ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ: ΤΡΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟΝ IANO THN TETAΡΤΗ 21/9/2009 ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ DEBATE ΤΩΝ «ΝΥΧΤΩΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ».

image

δείτε τι συνέβη στον @rtD Culture Internet TV

Μας εστάλησαν και δημοσιεύουμε τρία δελτία τύπου-ανακοινώσεις της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών για όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια του  πολιτιστικού debate των “Νυχτών Πρεμιέρας” στις 21/9/2009 στον Ιανό.  Το Camerastylo Online θα δημοσιεύσει, όπως κάνει πάντα άλλωστε, οποιαδήποτε επιστολή ή κείμενο λάβει από τους εμπλεκόμενους φορείς και θα πάρει θέση με άρθρο του το συντομότερο για τα όσα συνέβησαν και τι σηματοδοτούν.

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς ενημέρωσή σας, κι επειδή τίποτα δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα επακριβώς για το θέμα, σας αναφέρουμε ότι στη Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου καταψηφίστηκε από 6 μέλη ο διοικητικός απολογισμός του Κέντρου και από 5 μέλη ο οικονομικός απολογισμός του Κέντρου. 5 μέλη ψήφισαν υπέρ του ενός και του άλλου και τα υπόλοιπα 5 έως 6 μέλη, από τα 16 παρόντα, απείχαν ή έριξαν λευκό. Άρα, το επιχείρημα ότι υπήρχε μεθόδευση είναι έωλο και σκόπιμο, γιατί θα σήμαινε ότι η Ε.Ε.Σ. και ο Χάρης Παπαδόπουλος έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν και να κατευθύνουν 11 από τα 16 παρόντα μέλη της Γ.Σ. Αυτό είναι αστείο και συκοφαντικό. Απλούστατα, αυτό σημαίνει ότι οι παρόντες, στην πλειοψηφία τους, δεν πείστηκαν από τους απολογισμούς του κυρίου Παπαλιού και έπραξαν αναλόγως και κατά συνείδηση. Αυτά τα απαράδεκτα που έγιναν στην εκδήλωση που έγινε στον Ιανό, με τη συμμετοχή πολιτικών, την Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009, ήταν μεθοδευμένα για να δικαιολογηθεί η στάση του Ε.Κ.Κ. και των υποστηρικτών του σε βάρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και της αήθους επιθέσεως εναντίον του Προέδρου, Χάρη Παπαδόπουλου.

Θεωρούμε ότι όλη αυτή η διάσπαση δημιουργήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και λειτουργεί ως αντίβαρο για την ανεπάρκεια της οικονομικής διαχείρισης της παρούσας διοίκησης του Ε.Κ.Κ., που ενώ έχει χρηματοδοτηθεί με 11,5 εκατομμύρια το 2008 και περίπου 6 εκατομμύρια μέχρι σήμερα για το 2009, σύνολο 17,5 εκατομμύρια, ποσό που για πρώτη φορά έχει δοθεί στο Ε.Κ.Κ. από ιδρύσεώς του, έχουν μειωθεί δραματικά οι χρηματοδοτήσεις των σκηνοθετών. Σήμερα στο ταμείο του έχει μόνο 200.000 ευρώ, όπως μας δήλωσε ο ίδιος ο οικονομικός υπεύθυνος του Ε.Κ.Κ. στη Γενική του Συνέλευση, την οποία η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καταψήφισε.

Θέλοντας λοιπόν το Ε.Κ.Κ. να καλύψει αυτή την ανεπάρκεια εκμεταλλεύεται μια μικρή ομάδα, που σχεδόν στο σύνολό τους έχουν χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το Ε.Κ.Κ., ενώ κάποιοι περιμένουν έγκριση (ούτως ή άλλως 32 από αυτούς είναι μέλη μας, από τα 1200 μέλη της Ε.Ε.Σ.), και προκαλεί διάσπαση στο χώρο. Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών παλεύει, όχι για μια μικρή ομάδα, αλλά για το σύνολο των Ελλήνων σκηνοθετών, νέων και παλαιότερων που ματώνουν για να κάνουν μια ταινία. Και ιστορικά, το Σωματείο μας το έχει αποδείξει αυτό και τότε και τώρα.

Τέλος, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έχει τέτοιες δημιουργικές δυνάμεις πίσω της, που όσοι επεχείρησαν και κατά το παρελθόν διάσπαση απέτυχαν. Η Ε.Ε.Σ. καλεί τα μέλη της σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, για πλήρη ενημέρωση όλων των θεμάτων γύρω από τα τεκταινόμενα στην ελληνική κινηματογραφία.

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΤΩΝ ‘ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ’

1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ 1η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Κ.

Το αποτέλεσμα της απόρριψης του οικονομικού και διοικητικού απολογισμού του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου δεν είναι μια συνομωσία, αλλά ψήφος απέναντι στο έργο τεσσάρων χρόνων διοίκησης του Ε.Κ.Κ.

