ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ (SHUTTER ISLAND) του Μάρτιν Σκορτσέζε. Κριτική Ταινίας Ιάκωβου Γωγάκη, 2.5 / 5.

shutter-island

Σκηνοθέτης: Μάρτιν Σκορτσέζε

με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μαρκ Ράφαλο, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Έμιλι Μόρτιμερ, Μισέλ Γουίλιαμς, Μαξ Φον Σίντοφ, Τζάκι Ερλ Χάλεϊ, Ηλία Κοτέα

Θρίλερ Μυστηρίου, Η.Π.Α 2009, 139 Λεπτά

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία στο κινηματογράφο του Σκορτσέζε ίσως γιατί τον είχα ταυτίσει με την ακατάσχετη βία που είναι ξένη με την ιδιοσυγκρασία μου, αλλά με την πάροδο των χρόνων ανακαλύπτω πως μερικές απ’ τις πολυάριθμες ταινίες του κρύβουν μια πολυπλοκότητα και πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Ταινίες που ανήκουν κυρίως στη πρώτη περίοδο της φιλμογραφίας του όπως το « Οργισμένο Είδωλο» « Ταξιτζής», ή αργότερα με τα «Καλά Παιδιά», γιατί θεωρώ πως ούτε το Aviator, ούτε η ταινία που του χάρισε το μοναδικό όσκαρ στη καριέρα του ο «Πληροφοριοδότης», έχουν κάτι από την αίγλη αυτών των σπουδαίων έργων.

Στο νησί των Καταραμένων ο Σκορτσέζε κάνει μια προσπάθεια να εισάγει μέσα σε ένα θρίλερ μυστηρίου, γνωρίσματα της κλασικής του δημιουργίας, δηλαδή στοιχεία ψυχολογικού ρεαλισμού, φιλοσοφικού προβληματισμού και υπαρξιακής αναζήτησης. Αλλά τον αδικεί το ίδιο το μυθιστόρημα το οποίο είναι παρωχημένο θεματολογικά, κατώτερο των προσδοκιών, και έτσι οι τίμιες προθέσεις του σκηνοθέτη δεν αναδεικνύονται.

image

Η ιστορία διαδραματίζεται το 1954 και ξετυλίγεται αποκλειστικά και μόνο μέσα από τον τρόπο που βλέπει τα γεγονότα ο αστυνόμος Τέντι Ντάνιελς(Λεονάρντο Ντι Κάπριο) που μαζί με τον νέο του συνεργάτη Τσακ Αλι (Μαρκ Ράφαλο) φτάνουν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Άσκλιφ σε ένα εντελώς απομονωμένο νησί κοντά στη Βοστώνη. Αποστολή τους, να ερευνήσουν την μυστηριώδη εξαφάνιση της παιδοκτόνου ασθενούς Ρέιτσελ Σολάντο. Το πλοίο που συνδέει τη Βοστώνη με το νησί εκτελεί ελάχιστα δρομολόγια το χρόνο άρα είναι προφανές πως η Ρέιτσελ βρίσκεται στο νησί. Ξαφνικά ο ήρωας μας συνειδητοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά. Ο υπεύθυνος του ψυχιατρείου Δρ. Κόουλι (Μπεν Κίνγκσλεϊ) μαζί με τον φιλοναζιστή ψυχίατρο(Μαξ Φον Σίντοφ) δεν είναι συνεργάσιμοι για την διαλεύκανση της υπόθεσης, διστακτικοί στο να βοηθήσουν είναι και οι ασθενείς αλλά και το προσωπικό του περίεργου ιδρύματος. Ο Ντάνιελς ανακαλύπτει πως χρησιμοποιούνται παράνομες πειραματικές θεραπείες στους ασθενείς και αρχίζει να διαισθάνεται πως βρίσκεται σε εχθρικό μέρος, μέσα σε μια περίπλοκη συνομωσία με πολλά ψέματα και πολλά υπονοούμενα. Η κατάσταση που επικρατεί επηρεάζει και τον ψυχικό του κόσμο με αλλεπάλληλες ημικρανίες, ταυτόχρονα εγκλωβίζεται σε ένα λαβύρινθο σκέψεων και παραισθήσεων. Βλέπουμε σκηνές από την προσωπική του ζωή, την τραυματική του εμπειρία να σκοτώνει ναζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μέχρι αναμνήσεις από την πεθαμένη σύζυγο του Ντολόρες (Μισέλ Γουίλιαμς). Ψάχνει να βρει μια άκρη στην υπόθεση Σολάντο και παράλληλα παραπαίει σωματικά και ψυχολογικά. Αρχίζει να υποπτεύεται τους πάντες, πιστεύει πως υπάρχει μια σκευωρία εναντίων του και πως ο φυσικός αυτουργός για το θάνατο της γυναίκας του βρίσκεται στο ψυχιατρείο. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας.

image

Όταν τελείωσε η ταινία ο άμεσος συνειρμός που έκανα είναι πως είχα δει μια «πειραγμένη» εκδοχή του « Υπόπτου της Οδού Άρλινγκτον», με την διαφορά πως στο Νησί των Καταραμένων το ενδιαφέρον μου για το μυστήριο όσο προχωρούσε το έργο μειωνότανε, και ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί α)στη μεταπήδηση από το αρχικό διακύβευμα του έργου που ήταν η εξαφάνιση της Ρέιτσελ, στους δαιδαλώδεις και υπόγειους δρόμους του Ντάνιελς και β) στη ποιότητα της δράσης που είναι λιγότερο επιβλητική σε σχέση με την προαναφερθείσα ταινία.

Τέτοιου είδους ταινίες λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Εξελίσσεται η πλοκή έτσι ώστε τίποτα να μην είναι προφανή και απολύτως σαφές μέχρι την τελική σκηνή.

Πράγματι στο τέλος απαντώνται όλα τα ερωτήματα και λύνονται όλες οι απορίες, παραμένει όμως ένα παλαιάς κόπιας έργο μυστηρίου, με μόνη σύγχρονη αναφορά στο γενικότερο ζήτημα των ψυχιατρείων που ακόμα και σήμερα σε πολλές ακόμα και αναπτυγμένες χώρες αποτελούν πραγματικά κολαστήρια που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις φυλακές. Αν ο μυθιστοριογράφος επέλεγε ένα διαφορετικό τέλος ίσως αυτό το ζήτημα να αναδεικνυόταν πολύ περισσότερο γιατί οι τελευταίες σκηνές μας δείχνουν τους υπευθύνους του ιδρύματος ως γνήσιους καλοθελητές να αγωνιούν για την κατάσταση του Ντάνιελς και των ασθενών τους.

image

Αντίθετα στον « Υπόπτου της Οδού Άρλινγκτον» ο στόχος είναι σαφής και ισχυρότερος από το Νησί των Καταραμένων. Ο σκηνοθέτης έθεσε το 1999 το ζήτημα της τρομοκρατίας που μετά την πτώση των δίδυμων πύργων του 2001 αποτελεί ένα μότο πολιτικών αλλά και τρομοκρατών, με πολέμους στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και από την άλλη όξυνση των τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο Σκορτσέζε είναι γνωστός δεξιοτέχνης στην αποτύπωση της εικόνας. Προσφέρει δυνατά οπτικά πλάνα των φυλακών, με ευμετάβλητο φωτισμό που για μεγάλο χρονικό διάστημα συντηρούν ένα κλίμα φόβου.

Ο Ντι Κάπριο αποδίδει το ρόλο του με έντονη συναισθηματική οργή είναι διαρκώς ιδρωμένος και ταραγμένος δε θα έλεγα πως θα ήταν ένας ρόλος για όσκαρ όπως μερικοί υπαινίχθηκαν στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

image

Ο Σκορτσέζε σκηνοθέτησε περίπου 35 μεγάλου μήκους ταινίες, ανεξάρτητα αν ήταν αριστουργήματα ή όχι διέθεταν ανέκαθεν ένα εισπρακτικό πρόβλημα το οποίο μια εποχή ενοχλούσε και τον ίδιο. Το Shutter Island μπορεί να απέχει από τις κορυφαίες στιγμές του σκηνοθέτη αλλά από οικονομικής άποψης όλα δείχνουν πως θα είναι η ταινία του με τα μεγαλύτερα έσοδα μέχρι τώρα.

