ECOFILMS 2010: Συνέντευξη τύπου 4/3/2010

Κινηματογράφος με ψυχή απ’ όλο τον κόσμο στο Ecofilms 2010…

Στις 4/3, στις 12:00, στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου του ECOFILMS 2010.


Αυτή την ξεχωριστή ημέρα για το Φεστιβάλ ECOFILMS 2010, τίμησαν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Δωδεκανήσου κ. Τζένη Φάκκα-Βασιλαράκη και ο Σχολικός Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Δωδεκανήσου κ. Πέτρος Σπανός.
Εκεί ήταν, όπως πάντα, η καλλιτεχνική διευθύντρια Λουκία Ρικάκη και ο συντονιστής Νίκος Νικολαΐδης, για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα, αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, όπως και αυτές του ECΟKIDS ’10, που προηγείται χρονικά.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν, επίσης, η Διευθύντρια της Γεν. Δ/νσης Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟΤ κ. Λίλα Δασκαλάκη, η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας κ. Έφη Μεγαγιάννη και ο Διευθυντής του National Geographic κ. Νίκος Μάργαρης.
Το ECOFILMS ‘10 θα διεξαχθεί στην πόλη της Ρόδου, που έχει αγκαλιάσει θερμά το κινηματογραφόφιλο κοινό που την επισκέπτεται.
Οι προβολές και οι άλλες εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Τρίτη 22 Ιουνίου, ενώ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010.

«Θα έρθουν και καλύτερες μέρες…»


«Σίγουρα πρόκειται για την σπουδαιότερη δράση που υλοποιεί ο Δήμος Ροδίων παρά τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει» αναφέρει ο κ. Χατζηευθυμίου για το φεστιβάλ ECOFILMS ξεκινώντας την ομιλία του.
Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτες οι δράσεις ECOKIDS που απευθύνονται στους μαθητές: «Έχουμε γίνει μάρτυρες κάποιων συγκινητικών εκδηλώσεων παιδιών που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Οι μαθητές τοποθετούν σοβαρά αιτήματα και απορίες γεγονός που μας εκπλήσσει θετικά».
Άλλωστε, όπως μας λέει ο κ. Σπανός «Σε μια εποχή που όλοι μιλούν για περικοπές, το φεστιβάλ ECOKIDS δημιουργεί συνθήκες για τη διαμόρφωση ανθρώπων σκεπτόμενων, με πνεύμα ανήσυχο»
Σύμφωνα με την κ. Φάκκα, σε περιόδους κρίσης, με όπλο τον πολιτισμό και την τέχνη, «το φεστιβάλ ECOFILMS διεκδικεί τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν, δίνοντας βήμα σε σκέψεις και προβληματισμούς ικανούς, αν όχι να μας δώσουν απαντήσεις, να διεγείρουν τη μισοκοιμισμένη ευαισθησία μας».
Η κ. Ρικάκη συμπληρώνοντας ανέφερε ότι «το Φεστιβάλ φιλοξενεί τις προτάσεις ανεξάρτητων δημιουργών οι οποίοι φωτίζουν τη θετική πλευρά της ζωής, προτείνουν δημιουργικές λύσεις απεμπλοκής μας από την κρίση και υπογραμμίζουν τις πιο σημαντικές αξίες της ύπαρξής μας»
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο κ. Νικολαίδης τονίζοντας την προσφορά του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια: «Αυτή η ελπιδοφόρα διοργάνωση κάθε χρόνο έχει να κάνει μια κατάθεση για το περιβάλλον που ζούμε. Ας σκεφτούμε την μέχρι τώρα πορεία της: κάποια χρόνια πριν, όταν η οικολογία δεν ήταν ακόμα στη μόδα, ‘‘μίλησε’’ για τα προβλήματα της Λατινικής Αμερικής, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τους μετανάστες, την προστασία των υδάτινων πόρων και πολλά άλλα φτάνοντας σήμερα να παρουσιάζει ένα πρωτότυπο-διεθνώς- οπτικοακουστικό υλικό από την Ινδία. Και όλα αυτά σε ένα περιφερειακό φεστιβάλ, με χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης»

ΕCOKIDS: Το «μικρό αδελφάκι» του Ecofilms από τις 8 μέχρι τις 12 Μαρτίου στη Ρόδο.