Λυπούμαστε γι’ αυτό, όμως είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα που δεν αποτελεί μόνο εκτίμηση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, αλλά και των υπολοίπων εκπροσώπων που καταψήφισαν το Ε.Κ.Κ. στη Γενική του Συνέλευση.

Σε μια δημοκρατική εκπροσώπηση οι αντιδράσεις σε σχέση με την πολιτική της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζονται μέσα από τα συλλογικά της όργανα. Ό,τι άλλο καταγγελτικό εκφράζεται δημόσια, δεν έχει καμία σχέση με την Ε.Ε.Σ.

2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ 2η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Σ.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δούλεψε σκληρά και με υπευθυνότητα στην κατεύθυνση ενός συγκεκριμένου νόμου κινηματογραφικής πολιτικής, με την υποστήριξη όλων των φορέων, ενός νόμου που θα δίνει ευκαιρίες ξεκάθαρα σε όλους τους σκηνοθέτες.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δεν φέρεται εναντίον προσώπων. Η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη μεριά των ‘Κινηματογραφιστών της Ομίχλης’ δίνει αυτή την εντύπωση. Η Ε.Ε.Σ. πιστεύει ότι το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου εκφράζεται μέσα από τη νέα γενιά κινηματογραφιστών. Φοβάται, όμως, ότι αυτή η γενιά μπορεί να εγκλωβιστεί από παράγοντες ευκαιριακούς και έτσι ο ρόλος των νέων δημιουργών να εξανεμιστεί.

Η δηλούμενη αποχώρηση των συναδέλφων μας από το Σωματείο, χωρίς μάλιστα όλα τα μέλη να είναι ενήμερα των γεγονότων κι εξελίξεων, αποτελεί μια πρωτοβουλία που δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να μας οδηγεί σε μια διάσπαση με όλες τις συνέπειες.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, θεωρώντας ότι ο δημοκρατικός διάλογος μέσα στο Σωματείο δίνει ουσιαστικά αποτελέσματα, καλεί τα μέλη της για ύστατη φορά σε περίσκεψη και αιδώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι όποιες συνέπειες θα βαρύνουν το σώμα του ελληνικού κινηματογράφου.

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έπειτα από την ενημέρωση των μελών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, ενημερώνουμε και τον Τύπο για τη θέση μας πάνω στην άρνηση των σκηνοθετών να στείλουν τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Η Ε.Ε.Σ. έχει δεσμευτεί στους σκηνοθέτες των φετινών ταινιών ότι εάν ο Κινηματογραφικός Νόμος δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίησή του, θα τοποθετηθεί δημόσια. Παρ’ όλο που η συνεργασία με το ΥΠΠΟ και τη Διασωματειακή Επιτροπή οδήγησε σε μία πρόταση Νόμου από το ΥΠΠΟ προς όλη την κινηματογραφική κοινότητα, η προεκλογική περίοδος ακύρωσε όλη αυτή την προεργασία.

Η τελεσίδικη απόφαση των Ελλήνων Κινηματογραφιστών ότι δεν θα συμμετάσχουν στο φετινό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας μας ευαισθητοποιεί, καθώς ο δημιουργός είναι πάνω από όλους ο απόλυτος διαχειριστής του καλλιτεχνικού του έργου.

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ. αποφάσισε ομόφωνα τις εξής κινήσεις:

1) Να μη στείλει εκπροσώπους του στην Επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ, όπως είχε δεσμευτεί στη συνάντηση με τους σκηνοθέτες δημιουργούς.

2) Να διεκδικήσουμε αμέσως από τον επόμενο Υπουργό Πολιτισμού την αναστολή, με Υπουργική απόφαση, των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας έως τον Μάρτιο του 2010, και οι ταινίες που δεν συμμετέχουν φέτος να κριθούν τότε και για τη βράβευσή τους και για την οικονομική τους ενίσχυση.

Έτσι δεν θα χαθεί η δυνατότητα επιβράβευσης και ενίσχυσης των συντελεστών τόσο των ταινιών μεγάλου μήκους (με υπόθεση, ντοκιμαντέρ), όσο και των ταινιών μικρού μήκους.

3) Η πρότασή μας για τον προσδιορισμό του Μαρτίου 2010 ως ημερομηνία των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας ισχύει με την προϋπόθεση ότι έως τότε το ΥΠΠΟ θα έχει ήδη επεξεργαστεί και θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος Νόμος περί Κινηματογραφικής Πολιτικής.

Τέλος, θεωρούμε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η κατ’ έτος εθνική παρουσίαση της διεθνούς και της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, θεσμός ταυτισμένος με την μακρόχρονη πορεία του Κινηματογράφου μας. Είναι ευθύνη κι υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε το Φεστιβάλ και το κοινό του, ανεξάρτητα από Νόμους και βραβεύσεις και καλούμε, ως Ε.Ε.Σ., τους συναδέλφους δημιουργούς να προβάλλουν, στα πλαίσια του Φεστιβάλ, το κινηματογραφικό έργο τους.

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Advertisement

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.