσμιο Πόλεμο”, είχε απαντήσει ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας. Οσο για τα δικά αισιόδοξα στηρίγματα λέει αυθόρμητα: «Η δουλειά με τους ηθοποιούς». Και όταν τον ρωτάμε τι άλλο κάνει όταν δεν κάνει θέατρο, απαντά εξίσου αφοπλιστικά: «Θέατρο».

«Οι αρνητικές κριτικές φέρνουν κι άλλους θεατές»

Ο Ντίμιτερ Γκότσεφ ήθελε πολύ να μιλήσει για την κριτική. Μας το είπε από την αρχή της συνάντησής μας. Είχε διαβάσει εκείνες τις μέρες την κριτική του Σπύρου Παγιατάκη στην «Κ» για τη «Μηχανή Αμλετ», και ήθελε να δώσει τη δική του εκδοχή.

«Το θέατρο που κάνω είναι ένα θέατρο με πολλές συγκρούσεις. Και στη Γερμανία κάποιοι είναι υπέρ της θεατρικής μου πρότασης και κάποιοι κατά. Είναι ένα δείγμα ότι οι παραστάσεις μας είναι ζωντανές. Σε αντίθεση με αυτή την κριτική για τη “Μηχανή Αμλετ”, ως ηθοποιός έζησα εγώ κι οι συνάδελφοί μου την ένταση του κοινού αυτής της παράστασης, φυσικά είναι θέμα γούστου. Τώρα, βρίσκομαι στο δίλημμα αν πρέπει να μπω σε μια σύγκρουση ή να σωπάσω και να φερθώ με διακριτικότητα. Παραμένω αυτό που είμαι, ένας άνθρωπος που ζει τις συγκρούσεις. Ηταν η 47η παράσταση της «Μηχανής Αμλετ». Στο Βερολίνο είναι πάντα sold out. Με την αρνητική κριτική δεν σταμάτησε το ρεύμα των θεατών, αντιθέτως ήρθε κι άλλος κόσμος στο θέατρο. Αισθάνομαι ότι δέχομαι μια επίθεση τόσο εγώ όσο και ο Γιάννης Χουβαρδάς, που κάλεσε ένα Βούλγαρο σκηνοθέτη στην Ελλάδα, έναν ξένο δηλαδή. Τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία εργάζονται πολλοί ξένοι σκηνοθέτες και είναι πολύ σημαντικές προσωπικότητες. Αισθάνομαι ευγνώμων προς τον Γιάννη Χουβαρδά που με κάλεσε, και δεν είναι σύμπτωση γιατί παρακολουθεί πάρα πολλά χρόνια τη δουλειά μου. Μ’ έχουν καλέσει σε πολλά μέρη του κόσμου και νομίζω ότι αυτές οι προσκλήσεις είναι εγκάρδιες. Η «Μηχανή Αμλετ» θα παιχτεί στη Λατινική Αμερική για πάνω από μήνα, σε μεγάλες πόλεις. Δεν θέλω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, αλλά δουλεύω σε διάφορες χώρες και… πληρώνομαι πολύ καλά», λέει με χιούμορ.

Αμαλία Μουτούση: «Με εξοργίζει αυτό που γράφτηκε ότι ο Μύλλερ δεν έχει τόση μεγάλη σημασία πια. Αυτό είναι τρελό, στείρο. Νομίζω ότι μετά την πτώση του Τείχους, ο Μύλλερ ανακαλύπτεται εκ νέου. Πολλές φορές αισθάνομαι ότι ο γόνιμος και δημιουργικός διάλογος δεν έχει να κάνει τόσο με κάποιες ενδεχόμενες απαντήσεις που θα μπορούσαν να δοθούν άμεσα σε κάποιον που έχει αρνητική άποψη για τον Μύλλερ, αλλά μέσα από τη δουλειά μας. Αυτός είναι ένας πραγματικός διάλογος. Κι εμείς μέσα από τη δουλειά μας στον Αισχύλο συναντάμε τον Χάινερ Μύλλερ ή το σχόλιό του. Και τότε αυτό παύει να είναι θεωρητικό, γίνεται βιωματικό. Κι αυτό είναι το όπλο του καλλιτέχνη. Νομίζω, πάντως, ότι όσοι έχουν την εξουσία της δημόσιας έκφρασης πρέπει να είναι προσεκτικοί. Πρέπει να μπορεί ο καθένας μέσα του να καλλιεργήσει το κριτήριο για τον εαυτό του, και πέρα από το γούστο να μπορεί να αντιληφθεί τι είναι καλό στην τέχνη. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το προσωπικό γούστο, αλλά με τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε το αντικειμενικά καλό».

Η Επίδαυρος έχει φτιαχτεί για ηθοποιούς

– Εχετε θητεύσει δίπλα στον Χάινερ Μύλλερ, έναν άνθρωπο που έχει σφραγίσει την ιστορία του ευρωπαϊκού θεάτρου, αλλά που αμφισβητείται και αρκετά. Τι κρατάτε εσείς στη θεατρική σας ματιά από αυτή την συμπόρευση και με τι τα έχετε εμπλουτίσει;

– Δεν έχω σταματήσει να εμπλουτίζω τη δουλειά μου κι από τότε που τον γνώρισα ανεβάζω έργα. Είναι το ίδιο όπως με τον Αισχύλο ή τον Σαίξπηρ. Είναι ένας κόσμος στον οποίο μπαίνεις και διαρκώς ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα. Και δεν θα σταματήσω ακόμα κι αν οι κριτικοί με χτυπούν. Στους «Πέρσες» νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Εχω επισκεφθεί την Επίδαυρο πολλές φορές και για το φετινό έργο. Είναι σημαντικό να μπούμε με σεβασμό σ’ αυτόν το χώρο, να είμαστε προσεκτικοί και προστατευτικοί απέναντί του. Εχει φτιαχτεί για σώματα, για ηθοποιούς και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό το άλμα εκεί.

Αμαλία Μουτούση: «Οταν μιλούσαμε για τον χώρο της Επιδαύρου, ο Γκότσεφ είπε ότι θέλει να νιώσουμε πως ο χώρος αυτός “μας θέλει”. Αυτό ήταν κάτι που εμένα μου έδωσε πολλή ενέργεια, γιατί πάντα πας μ’ αυτόν το φόβο: ότι πρέπει να κάνεις κάτι που να είναι σωστό. Κι ίσως αυτό σου στερεί κάτι αληθινό δικό σου. Και πάνω σ’ αυτό είπε ότι πρέπει να είμαστε τόσο προσεκτικοί και ευαίσθητοι, σαν να είναι ένας πλακούντας κι εμείς είμαστε τα έμβρυα».

PERSES12

Hμερομηνία : 26/7/09
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Παραθέτουμε παρακάτω την κριτική του Γιώργου Αμβροσίου στο Press.gr και κάποια σχόλια από το φόρουμ αναγνωστών του Αθηνοράματος για την παράσταση “Πέρσες” χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε με όλα όσα επιχειρηματολογούνται αλλά ως ενδεικτικά για το τι πιστεύει μια μεγάλη μερίδα του κοινού για κάποιες παραστάσεις στην Επίδαυρο, κάτι που δεν πρέπει ούτε να ξεπερνιέται εύκολα ούτε να παρουσιάζεται από μερίδα της κριτικής ωραιοποιημένα, βαπτίζοντας διαφορετικά τα πράγματα για να διατηρήσουν το ήδη σε μεγάλο βαθμό κλονισμένο κύρος τους. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι το υπάρχον φόρουμ είναι το μοναδικό ενεργό που εμείς γνωρίζουμε, κάτι που πρέπει να προβληματίσει. Γιατί π.χ. δεν γίνεται το ίδιο με το blog του Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και του CameraStylo Online αλλά και των άλλων ηλεκτρονικών περιοδικών; Νομίζουμε ότι η απάντηση είναι απλή.

Οι Πέρσες της ντροπής…‏

12:48 1/8/2009

Πηγή: Press-gr

Κακοποίηση του Αισχύλου στην Αρχαία Επίδαυρο!. Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου.

