ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ TOY “ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2009”. “Guilt” του Βασίλη Μαζωμένου με την οποία ανοίγει το “Πανόραμα” στις 22/10/2009, 21.00 & “Χρυσόσκονη” της Μαργαρίτας Μαντά.

image

Η ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, «ανοίγει» το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009, η επίσημη πρεμιέρα της οποίας σηματοδοτεί την έναρξη του φεστιβάλ, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στις 9.00 το βράδυ στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ. Η ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Κυπριακό κινηματογράφο για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχει και μια ακόμη ελληνική ταινία, η “Χρυσόσκονη”, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας της Μαργαρίτας Μαντά.

Την ιστορία της Κύπρου τα τελευταία πενήντα χρόνια μέσα από τη ζωή ενός –πλέον- ηλικιωμένου εμπόρου όπλων, ο οποίος χειρουργείται και, μέσω της νάρκωσης, «ξαναβλέπει» τη ζωή που έζησε στην Κύπρο τα τελευταία πενήντα ταραγμένα χρόνια, παρακολουθεί η ταινία Guilt σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαζωμένου.

Χωρίς να παραγνωρίζει τη βαρβαρότητα των Άγγλων ή των Τούρκων, το Guilt παρακολουθεί την Ιστορία από την πλευρά και των δικών μας λαθών.  Με κυρίαρχο το συναίσθημα της ενοχής που φέρει ο κεντρικός χαρακτήρας, ενοχή η οποία και ονοματίζει την ταινία, το Guilt χωρίζεται σε τρεις σημαντικές ιστορικές περιόδους στην ιστορία του νησιού: α) την περίοδο από το ’50 έως το ’59, β) την τουρκική εισβολή του ’74 και γ) η τουρκική κατοχή ως τη δολοφονία του Σολωμού το ’96.

Για το Guilt έγιναν για πρώτη φορά γυρίσματα στα «Φυλακισμένα Μνήματα», της Λευκωσίας, ενώ για τις ανάγκες της ταινίας αρκετά από τα κοστούμια ράφτηκαν ειδικά στην Αγγλία. Όλα τα γυρίσματα έγιναν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Το ρόλο του κεντρικού χαρακτήρα υποδύεται σε όλες τις ηλικίες ο Νίκος Αρβανίτης, ενώ στο καστ συναντάμε μεταξύ άλλων, τους Κώστα Σειραδάκη, Γιάννη Τσορτέκη, Άρτο Απαρτιάν και Εβελίνα Παπούλια.

Το Guilt είναι η πρώτη μιας τριλογίας του Βασίλη Μαζωμένου με το ίδιο θέμα. Θα ακολουθήσουν οι ταινίες The Landlord και Sleepless.

H ταινία εκπροσώπησε την Κύπρο στο τμήμα Focus on world cinema του Φεστιβάλ του Μόντρεαλ (27 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου), ενώ το Νοέμβριο θα συμμετάσχει και στο φεστιβάλ της Goa, στην Ινδία.

image

Στην ταινία Χρυσόσκονη, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Μαντά, τρία αδέρφια που διανύουν τη δεκαετία των σαράντα, αντιμετωπίζουν την προοπτική πώλησης του πατρικού τους σπιτιού, μετά το θάνατο των γονιών τους. Οι υποψήφιοι αγοραστές σκοπεύουν να το κατεδαφίσουν  για να ανεγείρουν στη θέση του ένα σύγχρονο κτήριο. Η αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ τους ενεργοποιεί μια διαδικασία προσωπικών απολογισμών, φέρνοντας τους ήρωες αντιμέτωπους με τη δική τους πραγματικότητα, καθώς συγκρούονται με τον εαυτό τους μέσα σε μια πόλη που συγκρούεται με τη μνήμη της ιστορίας της.

«Η Χρυσόσκονη γεννήθηκε από την ανάγκη να μιλήσω για την πόλη μου. Την Αθήνα», σημειώνει η Μαργαρίτα Μαντά. «Μια πόλη που μεταλλάσσεται εξαφανίζοντας το βιωμένο της παρελθόν. Θέλησα να προβάλλω αυτή τη μετάλλαξη της πόλης πάνω στην εσωτερική ζωή των ηρώων της ταινίας. Έφτιαξα μια ιστορία προσωπικών απολογισμών σε μια ηλικία ιδιαίτερα αποφασιστική: αυτή των σαράντα. Τότε που οι απώλειες κάθε είδους είναι πλέον αμετάκλητες. Που συντελείται ο οριστικός αποχαιρετισμός της παιδικής ηλικίας. Που ο χρόνος  είναι ακόμα ολάνοιχτος μπροστά μας και μας προκαλεί. Να πούμε αυτά που δεν έχουν λεχθεί. Να διαχειριστούμε το παρελθόν μας. Να καθορίσουμε το παρόν μας. Να ξαναδημιουργήσουμε το μέλλον μας».

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μάνια Παπαδημητρίου, Άννα Μάσχα,  Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Δέσποινα Κούρτη και Θανάσης Χαλκιάς.

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009 διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, πάντα με διευθυντή τον κ. Νίνο Φένεκ Μικελίδη.

