ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2009

image

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ – ΔΟΚΙΜΙΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ – ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Πολλά και σημαντικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως και τον Δεκέμβριο του 2009. Πιο αναλυτικά:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

· Το μυθιστόρημα της Λίλας Κονομάρα Η αναπαράσταση στο οποίο παρακολουθούμε την πορεία συγγραφής της βιογραφίας του λογοτέχνη Ανδρέα Παράσχου, της συλλογής των στοιχείων μέσα από χαμένα γράμματα, ντοκουμέντα, συζητήσεις με διάφορα πρόσωπα του περιβάλλοντος του βιογραφούμενου. Παράλληλα ξετυλίγεται η ιστορία του χαμένου συγγραφέα: Η ψυχανάλυση και η τρέλα, η αριστερά, η κατάρρευση του σοσιαλιστικού οράματος, ο έρωτας, οι προδοσίες και οι απώλειες πλέκουν τον καμβά της μυθιστορηματικής αυτής προσωπικότητας. Μια περιπλάνηση στην Ξάνθη των πλούσιων καπνεμπόρων, των πομάκικων χωριών και των θρησκευτικών και κοινωνικών αντιθέσεων, στη Σαμοθράκη, στο Παρίσι και στο Βερολίνο, αλλά κυρίως στις εσωτερικές διαδρομές του Ανδρέα Παράσχου που διαμορφώνουν μια περιπετειώδη ζωή κι ένα σημαντικό συγγραφικό έργο. (Νοέμβριος)

· Ιστορίες παράδοξων ηρώων διαπλέκονται κυκλικά στο νέο σπονδυλωτό μυθιστόρημα του θεσσαλονικιού δημοσιογράφου Απόστολου Λυκεσά με τίτλο Το τσίρκο των ψύλλων που είναι το πρώτο μυθιστόρημα μιας τριλογίας με επίκεντρο την πόλη Αμεριμνησία. Ένας μεταφραστής πληγωμένος από τις απανωτές ματαιώσεις τα πίνει πλήττοντας με τον μοναδικό φίλο που του απέμεινε, έναν τραγουδιστή γύφτο και μέγα γυναικά. Μια δικηγόρος χορτασμένη από χρήμα και δόξα αλλά όχι από έρωτα, ένας μοναχός, ικανότατος αντιγραφέας έργων βυζαντινής τέχνης, δυο αχώριστοι φίλοι που παίζουν τάβλι, ο ηγούμενος ενός μοναστηριού, ένας παπάς πρώην φορτηγατζής, ένας αναγνωρισμένος καθηγητής κι ένας αστυνόμος που απεχθάνεται τις κυριακάτικες δοξολογίες πρωταγωνιστούν στις ιστορίες. Η βία παρακολουθεί την ιστορία τους των τελευταίων σαράντα χρόνων, και δρα ως καταλύτης επιταχύνοντάς την μέσα σε τέσσερις μέρες. Ζογκλέρ, κλόουν και άγρια θηρία με φόντο δυο φόνους που λειτουργούν τροχιοδεικτικά. (Νοέμβριος)

· Ψυχογραφικό, άμεσο και αληθινό, το μυθιστόρημα της πρωτοεμφανιζόμενης Ευσταθίας Ματζαρίδου είναι ο μονόλογος μιας γυναίκας, η οποία μέσα από μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη απελευθερώνεται από την τυραννία της σχέσης της με τη μητέρα της. Προσωρινός τίτλος Η μάνα μου θερίζει τη χαρά μου. (Οκτώβριος)

· Το μυθιστόρημα του Μάνθου Σκαργιώτη Ένα κλειδί, τρεις πόρτες (προσωρινός τίτλος), βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά, αφηγείται μια πολύ δυνατή ιστορία. Σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου ο Γρηγόρης μαζί με τη μάνα του σκοτώνουν και τεμαχίζουν τον τύραννο πατέρα. Άθελά τους μπλέκουν στον φόνο και τον μικρό αδελφό τον Λευτέρη, ο οποίος, αφού τους βοηθάει να κρύψουν το πτώμα, χάνεται κυνηγημένος από τύψεις. Είκοσι εφτά χρόνια μετά, παραμονές εθνικών εκλογών, ο Γρηγόρης, υποψήφιος βουλευτής, δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη. Ο μικρός του αδελφός, τον οποίο όλοι θεωρούσαν νεκρό, έχει επιστρέψει προκειμένου να λάβει το μερίδιό του από την πατρική κληρονομιά. (Νοέμβριος)

