Συνέντευξη τύπου στον ΙΑΝΟ με αφορμή το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (3-9/12/2009) ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

imageΘεόδωρος Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Hermes Herrera Hernandes, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Βελισσάριος Κοσσυβάκης, πρόεδρος της NEW STAR και Idelfonso Ramos Valdes, σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος του ICAIC.

Την Τρίτη 01/12/2009, διεξήχθη συνέντευξη τύπου στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του Κουβανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας (ICAIC). Κεντρικοί ομιλητές  ήταν ο Κουβανός πρέσβης Hermes Herrera Hernandes, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Θεόδωρος Αδαμόπουλος, ο Κουβανός σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος του Κουβανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας, Idelfonso Ramos Valdes και ο κύριος Βελισσάριος Κοσσυβάκης, πρόεδρος της NEW STAR.

Ο κύριος Αδαμόπουλος χαιρέτησε τους καλεσμένους και μίλησε για τη σπουδαιότητα του γεγονότος του Φεστιβάλ καθώς και για τις πολύ σημαντικές ταινίες που θα προβληθούν κατά τη διάρκειά του.

Ο κύριος Κοσσυβάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 03/12 με επίσημους καλεσμένους τον κύριο Hermes Herrera Hernandes και τον κύριο Idelfonso Ramos Valdes, στον κινηματογράφο ΛΑΪΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Κεραμεικό.

Σημείωσε πως την Κυριακή 06/12 η ημέρα είναι αφιερωμένη στον πολύ σημαντικό σκηνοθέτη Santiago Alvarez και την Δευτέρα 07/12 στην αλληλεγγύη ανάμεσα στην Κούβα και την Αφρική, με την προβολή της σπάνιας ταινίας Kangamba. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν πάνω από 35 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, χαρακτηριστικά της παραγωγής του ICAIC κατά τη διάρκεια των 50 χρόνων ζωής του.

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου, οι κύριοι Hermes Herrera Hernandes και Idelfonso Ramos Valdes, έκαναν εισηγήσεις. Τέλος ο κύριος Valdes απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και ευχαρίστησε όσους παρευρέθησαν.


Στη δεύτερη φωτογραφία απεικονίζονται ο κύριος Κοσσυβάκης με τον κύριο Valdes και την κόρη του στα αριστερά, και ο κύριος Hernandes με τη σύζυγο του Ana Rosa στα δεξιά.

image κ. Κοσσυβάκης με τον κ. Valdes και την κόρη του στα αριστερά, και ο κ. Hernandes με τη σύζυγο του Ana Rosa στα δεξιά.

Εισηγητική  ομιλία του  Idelfonso Ramos Valdes στην συνέντευξη τύπου για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του  ICAIC

Αποτελεί τιμή για μένα που, ανάμεσα σε τόσους ιδρυτές  του Κουβανικού Κινηματογράφου, έχω την δυνατότητα να παρουσιάσω αυτή την εβδομάδα κουβανικού κινηματογράφου στο κοινό αυτής της χώρας με τόσων χρόνων πολιτισμό στον οποίο ο δυτικός πολιτισμός οφείλει πολλά.

Βρισκόμαστε 50 χρόνια από την δημιουργία του δικού μας κινηματογράφου και αυτό σημαίνει πολλά γιατην χώρα μας, την Επανάσταση μας και τον εθνικό και τον λατινοαμερικάνικο πολιτισμό μας.

Για εμάς τους ιδρυτές, αυτό που φαινόταν σαν μία ουτοπία, έγινε πραγματικότητα που έχει υπερβεί τα όρια της  χώρας μας και έχει μετατραπεί σε παγκόσμια κληρονομιά.

