“Το Φως στον Ελληνικό Κινηματογράφο” του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου, εκδόσεις Αιγόκερως

TO_FOS_STON_ELLINIKO_KINFO_POSTER

Ελάχιστοι στην Ελλάδα έχουν γράψει για την Φωτογραφία του Κινηματογράφου και ακόμα λιγότεροι για την σχέση και σύνδεσή της με την τεχνική και την αισθητική. Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, το επιχειρεί με άξονα τον ελληνικό κινηματογράφο χωρίς να λείπουν οι αναφορές και συσχετίσεις με αντίστοιχες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά. Το Σχολείο του Σινεμά έχει την χαρά και τιμή να φιλοξενεί τον συγγραφέα και  εξαιρετικό οπερατέρ Δημήτρη Θεοδωρόπουλο για να τον ακούσει να αναπτύσσει τις γοητευτικές απόψεις του για το “Φως στον Ελληνικό Κινηματογράφο” με αφορμή την κυκλοφορία του πολύτιμου ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα βιβλίου του. Γ.Κ.

Στην έρευνα σχετικά με το «φως στον ελληνικό κινηματογράφο» προσεγγίζεται η ιστορία και η τεχνολογική εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου, μέσα από τη διεύθυνση φωτογραφίας, προβάλλοντας ταυτόχρονα σε οικουμενικότερο επίπεδο τις σύγχρονες προσεγγίσεις από διάφορες σχολές εθνικών κινηματογραφιών. Εκφράζεται ένας προβληματισμός για μία καθυστερημένη έλευση της νεωτερικότητας στο χώρο της ελληνικής παραγωγής, καθώς και για την έλλειψη εικαστικότητας από ένα μεγάλο ποσοστό ταινιών από διάφορες ιστορικές περιόδους. Τέλος προσεγγίζονται οι ταινίες και οι δημιουργοί με στοιχεία ελληνικότητας, καθώς και οι δημιουργικές απόπειρες για έναν προσω-πικό-ποιητικό κινηματογράφο, που κατά την εκτίμηση μας τοποθετείται στο ευρύτερο πλαίσιο της οικουμενικότητας της γλώσσας του σινεμά.

image

Εικόνες εξωφύλλου: Μελάνια 1& II, 2006, Μένης Θεοδωρόπουλος
Εικόνες οπισθόφυλλου: Από τις ταινίες του Len Lye
1. A Colour Box, 4 λεπτά, 35mm, Dufaycolour, 1935 (τα δύο από αριστερά)
2. Trade Tattoo, 5 λεπτά, 35mm, Technicolor, 1937 (τα δύο από δεξιά)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διευθυντής φωτογραφίας, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Σπουδές Πολιτικών Επιστημών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και Κινηματογράφου (υποτροφία Fulbright) στο Center for Advanced Film & TV Studies του American Film Institute (MFA-Cinematography)-
Πρόσφατες συνεργασίες περιλαμβάνουν την κινηματογράφηση ταινιών μεγάλου μήκους, Καντίνα, Καρδιά του κτήνους, Ηθικόν ακμαιότατον, Μικρές εξεγέρσεις. Τις μικρού. μήκους Το χαμένο, Στεγνό καθάρισμα, Μαριονέτα, Happy life, Μια στιγμή, κι έρχομαι, Φλέρυ-τρελή του φεγγαριού. Τα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, Ζωντανοί στο Κύτταρο, Οδύσσειες σωμάτων, Play it again Χρίστο, Ελένη, Αλταμούρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.