ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο

image

9 Νοεμβρίου 2009

Αξιότιμε  κύριε Υπουργέ,

Στη σημερινή συνεδρίαση η Διασωματειακή Επιτροπή των Φορέων του Κινηματογράφου θέλησε να απαντήσει στην ανοιχτή επιστολή Γαβρά-Δοξιάδη (που  δημοσιεύθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009) τονίζοντας τα εξής:

1) Ο ρόλος των Σωματείων και του Συνδικαλισμού γενικότερα είναι καθορισμένος από πολύ παλιά και αποτελεί μια κατάκτηση των δημιουργών και των εργαζομένων και έναν απ’ τους πυλώνες της Δημοκρατίας.

2) Οι  πρόεδροι των σωματείων και  οι εκπρόσωποι τους που συμμετέχουν στην Διασωματειακή δεν είναι «επαγγελματίες συνδικαλιστές», δηλαδή δεν είναι διορισμένοι από κόμματα και ούτε μισθοδοτούνται από πουθενά. Είναι αιρετοί, εκλεγμένοι από την πλειοψηφία των μελών των σωματείων που εκπροσωπούν και ούτε βεβαίως εκχωρείται καμιά πολιτική του κινηματογράφου σε «επαγγελματίες συνδικαλιστές», όπως ψευδώς αναφέρεται στην προηγούμενη ανοιχτή επιστολή.

3) Στο χώρο της κινηματογραφίας, ο ρόλος των Σωματείων στις επιτροπές του ΥΠΠΟ, στις Γενικές Συνελεύσεις του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ είναι καθορισμένος από το νόμο 1597/1986 της Μελίνας Μερκούρη. Τα σωματεία επιτελούν ακριβώς το ρόλο που τους επιφυλάσσει η Πολιτεία και οι Νόμοι.  Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

4) Τα Σωματεία και οι εκπρόσωποι τους,  και για λόγους καταστατικών αρχών,  ανοίγουν τις πόρτες σε όλους τους δημιουργούς, χωρίς αποκλεισμούς και δεν επεμβαίνουν με κανένα τρόπο στην  καλλιτεχνική διαδικασία της δημιουργίας και των δημιουργών του κινηματογράφου στην πραγματοποίηση μιας ταινίας. Εκείνο που κάνουν είναι να παρεμβαίνουν θεσμικά και δημόσια μόνο σε ότι αφορά τη διαφάνεια και τη κατανομή των χρημάτων του δημοσίου, που προορίζονται για την κινηματογραφική παραγωγή. Όποιος διαφωνεί με αυτό και αποπειράται να περιορίσει το ρόλο των Σωματείων, μάλλον δεν υπηρετεί τη διαφάνεια και τη δημόσια διαβούλευση.

5) Όλοι συμφωνούμε ότι το επιδιωκόμενο σήμερα είναι ο νομοθετικός εκσυγχρονισμός της κινηματογραφίας, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα όσα θετικά  για τους κινηματογραφιστές περιέχει το προηγούμενο νομικό υπόβαθρο. Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου είναι  υπόθεση εθνική και όχι μεμονωμένο αίτημα οποιασδήποτε ομάδας.

Ζητάμε  από την Ελληνική Πολιτεία να δείξει την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα,  νομοθετώντας ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο με αξιοκρατικά κριτήρια, που θα ξεκινά από την παιδεία και την εκπαίδευση,  θα περνά στην αφομοίωση των νέων τεχνολογιών και την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής  και θα καταλήγει στην αξιοποίηση του πολιτιστικού αγαθού που είναι το κινηματογραφικό έργο μέχρι και τη διανομή του.

Με μεγάλη εκτίμηση

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ & ΒΙΝΤΕΟ (Σ.Ε.Π.Κ.Τ.Β)

Εταιρεία  Ελλήνων Σκηνοθετών (Ε.Ε.Σ)

ΕΝΩΣΗ Σεναριογράφων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε)

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΚΙΝ/ΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (Ε.ΤΕ.Κ.Τ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΑΙΘΟΥΣΑΡΧΩΝ  ΚΙΝ/ΦΟΥ (Π.Ο.ΑΙ.Κ.)

Ένωση Μουσικοσυνθετών, Στιχουργών Ελλάδας (Ε.Μ.Σ.Ε)

«μικρό» Σωματείο για τη Διάδοση της Ταινίας Μικρού Μήκους

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Κ.Λ.Ε.)

STUDIO-ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ  ΚΥΚΛΩΜΑ

«ΑΘΗΝΑ» ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ  ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

«ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ»  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.