Η γέννηση του κουβανικού κινηματογράφου σε μία υπανάπτυκτη χώρα, με πολλή φτώχεια, με ένα υψηλό βαθμό αναλφαβητισμού, αποκλεισμένη και χωρίς κινηματογραφική παράδοση ήταν μία πραγματική πρόκληση, η οποία προήλθε μέσα από μία πράξη πολιτικής βούλησης που οφείλουμε στο ευρύ όραμα της ηγεσίας  της Επανάστασης και ειδικότερα στο Κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο Ρουζ και στο βάρος που έδωσαν στον ρόλο του κινηματογράφου και του πολιτισμού. Η Επανάσταση, ακολουθώντας το αξίωμα του αποστόλου  μας Χοσέ Μαρτί που επισημαίνει ότι: «Να είμαστε μορφωμένοι είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε ελεύθεροι», υιοθέτησε την αρχή ότι μία αληθινή επανάσταση είναι υποχρεωμένη να αλλάξει  τον άνθρωπο από πολιτιστική  και πνευματική άποψη.

Ξεκινώντας από αυτές τις αρχές, το Κουβανικό Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας, ICAIC, από την δημιουργία του τον Μάρτιο του 1959, έχει υπερβεί τα όρια της κινηματογραφικής παραγωγής και έχει μετατραπεί σε ένα πολιτιστικό κίνημα μεγάλης κλίμακας που ώθησε στον πολιτισμό του έθνους:  τη συζήτηση και τη διάδοση των ιδεών, την ανανέωση του γραφικού σχεδίου, τη δημιουργία ενός περιοδικού για τον κινηματογράφο (μα πολυτέλεια των αναπτυγμένων χωρών), τη δημιουργία ενός νέου κοινού σε όλες τις γωνιές της χώρας και το σημαντικότερο, την εκπαίδευση στην πρακτική των κουβανικών ντοκυμαντέρ μίας ομάδας παραγωγών μεγάλου κύρους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Πριν 50 χρόνια η επανάσταση μας, μας πρόσφερε την ευκαιρία να κάνουμε σινεμά και να εκπαιδευτούμε από αυτό. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχουμε δώσει τα πάντα στον κινηματογράφο και αυτός μας έχει δώσει ό,τι είμαστε. Από την πρώτη ημέρα ήμασταν μέσα, αναπόσπαστο μέρος, αναζητώντας και βρίσκοντας μορφές έκφρασης που επεκτείνουν την αυθεντικότητα και την ομορφιά της πραγματικότητας

που ζούσαμε  απέναντι στο θέατρο, και από τον  κινηματογράφο προς την πραγματικότητα.

Η εθνική κουλτούρα χρειαζόταν την κινηματογραφική εικόνα για να ολοκληρώσει την αναγνώριση της και ο κουβανισμός είχε ανάγκη αυτή τη μνήμη που είναι ο κινηματογράφος. Σε αυτά τα καθήκοντα ήμασταν και είμαστε  ακόμη οικοδομώντας τον καλύτερο δυνατόν κόσμο για τους κουβανούς.

Ο Κουβανικός Κινηματογράφος και η Κουβανική Επανάσταση είναι γεγονότα που δεν έχουν επιστροφή.

Από το 1959 μέχρι  σήμερα, το ICAIC έχει κάνει περισσότερες από 170 ταινίες μυθοπλασίας, λίγο περισσότερα από 1000 ντοκυμαντέρ και 1490 ειδικές εκδόσεις του ειδησεογραφικού ICAIC, χωρίς να υπολογίσουμε τα κινούμενα σχέδια και τις μικρού μήκους ταινίες.

Σήμερα στα 50 χρόνια από την ίδρυση του και κατά τη διάρκεια αυτής της βδομάδας της γιορτής του κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί σε αυτή τη χώρα χάρη στον ενθουσιασμό και τη συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της NEW STAR και της Κουβανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα , θα σταθεί δυνατό να δούμε στην μεγάλη οθόνη μια ομάδα κουβανικών ταινιών που περιλαμβάνει από ταινίες που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κλασικές του κινηματογράφου μας, όπως το Μνήμες Υπανάπτυξης, Λουσία, Φράουλα και Σοκολάτα, μέχρι κάποιες ταινίες πιο πρόσφατες, όπως το Σουίτα Αβάνα, Σελίδες από το Ημερολόγιο του Μαουρίσιο, Μπέννυ και Οι Έκπτωτοι Θεοί.