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2019-2020 (και με κινητό, tablet, mirrorless ή GOPRO κάμερες)

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2019-2020 || Ξεκίνησαν οι εγγραφές

[έναρξη πολύ σύντομα της Λέσχης Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι -Σεμινάρια Κινηματογράφου στο Σχολείο του Σινεμά από Σεπτέμβριο 2019 [1. Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (και για τάμπλετ & κινητά), 2. Δημιουργίας (& Ιστορίας) Ντοκιμαντέρ 3. Ιστορίας και Κριτικής Κινηματογράφου, 4. Συγγραφής Σεναρίου, 5. Κινηματογραφικής Υποκριτικής «ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ» (& Σκηνοθεσίας), 6. Μοντάζ (adobe premiere και Avid)– Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2130 159 816, 6944143564) και στο e-mail : schoolofcinemagr@gmail.com] .

26 comments

  1. ρε παιδια ! τελικα στο τελος τι αποδεικνυεται? ηταν τρελος ο ΤΕΝΤΙ ή αυτοι τον τρελαναν? μονο εγω μπερδευτικα???

  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΧΡΗΣΤΟ Η ΤΑΙΝΙΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΣ, ΑΦΗΝΕΙ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΤΟΝ ΤΡΕΛΑΝΑΝ ΑΥΤΟΙ. ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΣΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΣ. Γ.Κ.

  3. και εμένα αυτό με ‘βασανίζει’ εδώ και 3 μέρες, που πέρασαν απο τότε που το είδα…έχω ρωτήσει αρκετό κόσμο, και οι απόψεις είναι διαφορετικές…οι μισοί κατάλαβαν το μεν, οι άλλοι το δε….εγώ πιστεύω οτι στο τελος, παρουσιάζεται σαν τρελός εξ αρχής ο leonardo di caprio, και έχει ανατρεπτικό τέλος η ταινίο…αλλα αν κάτσεις και την ξαναπαρακολουθήσεις,. και συνδυάσεις τα στοιχεία, και η άλλη περίπτωση είναι λογική…το να τον τρελάνανε…το θέμα είναι, οτι μου έχει κολλήσει, και το συζητάω όλη μέρα…πάντως, ήταν πάρα πολύ καλή η ταινία, και σε «έβαζε» μέσα, παρακολουθόντας την

  4. Εχω την αίσθηση πως ο σκηνοθέτης φλέρταρε και με τις δυό εκδοχές καλώντας το θεατή να επιλέξει εκείνη που συγκέντρωνε κατά την υποκειμενική του κρίση τις περισσότερες ενδείξεις. Θεωρώ πιο πρόσφορη εκείνη που θέλει τουσ γιατρούς να προσπαθούν να τρελάνουν τον Ντάνιελς ο οποίος συνειδητοποιώντας το αναπόδραστο της παγίδευσής του σ’ αυτό το νησι-κολαστήριο και μη μπορώντας να αντισταθεί σ’ ένα ολόκληρο σύστημα που προσπαθεί να τον πείσει για τη παρανοια του, εν τέλει παραδίδεται στη μοίρα του και στις άγριες ορέξεις των «παρανοίκών» γιατρών. Οι λελογισμένες παροτρύνσεις των κατα τ άλλα ψυχοπαθών εγκλείστων δε φαίνεται να έδρασαν ανασταλτικά στην επιλογή του Ντάνιελς να διαλευκάνει το καλοφτιαγμένο και καλά συγκεκαλυμμένο σάπιο σύστημα της ψυχιατρικής ίασης των εγκληματιών με αποτέλεσμα να ακολουθήσει εναν δρόμο χωρίς γυρισμό, όπου η παράνοια δεν είναι μόνο ίδιον των τροφίμων αλλά και των θεραπόντων αυτών.

  5. Παιδιά γιατι τόσο μπέρδεμα? για εμενα ηταν ξεκάθαρο οτι στην τελευταια σκηνη αποδυκνειει πως ο Ντικαπριο είχε ‘συνελθει’ ας πουμε εκεινο το πρωινο και απλα διαλεξε να το παιξει ακομα τρελλος για να του κανουν λοβοτομη και να ξεφυγει απο αυτη την αγωνια που μπορει να επαναλαμβανοταν ή εστω απτη θυμηση του τραγικου που εζησε. για αυτο στο τελεος ειπε μια φραση κλειδι στο γιατρο διπλα του οπου του εδωσε να καταλαβει οτι ήταν στα συγκαλα του, μονο αυτουνου και μετα βαδισε προς το φαρο.

  6. Παιδια ειδα πριν λιγο την ταινια, κ ψαχνω να βρω κ γω αν οντως επισημα υπαρχει καποιο τελος, ή απλα αφηνεται στον θεατη να νομιζει ο καθενας τα δικα του!!
    εγω πιστευω αυτο π λεει ο lousy!
    Το στηριζω στο εξης: Δεν μπορει μεσα στο ομορφο κολπο που παιζανε οι καλοι γιατροι, να ηταν να βαλουν κ την γυναικα στην σπηλια!! (Αλλωστε καταλαθος πηγε εκει!!) Αυτη σιγουρα υπηρχε, κ απο οτι ειπε γινονται οντως πειραματα κ δεν προκειται να τον αφηναν να φυγει! Αρα αν θεωρησουμε οτι ειναι οντως τρελος, τοτε αυτη η γυναικα τι ρολο βαραγε εκει?? ειχε ακριβως την ιδια τρελα?? ή κατσανε κ την βαλανε στα πλαισια του σχεδιου τους, μηπως τυχον κ σκαρφαλωνε στους βραχους αυτος κ την εβρισκε??… ;)
    Επισης στο τελος στον φαρο οταν θελανε να τον πισουν, του λενε «Κοιτα τριγυρω σου, που ειναι ολα αυτα που νομιζες?? οτι εμεις κανουμε χειρουργεια, λοβοτομες κ τετοια πραγματα???» Αλλα την επομενη μερα τον πηρανε για λοβοτομη!!!!
    Φυσικα το τελος δεν αποκλυει τιποτα (αυτη ειναι η γνωμη μου κ ισως αν την δω κ 2η φορα να παρατηρησω κατι αλλο…), κ γι’αυτο ακριβως μετραει…..

  7. Φιλε Inois, η γυναικα στη σπηλιά που αναφερεισ, δεν υπήρχε παρα μόνο στη φαντασία του ΝτιΚάπριο- ετσι συμβαινει και στο βιβλίο. Στο τέλος όντως τον πήγανε για λοβοτομη (αν και ο ιδιος είχε συνελθει στην προκειμενη). Αυτός λόγο της πράνοιας του απτο τραυματικό γεγονός, εκτος του οτι νομιζε πως ηταν ντετεκτιβ, η παρανοια του συμπληρωνε οτιδηποτε αλλο για να τροφοδοτησει την πιστη του.

  8. paidiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…..helpppppppppppp…xaxaxax….den ipirxe SENARIOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO……..tainia pou na mperdevei o ski notheths h senariografos tus theates kai na to kanei mpaxaloooo…einai gia ta skupidiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…..oute o Scorsese den xerei ti ginetai sthn tainia….aparadexth…..mhn katheste kai skefteste ti mporouse na pei …giati apla den mporei na pei tipotaaaaa…..

  9. paidia koitaxte ton teleutaio dialogo…leei kalytera na pethanw san kalos an8rwpos para na zw san teras(kai ennoouse to na ton 8ewrousan oloi dolofono)…ara pisteuw pws autoi ton trelanan

  10. pantws axizei na prosexei kaneis ti skini stin arxi sto ploio afou exei dei oli tin tainia prwta..den einai tixaio oti o dicaprio den vriskei ta tsigara tou kai o tipas tou leei oti ola xanontai edw pera kai tou dinei apta dika tou..kai afou kapnisei ta tsigara pou den xerw k gw ti exoun otan sunantoun ton Dr. John Cawley (Ben Kingsley exei imikranies kai o psixiatros tou prosfeirei aspirines poy ton xeirotereuoun me tis paraisthiseis.telos an ta sindiaseis me ta legomena tis ginaikas stin spilia des ti vgainei..

  11. paidia einai polu aplo:st telos o voh8os tou fonazei tenti gt 3erei oti o nti kaprio exei sunel8ei…allwste giauto 8a tn pane st faro…giauto h skhnh kleinei me tn faro….o opoios einai diaforetikos an t prose3ete apo tn faro p deixnei sthn skhnh p katevainei t vraxo gia na swsei tn voh8o tou….kai kati allo o malakas o scorsece t xei kanei ola gia na asxoloumaste me thn tainia kai gia na mas trelanei kai mas…3ekoleiste akouste me kai 8a pate mprosta…..;)

  12. vasili la8os katalaves….sto telos o voh8os tou ton fonazei tedi gia na ton psarwsei k na tsekarei an sunexizei na pisteuei pws einai o tedi…gia auto ton logo an parathrhseis o voh8os gurnaei k koitaei ton dieu8unth tou idrumatos me tetoio ifos(oti k kl dn sunhl8e k prepei na ton pane ston faro gia lovotomi)Egw eimai ths apopshs oti htan hdh trelos o prwtagwnisths!

  13. den itan trelos re paidia ksekoliste apo tin arxi sas dixnei oti kai ta tsigara pou tou edwse o sinergatis tou ( pou kai kala ta exase) eixan mesa ousies pou sto telos ton trelanan…

  14. Τελικά δεν ξέρω αν με μπέρδεψε περισσότερο η ταινία ή τα σχόλιά σας!
    Μάλλον ο σκηνοθέτης αφήνει ανοιχτά και τα 2 ενδεχόμενα για να τρελάνει και εμάς!
    Εγώ πάντως πιστεύω πως τον τρέλαναν αυτοί και πως το επόμενο πρωινό συνήλθε, ήθελε να τους δείξει πως ακόμα δεν τους πιστεύει αλλά έχει αποδεχτεί τη μοίρα του και προτιμά να του κάνουν λοβοτομή, αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να ξεφύγει από το νησί. Μάλλον δεν ήθελε και τόσο να ξεφύγει μιας και η γυναίκα του που τόσο αγαπούσε έχει πεθάνει, τον βασανίζουν και οι αναμνήσεις από το στρατόπεδο συγκέντρωσης και δεν του έχει μείνει πια τίποτα στη ζωή.

  15. Είναι ολοφάνερο ότι το σενάριο το έχει γράψει ο Παπαδόπουλος Μανώλης του Λάκη και αδερφός του Θεού Χρήστου (LEON). Άρα έχει δίκιο ο σεναριογράφος!!!\

    Τ Ε Λ Ο Σ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Μπιρλάκι…

  16. Ειναι εξαρχης τρελος, Αυτο ειναι ξεκαθρο. Μαλιστα ξεκαθαριζει και στο τελος που ο ψυχιατρος γυρναει και κοιταει στεναχωρημενος τον γιατρο επειδη τελικα ο di caprio δεν μπορεσε να συνελθει οριστικα.

    Για ποιο λογο να στεναχωρηθουν που δεν μπορεσε να συνελθει ο πρωταγωνιστης και θα πρεπει να του κανουν λοβοτομη?
    Αν οντως ηταν κακοι τοτε εκαναν λοβοτομη και τρελαναν εκατονταδες ατομα εκει μεσα. Για ποιο λογο να στεναχωρηθουν που θα κανουν λοβοτομη ακομη σε εναν?
    Και μαλιστα σε καποιον που ηθελε να τους αποκαλυψει…

    Το σεναριο ειναι απλο, οι ψυχιατροι στην ταινια προσπαθουσαν να θεραπευσουν τους ασθενεις χωρις εγχειρησεις και λοβοτομες. Αν καταφερναν να συνεφερουν χωρις εγχειρηση τον di caprio, ο οποιος ηταν ο πιο τρελος εκει μεσα, τοτε η μεθοδος της θεραπειας τους θα επιτυγχανε.
    Αυτο φαινεται μαλιστα και σε καποια φαση που ο καραφλας ψυχιατρος λεει στον dicaprio πως δεν πιστευει σε εγχειρησεις αλλα πιστευει οτι πρεπει να ασχοληθεις αρκετα με τον ασθενη για να τον θεραπευσεις…

    Να σημειωθει οτι η ταινια αναφερεται στο 1954, εποχη στην οποια υπηρχε διαμαχη μεταξυ των ψυχιατρων αν οι ασθενεις θα μπορουσαν να θεραπευτουν με ψυχοφαρμακα και ψυχαναλυση ή αν θα επρεπε να προχωρουν σε «βαρβαρες» μεθοδους οπως η λοβοτομη

  17. paidia exw thn entupwsh oti ton trelanan..eidate th skhnh pou mia gunaika..treli..leei ston tsak 8a m fereis ena nero?otan phge na to ferei auth egrapse ston dicaprio..RUN..k auto to fantasthke?k sto telos o tsak otan gurise k ekane nohma ston psuxiatro nomizw i8ele na tou pei oti autos de sumvivazetai..e3 arxhs i8elan na ton valoun sthn omada twn «tiranwn» gt 8ewrousan oti einai polu e3upnos..sto telos leei o dicaprio..8es na zeis san teras h’ 8es na pe8aneis san kalos an8rwpos..k protimhse to deutero..!auta katalava egw..
    Euxaristw gia thn prosoxh sas..