Βρεθήκαμε οικογενειακώς το βράδυ της 31ης Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για να παρακολουθήσουμε μια παράσταση ενός αρχαίου έργου στον φυσικό του χώρο. Ήταν μια ευκαιρία μοναδική για να ζήσει και η 7χρονη κόρη μου μια μεγάλη εμπειρία, αλλά και να μυηθεί στο αρχαίο δράμα. Ο σκηνοθέτης και σκηνή από το μοναδικό σκηνικό του έργουΌμως, δεν ήταν αυτό που νομίζαμε, ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι 6500 θεατές που βρέθηκαν στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου.Το έργο, οι «Πέρσες» του Αισχύλου ήταν μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία του Ντίμιτερ Γκότσεφ με τους Αμ. Μουτούση, Μ. Χατζησάββα, Ν. Καραθάνο, Στ. Γουλιώτη, Ν. Κουρή κ.ά. Όμως, ο βουλγαρικής καταγωγής Ντιμίτερ Γκότσεφ, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γερμανικής σκηνής, στην κυριολεξία κακοποίησε τον Αισχύλο και…άφησε σε όλους τους θεατές την πικρή γεύση ότι πήγαν να δουν αρχαίο θέατρο και είδαν το γιουσουρούμ στην ποιο κακή του μορφή.Ξεκινάει το έργο και αντί να δούμε τους ηθοποιούς να φοράνε κοστούμια της εποχής, φορούσαν μπλουζάκια κόκκινα, πράσινα, μπλε και θαλασσί, λες και βρισκόμασταν σε παραλία. Ακόμη, ο Δαρείος Μηνάς Χατζησάββας εμφανίστηκε στη σκηνή με μαύρο παντελόνι, άσπρη πουκαμίσα και ξεκούμπωτες τιράντες. Αντί λοιπόν να δεις τον Πέρση βασιλιά Δαρείο με την μεγάλη του στολή, να θρηνεί οργισμένος για την καταστροφή του στρατού του στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, έβλεπες έναν κακοντυμένο νεοέλληνα να χτυπιέται στο χώμα.Ακόμη οι Πέρσες κατά τον Γκότσεφ είχαν και άλλες καινοτομίες.Ενώ ο Αισχύλος παρουσιάζει ένα χορό από επτά Πέρσες στρατιώτες με τις στολές τους να μεταδίδουν τι έγινε στη Σαλαμίνα, ο Γκότσεφ τους έκανε Περσίδες γυναίκες ντυμένες στα μαύρα.Επίσης, έβαλε έναν αφηγητή που δεν υπάρχει στο έργο. Ήταν, ένα άλλο πρόσωπο, η Λένα Κιτσοπούλου που με ρούχα αλλά Βίσση και με μια κόκκινη κάλτσα στο ένα πόδι και μια διάφανη στο άλλο, σκούζοντας και ουρλιάζοντας προσπαθούσε να μας μυήσει στο έργο.Για να μην πολυλογώ, έπεσε το γέλιο της αρκούδας.Μετά το πρώτο μισάωρο, έβλεπες τον κόσμο να φεύγει σωρηδόν. Κόσμος που έδειχνε να έχει παιδεία στο θέατρο έδειχνε οργισμένος.Φύγαμε δέκα λεπτά νωρίτερα για να γλιτώσουμε τον συνωστισμό. Στην έξοδο συναντούσες το μικρό μουσείο που φέτος φιλοξενεί κοστούμια από παραστάσεις των Περσών, από το 1930 μέχρι σήμερα. Περνώντας μπρος από το μουσείο, ο φύλακας μας ρώτησε γιατί φύγαμε νωρίτερα. Όταν άκουσε την απάντηση ξέσπασε. Πάει, την χάλασαν την Επίδαυρο, μας είπε. Αυτά και πολλά άλλα. Τα ίδια και όλοι οι υπάλληλοι του θεάτρου. Άνθρωποι που εργάζονται χρόνια εκεί. Μπήκαμε στο μουσείο και μείναμε έκθαμβοι. Βλέποντας κανείς τις στολές των ηρώων που φόρεσαν κάποτε ένας Μινωτής και μια Παξινού, βλέποντας τα κοστούμια του Τσαρούχη και των άλλων δημιουργών, καταλάβαινε το μέγεθος της κακοποίησης που είχε γίνει εκείνο το βράδυ στον Αισχύλο.Δεν είμαι ειδικός στο αρχαίο θέατρο, αλλά αυτό που συνέβη δεν ήθελε να είσαι ειδικός να το καταλάβεις.Συστήνω λοιπόν σε όσους είχαν σκοπό να δούνε την συγκεκριμένη παράσταση να μην κάνουν τον κόπο να πάνε. Και αυτό για δύο λόγους.1ον διότι θα χάσουν τον χρόνο τους και θα οργιστούν.2ον Διότι έτσι θα δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους αυτούς ότι οι διασκευές τους στα έργα των αρχαίων συγγραφέων δεν είναι αποδεκτές και συνιστούν κακοποίηση.Επίσης, αυτό που πρέπει όλοι μας να στηλιτεύσουμε είναι ότι αυτή η αηδία χρηματοδοτήθηκε από όλους εμάς, μιας και με χρήματα του Ελληνικού λαού επιδοτείται το Εθνικό Θέατρο.

PERSES5

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΘΕΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ “ΠΕΡΣΕΣ” ΣΤΟ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ


JP

(Κριτική #148997)

½ αστεράκι
2/8/2009 3:31:34 μμ

Αλλη μια αστοχη παρασταση που αποδεικνυει την συγχηση της τρεχουσας διοικησης του εθνικου θεατρου που συστηματικα αποπροσανατολιζει το κοινο που αρχιζει να αναπολει χλαμυδες και Καρακατσανη!!!!
Ο τελευταιος που ευθυνοταν ηταν ο Γκοτσεφ!!!!


a

(Κριτική #148996)

1 αστεράκι
2/8/2009 3:26:18 μμ


[ανώνυμος]

(Κριτική #148994)

1 αστεράκι
2/8/2009 3:08:59 μμ

παιδιά χαλαρώστε λίγο!
έχουμε δει και πολύ χειρότερα…


Bαγγέλης 11 χρονών

(Κριτική #148992)

2 αστεράκια
2/8/2009 3:07:57 μμ


eleni

(Κριτική #148987)

1½ αστεράκι
2/8/2009 3:00:06 μμ

Ενα αστεράκι γιατί το να ξεφωνίζεις και να τρέχεις είναι δύσκολο καικουραστικό και μισό γιατί δεν έμεινε ούτε γωνίτσα ανεκμετάλλευτη απο τις κερκίδες μέχρι το δάσος έφτασν ,λίγο ακόμα και για καφεδάκι στην καντίνα….Είναι απλά κρίμα!Δε μου άρεσε,με κούρασε,με προκάλεσε,με ξάφνιασε,με μπέρδεψε.Αυτό που με έχει κουράσει περισσότερο είναι να πηγαίνω στο αρχάιο θέατρο και να βλέπω του κάθε πειραγμένου κουλτουριάρη τα πειράματα,έλεος πια.Εχουν πάρει τα κείμενα και ο,τι κατεβάσει το τσερβέλο του καθένα το παρουσιάζει ,χαριν πρωτοτυπίας,καινοτομίας πρόοδου κτλ κτλ
Οσο κι αν βαρέθηκα δεν δικαιολογώ σε καμία περίπτωση τα γιουχαρίσματα την ώρα που μιλάει ο ηθοποιός και είναι δίπλα σου,βλεπε Ξέρξης στις κερκίδες,δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση του και να φωνάζουν φύγε,έλεος κτλ.Περίμενε να τελειώσει και αντι να χειροκροτήσεις βρίζε,ουρλιαξε κάνε ο,τι θες αλλά όχι εκείνη την ώρα.Απο τους ηθοποιούς έγινε μια καλή προσπάθεια,»υποκριτική»( όσο μπορείς να την πεις) σύμφωνη με τις οδηγίες του σκηνοθέτη αρα μην πειροβολείτε τον πιανίστα.Μάλλον θα πρέπει να κόψουμε την Επίδαυρο μήπως και καταλάβουν τί γίνεται



Περσίδα

(Κριτική #148983)

0 αστεράκια
2/8/2009 2:36:05 μμ

Απλά βασανιστικό. Έπρεπε να τρίξουν οι πέτρες από τη γιούχα.