Ομιλία του Πρέσβη  της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα Hermes Herrera Hernandes  στη συνέντευξη τύπου σχετικά με το Φεστιβάλ για την 50η επέτειο του ICAIC.

Αγαπητοί Φίλοι

Από τις 3 ως τις  9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα χάρη στην συμβολή της Ταινιοθήκης  της Ελλάδας και της New Star, με τη συνεργασία της Πρεσβείας μας, ένα φεστιβάλ κουβανικού κινηματογράφου αφιερωμένο στη 50η επέτειο του Κουβανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας (ICAIC).

Πολυάριθμες είναι  οι επετειακές εκδηλώσεις που έχουν  πραγματοποιηθεί φέτος στην Κούβα  και στο εξωτερικό ως φόρος  τιμής σε ένα ίδρυμα σύμβολο της  εθνικής κουλτούρας.

Το ICAIC δημιουργήθηκε  στις 24 Μαρτίου του 1959, με διάταξη  του πρώτου νόμου πολιτιστικού χαρακτήρα  που ψήφισε η Επαναστατική Κυβέρνηση.

Η συνεισφορά του ICAIC στον κουβανικό κινηματογράφο θα ήταν επαρκής για την αναγνώριση του, όμως δεν έχει περιοριστεί σε αυτή τη μορφή τέχνης αλλά έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της μουσικής, της  λογοτεχνίας, των εικαστικών τεχνών και της καλλιτεχνικής παιδείας, μεταξύ άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Θέλω να υπογραμμίσω  την συνδρομή αυτού του σημαντικού ιδρύματος στη διάπλαση ενός πεπειραμένου κοινού και το έργο του στην προώθηση μίας κινηματογραφικής νοοτροπίας με την διοργάνωση πολυπληθών εκδηλώσεων, εκδόσεων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών  προγραμμάτων, σε όλα αυτά τα πενήντα  χρόνια αδιάκοπης ασχολίας, ακόμη  και σε συνθήκες μεγάλων υλικών δυσκολιών.

Ένας υψηλός στόχος που επιτεύχθηκε από το ICAIC αποτέλεσε, τη δεκαετία του ογδόντα, η δημιουργία της Διεθνούς Σχολής Κινηματογράφου Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, όπου έχουν σπουδάσει χιλιάδες νέων κινηματογραφιστών κουβανών και λατινοαμερικάνων και, μετέπειτα, η δημιουργία της Σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων Επικοινωνίας του Ανώτατου Ινστιτούτου Τέχνης, που είναι το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Κούβας.

Αυτό το έργο έχει γίνει δυνατό χάρη στην πολιτική βούληση  της κυβέρνησης μας και την  αυταπάρνηση μίας ομάδας γυναικών και  ανδρών αφοσιωμένων στην ανάπτυξη του  κινηματογράφου στην Κούβα.

Σήμερα έχουμε την  τιμή να έχουμε ανάμεσα μας έναν από τους ιδρυτές του ICAIC, τον σκηνοθέτη  Ιντελφόνσο Ράμος Βαλντές, ο οποίος 50 χρόνια τώρα έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη του κουβανικού κινηματογράφου.

Θα ήθελα να τον  ευχαριστήσω βαθύτατα για την  παρουσία του εδώ, καθώς και την  Ταινιοθήκη της Ελλάδας και την  New Star για τις προσπάθειες τους για την πραγματοποίηση αυτού του φεστιβάλ που είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του εξ αιτίας της ποιότητας των έργων που θα παρουσιαστούν και το ενδιαφέρον και την αγάπη του ελληνικού λαού προς την Κούβα και τον λαό της.

Ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.