  18. * Μια εξαιρετική ταινία *

    Το όλο νόημα είναι να μας βάλει στη διαδικασία.. να αναρωτηθούμε εμείς.. και να επιλέξει ο καθένας το τέλος που θέλει.. γι’ αυτό αφήνει κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό..

    *Προσωπικά πιστεύω στην εκδοχή » ΤΕΝΤ »
    Στάθηκα στην τελευταία φράση του Τεντ (Λεονάρντο Ντικάπριο) .. » Αυτό το μέρος με κάνει ν’ αναρωτιέμαι.. Τι είναι χειρότερο.. Να ζεις σαν τέρας.. ή να πεθάνεις σαν καλός άνθρωπος..?! »

    Εκεί κρύβεται όλο το νόημα της ταινίας.. (τέρας => εξαιτίας των πράξεών τους -γιατί ουσιαστικά είναι όλοι μπλεγμένοι σε μια περίεργη ιστορία που η λέξη Συνείδηση είναι παντελώς άγνωστη ) ..η φράση του Τσακ (του συνεργάτη του) »Τεντ» ..είναι άλλο ένα στοιχείο.. Είναι ουσιαστικά σα να απάντησε σε αυτό που του είπε «Να πεθάνεις σαν καλός άνθρωπος» (Συνειδητοποίησε τι ΚΑΝΟΥΝ.. και με αυτή τη φράση είναι σα μια λύτρωση για τον Τεντ (Λεονάρντο Ντικάπριο) έστω και την τελευταία στιγμή..

    Θεωρίες μου (για την απόδειξη του ότι ήταν όντως ο Τεντ):
    ..Αν το καλοσκεφτούμε είναι σαν ένα παζλ που πρέπει να ενώσεις τα κομμάτια..
    1. το καράβι (αποκλείεται να ήταν στη φαντασία του ήταν πέρα για πέρα αληθινό)
    2. τα τσιγάρα που εξαφανίστηκαν ξαφνικά..
    3. Οι κουβέντες που κάνανε σε όλη τη διάρκεια της ταινίας..
    4.Η σπηλιά και η γυναίκα (Ρέιτσελ Σολάντο) καθετί που του είπε αποδείχτηκε αληθινό..
    5. Η πρόφαση του ταξιδιού (η εξαφάνιση)
    6.Ο Φάρος στο τέλος της ταινίας
    7. Τα τσιγάρα που τους έδωσαν
    8. Οι ασπιρίνες
    9. Ο Τεντ (Ντικάπριο) αποτελούσε κίνδυνο γιατί έψαχνε
    10. Γιατί να τον μαγνητοφωνήσουν?!
    11.Ο κρατούμενος (που μπήκε ξανά στο ίδρυμα εξαιτίας του) δεν είναι δυνατόν τα λόγια του να είναι ψευδαισθήσεις γιατί έχει λογική το καθετί που λέει..
    12. «RUN» (όταν έφυγε ο Τσακ -συνεργάτης)
    13. Τα μέτρα ασφαλείας
    14. Αν ήταν ένας επικίνδυνος ασθενής δεν θα τον άφηναν να τριγυρίζει μόνος του εκτός του ιδρύματος (σε όλο το νησί)
    14. Η αρχική φράση του Ντικάπριο (Μιλάτε σαν η τρέλα να είναι μεταδοτική..)
    15. Τα ρούχα τους που ξαφνικά εξαφανίστηκαν
    16.Το γεγονός ότι εκμεταλεύτηκαν το θάνατο της γυναίκας του (κάτι που του είχε πει η πραγματική Ρέτσελ Σολάντο στη σπηλιά) Επίσης » Δεν έχεις φίλους »
    17. Δεν είναι δυνατόν όλοι να έπαιζαν θέατρο για έναν μόνο ασθενή..
    18. Τα λόγια του γιατρού (συνέχεια γρίφοι)
    19. Η σκηνή που ο συνεργάτης του του λέει ότι βρέθηκαν παγιδευμένοι σ’ αυτό το νησί.. γιατί εκείνος έψαχνε γι’ αυτούς.. και εκείνοι γι’ αυτόν..
    20. Έπαιξαν με το μυαλό του.. με αυτά που είχε ζήσει.. αλλά ακόμα και ανάμνηση/ψευδαίσθηση της γυναίκας του του είπε »Αυτό θα είναι το τέλος σου»
    21.Ο κρατούμενος »ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.. ΕΙΣΑΙ 1 ΠΟΝΤΙΚΙ ΣΕ ΕΝΑ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ» ..και πολλά πολλά πολλά.. ακόμη!
    »ΤΕΛΟΣ.. πιστεύω πως »νίκησε» ο Τεντ (Ντικαπριο) .. γιατί θα πέθαινε σαν ένας καλός άνθρωπος.. δε θα ζούσε σαν ένα τέρας.. δεν τρελάθηκε ποτέ.. γιατί μέχρι το τέλος όσο κι αν έπαιξαν με τον ψυχισμό -του επικίνδυνου αντιπάλου τους- του..ήξερε την πραγματική του ταυτότητα »ΤΕΝΤ»
    ..Θα μπορούσα να μιλάω ώρες γι’ αυτήν την ταινία.. ειλικρινά ΑΞΙΖΕΙ!

