ATHENS VIDEO ART FESTIVAL 2010 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών & Νέων Μέσων 7, 8, 9 Μαΐου στην Τεχνόπολη και στην Ταινιοθήκη. Πρόγραμμα εκδηλώσεων.

image

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών & Νέων Μέσων

ATHENS VIDEO ART FESTIVAL 2010
7, 8, 9 Μαΐου

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
& Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Πειραιώς 100 / Ιερά Οδός & Μεγ. Αλεξάνδρου, Γκάζι, Σταθμός Μετρό «Κεραμεικός»

image

Η 6η διοργάνωση του μεγαλύτερου φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων της Ελλάδας είναι γεγονός. Το Διεθνές Φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων, Athens Video Art Festival 2010, ένας πολυδιάστατος και πολυσυλλεκτικός καλλιτεχνικός θεσμός που αγαπήθηκε όσο λίγοι, θα πραγματοποιηθεί στις 7 – 9 Μαΐου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο Γκάζι. Εκπροσωπώντας τη χώρα μας διεθνώς, έχει κερδίσει την υποστήριξη περισσότερων από 7.200 καλλιτεχνών παγκοσμίως (με μία database έργων από όλες τις κατηγορίες, η οποία ξεπερνάει τα 11.500 από ολόκληρο το φάσμα της ψηφιακής δημιουργίας), κάνοντας την διοργάνωση μια από τις μεγαλύτερες και πλέον συμμετοχικές τόσο ως προς τις υποψηφιότητες, όσο και την επισκεψιμότητα. Χαρακτηριστικά, περισσότεροι από 55.000 επισκέπτες έχουν δώσει μέχρι τώρα το παρόν, ενώ, μόνο για το AVAF 2010, οι δηλώσεις συμμετοχής ξεπέρασαν σε αριθμό τις 2.700.

Στο AVAF 2010 το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει έργα από ολόκληρο το φάσμα της ψηφιακής δημιουργίας (Video Art, Animation, Digital Image, Web Art, Installation Art, Performance Art), αλλά και παρουσιάσεις των μεγαλύτερων Διεθνών Φεστιβάλ με αποκλειστικό υλικό και επίσημους προσκεκλημένους, Ακαδημαϊκά Αφιερώματα, καθώς και μια σειρά από μεγάλα νεανικά μουσικά συναυλιακά δρώμενα.

Andy Warhol

Tribute

Με μεγάλη χαρά και αίσθημα ευθύνης, το Athens Video Art Festival 2010 παρουσιάζει φέτος σε συνεργασία με το Electronic Arts Intermix της Νέας Υόρκης ένα αφιέρωμα σε έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Ο Andy Warhol υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Η ενασχόλησή του με την τηλεόραση, τον κινηματογράφο αλλά και τη video art αποτέλεσε μεγάλο κομμάτι του καλλιτεχνικού του έργου. Ο Andy Warhol κατέγραψε στα έργα του το προσωπικό και πολιτιστικό του περιβάλλον, αλλά και ο ίδιος υπήρξε πηγή έμπνευσης και αντικείμενο για το έργο πολλών άλλων καλλιτεχνών.

7-8-9 Μαΐου 2010
Αίθουσα Δ7
“Τεχνόπολις” Δήμου Αθηναίων

Το Athens Video Art Festival θα παρουσιάσει στις 7, 8 και 9 Μαΐου 2010 στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του Electronic Arts Intermix της Νέας Υόρκης, με έργα που πρωταγωνιστεί ο Andy Warhol, το έργο του και ο κοινωνικός κύκλος της εποχής, από superstars και μουσικούς έως καλλιτέχνες και διασημότητες.
Η προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, ειδωμένα υπό το πρίσμα και την οπτική φίλων καλλιτεχνών, παρουσιάζονται με έναν μοναδικό και σφαιρικό τρόπο και αποκαλύπτουν ένα κομμάτι της πολυτάραχης ζωής του, αλλά και της εύθραυστης παρουσίας του.
Μέσα από έργα όπως το θρυλικό Chelsea Girls with Andy Warhol και το Award Presentation to  Andy Warhol, προσωπικοί του φίλοι όπως ο Jonas Mekas και ο Michel Auder τον ακολουθούν και τον καταγράφουν, αποκαλύπτοντας στιγμές από τη ζωή και την εμπειρία τους μαζί του στην avant-garde σκηνή της Νέας Υόρκης της εποχής.Μέσα από αυτά τα έργα ξεδιπλώνεται μια διαφορετική πλευρά της προσωπικότητας του Andy Warhol και δίνεται το έναυσμα να αντιληφθεί κανείς το προσωπικό υπόβαθρο – προσωπικά βιώματα, ιστορίες, προσλαμβάνουσες, αναφορές – που συνέβαλαν στο συνολικό αποτέλεσμα της δουλειάς του.
Ξεκινώντας από το Scenes from the Life of Andy Warhol του Jonas Mekas και φτάνοντας έως το Andy Warhol’s Last Love των Squat Theatre, το Athens Video Art Festival επιχειρεί να σκιαγραφήσει έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, την καθημερινότητά του και το έργο του.

Andy Warhol Marie Menken  1965, 18 min, color, silent

Squat Theatre  1978-81, 60 min, b&w and color, sound

Marie Menken 1965, 18 min, color, silent

Scenes from the Life of Andy Warhol Jonas Mekas 1963-1990, 35 min, color, sound

Visions of Warhol Willard Maas; Jonas Mekas; Marie Menken 1963-1990, 69 min, color and b&w, sound, 16 mm film on video

 

Chelsea Girls with Andy Warhol Michel Auder  1971-1976, 73 minutes, b&w, sound

Award Presentation to Andy Warhol Jonas Mekas  1964, 12 min, b&w, sound

Andy Warhol’s Silver Flotations Willard Maas 1966, 4 min, color, sound

AthensVideo ArtFestival!

Ταινιοθήκη

Παρασκευή 7 Μαΐου

14:00

SPECIAL TRIBUTE

Andy Warhol

15:30

Τµήµα Γραφιστικής ΤΕΙ Αθηνών

17:00

Workshop του εικονογράφου και animator Ηλία Σούνα

18:30

REC Festival Spain

Βest of

20:00

In – Edit

Christian Pasqual

Καλλιτεχνικός διευθυντής του

Festival Musical

Documental de Barcelona

22:00

Mουσικό ντοκιµαντέρ

“Still Bill”

1ο βραβείο In – Edit Beefeater Festival

Σαββάτο 8 Μαΐου

14:00

SPECIAL TRIBUTE

Andy Warhol

16:00

media lab

Manchester

Metropolitan

University

17:00

Goethe Institute

40 χρόνια

Γερµανικής

Βίντεοτέχνης

18:30

Transmediale

Βest of

20:00

Electronic Arts Intermix

22:00

Mουσικο ντοκυµαντέρ

“Tonite let’s all     make love in London”

In – Edit Beefeater Festival

Κυριακή 9 Μαΐου

14:00

SPECIAL TRIBUTE

Andy Warhol

16:00

Festival Internacional de videoarte de Camaguey

cuba

Βest of

17:30

Πανεπιστηµίο Ιωαννίνων

Tµήµα Πλαστικών Τεχνών & Επιστηµών της Τέχνης

19:00

Cologne Off

germany

best of

20:30

Orebro Video Art Festival

sweden best of

22:00

Μουσικό ντοκιµαντέρ

“Johnny Cash’s     America”

Ιn – Edit  Beefeater Festival

Foreign Festivals

Η σύγχρονη τέχνη γενικά έχει την τάση να αψηφάει τα γεωγραφικά σύνορα. Αυτό παρατηρείται ακόμη πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, που τα περισσότερα θέματα φαίνονται να είναι οικουμενικά – καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μοιράζονται κοινές σκέψεις, προβληματισμούς και προσδοκίες. Αυτό είναι προφανές από το γεγονός πώς καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε καλλιτεχνικούς θεσμούς και φεστιβάλ και επικοινωνούν χρησιμοποιώντας κοινούς κώδικες, κάνοντας τις διοργανώσεις αυτές πραγματικά διεθνείς.

Τα οφέλη από την συνεργασία των διαφόρων μερών στον τομέα των ψηφιακών τεχνών είναι προφανή. Το κάθε μέρος καλείται να διαδραματίσει ένα ρόλο στην προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού σε παγκόσμια κλίμακα, μοιράζεται ιδέες και οράματα, δίνει αλλά και ωφελείται, εξελίσσεται.

In – Edit Beefeater Festival

Foreign Festivals

Τέλος, την ίδια μέρα θα προβληθεί στις 22:00, η θρυλική ταινία “Johnny Cash’s America”, ολοκληρώνοντας για φέτος τη συνεργασία του Athens Video Art Festival με το Ισπανικό In – Edit Beefeater Festival.

Orebro Video Art Festival

Foreign Festivals

Στην συνέχεια, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Orebro Video Art Festival της Σουηδίας θα παρουσιάσουν στις 20:30 ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εξελισσόμενα φεστιβάλ της Σουηδίας αλλά και της Σκανδιναβίας. Θα ακολουθήσει προβολή των καλύτερων videos που προβλήθηκαν στην τελευταία έκδοση του.

Cologne Off

Foreign Festivals

Στις 9 Μαΐου 19:00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει αποκλειστικό υλικό ενός από τα πιο ρηξικέλευθα online φεστιβάλ της Ευρώπης. Το Cologne Off, ένα από τα πρώτα φεστιβάλ που λαμβάνουν ταυτόχρονα χώρα online και offline, θα παρουσιάσει τα καλύτερα έργα των τελευταίων εκδόσεών του.

Festival Internacional de videoarte de Camaguey

Foreign Festivals

Στις 9 Μαΐου, το Κουβανέζικο Festival Internacional de videoarte de Camaguey, ένα από τα ανερχόμενα και αξιόλογα φεστιβάλ video art της Λατινικής Αμερικής, θα παρουσιάσει στις 16:00 τα καλύτερα videos της τελευταίας του έκδοσης.

Transmediale

Foreign Festivals

Στις 8 Μαΐου, συνεπές στο ραντεβού του το Athens Video Art Festival θα προβάλλει στις 18:30 αποκλειστικό υλικό από την τελευταία διοργάνωση της Transmediale, του θρυλικού πλέον βερολινέζικου φεστιβάλ της video art.

Την ίδια μέρα στις 22:00, η πολυβραβευμένη ταινία “Tonite let’s all make love in London”, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το In – Edit Beefeater Festival.

REC Festival

Foreign Festivals

Στις 7 Μαΐου, το Athens Video Art Festival παρουσιάζει με μεγάλη χαρά σε πρώτη συνεργασία και για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Καταλανικό REC Festival. Στις 18:30, θα παρουσιαστούν τα καλύτερα videos του Ισπανικού φεστιβάλ.

Στις 20:00, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του In – Edit Festival Musical Documental de Barcelona, παρουσιάζει την ιστορία και τα διακεκριμένα μουσικά ντοκιμαντέρ που έχουν βραβευθεί από κοινό και κριτικούς στον θεσμό τους.

Το πρόγραμμα της 7ης Μαΐου ολοκληρώνεται στις 22:00 με την προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ “Still Bill”, νικητή το πρώτου βραβείου του In-Edit Beefeater Festival.

Electronic Arts Intermix

Ακαδημαικές Παρουσιάσεις

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, το Athens Video Art festival 2010 φιλοξενεί το Σάββατο 8 Μαΐου στις 20:00, το Electronic Arts Intermix της Νέας Υόρκης. Εδραιώνοντας και εξελίσσοντας την πολύ επιτυχημένη και αποκλειστική συνεργασία δύο χρόνων, η Rebecca Cleman, Διευθύντρια Διανομής του μεγαλύτερου οργανισμού διανομής και προώθησης της Video Art στην Αμερική τα τελευταία 35 χρόνια, θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την ιστορία του Electronic Arts Intermix από το 1971 έως και σήμερα. Επίσης θα παρουσιάσει αποκλειστικό υλικό από ένα αρχείο που μετρά περισσότερα από 3.500 ιστορικά αλλά και σύγχρονα έργα video των σημαντικότερων video artists.