Πριν όμως φτάσει το κινηματογραφικό αυτό καλοκαίρι, οι μαθητές της Ρόδου, όπως κάθε χρόνο, θα ζήσουν μία φεστιβαλική εβδομάδα από τις 8 μέχρι τις 12 Μαρτίου. Φυσικά, πρόκειται για το ECOKIDS 2010, τη γνωστή διοργάνωση που φτάνοντας αισίως στην 5η χρονιά της, φαίνεται να έχει «μπει για τα καλά» στην καρδιά και το μυαλό παιδιών και εφήβων της Ρόδου.
Σκοπός των προβολών και των δραστηριοτήτων του μικρού αλλά μεγαλόψυχου αυτού φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και της τέχνης του κινηματογράφου. Έτσι, 6.000 μαθητές θα επιλέξουν ανάμεσα σε 15 ταινίες από 11 χώρες εκείνες που ταιριάζουν στα γούστα και τα ενδιαφέροντά τους.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στο ανθρώπινο, φυσικό και κατασκευασμένο περιβάλλον που ζούμε, στο κινούμενο σχέδιο «manga» και τις ταινίες animation που δημιουργήθηκαν από τους φοιτητές του ΤΕΙ Γραφιστικής Αθήνας.
(Περισσότερα στο ειδικό αναλυτικό δελτίο τύπου).

Τι θα δούμε στο ECOFILMS 2010;
Τι πιο όμορφη εικόνα από το να βλέπεις το νησί της Ρόδου σε κινηματογραφικό πυρετό… Πέντε ημέρες αφιερωμένες στο σινεμά, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Το ECOFILMS 2010 δε θα μπορούσε να γίνεται αλλού από την πόλη των Ιπποτών, με την πιο καλοκαιρινή διάθεση, μακριά από την πολύβουη Αθήνα. Κάπου να υπάρχει χρόνος και ψυχραιμία ώστε ν’ ακούγονται οι αλήθειες του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Με φιλόξενη ατμόσφαιρα και κοινό που να διακρίνει τη μαγεία της δημιουργίας. Σίγουρα, το ECOFILMS είναι ένα από τα πιο οικεία φεστιβάλ, όπου υπάρχει πραγματική επαφή μεταξύ δημιουργού και θεατή. Μία επικοινωνία που επιτυγχάνεται με τις συζητήσεις μετά από τις προβολές, αλλά και τα σκηνοθετικά «πηγαδάκια» που είναι ανοιχτά στο κοινό κάτι ζεστά μεσημέρια…
Έτσι, ο κινηματογραφικός μαραθώνιος που ίσως κάποιοι θελήσουν να βιώσουν, ξεκινάει με 100 περίπου ταινίες δημιουργών από 47 χώρες, που καταθέτουν την αγωνία τους για το μέλλον του πλανήτη αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων.
Οι δημιουργοί παρουσιάζουν με ψύχραιμη ματιά και γνώση, κάποτε όμως με αγανάκτηση και καταγγελτική διάθεση, τις διάφορες πλευρές των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η φωτορρύπανση, η ρύπανση λιμνών και ποταμών, η εξαφάνιση σπάνιων ειδών ζώων, η δραματική μείωση πρώτων υλών κτλ αλλά και την έλλειψη σεβασμού στην βιοποικιλότητα, τον περιφρονητικό τρόπο αντιμετώπισης άλλων πολιτισμών και άλλων τύπων κοινωνικών σχέσεων από το κυρίαρχο δυτικό μοντέλο.
Ταινίες που αγγίζουν με ποιητική ευαισθησία την ομορφιά του πλανήτη, τη πολυπλοκότητα των σχέσεων και των αντιλήψεων, την τέχνη και τον έρωτα. Με κλασική αφήγηση ή με τολμηρά και πρωτότυπα αφηγηματικά μέσα, με μια μίξη τεχνικών που προέρχονται από το ντοκιμαντέρ και την μυθοπλασία, αποτυπώνουν την εικόνα του κόσμου μας. Ο καθένας καταθέτει την υπογραφή, καθώς και τη δική του ιδιαίτερη εθνική, πολιτική, καλλιτεχνική και ηθική του στάση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.