Ο Βασίλης Μαζωμένος μιλάει στον Γιάννη Καραμπίτσο με αφορμή την προβολή της ταινίας του “Guilt” (2009). Δείτε σε συνέχειες την σημαντική εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη του έλληνα δημιουργού. (@rtD TV-artD TV)

image

Ο Βασίλης Μαζωμένος περνάει δημιουργικά  στο Guilt στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους μυθοπλασίας κρατώντας την σύνδεση με το ύφος του και τις καταβολές του, την γνώση και την πείρα που απέκτησε από τις προηγούμενες πέντε “πειραματικές” δουλειές του. Με την προτελευταία ταινία του “Λόγοι και Αμαρτήματα” (2004)  διαφαινόταν ήδη το φλερτ με την μυθοπλασία και ήταν θέμα χρόνου να δοκιμάσει και σε αυτή.

Ο Βασίλης Μαζωμένος εκτός από την κινηματογραφική γλώσσα χειρίζεται άψογα το λόγο επισημαίνοντας με καθαρότητα, σαφήνεια και διεισδυτικότητα  την ουσία των καταστάσεων και των φαινομένων. Μιλάει για όλα σε μια πολύ σημαντική συνέντευξη που μπορείτε να δείτε ολόκληρη σε συνέχειες στον artD TV [@rtD TV]. Γ.Κ.

Πατήστε εδώ.

Το καθήκον των σκηνοθετών είναι να στρέψουν την κάμερά τους στις πλευρές του ελληνισμού που αιμορραγούν και μια από αυτές είναι η Κύπρος. Υπάρχει μια αντίληψη να απωθούμε συνεχώς το κυπριακό πρόβλημα, σαν να θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτό, αυτό συμβαίνει δυστυχώς και στην ίδια την Κύπρο, η νέα γενιά αισθάνεται αυτό το ιστορικό βάρος στις πλάτες και λέει όχι πια άλλο. Δεν είναι όμως έτσι. Υπάρχουν άνθρωποι που θυσίασαν τις ζωές τους για να μπορούμε να μιλάμε, να δίνουμε συνεντεύξεις, να πίνουμε το ποτό μας κ.ο.κ. Πρέπει να επανέλθει η ιστορία στο τραπέζι, να υπάρχει από πίσω μια πνευματική θεώρηση του κόσμου, μια σκέψη που αν συνδυάζεται με την αισθητική ακόμα καλύτερα, που να εκφράζει αυτό που συμβαίνει κάτω από τα γεγονότα και πέρα από αυτά. Δηλαδή όχι αυτό που φαίνεται αλλά αυτό που είναι.

……σαν ελληνικό έθνος δεν έχουμε συλλάβει ποτέ την αυτογνωσία μας, ποιοι είμαστε και τι θέλουμε στον πλανήτη γη σαν έλληνες.

Τι είμαστε; Είμαστε απόγονοι των αρχαίων ελλήνων, με μια μεταβατική περίοδο κάποιων αιώνων που μεσολάβησε το Βυζάντιο; Είμαστε ένα αποτέλεσμα συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων της εποχής; Είμαστε Τουρκόσποροι; Είμαστε μπάσταρδος λαός; Τι είμαστε ακριβώς; Τα δεινά του ελληνισμού ξεκινάνε από την αδυναμία να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα

…. Η Ελλάδα είναι μια μετααποικιακή χώρα, επομένως μέσα σε αυτό το πρίσμα πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε….. αν συζητήσουμε για αυτά τα θέματα θα καταλάβουμε ποιοί είμαστε , θα μιλήσουμε για τα λάθη μας, για τα δικά μας εγκλήματα, γιατί συνέχεια μιλάμε για τους άλλους, φταίει ο τούρκος, φταίει ο αλβανός, φταίει ο βούλγαρος…. Δεν είμαστε οι μάγκες του πλανήτη. Είμαστε ένας λαός σαν όλους τους άλλους ο οποίος προσπαθεί με όλα τα αδιέξοδα και όλες τις αντιφάσεις του να επιβιώσει και εκτιμώ πως ο μοναδικός τρόπος να πάμε μπροστά σαν έθνος και σαν λαός είναι να μιλήσουμε για τα λάθη μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Βασίλης Μαζωμένος είναι έλληνας σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Δραστηριότητες

Την περίοδο 1986 – 1993 εργάστηκε σαν art director γνωστών σκηνοθετών. Από το 1996 ασχολείται και με τη σκηνοθεσία διαφημιστικών σποτ και corporate videos . Ήταν επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας (2002 -2003).

Ο Βασίλης Μαζωμένος έχει ασχοληθεί και με τη διδασκαλία. Το ακαδημαϊκό έτος 2000 – 2001 δίδαξε στο Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ από την περίοδο 2006 μέχρι σήμερα στο τμήμα κινηματογράφου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. Κατά καιρούς έχει δώσει διαλέξεις, συμμετείχε και διεύθυνε ημερίδες και συνέδρια για τον κινηματογράφο.

Αρθρογραφεί επίσης σε εφημερίδες, πολιτιστικά περιοδικά αλλά και πολιτικά έντυπα, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή βιβλίων.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Παλαιότερα έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Σκηνοθετών – Παραγωγών (2006), μέλος του διοκητικού συμβουλίου του «Ερμεία» (2007), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (2002 -2003) και αντιπρόεδρος – αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου(2005 – 2006). Έχει συμμετάσχει επίσης σε επιτροπές για τον Οργανισμό Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού.

Βραβεύσεις

Αφιερώματα του έργου του έχουν γίνει σε γνωστά διεθνή φεστιβάλ, ενώ έχει λάβει και το μεγάλο ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fantasporto στηνΠορτογαλία. Έχει διατελέσει και ο ίδιος μέλος κριτικών επιτροπών διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου.

Εργογραφία

Ταινίες μεγάλου μήκους
  • Μέρες Οργής – Ένα Ρέκβιεμ για την Ευρώπη (1995)
Είναι η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους transfer video to film.Το 1995 έγινε ειδική προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ το επόμενο έτος αποτέλεσε την επίσημη ελληνική συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ Βελιγραδίου στη Σερβία.

  • Ο θρίαμβος του Χρόνου (1996)
Η ταινία απέσπασε το 1996 ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ήταν την επόμενη χρονιά επίσημη ελληνική συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ Βελιγραδίου.

  • Το Χρήμα – μια μυθολογία του Σκότους (1998)
Πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό 3D animation μεγάλου μήκους. Έχει βραβευτεί με ειδικό βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fantasporto στην Πορτογαλία, ενώ ήταν υποψήφια για το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας του Φανταστικού. Το 1998 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας, ενώ ήταν η επίσημη ελληνική συμμετοχή στα φεστιβάλ κινηματογράφου Sitges International Film Festival στην Ισπανία, Yayak International Film Festival στη Σερβία, το 1999 και στο Puchon International Fantastic Film Festival στην Νότια Κορέα το 2000.
  • Η Μνήμη (2002)
Η ταινία απέσπασε το 2002 το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας και ήταν το επόμενο έτος η επίσημη ελληνική συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fantasporto της Πορτογαλίας.


  • Λόγοι και Αμαρτήματα (2004)
  • Guilt (2009) επίσημη κυπριακή συμμετοχή στα διεθνή φεστιβάλ Μόντρεαλ (Καναδά)και Goya (Ινδία), ΚάΪρο (Αιγύπτου) ενώ κλήθηκε να «ανοίξει» το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (2009).
Ταινίες μικρού μήκους
  • Πόλις (1988)επίσημη ελληνική συμμετοχή στο Festival International du film d’ art (Paris 1988)
  • Τέλος (1990)επίσημη ελληνική συμμετοχή στο Festival International du film d’ art (Paris 1990)
Ντοκιμαντέρ
  • Ο Τρόμος της Ύλης (2004, συγγραφή – σκηνοθεσία)
  • Η φίλη μας η ελιά (2007, σκηνοθεσία)
Δραματικά έργα
  • Αιών (συγγραφή)
  • Δισκοβόλος (συγγραφή)
  • Ποδηλάτισσα (συγγραφή)
Θέατρο
  • Μυθική Ζώνη (1999, σκηνοθεσία για το Εθνικό Θέατρο)
  • Τα Ένοχα Τραγούδια (2003, σκηνοθεσία για το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου)

Βιβλιογραφία

  • Μαζωμένος, Βασίλης (2003). Άγιοι της Κόλασης. Αθήνα: Γαβριηλίδης.
  • Συλλογικό έργο, Μαζωμένος, Βασίλης κ.α (2004). Κώστας Σφήκας. Αθήνα: Αιγόκερως. ISBN 960-322-220-8.
  • Μαζωμένος, Βασίλης (2005). Η Πτώση του Αιώνα. Αθήνα: Γαβριηλίδης. ISBN 960-336-114-3.
  • Συλλογικό έργο, Μαζωμένος, Βασίλης κ.α (2005). Αντουανέττα Αγγελίδη. Αθήνα: Αιγόκερως. ISBN 960-322-249-6.
  • Μαζωμένος, Βασίλης (2007). Η Μήδεια των Άστρων. Αθήνα: Γαβριηλίδης. ISBN 960-336-314-6.

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.