Read more: Electronic Arts Intermix

40 χρόνια Γερμανικής Βίντεοτέχνης

Ακαδημαικές Παρουσιάσεις

Το πρόγραμμα των Ακαδημαϊκών Παρουσιάσεων της Παρασκευής συνεχίζεται στις 17:00, με την παρουσίαση της έκθεσης των 40 χρόνων Γερμανικής Βίντεοτέχνης. Με ιδιαίτερη τιμή και αίσθημα ευθύνης, το Athens Video Art Festival θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ένα εκτενές αφιέρωμα σε συνεργασία με το Goethe Institute στα 40 χρόνια Γερμανικής Βίντεοτέχνης. Πρόκειται για μια σειρά έργων μεγάλης ιστορικής σημασίας από καλλιτέχνες όπως ο Wolf Vostell, η Marina Abramovic, ο Nam June Paik, η Rosmarie Trockel κ.α.

Το σημαντικό αυτό αφιέρωμα θα φιλοξενείται κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του φεστιβάλ αποκλειστικά στο αμφιθέατρο του 98.4 της “Τεχνόπολις” σε ένα πρόγραμμα συνεχών προβολών.

Read more: 40 χρόνια Γερμανικής Βίντεοτέχνης

Manchester Metropolitan University

Ακαδημαικές Παρουσιάσεις

Το Σάββατο 8 Μαΐου στις 16:00, το Τμήμα Art and Design του Manchester Metropolitan University της Μεγάλης Βρετανίας θα παρουσιάσει μια επιλογή από έργα μεταπτυχιακών φοιτητών από όλο το φάσμα των ψηφιακών τεχνών.

Ηλίας Σούνας

Ακαδημαικές Παρουσιάσεις

Την Παρασκευή 7 Μαΐου και σε άμεση σύνδεση με την κατηγορία του Animation θα ακολουθήσει στις 17.00 το workshop του διεθνούς φήμης εικονογράφου και animator Ηλία Σούνα.

Τμήμα Γραφιστικής ΤΕΙ

Ακαδημαικές Παρουσιάσεις

Την Παρασκευή 7 Μαΐου στις 15.30 το Athens Video Art Festival ανοίγει το πρόγραμμά του με την παρουσίαση του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών και ειδικότερα με την εκτενή παρουσίαση του μαθήματος του Κινουμένου Σχεδίου σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί το κοινό για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του Animation.

Feel Free to feel Green

Το Athens Video Art Festival φέτος παρουσιάζει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο της “Τεχνόπολις”, τη θεματική ενότητα“FEEL FREE TO FEEL GREEN”, κομματιού της διοργάνωσης,  στην οποία εκθέτονται «περιβαλλοντικά – ευαίσθητα» έργα όλων των κατηγοριών.

Ως αφετηρία έμπνευσης και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, φέτος θα παρουσιαστούν έργα που θα αφορούν στην ευρύτερη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση. Με σεβασμό στην εικαστική δημιουργία αλλά και στα μεγάλα οικολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας, το Athens Video Art Festival 2010 κάλεσε τους σύγχρονους καλλιτέχνες να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν έργα καταθέτοντας την δική τους ξεχωριστή άποψη πάνω στο θέμα.

Έχοντας σαν απώτερο σκοπό τη μέγιστη κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην ενεργό δράση σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα, τα eco sensitive έργα του Athens Video Art Festival συναντιούνται φέτος σε ένα ξεχωριστό τριήμερο πρόγραμμα απευθυνόμενα σε ένα ευρύ κοινό, ανοικτό σε ερεθίσματα και εξοικειωμένο με τα νέα μέσα.

Με αυτόν τον τρόπο και με όχημα τις νέες μορφές ψηφιακών τεχνών, θέλουμε να τονώσουμε τη σύγχρονη αντίληψη του κοινού σε ζητήματα οικολογικής ευαισθησίας. Συγκεκριμένα, ένα ολόκληρο κτήριο της “Τεχνόπολις” θα “μεταμορφωθεί” για να παρουσιάσει στους επισκέπτες όλα τα έργα (installations, video art, digital image κ.α.), αλλά και τις σχετικές ενέργειες με την φετινή θεματική “FEEL FREE TO FEEL GREEN”.


Live Stage

7/5 Παρασκευή

  • ΜΙΚΡΟ

  • Exposed by Observers

  • Noisily

8/5 Σάββατο

  • Transistor

  • Zebra Tracks

  • The Callas

9/5 Κυριακή

  • ROUS

  • SUGAHSPANK

  • SKA BANGIES

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.