Εγώ απλά πηγαίνω θέατρο

(Κριτική #148982)

2/8/2009 2:35:04 μμ

Δεν έχω σκοπό εδώ να κρίνω την παράσταση (όχι, δε μου άρεσε).
Αυτό που θέλω να πω, όμως, είναι ότι ζούμε στη Μπανανία και ότι παθαίνουμε μας αρμόζει. Γιατί είμαστε ΓΥΦΤΟΙ!
Εγώ κάθησα μέχρι τέλους.
Μπορώ να δεχτώ το να θέλεις να αποχωρήσεις από την παράσταση. Όπως έκαναν και περί τα 2.000 άτομα χτες. Αυτό που ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΙ είναι ΕΝ ΩΡΑ παράστασης, να γράφεις στ΄αρχίδια σου αυτούς που κάθονται δίπλα σου και να φωνάζεις «φύγε απ’ τη θυμέλη» (λες και απ’ όλο τη μαλακία της παράστασης αυτό πείραξε την εν λόγω κότα) και «τελειώνετε να φύγουμε». Το τελευταίο το φώναζε ένας τζόβενος παππούς με θαλασσί μπλουζάκι που έσουρνε το σόι του μαζί και μετά στο εστιατόριο Κλήματα της Παλ. Επιδαύρου το έπαιζε και πολύ μάγκας.
Όχι, αγαπητέ μου, αν θέλουμε να είμαστε πολιτισμένοι, να φερόμαστε ως τέτοιοι. Δε μλάω για σεβασμό προς τους ηθοποιούς. Μιλάω για το σεβασμό στον συνκαθήμενό σου, ο οποίος πλήρωσε ΟΠΩΣ ΕΣΥ το εισιτηριάκι του, έφυγε από την Αθήνα στις 5 το απόγευμα και θα γυρίσει στις 3 το πρωί και αν μη τι άλλο ξόδεψε και αυτός όσα λεφτά ξόδεψες κι εσύ. Αν θέλεις διαμαρτυρήσου και γιουχάρισε στο τέλος. Μη μας πηδάς, όμως κι εμάς.
Αίσχος, αίσχος, αίσχος.
Αϊ στα κομμάτια πια!

[ανώνυμος]

(Κριτική #148980)

0 αστεράκια
2/8/2009 2:25:36 μμ

Mια αυτιστική παράσταση που δεν μετέδωσε απολύτως τίποτα από το σπουδαίο λόγο και τα νοήματα του έργου του Αισχύλου…Είναι δυνατό να εκφέρεται έτσι ο ποιητικός ελληνικός λόγος που να μην μπορεί κανείς να συγκεντρωθεί να καταλάβει τι γίνεται?? Και γιατί πετσοκόφτηκε έτσι το κείμενο για να γεμίσει ο χρόνος της παράστασης με αδικαιολόγητες παύσεις, τρεχαλητά και υστερικές κραυγές?? Συμφωνώ με όσους λένε ότι τέτοιες ¨πειραγμένες»παραστάσεις πρέπει να παρουσιάζονται μόνο σε κλειστούς χώρους και σε καμιά περίπτωση στο χώρο της Επιδα?ρου όπου χιλιάδες άνθρωποι προσέρχονται με την προσμονή να δουν αρχαίο θέατρο που θα τους «γεμίσει» ψυχικά και πνευματικά….Αίσχος!!


[ανώνυμος]

(Κριτική #148974)

5 αστεράκια
2/8/2009 2:01:22 μμ


Σταύρος.

(Κριτική #148973)

0 αστεράκια
2/8/2009 2:00:43 μμ

Είπα και εγώ να πάω για πρώτη φορά στην ζωή μου σε παράσταση στην Επίδαυρο…. Είπα να πάρω και τον γιό μου μαζί μου. Ο οποίος με είχε πρίξει το χειμώνα, γιατί είχε διδαχθεί τους Πέρσες του Αισχίλου στο σχολείο, από μία συμπαθέστατη φιλόλογο και του είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον για την αρχαιοελληνική κληρονομιά του ….Αφού μπόρεσα λοιπόν, να τον ξεκολίσω από Metin2, του Internet, τον πήρα μαζί μου με το ζόρι. Μετά από δύο ώρες οδήγηση…φτάσαμε επιτέλους. Είχα πλάσει στο νου μου, μία παράσταση με χλαμύδες, περικεφαλαίες,δόρατα και ασπίδες! Ενα επιβλητικό θέαμα σε έναν επιβλητικό χώρο….Αντί αυτού είδα ένα κακέκτυπο αντίγραφο της σκηνής
…με τον μονόλυθο και τις μαϊμούδες…από την ταινία “2001”, του Στάνλεϋ Κιούμπρικ!! Η μόνη διαφορά ήταν ότι ο μονόλυθος δεν ήταν μαύρος…και οι μαϊμούδες…φορούσαν….παντελόνια!!
…Και το χειρότερο…αντε τώρα να πίσω τον γιό μου ότι δεν είναι έτσι το αρχαίο θέατρο…!! Πάει στράφι η προσπάθεια μου να δώσω στο παιδί μου, μία γεύση από αρχαία ελληνική παιδία. Κάτι που
σε εμένα δεν μπόρεσαν οι γονείς μου να μου προσφέρουν! Έτσι και τολμίσω ξανά να του μιλίσω για αρχαίο ελληνικό θέατρο…θα μου μιλάει….για μαϊμούδες!


ΚΑΙΤΗ

(Κριτική #148966)

0 αστεράκια
2/8/2009 12:28:34 μμ

Συμφωνώ με όλα και προτείνω:
Να υπάρχουν παράλληλες παραστάσεις στην Επίδαυρο.
Στον ένα χώρο, του αρχαίου θεάτρου, να ανεβαίνουν κλασικές παραστάσεις -για εμάς τους κομπλεξικούς- και στον άλλον χώρο να ανεβαίνουν ψυχομοντερνοεναλλακτικές παραστάσεις για αυτούς που καταλαβαίνουν από θέατρο.
Γαιτί, όλοι εμείς που τραβιόμαστε στην Επίδαυρο για να δούμε αρχαίο θέατρο και μάλιστα τραγωδία, είμαστε το κοινό των πρωϊνάδικων και των σήριαλς και δεν ξέρουμε από σκηνικά-βλέπε μπλέ ντουβάρι-, ενδυματολογία-βλέπε benetton-, σκηνοθεσία-που να δεις εδώ?-.
Απλά πάμε Επίδαυρο για σουβλάκια και λέμε δεν πεταγόμαστε και στο θέατρο να δούμε τα νέα μοντελάκια?

ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΙ. ΕΛΕΟΣ.
ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ. ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΤΟΝ ΧΩΡΟ, ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ…ΤΟ ΚΟΙΝΟ.



SIA

(Κριτική #148965)

0 αστεράκια
2/8/2009 12:03:41 μμ

ΚΑΛΑ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΑΠ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΟΣΑ ΕΞΟΔΑ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΑ ΚΑΙ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ.
ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ;ΠΟΣΑ ΠΗΡΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ….ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΒΡΑΚΩΣΕΙ ΤΟΝ ΞΕΡΞΗ;
ΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΤΥΣΕΙ ΤΟΝ …ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ ΧΟΡΟ ΜΕ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ UNITED COLORS OF BENETTON, TH ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΕ ΓΟΒΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΚΑΜΠΑΝΑ ,ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΚΙΝΗ ΚΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΔΕ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ;
ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ;
ΑΠ’ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ;



Λιλα

(Κριτική #148964)

2/8/2009 11:18:55 πμ

Δεν μετανιωνω που εφυγα εχθες στη μεση της παραστασης. Οσο κι αν προσπαθουν κατι δηθεν αβαν γκαρντ τυπακια, η κοινη λογικη υπαγορευει συνηθως το σωστο. Πολυ περισσοτερο οταν το κοινο, και οχι η ελιτ, εχει τεσταρει και αναδειξει πραγματα επι αιωνες…
Προχειροτητα, Ασυναρτησιες, Υστερια εχθες.
Γνωριζουμε ολοι υποθετω, πως ¨ειναι πολλα τα λεφτα…¨
και στη χωρα της αρπα-κολα ισως νομιζουν πως δε θα μιλησει κανεις.
Ας αντισταθουμε.


nikolas2007

(Κριτική #148963)