Βιογραφικά και φιλμογραφία σκηνοθετών

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΖΩΜΕΝΟΣ

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Βασίλης Μαζωμένος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Είναι από τους πρώτους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες που αξιοποίησε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, στο δύσκολο εγχείρημα ανανέωσης της φιλμικής γλώσσας.

Την περίοδο 1986 – 1993 εργάστηκε ως art director γνωστών σκηνοθετών. Από το 1996 ασχολείται και με τη σκηνοθεσία διαφημιστικών σποτ και corporate videos καθώς και με εκφωνήσεις για ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά σποτ. Υπήρξε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας (2002 -2003).

Ο Βασίλης Μαζωμένος έχει ασχοληθεί και με τη διδασκαλία. Το ακαδημαϊκό έτος 2000 – 2001 δίδαξε στο Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ την περίοδο 2006 -2007 στο τμήμα κινηματογράφου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. Κατά καιρούς έχει δώσει διαλέξεις, ενώ παράλληλα συμμετείχε και διεύθυνε ημερίδες και συνέδρια για τον κινηματογράφο.

Αρθρογραφεί σε εφημερίδες, πολιτιστικά περιοδικά αλλά και πολιτικά έντυπα, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή βιβλίων.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Παλαιότερα έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Σκηνοθετών – Παραγωγών (2006), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Ερμεία» (2007), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (2002 -2003) και αντιπρόεδρος – αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2005 – 2006). Έχει συμμετάσχει επίσης σε επιτροπές για τον Οργανισμό Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού.

Αφιερώματα του έργου του Βασίλη Μαζωμένου έχουν γίνει σε γνωστά διεθνή φεστιβάλ, ενώ έχει λάβει και το μεγάλο ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fantasporto στην Πορτογαλία. Έχει διατελέσει και ο ίδιος μέλος κριτικών επιτροπών διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου.

Φιλμογραφία

Ταινίες μεγάλου μήκους

Μέρες Οργής – Ένα Ρέκβιεμ για την Ευρώπη (1995)
Ο θρίαμβος του Χρόνου (1996)
Το Χρήμα – μια μυθολογία του Σκότους (1998)
Η Μνήμη (2002)
Λόγοι και Αμαρτήματα (2004)
Guilt (2009)

Ταινίες μικρού μήκους

Πόλις (1988)
Τέλος (1990)

Ντοκιμαντέρ

Ο Τρόμος της Ύλης (2004, συγγραφή – σκηνοθεσία)
Η φίλη μας η ελιά (2007, σκηνοθεσία)

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΤΑ

 • Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963.

 • Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Γαλλική Φιλολογία και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου.

 • Συνεργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες.

 • Υπήρξε βοηθός του Θόδωρου Αγγελόπουλου στις ταινίες :
  «Το Βλέμμα του Οδυσσέα»
  «Μία Αιωνιότητα και μία μέρα»
  «Το Λιβάδι που δακρύζει»
  «Η Σκόνη του Χρόνου».

 • ΄Εχει γράψει και σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ μεσαίου και μεγάλου μήκους, videos για θεατρικές παραστάσεις, εταιρικά videos.

 • ΄Εγραψε τα κείμενα  στο βιβλίο του διεθνούς φήμης φωτογράφου  Josef Koudelka ,  «Περιπλανήσεις – Ακολουθώντας το «Βλέμμα του Οδυσσέα»  (΄Εκδοση ΦΚΘ – 1995) .

 • Το μυθιστόρημά της με τίτλο  «Η μνήμη ακίνητη»  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» , τον Οκτώβριο του 2002.

 • Η «Χρυσόσκονη» είναι η πρώτη της ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.

Φιλμογραφία

– Χειμώνας ΄ 84  ,  μικρού μήκους , βραβείο στο φεστιβάλ σπουδαστικών ταινιών Αθήνας, 1985.

– Συνάντηση, μικρού μήκους , επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Σπουδαστικών Ταινιών Μονάχου, 1987

– Αναδρομές , μικρού μήκους , επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , 1990

– Φύλακες του Χρόνου, ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Ειδική Μνεία της Διεθνούς ΄Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) , 2002

– Νέα Οδησσός – το χωριό του νερού, ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους, επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Μεσογειακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Montpellier,  2004

– Ζερέλια – το πρώτο βήμα , ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, 2005

– Θόδωρος Αγγελόπουλος – Ταξίδι στην Αναπαράσταση , τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για τη σειρά «Τοπία της Σιωπής» , παραγωγή της «Περίπλους» για την ΕΡΤ ψηφιακή, 2009 – 2010

– Χρυσόσκονη, ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους ,  2009.

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009

Δήμος Αθηναίων, Πολιτισμικός Οργανισμός

www.panoramafest.com

22 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου

στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Τριανόν Filmcenter

και στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ TOY “ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2009”. “Guilt” του Βασίλη Μαζωμένου με την οποία ανοίγει το “Πανόραμα” στις 22/10/2009, 21.00 & “Χρυσόσκονη” της Μαργαρίτας Μαντά.

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: