CineDoc: Από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο 2010 Κάθε Τετάρτη στις 20.30 Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών Σίνα 31 Εισιτήριο : 3 €

image

clip_image002

Από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο 2010

Κάθε Τετάρτη στις 20.30

Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

Σίνα 31

Εισιτήριο : 3 €

Tον Ιανουάριο 2010, ανοίγει τις πόρτες του το CineDoc, με μια σειρά προβολών βραβευμένων ξένων και ελληνικών ντοκιμαντέρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Aθηνών.

Από τις 20/1 και κάθε Τετάρτη στις 20.30, θα προβάλλονται ταινίες  που έχουν σαν στόχο να προσφέρουν μια διαφορετική ματιά στον κόσμο, και να μας ενθαρρύνουν να συμμετέχουμε πιο δυναμικά στα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, στο πλαίσιο του πρώτου θεματικού κύκλου Οικολογία και Περιβάλλον. Στο δεύτερο κύκλο, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σπάνιες ταινίες με θέμα τη Μουσική.

Το πρόγραμμα  του CineDoc περιλαμβάνει σημαντικά ντοκιμαντέρ που έχουν προβληθεί σε μεγάλα Φεστιβάλ όπως, μεταξύ άλλων, η ταινία Garbage Dreams, που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Άμστερνταμ IDFA 2009,  υποψήφιο για το Οσκαρ 2010, El Systema που εντυπωσίασε στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ της Nyon,  και Glenn Gould:  Genius Within που προκάλεσε αίσθηση στο Φεστιβάλ του Toronto 2009.

Οι προβολές διοργανώνονται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με την διοργανώτρια του LA Greek Film Festival, Αύρα Γεωργίου και την Anemon Productions. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το δίκτυο Μεσόγειος ΣΟΣ.  Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 2010

A’ KYKΛΟΣ: ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»:

A SEA CHANGE/ H θΑΛΑΣΣΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

Μια ταινία της Barbara Ettinger, 60′

Τετάρτη 20.30 – 20/01/2010

Η ταινία  στρέφει  την προσοχή μας σε μία επείγουσα και αρκετά άγνωστη ακόμα  οικολογική καταστροφή. Σημαντικοί επιστήμονες  και ερευνητές προειδοποιούν ότι η θάλασσα πεθαίνει λόγω της καλπάζουσας αύξησης οξύτητας των ωκεανών παγκοσμίως.  Φανταστείτε το αδιανόητο: τον αυριανό κόσμο χωρίς ψάρια!

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:  http://www.aseachange.net/

►  GARBAGE DREAMS/ ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Μια ταινία του Mai Iskander, 84’

Τετάρτη 20.30 27/01/2010

Στην ταινία, παρακολουθούμε την καθημερινότητα τριών αγοριών που μεγαλώνουν στο μεγαλύτερο “σκουπιδοχώρι” του κόσμου, στα περίχωρα του Καίρου.  Είναι η συνοικία όπου ζουν 60.000 Ζαμπαλίν,  αραβική λέξη για τους σκουπιδιάρηδες.  Πολύ πιο προχωρημένοι  από οποιαδήποτε  σύγχρονη «Πράσινη» Οργάνωση, οι Ζαμπαλίν επιβιώνουν  ανακυκλώνοντας το 80 % των σκουπιδιών.  Όταν ξαφνικά το κράτος αποφασίζει να πουλήσει σε ξένες εταιρείες το δικαίωμα περισυλλογής σκουπιδιών, τα τρία αγόρια εξαναγκάζονται σε επιλογές που υπονομεύουν το μέλλον τους και την επιβίωση της κοινότητας τους.

ΤΡΕΪΛΕΡ: www.garbagedreams.com , ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.garbagedreams.com/

(Έχει  βραβευθεί από τον Al Gore & έχει προεπιλεχθεί για τα OSCAR 2010).

►  CARBON FREE

Μια ταινία του Νικόλα Κούτσικα

Τετάρτη 20.30 10/2/2010

Τα τελευταία  χρόνια το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) έχει προκαλέσει την προσοχή  αλλά και τον πανικό του κόσμου καθώς η σταθερή αύξηση της  εκπομπής του έχει αρχίσει να αποσταθεροποιεί το κλίμα.

Με την βοήθεια  Γάλλων, Σκανδιναβών, Αμερικανών, Καναδών  και Άγγλων επιστημόνων το ντοκιμαντέρ  θα εξερευνήσει το φαινόμενο αυτό.

Χρησιμοποιώντας CGI και animation, το ντοκιμαντέρ θα πληροφορήσει τον κόσμο για την οικολογική καταστροφή στης οποίας τα πρόθυρα βρισκόμαστε, τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισής της αλλά και θα μας φέρει αντιμέτωπους με μια αδυσώπητη αλήθεια: πως εάν σύντομα δεν λάβουμε τα μέτρα μας η Γη δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.

►  FIRE FACTOR / ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ Μια ταινία του Νίκου Νταγιαντά, 45, Ελλάδα

Τετάρτη 20.30   24/02/2010

«Το Τρίγωνο  της Φωτιάς» είναι ένα ντοκιμαντέρ  του WWF για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών του 2007 στην Πελοπόννησο. Άνθρωποι που βρέθηκαν στο μέτωπο των πυρκαγιών, επιστήμονες και ειδικοί κάνουν τον απολογισμό των καταστροφών.  Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα της ταινίας :

Ότι υπάρχει άμεση  ανάγκη για συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας και το γεγονός ότι από το 2007 μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Οι πρόσφατες φωτιές στη ΒΑ Αττική δείχνουν με τον πιο δραματικό τρόπο ότι τα μεγάλα προβλήματα και οι παθογένειες του συστήματος παραμένουν.

ΤΡΕΪΛΕΡ: http://www.anemon.gr/fire_factor.html

Β’  KYKΛΟΣ: ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΜΟΥΣΙΚΗ»:

►  EL SΙSTEMA –  TO ΣΥΣΤΗΜΑ των Paul Smaczny &  Maria Stodtmeier, Γερμανία

Τετάρτη 17/2/2010, 20.30  : 90’,  2008

– Μια ταινία  για την Κρατική Ορχήστρα  Νέων  και Παιδιών της Βενεζουέλας,  γνωστή με το όνομα ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,  που ιδρύθηκε το 1975 από τον οικονομολόγο-μουσικό, Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου. Ένα φιλόδοξο, δημοφιλές Κοινωνικό Πρόγραμμα Κλασικής Μουσικής που απορροφά το 80-90% από τα 265.000 παιδιά φτωχών οικογενειών που ζουν σε περιοχές όπου η  μεγάλη εγκληματικότητα είναι καθημερινή απειλή. Μια υπέροχη ταινία που πείθει απόλυτα για την ελπιδοφόρα αξία της κοινωνικής προσφοράς.

Ισπανόφωνη Αγγλικοί υπότιτλοι

ΤΡΕΪΛΕΡ:

http://www.el-sistema-film.com/el_Sistema_Trailer_en.html

►  RΗΥΤΗΜS AND RHYMES – ΡΥΘΜΟΙ ΚΑΙ ΡΙΜΕΣ του Νίκου Σκαρέντζου, Ελλάδα Τετάρτη, 3/3/2010, 77’, 2009.

Μια καταγραφή  της ελληνικής hip hop σκηνής. Οι δημιουργοί και  πρωταγωνιστές της σκηνής μιλούν για το χρονικό του hip hop στη χώρα μας, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, με όλα τα στοιχεία όπως Djing, MCing, graffiti, breakdance και beatbox. Η ταινία αποτελείται από 12 κεφάλαια που το κάθε ένα ξεκινάει με αποσπάσματα της ζωής μιας παρέας παιδιών ελλήνων και μεταναστών που ζουν στην Αθήνα και προσπαθούν να κερδίσουν μια θέση στο ελληνικό hip hop.

Ελληνόφωνη  Αγγλικοί υπότιτλοι

►  FROM MAO TO MOZART –  ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΟ ΣΤΟΝ ΜΟΤΣΑΡΤ του Murray Lerner, Αμερική, 114’,  10/03/2010, Τετάρτη 20.30

H ταινία  αφηγείται το ταξίδι του εξέχοντα  βιολονίστα και δάσκαλου μουσικής, Isaac Stern, που ήταν ο πρώτος αμερικανός  μουσικός ο οποίος συνεργάστηκε με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Κίνας και καταγράφει τις πρόβες και τις συναυλίες που έδωσαν από κοινού με τον διάσημο κινέζο διευθυντή ορχήστρας Li Delun. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μαθήματα που έδωσε ο Isaac Stern στην Ακαδημία Μουσικής δε νεαρούς μαθητές πάνω στην Τέχνη του βιολιού και την μουσική έκφραση. Η ταινία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών και τιμήθηκε με το Όσκαρ ντοκιμαντέρ το 1980.

Αγγλόφωνη

►  GLENN GOULD: GENIUS WITHIN  – ΓΚΛΕΝ ΓΚΟΥΛΝΤ:ΥΔΙΟΦΥΙΑ ΕΣΩΘΕΝ των Michele Hozer και Peter Raymont, Καναδάς,  85’, 2009                           Τετάρτη 19/5/2010

Μια παρατηρητική ματιά στην αινιγματική, εκκεντρική και ιδιαίτερα ελκυστική προσωπικότητα  του διάσημου πιανίστα. Η ταινία ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές της  ιδιωτικής ζωής του, της ανατρεπτικής και αμφιλεγόμενης φιλοσοφίας του, περιλαμβάνει  αποσπάσματα από ιδιωτικές ηχογραφήσεις, ημερολόγια καθώς και συνεντεύξεις κοντινών του φίλων και οικείων προσώπων που μιλούν πρώτη φορά δημόσια για τον καλλιτέχνη αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη διάστασή του.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://glenngouldfilm.wordpress.com/

clip_image002[4] clip_image004

AMBASSADE DE FRANCE EN GRÈCE

SERVICE DE COOPÉRATION ET D’ACTION CULTURELLE

INSTITUT FRANÇAIS D’ATHÈNES

clip_image006

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

clip_image008

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.