ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ: “Ντανιέλ Τσαβαρία (Κούβα)”. ΕΤ1, Τετάρτη 17/2/2010, 0.00)

image

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη συνεχίζουν με μεράκι την περιήγησή τους στον κόσμο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μέσα από τις συναντήσεις τους με διακεκριμένους συγγραφείς.
Μετά τους Κάρλος Φουέντες, Βλαντιμίρ Μακάνιν, Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο, Αντρέα Καμιλέρι, Μάργαρετ Άτγουντ, στη νέα σειρά θα παρουσιαστούν μεγάλα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνικής σκηνής που είναι αγαπητοί στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, όπως ο Νικολό Αμανίτι (Ιταλία), Π.Ντ. Τζεϊμς (Βρετανία), Λεονάρντο Παδούρα (Κούβα),
Ιζαμπέλ Αλιέντε (ΗΠΑ), Περικλής Μονιούδης (Ελβετία), Χανς Αιζενμπεργκερ (Γερμανία) και άλλους.
Η εκπομπή φιλοδοξεί για άλλη μία φορά να φέρει την καλή λογοτεχνία, με τρόπο απλό και κατανοητό στην καθημερινότητα των τηλεθεατών και να συμβάλει στην πολιτιστική τους ανάταση.

Δείτε σήμερα: «Ντανιέλ Τσαβαρία(Κούβα)»

Eπεισόδιο 6

«Έγινα κομμουνιστής χάρη στον Βικτόρ Ουγκώ, όταν είδα μέσα από τους ΄Άθλιους΄ τι σημαίνει αδικία και τι δικαιοσύνη. Μια χώρα που βάζει φυλακή τον Γιάννη Αγιάννη επειδή έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί, είναι απάνθρωπη…» Αυτές είναι οι απόψεις του, 77χρονου σήμερα, Ντανιέλ Τσαβαρία και η συζήτηση μαζί του γίνεται συναρπαστική.
Αυτός ο πληθωρικός συγγραφέας που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δίδασκε αρχαία ελληνική και λατινική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, έζησε μέχρι τα 45 του μια μυθιστορηματική ζωή κι έπειτα άρχισε να γράφει μυθιστορήματα που τον έκαναν γνωστό σε όλη την υφήλιο. Μεγάλωσε στην Ουρουγουάη, συμμετείχε στα αντάρτικα κινήματα της Λατινικής Αμερικής, αγωνίστηκε ενάντια στις δικτατορίες που τη βασάνιζαν από τα μέσα του 20ού αιώνα, έζησε με λαθρέμπορους και χρυσοθήρες, ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη και κρύφτηκε στον Αμαζόνιο. Διάλεξε να εγκατασταθεί στην Κούβα το 1969 και δεν έπαψε να υποστηρίζει το όραμα του Κάστρο για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Αυτά συζητάει με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη και την Μικέλα Χαρτουλάρη, που τον συνάντησαν στην Αβάνα και περπάτησαν μαζί του στις γειτονιές των υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών, εκεί όπου δεν πηγαίνουν συνήθως οι τουρίστες.
Γνωστός και αγαπητός στην Ελλάδα χάρη στα βιβλία του «Χαιρετίσματα στο θείο», «Αν με ξαναδείτε γράψτε μου», «Το κόκκινο φτερό του παπαγάλου», «Για τα μάτια σου» κ.ά. στα οποία η αστυνομική πλοκή και η ερωτική ίντριγκα υπηρετούν έναν κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό, ο Τσαβαρία υποστηρίζει ότι στην Κούβα υπάρχουν πολλές ελλείψεις και προβλήματα κι έχουν γίνει λάθη και αδικίες. Παρ’ όλα αυτά όμως, είναι «μια χώρα πολύ πιο ελεύθερη από άλλες που θεωρούνται δημοκρατικές». Παράλληλα συζητά για το μέλλον της κουβανικής επανάστασης και για τις δυνατότητες να ασκηθεί κριτική απέναντί της. Μιλά και για το πολιτικό μυθιστόρημα που καλλιεργεί, για τις συμπτώσεις που βοήθησαν ώστε να τον προσέξουν και να του απονείμουν το σπουδαιότερο αμερικανικό βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας κ.ο.κ. Παραμυθάς, γοητευτικός και υποψιασμένος, ο Τσαβαρία είναι ένα από τα τελευταία «ιερά τέρατα» της εποχής μας.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Μετάφραση: Κώστας Αθανασίου
Παραγωγή:Ελληνική
Επιμέλεια–Σενάριο: Ανταίος Χρυσοστομίδης, Μικέλα Χαρτουλάρη
Σκηνοθέτες επεισοδίων: Ηλίας Δημητρίου ,Απόστολος Καρακάσης, Άγγελος Κοβότσος, Ετιέν-Νικόλαος Θεοτόκης
Μουσική:Σταύρος Ξαρχάκος
Δ/ντης Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Εταιρία παραγωγής: S.M.ART- Art Media A.E.
Παρουσιαστής: Μικέλα Χαρτουλάρη, Ανταίος Χρυσοστομίδης

One comment

  1. Προσπαθείστε να μην διακοπούν εκπομπές σαν αυτή.
    Να συνεχίσετε τα επεισόδια και για το έτος 2010 . Θερμή παρακληση αλλαξτε την ώρα προβολής σε ζωνη που να μπορούν και οι εργαζομενοι και τα παιδία να βλεπουν προγραμματα ποιότητας.

    Σας ευχαριστώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.