0 αστεράκια
2/8/2009 11:06:50 πμ

Ας με συγχωρήσουν όσοι θεατρόφιλοι από εδώ δεν συμφωνήσουν με όσα θα γράψω γιατί βλέπεις σε όσους έχουν διδακτορικό στη θεατρολογία μπορεί να άρεσε και να κατανόησαν το βαθύτερο νόημα κλπ κλπ του Γκότσεβ και της απαράδεκτης εκδοχής των Περσών.
Κατ’ αρχήν θεωρώ ύψιστη ιεροσυλία όχι που παίχτηκε η ανεκδιήγητη αυτή παράσταση στην Επίδαυρο, τέτοια κολλήματα δεν έχω, αλλά το να ξεκινάω από Αθήνα 5 η ώρα το απόγευμα και να γυρνάω σπίτι μου στις 3 το πρωί με μοναδικό αποτέλεσμα να βλέπω έναν μαντρότοιχο να γυρίζει, μια ξανθιά να τσιρίζει, μια άλλη να φοράει τελετουργικά τις γόβες της όταν πήγαινε στη σκηνή και να τις βγάζει κάθε φορά που ανέβαινε τα σκαλιά, κρατώντας τες λες και κρατούσε τίποτα άλλο…, να βλέπω τον πισινό του Χατζησάββα και το σαρδώνιο γέλωτά του επί 10 λεπτά, να κάνει στριπτίζ ο Ξέρξης με τη γραβάτα, ε τότε αυτό νομίζω είναι ιεροσυλία που δεν έχει προηγούμενο. Επιτέλους, μια τραγωδία της προκοπής θα δούμε σ’ αυτή την Επιδαυρο γιατί αντιλαμβάνομαι ότι οι δήθεν ψευτομοντέρνες εκδοχές, οι σουρεάλ και οι alternative έχουν γίνει δυστυχώς ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Έχει κάθε δικαίωμα κάθε Γκότσεβ και ο κάθε Βασίλιεφ (η περσινή ανάλογη επιτυχία… με τη Μήδεια) να βλέπει και να διαβάζει το κείμενο του Αισχύλου ή του Ευριπίδη όπως θέλει, εμένα όμως γιατί δεν με σέβονται και με υποβάλλουν σε αυτό το μαρτύριο; Μετά από όλα αυτά και με δεδομένο ότι δεν μπρούσα ως θεατής να αμυνθώ διαφορετικά είδα όλη την παράσταση και ναι με περηφάνεια λέω ήμουν ένας από το 30 που γιουχάρισαν τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη και φώναζαν ΑΙΣΧΟΣ.
Γιατί το έκανα, αυτό πρώτη φορά;
Γιατί έλεος πια και ο θεατής έχει τα δικαιώματά του. Όταν δεν σου αρέσει κάτι εκφράζεις άμεσα την δυσαρέσκειά σου προκειμένου να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να επαναληφθεί τέτοιο χάλι ! Διότι πέρσι που έφυγα αξιοπρεπώς στα μέσα της παράστασης της Μήδειας χωρίς να εκφράσω πως με περιέπαιξαν δεν είδα να το λαμβάνει κανένας υπόψη του!


Nikos

(Κριτική #148962)

0 αστεράκια
2/8/2009 10:34:09 πμ


jackie

(Κριτική #148959)

0 αστεράκια
2/8/2009 9:23:19 πμ


Ελίνα

(Κριτική #148953)

0 αστεράκια
2/8/2009 3:41:05 πμ

ΑΙΣΧΟΣ!
Αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν το «Επιδαύριο Ίδρυμα»!
Αν δεν τους ήξερα και μου έλεγαν ότι ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί ήταν ασθενείς από το Αιγινήτιο ή τρόφιμοι του ΠΙΚΠΑ, θα το πίστευα και θα χειροκροτούσα με την καρδιά μου. (Δυστυχώς δεν κάνω πλάκα…)
Την περίμενα θετικά προδιατεθιμένη αυτή την παράσταση.
Αγαπώ το κλασσικό θέατρο. Έχω όμως ανοιχτούς ορίζοντες και δεχομαι με χαρά παρεμβάσεις ή/και προσθήκες στο αρχαίο κείμενο, σκηνοθετικές πρωτοτυπίες κλπ κλπ. όταν αληθινά έχουν «κάτι» να πουν, πάντα με σεβασμό στο κοινό και το πρωτότυπο έργο.
ΕΛΕΟΣ όμως. Εδώ πρόκειται περί ΑΗΔΙΑΣ.
Κρατήθηκα στο θέατρο μέχρι τέλους για να δω «που το πάει» ο σκηνοθέτης, μια κι είχα κάνει τόσο δρόμο να φτάσω στο θέατρο. Αλλά τελικά… η περιέργεια σκοτώνει! Δεν άξιζε ούτε αυτό.
ΥΓ.: Χάθηκαν οι Έλληνες σκηνοθέτες;


ΑΝΤΙΑΝΩΝΥΜΟΣ

(Κριτική #148951)

2/8/2009 2:48:31 πμ

Καθόλου δεν μου άρεσε η παράσταση. Αλλά όλα αυτά που γράφονται εδώ μέσα κάθε φορά κρυμμένα πίσω από την ανωνυμία με τρομάζουν. ‘Αρρωστοι με απωθημένα, ψώνια, φασισταριό, μισαλλόδοξοι, κακιασμένοι έχουν ορμήσει και βρίζουν και χυδαιολογούν και συκοφαντούν… Και υποτίθεται πως είναι άνθρωποι του θεάτρου και φίλοι του θεάτρου. Και μη χειρότερα. Μήπως χρειάζεται η στήλη να διαθέτει και έναν ψυχίατρο με συμβουλευτική αρμοδιότητα; Κοιτάξτε το, παιδιά. Το δηλητήριο αυτό βλάπτει σοβαρά την υγεία.


magda

(Κριτική #148950)

0 αστεράκια
2/8/2009 2:44:35 πμ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑ. ΚΡΙΜΑ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ.


Αργυρώ

(Κριτική #148947)

0 αστεράκια
2/8/2009 12:38:30 πμ

Απαράδεκτη σκηνοθεσία! Ο σκηνοθέτης δεν σεβάστηκε ούτε το κείμενο ούτε το χώρο ούτε το κοινό. Αλλά φαίνεται ότι είμαι κομπλεξική… Γιατί όπως είπε ο κ. Χατζησάββας σε συνέντευξή του στο City Press πριν από λίγες μέρες, «… θέλω να κάνω μια παρένθεση δική μου και να σχολιάσω ότι οι άνθρωποι στο εξωτερικό είναι πολύ πιο ακομπλεξάριστοι όταν καταπιάνονται με τα αρχαία κείμενα. Δεν τους ενοχλεί καθόλου να επεμβαίνουν, να φτιάχνουν καινούργια πράγματα και να τα αλλάζουν». Προφανώς κ. Χατζησάββα δεν σας ενόχλησε κι εσάς που τριγυρίζατε στην ορχήστρα με τις τιραντούλες -σκιά του εαυτού σας- ή που είπατε το μονόλογό σας στα τέσσερα, με τα οπίσθια γυρισμένα στο κοινό, προς χάριν τις οίδε ποιου βαθυστόχαστου συμβολισμού… Για να μη μιλήσουμε για την εκφορά του λόγου, και του δικού σας και των άλλων ηθοποιών… Αλλά πώς να σας τη διδάξει ένας σκηνοθέτης που δεν ξέρει τη γλώσσα; Και τα δικά σας οπίσθια τα χορτάσαμε, και του κ. Καραθάνου… ‘Ασε που η προπέλα του πήγαινε τρέλα… Σοβαρές καινοτομίες… ακομπλεξάριστες…
Εγώ λοιπόν παραμένω αμετανόητα κομπλεξική! Μου αρέσει να βλέπω μια παράσταση όπου η σκηνοθεσία έχει άποψη χωρίς να ισοπεδώνει το κείμενο. Μου αρέσει να μην ακούω σκουξίματα και νιαουρίσματα. Μου αρέσει να χρησιμοποιείται η ορχήστρα και να μην πηγαινοέρχονται οι ηθοποιοί στο δασάκι, ψάχνοντας ίσως για τις τουαλέτες; Μου αρέσει ο χορός να είναι χορός. Με δυο λόγια, μου αρέσει να βλέπω μια παράσταση αρχαίας τραγωδίας και όχι να κοιτάζω αυτούς που φεύγουν για να περάσω την ώρα μου και να τους ζηλεύω. Αυτά τα κομπλεξικά…

Απαράδεκτη σκηνοθεσία! Ο σκηνοθέτης δεν σεβάστηκε ούτε το κείμενο ούτε το χώρο ούτε το κοινό. Αλλά φαίνεται ότι είμαι κομπλεξική… Γιατί όπως είπε ο κ. Χατζησάββας σε συνέντευξή του στο City Press πριν από λίγες μέρες, «… θέλω να κάνω μια παρένθεση δική μου και να σχολιάσω ότι οι άνθρωποι στο εξωτερικό είναι πολύ πιο ακομπλεξάριστοι όταν καταπιάνονται με τα αρχαία κείμενα. Δεν τους ενοχλεί καθόλου να επεμβαίνουν, να φτιάχνουν καινούργια πράγματα και να τα αλλάζουν». Προφανώς κ. Χατζησάββα δεν σας ενόχλησε κι εσάς που τριγυρίζατε στην ορχήστρα με τις τιραντούλες -σκιά του εαυτού σας- ή που είπατε το μονόλογό σας στα τέσσερα, με τα οπίσθια γυρισμένα στο κοινό, προς χάριν τις οίδε ποιου βαθυστόχαστου συμβολισμού… Για να μη μιλήσουμε για την εκφορά του λόγου, και του δικού σας και των άλλων ηθοποιών… Αλλά πώς να σας τη διδάξει ένας σκηνοθέτης που δεν ξέρει τη γλώσσα; Και τα δικά σας οπίσθια τα χορτάσαμε, και του κ. Καραθάνου… ‘Ασε που η προπέλα του πήγαινε τρέλα… Σοβαρές καινοτομίες… ακομπλεξάριστες…
Εγώ λοιπόν παραμένω αμετανόητα κομπλεξική! Μου αρέσει να βλέπω μια παράσταση όπου η σκηνοθεσία έχει άποψη χωρίς να ισοπεδώνει το κείμενο. Μου αρέσει να μην ακούω σκουξίματα και νιαουρίσματα. Μου αρέσει να χρησιμοποιείται η ορχήστρα και να μην πηγαινοέρχονται οι ηθοποιοί στο δασάκι, ψάχνοντας ίσως για τις τουαλέτες; Μου αρέσει ο χορός να είναι χορός. Με δυο λόγια, μου αρέσει να βλέπω μια παράσταση αρχαίας τραγωδίας και όχι να κοιτάζω αυτούς που φεύγουν για να περάσω την ώρα μου και να τους ζηλεύω. Αυτά τα κομπλεξικά…


