ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ-12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΤΗΣ Ε.Ε.Σ.

ΚΑΙ ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

image

η φωτογραφία είναι από παλιότερη συνεδρίαση

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνελεύσεων της Εταιρείας  Ελλήνων Σκηνοθετών,

“Νίκος Αντωνάκος”, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου μας με αφορμή:

  α. Την  επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένας νέος κινηματογραφικός νόμος με εθνική στρατηγική που να δίνει ευκαιρίες  σε όλους, νέους και παλαιούς, και  μια σοβαρή χρηματοδότηση στον κινηματογράφο  μέσα από  σειρά μέτρων στήριξης.

  β. Τους άστοχους κι επιζήμιους χειρισμούς της Διοίκησης  του Ε.Κ.Κ. όσον αφορά τη μείωση των  εγκρίσεων και τη μείωση των χρηματοδοτήσεων  των σκηνοθετών, από τη στιγμή μάλιστα  που μόνο για το 2008 χρηματοδοτήθηκε  με 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

  γ. Την συμμετοχή ή μη των ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους-ντοκιμαντέρ στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο εθνικό φεστιβάλ εδώ και 50 χρόνια.

Η προσέλευση των μελών στη χθεσινή Γενική Συνέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία με ασφυκτικά γεμάτη την αίθουσα μέχρι την έξοδο του κτιρίου. Τα μέλη τοποθετήθηκαν πάνω στα καίρια θέματα και έγινε μία από τις πιο δημιουργικές συνελεύσεις του Σωματείου τα τελευταία χρόνια.

Υπήρχε έκδηλη η αγωνία των σκηνοθετών στο να υπάρξει ένας νέος Νόμος που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες κινηματογραφικής δημιουργίας, παραγωγής, προβολής και διανομής, και να έχει σαφέστατη αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Οι σκηνοθέτες εξέθεσαν την αγωνία τους για το θεσμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και να υπάρξει επιτέλους μία αναθεώρηση της πολιτικής, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, πάνω στην αναγνώριση της ελληνικής ταινίας και των Ελλήνων δημιουργών.

Επίσης ζήτησαν  την πλήρη αναδιοργάνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και μέσα από τον σχεδιαζόμενο νόμο, που θα δίνει ευκαιρία σε όλους τους δημιουργούς και όχι σε κλειστές ομάδες.

Τέλος, αποφασίστηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

  ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

  12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

 1. Η Γενική Συνέλευση  της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών καταδικάζει ομόφωνα τη διχαστική τακτική που ακολούθησε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έναντι του κινηματογραφικού χώρου.
 1. Καλούμε σε συσπείρωση τους Έλληνες σκηνοθέτες γύρω από  το θεσμικό φορέα της Ε.Ε.Σ.
 1. Στηρίζουμε  το θεσμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ζητάμε από τους σκηνοθέτες των φετινών ταινιών, μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, να παρουσιάσουν εκεί τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες, στον ανοιχτό διάλογο του Ελληνικού Κινηματογράφου με το κοινό και τους ομότεχνους ξένους δημιουργούς.

  Στο πλαίσιο  της στήριξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, καλούμε όλους τους σκηνοθέτες που  έχουν φέτος ταινία να έρθουν στην Ε.Ε.Σ. την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, ώρα 19:00 το απόγευμα, και να συζητήσουμε  σχετικά με το Φεστιβάλ.

  Προτείνουμε επίσης να γίνει μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση, ενταγμένη στις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ γύρω από το παρόν και το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου.

 1. Θεωρούμε τέλος  αναγκαία, το συντομότερο δυνατόν, την  επεξεργασία των προτάσεων όλων των φορέων για την κατάθεση στη Βουλή Σχεδίου Νόμου περί Κινηματογραφικής Πολιτικής.

Η Γενική Συνέλευση της Ε.Ε.Σ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.