Ανθολογήσεις

· Νέος τίτλος στη γνωστή σειρά Μια πόλη στη λογοτεχνία αφιερωμένος στη Λευκωσία θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο σε επιμέλεια του Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Ανθολογούνται μαρτυρίες, ταξιδιωτικά και λογοτεχνικά κείμενα διάφορων συγγραφέων, ενώ καλύπτεται όλη η σύγχρονη ιστορία της πόλης. Η έκδοση συνοδεύεται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Λευκωσίας. (Νοέμβριος)

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 • Το μυθιστόρημα του τιμημένου με το βραβείο Goncourt Λοράν Γκοντέ με τίτλο Η πύλη της Κόλασης (La Porte des Enfers), στο οποίο παρακολουθούμε τη ζωή ενός άνδρα που καταρρέει, καθώς το αγοράκι του σκοτώνεται και η γυναίκα του τον εγκαταλείπει, και τη μάταια προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τον Άλλο Κόσμο. Το βιβλίο μεταφράζεται ήδη σε πολλές γλώσσες. (Οκτώβριος)

· Το απολαυστικό μανιφέστο για τη φιλαναγνωσία Το βασίλειό μου για ένα βιβλίο (προσωρινός τίτλος στα ελληνικά – ο πρωτότυπος: The Uncommon Reader) από τον διάσημο θεατρικό συγγραφέα Άλαν Μπένετ, το οποίο δημιούργησε πολύ μεγάλη αίσθηση και γνώρισε παντού την αποθέωση της κριτικής. Στο βιβλίο, ο Μπένετ, ένας από τους πιο δημοφιλείς δημιουργούς του 20ού αιώνα στη Βρετανία, παρουσιάζει με αιχμηρό χιούμορ τη Βασίλισσα της Αγγλίας να έρχεται σε επαφή, μέσα από ένα άτομο του υπηρετικού της προσωπικού, με τον κόσμο των βιβλίων. Η διαδικασία της ανάγνωσης την αποσπά από τον διακοσμητικό της ρόλο και ανακαλύπτει πως μέσα από τη λογοτεχνία μπορεί να μάθει και να ζήσει πολλές ζωές. Τόσο μεγάλη είναι η απόλαυση που αντλεί από την ανάγνωση, που αρχίζει να βαριέται τα καθήκοντά της και προτιμά να κλείνεται στο δωμάτιό της με ένα βιβλίο.

Στη Μ. Βρετανία το βιβλίο πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα, στις ΗΠΑ 60.000, στην Ιταλία 70.000, στη Γερμανία ξεπέρασε τα 100.000 αντίτυπα. Μεταφράζεται σε 24 γλώσσες, ενώ παντού η υποδοχή της κριτικής είναι αποθεωτική. (Νοέμβριος)

 • Το απολαυστικό μυθιστόρημα της πολλά υποσχόμενης νέας βρετανίδας συγγραφέα Τζοάνα Καβένα με προσωρινό τίτλο Η ένδοξη παραίτηση της Ρόζα Λέιν (Inglorious), ένα μυθιστόρημα-σχόλιο στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, που ισορροπεί με θαυμάσιο τρόπο ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, για μια γυναίκα που τα παρατάει όλα (τη δουλειά της και τη σχέση της) και ψάχνει να βρει το νόημα της ζωής και την πραγματική ευτυχία, για να καταλήξει στο περιθώριο της κοινωνίας. Για το βιβλίο της αυτό η συγγραφέας τιμήθηκε με το 2008 Orange Award for New Writing. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της συγγραφέα http://www.joannakavenna.com/index.php (Νοέμβριος)
 • Το μυθιστόρημα του περουβιανού Αλόνσο Κουέτο Η γαλάζια ώρα (La hora azul) (Βραβείο Herralde-Anagrama 2005), στο οποίο θίγονται καίρια πολιτικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας του Περού, που παίρνουν όμως πανανθρώπινη διάσταση μέσα από τη γραφή και την ευαισθησία του Κουέτο. Ένα μυθιστόρημα για τα ένοχα μυστικά των οικογενειών αλλά και των κοινωνιών. (Νοέμβριος)
 • Απιστίες (προσωρινός τίτλος στα ελληνικά – ο πρωτότυπος: Preljubnici) της σέρβας Βίντα Ογκνιένοβιτς, στο οποίο μια γυναίκα σε πρώτο πρόσωπο, με αφοπλιστική αμεσότητα, αφηγείται ένα γαϊτανάκι απιστιών, οι οποίες ξεγυμνώνουν την υποκρισία των οικογενειακών και των συζυγικών σχέσεων, μετά την αποκάλυψη ότι είναι υιοθετημένη. Η Ογκνιένοβιτς, συγγραφέας, σκηνοθέτρια, πολιτικός και διπλωμάτης, είναι μια σπουδαία προσωπικότητα που έχει λάβει πλήθος διακρίσεων διεθνώς για το συγγραφικό της έργο, ενώ έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. (Οκτώβριος)