    Είναι μια ταινία γρίφος.. ούτως ώστε ο καθένας.. να πιστέψει αυτό που θέλει..
    και το γεγονός ότι μας έχει τοποθετήσει στη διαδικασία να σκεφτούμε/ψάξουμε.. την κάνει μια τρομερά επιτυχημένη ταινία..

    » Από μια άλλη οπτική γωνία ίσως είναι ένα παιχνίδι με το δικό μας το μυαλό »
    .. ένα παιχνίδι (αναζήτηση) .. σ’ ένα λαβύρινθο (δίχως).. που δεν έχει έξοδο (τέλος)..

    Αυτάαααααααααααααααα :)

  19. Δεν ήταν εξαρχής τρελός απλώς στο τέλος παραδίνεται στη μοίρα του πεθάνει σαν καλός άνθρωπος και ο φίλος του συνεχίζει να ζει σαν τέρας!

  20. έχω διαβάσει όλα τα σχόλια και υπάρχουν αναφορές σε πολλά σημεία της ταινίας.
    ο Ντικάπριο ανέφερε πως η γυναίκα του πέθανε από φωτιά που προκλήθηκε στο σπίτι τους σε πολυκατοικία που ζούσαν.
    γιατί μας έδειξε όμως τη σκηνή που η γυναίκα του σκότωσε τα παιδιά τους πνίγοντας τα στη λίμνη κ ο Ντικάπριο τη σκότωσε μετά? εγω πιστεύω πως μας έδειξε την πραγματικότητα στη σκηνή και ο ντι κάπριο τρελάθηκε χάνοντας γυναίκα κ παιδιά και στο ίδρυμα τον έκαναν καλά. όταν όμως συνειδητοποίησε τι είχε γίνει προτίμησε να κάνei λοβοτομή για να πεθάνει σαν καλός άνθρωπος.

  21. εγώ θα σημφωνήσω με την άποψη των περισσότερων εδώ..οτι δεν ήταν τρέλος εξ αρχής

  22. korifea tenia korifeos o skinothetis kai o ntikabrio ….afini polla stoixia kai gia ta dyo endexomena….paizi me to mialo mas ….telia tenia mistiriou….egw mia pisteyw pws einai trelos…..kai metapisteyw pws ton trelanan…..mistirioooo :)

  23. twra pou to skeftome o dikabrio einai kai ta dyo….opote den iparxei sigouri apantisi sto telos tis tenias…giati apla einai kai o ntentektib..kai o trelos…auti einai i sigouri apantisi tis tenias gia to telos tis..etsi o skinothetis afini to endexomeno kai ton duo kai etsi mporei na peksi me emas kai to mialo mas….apla teleia tenia opoios den tin exei dei na tin dei

  24. […] Εκείνο που διαφοροποιεί το Νησί των Καταραμένων από το προγενέστερο έργο του Σκορσέζε, είναι πως εδώ εν τέλει, σε μία φοβερή τελική ανατροπή, η πτώση του ήρωα, καίτοι προδιαγράφεται, δεν συμβαίνει ποτέ. Για πρώτη φορά, σαν ήρωας αρχαίας τραγωδίας, ο πρωταγωνιστής επιλέγει την κάθαρση εν γνώσει του και εν αγνοία όλων των υπολοίπων. Μοιραία εξυψώνεται, όπως και η ταινία, από την σφαίρα του τυχαίου και συμπτωματικού στην διάσταση του αυτόνομου. διαβάστε και […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.