ΗΡΩ ΚΙΟΥΜΕΤΖΟΓΛΟΥ

(Κριτική #148940)

0 αστεράκια
1/8/2009 10:20:50 μμ


Μάρθα

(Κριτική #148936)

0 αστεράκια
1/8/2009 9:53:08 μμ

Έχω παρακολουθήσει πολλές παραστάσεις στην Επίδαυρο και η συγκεκριμένη μου φάνηκε πολύ ξεχειλωμένη. Με ενόχλησε ο πρόλογος της Κιτσοπούλου, δεν κόλλαγε με το κείμενο, σε απομάκρυνε από αυτό που θα ακουλουθήσει και ήταν ενοχλητικό το υφάκι της αλλά και το μικρόφωνο που μουτζούρωνε την ηχητική του θεάτρου και ερχόταν σε αντίθεση με τον υπόλοιπο θίασο. Επίσης με ενόχλησε που κατά τη διάρκεια της παράστασης προχωρούσε μπρος πίσω στο βάθος της σκηνής.
Ο χορός ήταν απαράδεκτος και καθόλου πειστικός. Γυναικείες φωνές δίχως μουσικότητα και άρθρωση. Η Μουτούση μέτρια. Τα παίζει όλα με τον ίδιο τρόπο. Η φωνή της έχει μια κάλπικη αθωότητα, μια ψευτιά. Δεν είναι δραματική φωνή. Δε ρολάρει. Ούτε του Καραθάνου μου αρέσει η φωνή, ούτε του Χατζησάββα. Ίσως να είναι απλώς προσωπική άποψη αλλά μου φαίνονται κάπως μονοκόμματοι ηθοποιοί. Λίγο λαϊκοί με την κακή έννοια. Ότι δεν παίζουν και πολύ πνευματικά. Ιδίως ο Χατζησάββας λόγω των σταμπαρισμένων τηλεοπτικών του εμφανίσεων δεν έπεισε ως Δαρείος. Ο ανδρικός χορός που υποκαθιστούσε τον αγγελιοφόρο ήταν άνευρος και φορούσε κάτι γελοία μπλουζάκια. Το σκηνικό αδικαιολόγητο. Γυρίζαν ένα παπέ μασιέ και παίζαν την τυφλόμυγα και μεις τρώγαμε τη σκόνη.
Οι θεατές άρχισαν να φεύγουν νωρίς. Δεν τους κατηγορώ. Δικαίωμα τους να αντιδράσουν έτσι. Αλλά και αυτό συντελεί στην κακή θεατρική εμπειρία. Είναι μάλιστα και επικίνδυνο. Είδα τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που άνθρωποι γλίστρυσαν και τραυματίστηκαν.
Επίσης δε μου άρεσε που είχαμε τους προβολείς πίσω στην πλάτη μας και τα ανεβοκατεβάσματα της Μουτούση δεν είχαν νόημα και μάλιστα έτσι δεν ακουγόταν και καλά.
Δυστυχώς δεν χάρηκα το κείμενο. Ήταν μια κακή παράσταση.
Αντιθέτως στη Φαίδρα παρόλου που με ενοχλούσε που ήταν στα Αγγλικά υπήρξαν στιγμές που σχεδόν δάκρυσα, ειδικά στους μονολόγους της Μίρεν.
Και θυμάμαι ακόμη τον εξαιρετικό Ορφέα του Γκλουκ! Και την υπέροχη ορχήστρα με τα κόρνα και τα όμποε που έδωσαν μιαν αρχαική γαλήνη στο θέατρο.
Εύχομαι κύριε Λούκο του χρόνου να προσθέσετε στο πρόγραμμα παραστάσεις που θε περιέχουν μουσική, όπερα ή χορός ή τραγωδία με ζωντανή μουσική.
Γιατί η αποψινή παράσταση δεν είχε ούτε μουσική. Μόνο νιαουρίσματα και αργή εκφορά του ελληνικού λόγου που αν διαταραχθεί η ροή του δεν γίνεται αντιληπτός.
και μη ξεχνάμε πως το κείμενο του Αισχύλου είναι ποιητικό και δύσκολο. Ακόμη και στην εποχή του πολλές από τις λέξεις του κειμένου ήταν πρωτοφανέρωτες για τους αρχαίους θεατές.
Η μετάφραση της Βαροπούλου ήταν έγκυρη γιατί ακολουθούσε τη σειρά των αρχαίων λέξεων, όμως κάπως της έλειπε η μουσική. Πχ πιο πολύ θα μου άρεσε μια μετάφραση του Ρούσσου.
Τέλος υπήρχαν ορισμένα κοψίματα στο αρχαίο κείμενο που δεν δικαιολογούνται.
Προσθέτετε προλόγους και επιλόγους, τουλάχιστον μην πετσοκόβετε το κείμενο κυρία Βαροπούλου.
Καταλήγοντας οι περισσότεροι αυτό που κάναμε ήταν να κοιτάμε τους θεατές που έφευγαν.
Πιο θεατρική φαινόταν αυτή η πράξη.
Δηλαδή μονολόγιζε η Μουτούση στο ‘Ανω Διάζωμα και από πίσω της ουρά οι αποχωρούντες. Αυτό πρόσθετε στη σκηνοθεσία ενδιαφέρον και ίσως να ειχε προμελετηθεί. Γιατί ειλικρινά κάποιοι από τους θεατές άρχισαν να φεύγουν από το πρώτο εικοσάλεπτο. Ισως δηλαδή να ήταν «στημένη» η αποχώρηση, ώστε να δοθεί το σύνθημα και σε άλλους να εγκαταλείψουν το χώρο. Κάποιος μάλιστα που καθόταν δίπλα μου έλεγε πως είχε ακούσει ότι αυτό είναι κάτι που συνηθίζει ο Γερμανοβούλγαρος σκηνοθέτης στις παραστάσεις του. Βάζει «δικούς» του ανθρώπους να αποχωρούν λίγο μετά την έναρξη για να προσθέσει μια μπρεχτική αποστασιοποίηση στο δρώμενο.
Ελπίζω την άλλη εβδομάδα οι Τρωάδες να μας αποζημιώσουν, να είναι μια αξιοπρεπής παράσταση. Γιατί στο κάτω κάτω αυτό μετράει στην τραγωδία: να εισπράτουμε το λόγο, αφού το θέατρο είναι μεγάλο και δεν έχουμε εποπτεία των ηθοποιών. Είναι ένα θέατρο που στηρίζεται στη φωνή και γι αυτο απορώ που μετακαλούν ξένους σκηνοθέτες. Και χίλιους βοηθούς να διαθέτουν η ελληνική γλώσσα είναι ένα κλειστό σύστημα, δεν μπορεί εύκολα ένας ξένος να το διαπεράσει, να το εγκολπωθεί έτσι ώστε ύστερα να επιχειρήσει την αποδόμηση του.
Δηλαδή ο Γερμανοβούλγαρος ειρωνεύτηκε το κείμενο, αλλά δυστυχώς δεν είχε αντίληψη του πραγματικού μεγέθους. εκτός και αν ξέρει αρχαία ελληνικά. Δεν το γνωρίζω αυτό.
Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω όποιον φίλο άυτό του φόρουμ γνωρίζει να μου πει γιατί στις ερχόμενες τρωάδες τα εισητήρια είναι τόσο ακριβά;
25 ευρώ το άνω διάζωμα είναι υψηλή τιμή για 1 ώρα και 4ο λεπτά, οι Πέρσες ήταν 2 ώρες και στοίχιζαν 15 ευρώ το φοιτητικό.


Yiannis

(Κριτική #148934)

½ αστεράκι
1/8/2009 9:24:12 μμ

Η ‘Αθλια σκηνοθεσία – σχεδόν προκλητική – κατάστρεψε το έργο. Ο κόσμος εχθές , όσοι άντεξαν μέχρι το τέλος, γιούχαρε κυριολεκτικά τον σκηνοθέτη όταν βγήκε να χαιρετήσει. Ύβρης προς τον Αισχύλο, ντροπή για το Εθνικό και αμαρτία για τον κόσμο που μέσα στην ανέχεια τον καιρών θυσιάζει ένα σημαντικό ποσό για να νιώσει την ιερότητα του χώρου και των αρχαίων μας συγγραφέων. Αν θες κύριε να κάνεις «μοντέρνα τέχνη» και να βγάλεις τα απωθημένα σου να πας σε καμία πειραμάτική σκηνή και όχι στο ιερό θέατρο της Επιδαύρου. Ντροπή !


[ανώνυμος]

(Κριτική #148931)

0 αστεράκια
1/8/2009 8:05:42 μμ


[ανώνυμος]

(Κριτική #148917)

5 αστεράκια
1/8/2009 4:50:57 μμ

βλαχάρες, είχατε και στο χωριό σας θέατρο να ανεβαίνουν παραστάσεις και έχετε και άποψη…Αμόρφωτα ζώα, κοπάδια, ανδρίκελα μοσχάρια, άγεστε και φέρεστε από το κάθε χάμπατο που σας λέει τι είναι καλό και τι όχι. Ξουτ ρε χουλιγκάνια, μην ξαναπατήσετε στην Επίδαυρο. ΞΟΥΤ!!


Lehman

(Κριτική #148916)

½ αστεράκι
1/8/2009 4:41:43 μμ

Otan exete ton Karakatsani ti ton 8elete ton Gotscheff ?????


Κώστας

(Κριτική #148913)

1/8/2009 3:27:17 μμ

Αγαπητοί Λυγουριώτες και Επιδαυριώτες , δείξτε αλλυλεγγύη στον θεατρόφιλο συμπατριώτη σας, βρήτε έναν τρόπο για να μας προ-ειδοποιείτε για τέτοια φέσια και μεις θα έρχόμαστε για να βολτάρουμε στα όμορφα μέρη σας. Εξάλλου το λάδι και τα κηπευτικά σας δεν παίζονται. Μόνο που δεν είναι ανάγκη να μας βγαίνει το λάδι όταν στην πραγματικότητα μερικά από τα κηπευτικά σας πρέπει ναμ θυσιάζονται στον βωμό της Επιδαύρου στολίζοντας τέτοιους άξιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες


Φένια

(Κριτική #148910)

1/8/2009 3:09:45 μμ

Βαρετό, εκτός θέματος, δήθεν πρωτοπορεία του 70, κακοπαιγμένο από όλους με χειρότερη τη Μουτούση , αυτή η γυναίκα στην καλύτερη περίπτωση έπρεπε να παρουσιάζει τις ειδήσεις για τους κωφάλαλους να γελάνε και λίγο. Λεφτά και γνωριμίες η λύση του μυστηρίου πως ένα αυτιστικό χρήστηκε τραγωδός. Κατά τα άλλα οι Πέρσες και οι χέστες. Και ας καταφύγουν πάλι στα σικέ επιχειρήματα περί απόψεων και κόσμιας συμπεριφοράς. Η ληστεία και το δούλεμα καλά κρατούν και σε αυτό το τσιφλίκι.


Δ.Μ.

(Κριτική #148909)

0 αστεράκια
1/8/2009 2:43:55 μμ

ΟΚ.ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΦΕ.ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΛΛΗ.ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΤΗΣ.ΜΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΩΣΤΟΣΟ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.Ο ΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ.ΠΙΘΑΝΩΣ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ-ΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΓΝΟΕΙ-ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΟΦΟΡΟ. ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΣΑΒΑΣ,ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΑΤΥΧΗ ΑΥΤΑΡΕΣΚΗ ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΑ ΒΑΡΕΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥΣ,ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΦΟΡΜΑ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΗ,ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΣΩΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΝ ΗΤΤΗΜΕΝΟ ΞΕΡΞΗ.ΕΝΑΣ ΧΟΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ.ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΣΙΤΑΤΑ ΑΛΛΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ,ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΟΡΘΩΘΗΚΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Ο,ΤΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΣΑΝ ΥΨΗΛΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ.ΤΕΛΟΣ,ΜΕ ΛΥΠΗ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΥΛΛΕΡ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ.ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΜΕΛΛΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ,Η» ΑΠΛΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.


Τζουλη

(Κριτική #148907)

0 αστεράκια
1/8/2009 2:19:21 μμ

Εχθες παρακολουθησα με μεγαλη προσμονη την παρασταση Περσες στο Θεατρο της Επιδαυρου.
Η λεξη ‘αισχος’ ειναι τιμητικη για την παρασταση.
Πηγα με καλη διαθεση αλλα οι τεραστιες παυσεις αναμεσα στα λογια, τα κενα που διαρκουσαν παρα πολυ,ο αχαρος χορος οι ασυναρτησιες που ελεγαν ολοι μαζι και τελικα δεν καταλαβαινε κανεις τιποτε,το στριπτιζ του Ξερξη που εμφανιστηκε ντυμενος γκαρσονι ,η αθλια αρθρωση των ηθοποιων,οι παραταιρες κινησεις σπασμωδικες και τα ακαιρα τρεχαλητα τελικα με εκαναν να μετανοησω!
Ο κοσμος εφευγε απο το μισαωρο κατα ομαδες και τα γελια που ακουγονταν αφθορμητα απο απηυδισμενους θεατες ,που μονο με γελιο μπορουσαν να αντιμετωπισουν αυτο το εκτρωμα,με εβρισκαν τελειως συμφωνη!
Τι να πω μπορει στους ψευτο κουλτουρε τυπους να φανηκε αριστουργημα,μπορει εγω να μην καταλαβα αλλα εφοσον το εργο ηταν βασισμενο (γιατι ιδιο δεν ηταν..) στους Περσες του Αισχυλου τοτε αν μη τι αλλο επρεπε να υπαρχει σεβασμος στο πρωτοτυπο!
Θελω μονο να σκεφτουμε εαν ηταν ο Αισχυλος απο μια μερια και εβλεπε θα πεθαινε 2η φορα!
Α και μην ξεχναμε αντε και του χρονου παλι τετοια απο το εθνικο Θεατρο ,μην αλλαξει το γουρι!


n.ph

(Κριτική #148902)

3½ αστεράκια
1/8/2009 1:42:36 μμ

ο καθενας μπορει να εκφρασει την αποψη του, δεν ξερω αν τα γιουχα αρμοζουν επειδη καποιος εχει διαφορετικη σκηνοθετικη αποψη…. ειναι απαραδεκτο ομως να ακουω καλα εγω εμεινα για να γιουχαρω η μετραγα αυτους που εφευγαν… κ το κυριοτερο ο φασισμος αυτων που αποφασισαν πως κ καλα αυτο που βλεπουν δεν συναδει με επιδαυρο κ το πνευματικο τους επιπεδο κ δεν αφησαν τους υπολοιπους να παρακολουθησουν….. κ εγω βρηκα το λιγοτερο αστειες τις κραυγες , την ελλειψη παρουσιας κ φωνης της κιτσοπουλου( η μονη με μικροφωνο) , κωμικο με την κακη εννοια τον υπερτιμημενο καραθανο…ομως τα σχολια τα κρατησα για το τελος…. ειχε κ θετικα η παρασταση ….. τις κοπελες του χορου κ πολλα κοματια απο την ερμηνεια της μουτουση…..ομως αν ειναι ξενος ο σκηνο8ετης?????? μαλλον εκει κριθηκε για πολλους το παιχνιδι…υπο την ιδια λογικη κ οι αγγλοι δεν 8α επρεπε να μας επιτρεπουν να ανεβαζουμε σαιξπηρ , οι γερμανοι γκαιτε κλπ


φλατ

(Κριτική #148897)

0 αστεράκια
1/8/2009 1:29:51 μμ

Ανεκδιηγητα ΤΙΠΟΤΕΝΙΑ παρασταση. Φτάνει πια με τις αρπαχτές των ξένων σκηνοθετών που μας έχουν πρήξει με τις προχειρότητές τους.
Κουτσοί στραβοι της Ευρώπης στον Αγιο Παντελεήμονα Επιδαύρου?
Ας φέρνουν τις δικές τους παραστάσεις σε καποιους αλλους χώρους της Αθηνας. Δεν μπορούν να εκθέτουν έτσι ηθοποιους σαν τη Μουτούση και τον Καραθανο, ουτε να ταλαιπωρουν επί 2 ή 3 ώρες ενα κοινό που υποτιμούν βαναυσα, λες και δεν εχουμε χαμπαρι απο τραγωδια!


ann.

(Κριτική #148896)

1/8/2009 1:25:07 μμ

Εγώ θα ήθελα να σχολιάσω τα χέρια της Στεφανίας Γουλιώτη. Οκ, η παράσταση ήταν αίσχος, θα μιλήσουν όλοι για αυτό. Αλλά τα χέρια αυτής της κοπέλας ήταν τα χειρότερα που έχω δεί. Σε ολη την παράσταση νόμιζα ότι είχε πάθει έγκεφαλικό! Εντελώς ανέκφραστα και σίγουρα δεν ήξερε τι να κάνει μ»» αυτά! Αφού κάποιες στιγμές που βαριόμουν την κοίταζα για να δώ την «πόζα εγκεφαλικού» και αναρωτιόμουν εάν ήταν επίτιδες τόσο φρικτά μετά απο οδηγίες του σκηνοθέτη , εάν ήταν επειδή δεν ήξερε τι να τα κάνει ή αν όντως είχε πάθει εγκεφαλικό! Μακάριοι όσοι είχαν θέσεις στα πίσω διαζώματα!


[ανώνυμος]

(Κριτική #148892)

0 αστεράκια
1/8/2009 12:49:35 μμ

χάλι….

1/8/2009 11:42:40 πμ

1. Σε μια τραγωδία που ο χορός παίζει τον πρώτο ρόλο ο χορός ήταν εξαφανισμένος.
2. Καλό παιδί ο Αισχύλος αλλά άσχετος με το θέατρο , δεν του έκοψε ότι ο χορός δεν μπορεί να είναι αντρικός στους Πέρσες γιατί λείπουνε οι άντρες στον πόλεμο.
3. Η σκηνή της Επιδαύρου φαίνεται ότι δημιούργησε μεγάλη περιέργεια στον Βούλγαρο σκηνοθέτη , καλού κακού αποφάσισε να μην την χρησιμοποιήσει και πολύ βάζοντας τους ηθοποιούς να βολτάρουν πίσω και την Μουτούση να ανεβοκατεβαίνει στο διάζωμα . Παιδιαρίσματα και κεκεδίσματα ας πούμε μπρεχτικά για να διατρανωθεί η απουσία οποιασδήποτε σοβαρής προσέγγισης του έργου.
4. Ούτε το έργο το ίδιο έφτασε στον σκηνοθέτη έτσι αποφάσισε να το εμβολιάσει με αποσπάσματα από τον Χάινερ Μίλλερ( τον πιο προβεβλημένο μέτριο συγγραφέα που γνώρισε η μεταπολεμική ευρώπη, έναν γιαλατζί διανοούμενο που δεν έρχεται να προσθέσει τίποτα ουσιαστικό στην δραματουργία αλλά παίζει μαλακοειδώς με θεμελιακά κείμενα) . Για να καταλαβουμε ποιές ήταν οι ασυνείδητες προθέσεις και κίνητρα του Αισχύλου που σαν άπειρος και αρχάριος δεν μπορούσε να τα εκφράσει. Έτσι δίπλα , δίπλα ο συμβολικός, τελετουργικός , δραστικός λόγος του Αισχύλου και μερικές εκθεσούλες του χειρίστου είδους .
5. Η αργή εκφορά του λόγου – που είχε πετσοκοπεί, για να ΄δωσει τη θέση του σε άναρθρη οχλαγωγία- τι πρωτότυπο κι αυτό , αντικαθιστούμε τον ποιητικό θρήνο με σκουξίματα για ρεαλιστικό αποτέλεσμα , τόσο γνωρίζουμε και σεβόμαστε την τραγωδία- σε κοίμιζε απολαυστικά και δεν σου επέτρεπε να θυμηθείς τι ειπώθηκε προηγουμένως, διευκόλυνε δε αποτελεσματικά και την Μουτούση που αδυνατεί να διαχειριστεί τις μεγάλες περιόδους.
6. Αλήθεια μέχρι να το πάρει απόφαση το καλό κορίτσι ότι είναι προϊόν διαπλοκής και να γυρίσει στα σπίτια της , θα έχουμε την τιμή να της πληρώνουμε την δραματοθεραπεία της στην Επίδαυρο.Σύμβολο κορυφαίο του σύμπαντος δήθεν η Αμαλία εξάσκησε ακόμα μια φορά τις φωνητικές της πορδές σε βάρος μας αυτή τη φορά ποικίλοντας το νουμεράκι της με γιαπωνέζικα μοιρολόγια πλησιάζοντας την δωδεκάφθογγη ερμηνεία των τραγικών ηρωίδων που αναλαμβάνει αλύπητα να φέρει στην εποχή της. Έξοχο το παντελονάκι καμπάνα που επέτρεψε πόζες Ζωής Λάσκαρη του 70. Από κοντά οι Χατζησσάβας και Καραθάνος- πιστοί ακόλουθοι – βασίστηκαν στις καλύτερες ερμηνείες του αξέχαστου Σταύρου Παράβα από τον Φίφη μέχρι τον μάγκα με το τρίκυκλο για τις δικές τους στυβαρές μπαλαφάρες.
Το allstar casting όπως γράφει και το συμβεβλημένο Αθηνόραμα συμπλήρωνε η Λένα Κιτς-οπούλου που αποφάσισε να υπηρετεί την κοινοτοπία και το κουβεντολόι όχι μόνο με τα ανύπαρκτα κειμενά της αλλά και και με την φυσική της απουσία. Ευκαιρίας δωθείσης να την αφήσει η γυναίκα να πάει χαμένη;
Συμπέρασμα: μια παράσταση σκηνοθετικά εφάμιλλη της περσυνής Μήδειας , χωρίς Κονιόρδου να προσπαθεί επι ματαίω να παίξει τραγωδία. Μαζί με την life- style ‘Αλκηστη του Μοσχόπουλου ( που δεν ήταν βέβαια αυτή η αποσύνθεση του βούλγαρου φωστήρα, αλλά δεν ήταν – θεός φυλάξει και ερμηνεία της ‘Αλκηστης του Ευριπίδη) το Εθνικό του Χουβαρδά και των διαπλεκομένων έκανε πάλι αισθητή την απουσία οποιασδήποτε διαφυγής από την ραγδαία κατάπτωση αξιών , εννοιών, θεσμών και αισθητικών ακριβώς όπως και όσο μια τοποθέτηση έλληνα πρωθυπουργού. Βίοι παράλληλοι και αβίωτοι. Μέσα στην ιστορική αναδίπλωση ο υπέροχος ενεργειακός τόπος της Επιδαύρου είναι αιχμάλωτος μιας σουλτανικής δημοκρατίας και της εντελώς ασορτί φανφαρόνικης ,φαντασιόπληκτης και καλοταισμένης ιντελιγκέτσιας που την στηρίζει. Η φάρμα των ζώων του Όργουελ είναι το έργο που πάιζεται συμπυκνωμένο στην Επίδαυρο και δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιοί είναι τα γουρούνια.



feros

(Κριτική #148885)

0 αστεράκια
1/8/2009 10:42:16 πμ

ante na doyme poion tha metakalesoyme toy xronoy…… kai se allla me ygeia….
i proti ethniki…. pali sta rixa … kathise…..
meta legane gia ti faidra oti den toys polyarese….
makari na paredidan parastaseis .. antistoixoy epipedoy.
olo stin anazitisi toy pio . kai pio kainoyrgioy…
na metakalesoyn kai toys eyropaioys na toys parakoloythoyn… min xasoyn tipota



persides swei sta moutra sou!

(Κριτική #148884)

1/8/2009 10:31:28 πμ

70.000 euro kathara i amoivi tou voulgarou skinotheti gia to ektroma pou edose stin epidavro, mpravo houvarda kai se alla tetoia!


kostas M.

(Κριτική #148883)

1/8/2009 10:17:49 πμ

Epidauros.. Aisxilos.. Perses..
Peite mou ti pio oraio..??
kai omos .. i xtesini parastasi me afise bathia anikanopoiito..!
me to telos kai ena Depon. afou eftasa sto shmeio kata tin diarkeia tis parastasis na exo kena mnimis oso perimena na akouso 5 lekseis sti seira..
pragmatika gelio skinothetika, me toso kalous oithopoious na menoun anekmetaleutoi – enas xoros na min to pisteueis… kai o logos, autos o uperoxa »pohtikos» logos tou Aisxulou na min ftanei me TIPOTA sta autia mou..
A-…Pa-….Ra-…….De-……..Kto-..
Dimiter Gotscheff go back to your home! oouuu!


Δημητρης

(Κριτική #148882)

1/8/2009 9:17:11 πμ

Προφανως κατα τη διαρκεια της μερας θα διαβασουμε μηνυματα για το ποσο καταπληκτικη ηταν η παρασταση κι ο Γκοτζεφ και ποσο ασχετο το μοινο που τολμησε να γιουχαρει τον «παγκοσμιου φημης» σκηνοθετη.Ας τελειωνουμε με την υποκρισια και τα ψεμματα.Η παρασταση δεν αρεσε σε ΚΑΝΕΝΑΝ.Ηταν ενα αισχος που προσβαλει τους παντες,το κοινο,τους ηθοποιους που αναγκαστηκαν να ξεφτιλισουν το ταλεντο τους μα πανω απ ολα εκθετει τους κυριους Λουκο και Χουβαρδα που κανουν πια και οι δυο τους «καταχρηση καθηκοντος» και ηρθε η ωρα να κριθουν για τον τροπο που ασελγουν πανω στον ελληνικο πολιτισμο.Ποιος τους εδωσε το δικαιωμα να διαχειριζονται τα καθηκοντα τους με τοσο θρασος και χωρις ιχνος ντροπης? Αυτο που εγινε χτες στην Επιδαυρο δεν ειναι ουτε ασημαντο,ουτε αστειο.Ειναι σοβαρο και ελπιζω να ειναι η σταγονα που θα ξεχειλισει το ποτηρι της υπομονης και της αντοχης μας.Λυπαμαι που το λεω αλλα ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ που φταιει για τη χθεσινη ΚΑΤΑΝΤΙΑ ειναι ο Γκοτζεφ (ο οποιος τουλαχιστον ειχε το θαρρος να υποκλιθει σε αντιθεση με αλλους σκηνοθετες που κρυβονται…).Κι επειδη ο Γκοτζεφ θελει την αληθεια «σιγανη κι αβασταχτη» να την πω με μορφη ερωτησης.Επειδη καποιοι (πολλοι) διεγειρονται σεξουαλικα οταν αφοδευουν και ταισουν με τα «προιοντα» αυτα τους αλλους,εμεις πρεπει σωνει και καλα να τα φαμε?


:)

(Κριτική #148879)

3 αστεράκια
1/8/2009 6:11:43 πμ

Kali parastasi me merikes atuxes stigmes…fanike oti itan kaodoulemeno to keimeno apo tous ithopoious…ekseretiki i idea tou megalou ble orthogoniou(tafoplaka perswn,xronos)….apaisio koino me kamia paidia kai vlaxies tupou giouxarismata….


antonis

(Κριτική #148876)

0 αστεράκια
1/8/2009 5:40:19 πμ

aisxos as stamatisei pia ayti i moda me tous ksenous atalantous skinothetes ….pou erxonte edo mono gia ta lefta kai gia na gelasoun mazi mas.i parastasi giouxaistike simera stin epidauro.eno kata ti diarkeia tou ergou egeugan sinexos theates,peripou 3.000.einai aparadekto na vlepoume ithopoious pou exoun diksei poli thetika digmata i einai kataksiomenoi na katantane ferefona enos anthropou xoris stoxo se mia toso epidermiki parastasi,kanontas tin paranoia protoporia


Κώστας

(Κριτική #148875)

5 αστεράκια
1/8/2009 5:01:56 πμ

mono gia eidiko koino


Martha Maraki

(Κριτική #148871)

1/8/2009 3:26:51 πμ

Απογοήτευση. Απογοήτευση και πάλι απογοήτευση. Διαφήμηση, ρεκλάμες, «ονόματα» αλλοδαπά και εγχώρια, μόδες και φανφάρες… Και τι έγινε? Βαρεμάρα.


persides swei sta moutra sou!

(Κριτική #148870)

0 αστεράκια
1/8/2009 2:50:54 πμ

ma otan dineis interviews kai les oti kano ginekio horo giati oi antres pigane ston polemo pos perimeneis na min se propilakisoun, alli mia apotihia tou houvi! i moutousi exei xokilei ta teleftea hronia i mou fenetai? (kanto stin volkbhune pou se xeroun hristiane mou alla itheles epidavro) me ola afta pou vlepume o tsianos fenetai oti echi kanei protasi pou distihos den echi xeperastei akoma, oloi oi skinothetes vlepe VASILIEV, GOTSCHEF, STEIN klp echoun apotichi patagodos- ti kanei niaou niaou sta keramidia? den omiloun tin elliniki, alla pou na to honepsei i kathe kaggelaria pou apofasizei gia festival (dose stin pasokzou me to armani hlidi na noiosei akoma 30ara- as einai kala i agelada pou tin armegoun ta parasita kai akouei sto onoma elladitsa!


[ανώνυμος]

(Κριτική #148869)

½ αστεράκι
1/8/2009 2:36:14 πμ

Απαράδεκτη. Έτσι μπορείς να περιγράψεις με μια λέξη αυτήν την παράσταση. Ο σκηνοθέτης δεν σεβάστηκε ούτε τον χώρο, ούτε και την ιερότητα της Επιδαύρου. Κρίμας, μιας και το έργο του Αισχύλου είναι αριστούργημα.
Το γιουχάρισμα από το κοινό προς τον σκηνοθέτη στο τέλος της παράστασης ήταν απολύτως δικαιολογημένο.


Dr No

(Κριτική #148867)

0 αστεράκια
1/8/2009 1:02:18 πμ


[ανώνυμος]

(Κριτική #148840)

½ αστεράκι
31/7/2009 10:35:33 πμ

Eida exthes geniki. Epeidi exo idi dei tin proti ekdohi tis sto Verolino me tous germanous ithopoious exo na po pos kamia apolitos sxesi…o germanos skinothetis den gnorizei ellinika, den gnorizei tin tragodia, den ton endiaferi o xoros tis epidavrou…den katalavaino giati i parastasi den paixtike se enan kleisto xoro tou festival Athinon i akoma kai sti skini tou Rex…apodeiknyetai pantos pos i moni sovari protasi gia to arxaio drama ta teleftaia xronia einai i Antigoni tis neas Skinis tou Voyatzi…allo ena xameno kallitexnika savvatokyriako tis Epidavrou

2 comments

  1. Αναρωτιέμαι για την ανθρωπογεωγραφία του κοινού της Επιδαύρου. Πόσο ανεύθυνα κάνουμε κριτική σαν τους Ευνούχους που μιλαν για τα μυστικά της συνουσίας. Τα γιούχα ήταν το πιο απαράδεκτο στην χτεσινή παράσταση… Αυτό ήταν που με ενόχλησε περισσότερο… Όσο για τους «συνέλληνες» νοσταλγους της χλαμύδας και του ιωνικού κιονόκρανου ακόμα και σε αναπτήρα ας αφήσουν επιτέλους το μαρμαρινο κεφάλι που τους εξαντλεί τους αγκώνες(αλλά τί λέω πρέπει να ξυπνήσουν πρώτα). Ίσως το σωφρονέστερον θα ήταν πρώτα να εκτιμάμε και μετά να κρίνουμε… Όσο για την παράσταση λακωνίζων θα πώ πως η απουσία μουσικής και η χαλαρότητα οριοθέτησης του χώρου δράσης ήταν τα αδύναμα στοιχεία συναντησης Γκοτσεφ και Επιδαύρου.

  2. εγώ πάλι την βρήκα καλή την προσπάθεια. μέχρι τα 2/3 ήμουν ευχαριστημένη από αυτό που έβλεπα μπροστά μου. είναι που είμαι 26 μόνο χρονών ..? τι είναι αυτά περί σεβασμού του χώρου.. εμείς τον σεβαστήκαμε τον χώρο?
    τι θέλατε δηλαδή άλλη μια κόπια? να μην προσπαθεί ο κόσμος δηλαδή γαι το φρέσκο, για το διαφορετικό, για το καινούριο?
    είμαστε στην εποχή της σύγχρονης τέχνης!!! πάνε οι πίνακες με τις αναπαραστάσεις τοπίων και μεγάλων ζωγράφων.. Ας προσπαθήσουμε να το δεχτούμε και να πάμε παρακάτω!!!
    και τέλος πάντων αν δεν είχε θέση στην επίδαυρο αυτή η παράσταση, δεν είχαν θέση πολύ περισσότερο και όλοι αυτοί που φώναζαν στην μέση της παράστασης και έλεγαν το μακρύ και το κοντό τους λες και ήταν διακοπες και φώναζαν «Κωστάαακη μην πας στα βαθιάαααα». η γνώμη του ενός δεν είναι γνώμη όλλων. και τέλος πάντων έβλεπες κυρία μου ότι εσύ γκαρίζεις με τον πιο αισχρό τρόπο και οι άλλοι χειροκροτουν. κρατήσου λοιπόν τόσα έχεις ανεχτεί στην ζωή σου για να ξεσπάς εκεί δείξε και μια σωστή πτυχή του εαυτού σου!

    ας αποκτήσουμε κάποτε την παιδία να σεβόμαστε τον διπλανό μας και μετά να κρίνουμε την «τέχνη»!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.