Αριστουργήματα του 20ού αιώνα

· Το κλασικό μυθιστόρημα του Γκράχαμ Γκρην Το τέλος μιας σχέσης (The end of the affair), η παράνομη ερωτική σχέση ενός ζευγαριού στα ταραγμένα χρόνια των βομβαρδισμών του Λονδίνου από τη γερμανική αεροπορία, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που μετατρέπεται πολύ σύντομα σε εμμονή. Το βιβλίο έχει μεταφερθεί δύο φορές στον κινηματογράφο: το 1955 με πρωταγωνιστές την Ντέμπορα Κερ και τον Βαν Τζόνσον, καθώς και το 1999, σε σκηνοθεσία του Νιλ Τζόρνταν, με πρωταγωνιστές τον Ρέιφ Φάινς και την Τζούλιαν Μουρ. Την παρούσα έκδοση προλογίζει ο Αναστάσης Βιστωνίτης. (Νοέμβριος)

· Το αριστούργημα της Κάρσον ΜακΚάλερς Ανταύγειες σε χρυσά μάτια (Reflections in a golden eye) που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Τζον Χιούστον (1967), με πρωταγωνιστές την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Μάρλον Μπράντο. Στον αμερικανικό νότο του 1948, ο ταγματάρχης Πέντερτον δυσκολεύεται να επιβληθεί στην εγωκεντρική και αναιδή σύζυγό του, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την ερωτική της σχέση με έναν γείτονα αξιωματικό, ο γάμος του οποίου είναι επίσης κλονισμένος. Η εμφάνιση ενός ηδονοβλεψία στρατιώτη θα φέρει στην επιφάνεια τα σεξουαλικά απωθημένα και των δύο ζευγαριών. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει και επίμετρο του Τενεσί Ουίλιαμς. (Δεκέμβριος)

· Το σπουδαίο λογοτεχνικό βιβλίο του σημαντικότατου σλοβένου συγγραφέα Μπόρις Πάχορ Απαγορεύεται το ομιλείν (L’Appel du Navire o τίτλος στα γαλλικά) στο οποίο περιγράφει τη σκοτεινή εποχή της Τεργέστης, όπου η πόλη, αυστριακή για αιώνες, έχει γίνει πλέον ιταλική και επικρατεί φασιστικό καθεστώς με μηδενική ανοχή στους ξένους. Οι Σλοβένοι της Τεργέστης δεν έχουν πια δικαίωμα να μάθουν να μιλάνε τη γλώσσα τους, να διαβάζουν τους συγγραφείς τους, είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα ονόματά τους, ενώ θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με τους Ιταλούς. (Νοέμβριος)

Αστυνομικό

· Το καινούργιο βιβλίο του Ίαν Ράνκιν Με τις πόρτες ανοιχτές (προσωρινός τίτλος στα ελληνικά – ο πρωτότυπος: Doors open). Μετά τη συνταξιοδότηση του διάσημου επιθεωρητή του, του Τζον Ρέμπους, ο σημαντικότερος σύγχρονος συγγραφέας αστυνομικού στη Βρετανία με τα περισσότερα βιβλία που ήταν ταυτόχρονα μπεστ σέλερ επιστρέφει με μια ληστεία στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκοτίας. Ο ίδιος ο Ράνκιν περιγράφει το βιβλίο του ως το Oceans Eleven του Εδιμβούργου. (Νοέμβριος)

Δείτε και το σχετικό βίντεο όπου ο Ράνκιν μιλάει για το βιβλίο του:

http://www.youtube.com/watch?v=MzkO3vMPLrc

· Η δεύτερη αστυνομική περιπέτεια της ομάδας Α μετά το Misterioso του σουηδού Άρνε Νταλ με τίτλο Μίσος και αίμα (Ont blod), στην οποία η Σουηδία ετοιμάζεται να εισαγάγει τον πρώτο γνήσιο αμερικανό κατά συρροή δολοφόνο. Και από αυτή τη στιγμή ξεκινάει μια συγκλονιστική και τρομακτική αλληλουχία γεγονότων που οδηγεί τον Πολ Γελμ και τους συναδέλφους του από την Ομάδα Άλφα όλο και πιο κοντά στην καρδιά του σκότους. (Οκτώβριος).

Περισσότερα για τον συγγραφέα θα βρείτε στο: http://www.arnedahl.net/

· Το συγκλονιστικό θρίλερ Out, που έχει κάνει αίσθηση διεθνώς χάρη στον εντυπωσιακό ρυθμό της γραφής του καθώς και την ανατριχιαστική πλοκή του, από τη γιαπωνέζα Νατσούο Κιρίνο, μία από τις ανερχόμενες φωνές του αστυνομικού. Για αυτό το βιβλίο της τιμήθηκε όχι μόνο με την κορυφαία διάκριση για αστυνομικό στη χώρα της, αλλά και με το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο Naoki Prize for Soft Cheeks. Τέσσερις γυναίκες, οι οποίες δουλεύουν σε ένα εργοστάσιο συσκευασμένων γευμάτων στο Τόκυο, επιβαρυμένες με του κόσμου τις δουλειές, με χρέη, χωρίς ουσιαστική επαφή με τα παιδιά και τους συζύγους τους, ονειρεύονται μια διέξοδο από τις μίζερες ζωές τους. Ώσπου μια από αυτές κάνει το φοβερό βήμα και στραγγαλίζει τον τύραννο σύζυγό της. Όταν το εξομολογείται στη Μασάκο, την έμπιστη συνάδελφό της, εκείνη συμφωνεί να τη βοηθήσει σε συνεργασία με τις υπόλοιπες να εξαφανίσουν το πτώμα. Η Κιρίνο εξερευνά τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και τα όρια τα οποία είναι ικανός να ξεπεράσει ο άνθρωπος για να κατακτήσει την πολυπόθητη ελευθερία.

Πολλά από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, ενώ αυτό το βιβλίο της έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες παγκοσμίως. (Νοέμβριος)

Περισσότερα για τη συγγραφέα θα βρείτε στην αγγλική version του site της: http://www.kirino-natsuo.com/eng/index.html

Η σελίδα της στο facebook

http://www.facebook.com/pages/Natsuo-Kirino/21561727669

· Το μυθιστόρημα του δημοφιλούς καναδού συγγραφέα Μόρλεϊ Τοργκόφ Φονικές νότες (προσωρινός τίτλος στα ελληνικά – ο πρωτότυπος: Murder in A-major), στο οποίο ο επιθεωρητής Χέρμαν Πρέις, ο καλύτερος ντετέκτιβ του Ντίσελντορφ, μας ξεναγεί στον κόσμο της κλασικής μουσικής του 19ου αιώνα, όπου οι κλασικοί συνθέτες ήταν πραγματικοί αστέρες και μάλιστα εξίσου εγωπαθείς με τους σημερινούς ροκ σταρ. Ένα περίεργο, ξεκούρδιστο λα στο πιάνο των Σούμαν οδηγεί στον φόνο και σε μία από τις πιο παράξενες υποθέσεις που έχει ποτέ αναλάβει ο επιθεωρητής Πρέις. (Νοέμβριος)

· Η συλλογή αστυνομικών ιστοριών με την αφρόκρεμα των σύγχρονων ελλήνων συγγραφέων αστυνομικού. Πρωτότυπες ιστορίες των Ανδρέα Αποστολίδη, Νεοκλή Γαλανόπουλου, Σέργιου Γκάκα, Αντώνη Γκόλτσου, Φώντα Λάδη, Δημήτρη Μαμαλούκα, Πέτρου Μάρκαρη, Πέτρου Μαρτινίδη, Αναστασίας Μπαξεβάνη, Μαρλένας Πολιτοπούλου, Φίλιππου Φιλίππου σε επιμέλεια του Αντώνη Γκόλτσου. Προσωρινός τίτλος Αστυνομικές ιστορίες. (Νοέμβριος)

Φαντασία

 • Το μπεστ σέλερ Uglies, ένα μυθιστόρημα φαντασίας από τον καταξιωμένο συγγραφέα Σκοτ Γουέστερφελντ, για έναν κόσμο στον οποίο όλοι οι δεκαεξάχρονοι υποβάλλονται απαραιτήτως σε μια εγχείρηση, που εξαφανίζει όλες τις ατέλειες και σε μεταμορφώνει αυτομάτως από «άσχημο» σε «όμορφο». Πρωταγωνίστρια της ιστορίας, η Τάλι, που περιμένει ανυπόμονα παραμονές των γενεθλίων της να αλλάξει η ζωή της. Το μόνο πρόβλημά της είναι η φίλη της η Σέι, που δεν θέλει να γίνει όμορφη, δεν θέλει να υπακούσει στους νόμους του κράτους και προγραμματίζει να προσχωρήσει στους Επαναστάτες στο δάσος, εκεί όπου πηγαίνουν όλοι οι «Άσχημοι» για να γλιτώσουν την εγχείρηση. Η Τάλι δεν θέλει να την ακολουθήσει και να θυσιάσει το όνειρο της ζωής της. Όμως, λίγο πριν από την εγχείρηση, οι κρατικοί υπάλληλοι την ανακρίνουν και την εκβιάζουν: πρέπει να βρει τη Φέι, που είναι πια δραπέτισσα, και να τους αποκαλύψει πού κρύβονται οι Επαναστάτες, αλλιώς δεν θα εγχειριστεί. Κατά την αναζήτησή της η Τάλι θα ανακαλύψει όμως πως δεν υπάρχει τίποτα «όμορφο» στις αισθητικές επεμβάσεις της νεολαίας, καθώς όλοι πια είναι ίδιοι χωρίς να νιώθουν κανένα συναίσθημα. Έχει έρθει η ώρα να πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής της. Μια απόφαση που θα αλλάξει για πάντα τον κόσμο της.

Η αφύσικη ομορφιά και οι επιπτώσεις της σε έναν κόσμο που δεν μοιάζει και τόσο μακρινός, σε μια σειρά τεσσάρων βιβλίων που κόβουν την ανάσα κι έχουν γίνει BEST SELLER σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. (Νοέμβριος)

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στα παρακάτω links:

http://feelingbubbly.com/bonus-content.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Uglies

Η τετραλογία από το official site του συγγραφέα:

http://www.scottwesterfeld.com/books/uglies.htm

Θα γίνει ταινία που θα κυκλοφορήσει το 2011:

http://www.imdb.com/title/tt0986270/

ΠΟΙΗΣΗ

 • Η ποίηση του Σταύρου Σταυρόπουλου στο όγδοο βιβλίο του με τίτλο Δυο μέρη σιωπή, ένα μέρος λέξεις επανεγγράφει στην πιο μεστή εκδοχή της όλη τη μαγεία μιας διαδρομής που χάθηκε: Ποιήματα που «φωνάζουν» για την ερημιά των λέξεων που απέμειναν από τη σιωπή του έρωτα που καραδοκεί, που εισβάλλουν στον χώρο και τον χρόνο και διαπερνούν τα πάντα, αναγγέλλοντας το τέλος. Κάτι σαν προανάκρουσμα του κενού, ενώ η ιστορία εκπνέει. (Οκτώβριος)
 • Η δεύτερη ποιητική συλλογή του λαρισαίου Κώστα Λάνταβου που εκδίδει το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με τίτλο Εγκώμια. (Οκτώβριος)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, ο συγγραφέας της Μαντάμ Μποβαρύ, ενός έργου που, όταν το 1856 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, σόκαρε τον καθωσπρεπισμό της μπουρζουαζίας, ξαναζωντανεύει σ’ αυτό το βιβλίο σε όλη τη μοναδικότητα και τη μεγαλοπρέπειά του. Η αριστοτεχνική βιογραφία του Φρέντερικ Μπράουν (διακεκριμένος μελετητής του έργου του Φλωμπέρ) με τίτλο Φλωμπέρ (Flaubert) και πλούσιο φωτογραφικό υλικό είναι μια αποκάλυψη της ζωής, του εσωτερικού κόσμου, της εποχής και της κληρονομιάς του Φλωμπέρ. (Οκτώβριος)
 • Βασισμένη σε εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων με τον Καπότε, καθώς και με σχεδόν όλους όσοι τον γνώριζαν, αυτή η συναρπαστική βιογραφία ακολουθεί τα βήματα του Τρούμαν Καπότε από την εκκεντρική παιδική του ηλικία στην Αλαμπάμα ως την ένταξή του στην υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης. Δεν προσφέρει μόνο μια ζωντανή αναπαράσταση της περιόδου της ζωής του Καπότε που κατέληξε στη συγγραφή του κορυφαίου έργου του Εν Ψυχρώ, αλλά περιγράφει επίσης με ειλικρίνεια τη βύθιση του χαρισματικού αυτού συγγραφέα σε μια ζωή γεμάτη αλκοόλ και ναρκωτικά, η οποία τελικά έμελλε να αφανίσει το τεράστιο ταλέντο του.

Στη βιογραφία αυτή του Τζέραλντ Κλαρκ με τίτλο Καπότε: Μια ζωή εν θερμώ, (Capote) που περιλαμβάνει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βασίστηκε η ταινία Καπότε, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενσάρκωσε ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, ο οποίος τιμήθηκε με Όσκαρ (2006). (Οκτώβριος)

 • Η πολύ έμπειρη βιογράφος Μαρί-Ντομινίκ Λελιέβρ έψαξε σε βάθος, μίλησε με τον γιο, τη γραμματέα, την επιστήθια φίλη και πολλούς άλλους για να ανασυστήσει την έντονη ζωή της διάσημης γαλλίδας συγγραφέα Σαγκάν. Στη βιογραφία αυτή, που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τιτλοφορείται Σαγκάν: Ζωή στο κόκκινο (Sagan: a toute allure), αποτυπώνεται όλη η πορεία της Σαγκάν που σε ηλικία μόλις 19 ετών απογειώνεται ως συγγραφέας για να καταλήξει στο απόλυτο δράμα πεθαίνοντας απένταρη. (Οκτώβριος)
 • Το επιστημονικό και φιλοσοφικό έργο του Γαλιλαίου είναι σημαντικό όχι μόνο λόγω των ζητημάτων που πραγματεύτηκε, αλλά και επειδή εκφράζει την εξέγερση, η οποία συχνά παίρνει τη μορφή σφοδρής ειρωνείας, ενάντια στις πνευματικές και θεσμικές δεσμεύσεις. Ο Εντζίντιο Φέστα, συγγραφέας του βιβλίου Γαλιλαίος, Ο αγώνας για την επιστήμη (Galileo), ελκύει τον αναγνώστη φιλοτεχνώντας τη μορφή του Γαλιλαίου και περιγράφοντας τις εργασίες του και τα γεγονότα που οδήγησαν στη δίκη και την καταδίκη του. Το βιβλίο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό. (Νοέμβριος)

ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ – ΒΙΒΛΙΑ ΤΕΧΝΗΣ

 • Outsiders, Η τέχνη στον δρόμο, ένα βιβλίο που έχει επιμεληθεί ο ελληνικής καταγωγής Στιβ Λαζαρίδης, ο άνθρωπος που ανέδειξε τον σούπερ σταρ γκραφιτά Banksy, και σε αυτό συγκεντρώνεται το έργο των σημαντικότερων καλλιτεχνών δρόμου της Μ. Βρετανίας (3D, Blu, Kelsey Brookes, David Choe, Miranda Donovan, Stanley Donwood, Faile, Ian Francis, Connor Harrington, Jamie Hewlett, Paul Insect, Invader, JR, Todd James, Mark Jenkins, Lucy McLauchlan, Antony Micallef, Mode 2, Polly Morgan, Ben Turnbull, Gee Vaucher, Sage Vaughn, Vhils, Jonathan Yeo, Zevs). Ο Λαζαρίδης είναι και ιδιοκτήτης γκαλερί στο κέντρο του Λονδίνου. (Νοέμβριος)

Δείτε τα σχετικά links:

http://www.lazinc.com

http://www.ukstreetart.co.uk/2008/06/03/steve-lazarides-talks-about-street-art/

 • Η συλλογική έκδοση «…Το γκράφιτι στην Ελλάδα» σε επιμέλεια του Κυριάκου Ιωσηφίδη (ηγείται της ομάδας Carpe Diem η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο της τοιχογραφίας, δημιουργώντας πολλές συνθέσεις σε σχολεία και άλλους χώρους) όπου συγκεντρώνονται έργα καλλιτεχνών του δρόμου από όλη την Ελλάδα. (Δεκέμβριος)

ΒΙΒΛΙΑ ΓΕΥΣΕΩΝ

Το βιβλίο Γεύσεις από τη Μικρασία με περισσότερες από 200 παραδοσιακές συνταγές μικρασιατικής κουζίνας τις οποίες έχει γράψει η Ελίκα Παυλίδου, αντλώντας υλικό από τα τετράδια της μητέρας της και της γιαγιάς της, οι οποίες κατάγονταν από την Καππαδοκία. Οι συνταγές (τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής) συνοδεύονται από έγχρωμες φωτογραφίες. (Οκτώβριος)

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

· Η σούπα του Κάφκα, Όλη η ιστορία της λογοτεχνίας σε 17 συνταγές (Kafka’s Soup: A Complete History of World Literature in 17 Recipes). Τι θα σέρβιρε ο Κάφκα, η Τζέιν Όστιν, ο Ρέιμοντ Τσάντλερ, ο Όμηρος ή ο Τόμας Μαν, αν σας καλούσε σε δείπνο; Την απάντηση θα σας δώσει ο Μαρκ Κρικ σ’ ένα βιβλίο-αντικείμενο, στο οποίο έχει συγκεντρώσει 17 συνταγές-παστίς των σημαντικότερων φωνών στην ιστορία της λογοτεχνίας, μιμούμενος το ύφος και τη γραφή τους και αποτίοντας σ’ αυτούς φόρο τιμής. Κάθε συνταγή συνοδεύεται από έγχρωμη εικονογράφηση.

Ενδεικτικές συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο:

1. Αρνί με σάλτσα άνηθου αλά Ρέιμοντ Τσάντλερ.

2. Αυγά με εστραγκόν αλά Τζέιν Όστιν.

3. Εύκολη σούπα μίζο αλά Φραντς Κάφκα.

4. Κόκορας κρασάτος αλά Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

5. Κουνέλι στιφάδο αλά Όμηρο.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. (Οκτώβριος)

· Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και έγκυρες κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές παρατηρήσεις (από την πολυανδρία και την πολυγυνία ως την εφεύρεση της μονογαμίας, την εξιδανίκευση του έρωτα και την αγωνία του γάμου) στο βιβλίο του Ζακ Αταλί με τίτλο Η ιστορία του έρωτα (Amours) αναλύεται η ιστορία της σχέσης των δύο φύλων στη διάρκεια των αιώνων, σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης, καθώς και πώς αυτή άφησε το αποτύπωμά της στην τέχνη. (Νοέμβριος)

· Η αυτοκρατορία της επιθυμίας (L’ empire du desir), ένα βιβλίο για τη σεξουαλική ζωή στην Κίνα στη διάρκεια των αιώνων με πολλές φωτογραφίες από αντικείμενα τέχνης, παραθέματα και αποσπάσματα από την ερωτική λογοτεχνία της χώρας. Ο συγγραφέας, Λιου Νταλίν, διετέλεσε Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης και ήταν ένας από τους πιο επιφανείς σεξολόγους της Κίνας, ενώ ήταν και ο διευθυντής του πρώτου μουσείου αφιερωμένου στο σεξ στην Κίνα. (Νοέμβριος)

· Άνθη του κακού, Τα απαγορευμένα (Les fleurs du mal), μια καλλιτεχνική έκδοση στην οποία περιλαμβάνονται τα απαγορευμένα ποιήματα (με τολμηρό ερωτικό περιεχόμενο που στην εποχή τους απαγορεύτηκαν για προσβολή της δημοσίας αιδούς) της ομότιτλης συλλογής του γάλλου ποιητή Σαρλ Μπωντλαίρ σε νέα μετάφραση από τον Ερρίκο Σοφρά. Τα ποιήματα εικονογραφούνται από τον σπουδαίο ολλανδό καλλιτέχνη Πατ Αντρεά. (Νοέμβριος)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.