Εκδόσεις Πατάκη: Νέες Κυκλοφορίες για παιδιά (ενημέρωση 10 Μαΐου 2010). Ρίγος, ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΑ, Καλοκαιρινές στιγμές, Ο βάτραχος, η γάτα και το φίδι, Ακόμα και οι μπαμπάδες…

image

Ρίγος 

 

Συγγραφέας: Maggie Stiefvater

Μετάφραση: Περικλής Μποζινάκης

Η Γκρέις έχει περάσει χρόνια παρακολουθώντας τους λύκους στο δάσος πίσω από το σπίτι της. Ξέρει πως ένας λύκος με κίτρινα μάτια –ο δικός της λύκος– την παρακολουθεί. Νιώθει μια βαθιά οικειότητα μαζί του δίχως να μπορεί να εξηγήσει το γιατί.

Ο Σαμ ζει δύο ζωές. Η μία ως λύκος κι η άλλη ως άνθρωπος. Ως λύκος είναι η σιωπηλή συντροφιά της κοπέλας που αγαπάει. Ως άνθρωπος δεν έχει τολμήσει ακόμα να της μιλήσει.

Όταν, κάποια στιγμή, οι κυνηγοί πληγώνουν τον Σαμ, αυτός καταφέρνει να αποκτήσει την ανθρώπινη μορφή του και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι της Γκρέις. Εκεί εκφράζεται η αγάπη των δύο νέων και ο αναγνώστης παρακολουθεί με αγωνία την πάλη του αγοριού να απαλλαγεί από το μοναχικό του παρελθόν αλλά και από την αγέλη των λυκανθρώπων που εποφθαλμιούν την ευτυχία του, καθώς και την πάλη της κοπέλας να τον κρατήσει για πάντα κοντά της βάζοντας, πολλές φορές, σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή.

Η Μάγκι Στίφβατερ δημιουργεί ένα υποβλητικό, αρχετυπικό μυθιστόρημα ρομαντικού έρωτα, το οποίο χτίζει πάνω στο μύθο του λυκάνθρωπου δίνοντάς του νέα πνοή, καθώς τα μυθικά αυτά όντα παύουν να είναι εξαρτημένα από τις ζωώδεις ορμές τους και αποκτούν τρόπους να τις τιθασεύσουν με το πνεύμα και τα ευγενικά τους συναισθήματα. Η αφήγηση γίνεται με μικρά κεφάλαια –στα οποία εναλλάσσονται οι φωνές των δύο ηρώων– και κοφτές προτάσεις, χαρίζοντας έτσι έναν έντονο ρυθμό αλλά και ανακουφιστικές στιγμές γαλήνης, ειδικά μετά τις σκηνές του επώδυνου σωματικού τρόμου του Σαμ, που οδηγούν τον αναγνώστη σε μια ολοένα αυξανόμενη συγκινησιακή φόρτιση μέχρι το τρυφερό τέλος.

Μια σύγχρονη ρομαντική ιστορία απελπισμένου έρωτα που γίνεται πραγματικότητα παρά τα αξεπέραστα εμπόδια, γραμμένη με θαυμαστή τέχνη από μια συγγραφέα που δείχνει να κατέχει πολύ καλά τα υλικά της αλλά και τις ανάγκες του κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Η Μάγκι Στίφβατερ είναι συγγραφέας βιβλίων φαντασίας. Ζει στη Βιρτζίνια με τον άντρα της και τα δύο παιδιά τους.

Βραβεία και έπαινοι για το Ρίγος

ALA 2010 Best Books for Young Adults

ALA/YALSA 2010 Quick Pick for Reluctant Readers

Publishers Weekly Best Books of 2009

Amazon’s Top Ten Books of 2009 for Teens

Border’s Original Voices Pick

Junior Library Guild Selection

Το Ρίγος έχει μεταφραστεί σε 26 γλώσσες και έχει παραμείνει για είκοσι μία εβδομάδες στα ευπώλητα των New York Times.

image

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΑ

Ορθογραφίας με τις λέξεις του σχολικού βιβλίου της Γλώσσας Α΄ Δημοτικού

 

Συγγραφέας: Νικήτας Στέλλας

Εικονογράφηση: Ζαχαρίας Παπαδόπουλος, Λίλα Καλογερή,

Θανάσης Γκιόκας

Επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Γαλανόπουλος

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Αλέξης Κυριτσόπουλος

Τα Σταυρόλεξα Ορθογραφίας µε τις λέξεις του σχολικού βιβλίου της Γλώσσας Α΄ Δημοτικού «Γράμματα, λέξεις, ιστορίες» περιέχουν κατά ενότητα, σε σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα, τις λέξεις που μαθαίνουν να γράφουν ορθογραφημένα οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού. Επίσης, υπάρχουν και λεξιλογικές ασκήσεις, προσαρμοσμένες στο επίπεδο των μαθητών αυτής της τάξης.

Η πλούσια εικονογράφηση δίνει στον μαθητή τη δυνατότητα να συνδυάσει και να αφομοιώσει καλύτερα τις λέξεις, κατανοώντας μέσα από τα σκίτσα το περιεχόμενο και τη σημασία τους.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μαθητές σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στις διακοπές, για εξάσκηση στην ορθογραφία, αλλά και από παιδιά που έχουν τελειώσει την τάξη αυτή, για επανάληψη.

Στο Πρώτο Μέρος προσεγγίζεται το παιδικό βιβλίο σε σχέση με τη σύγχρονη διαδικτυακή και πολυπολιτισμική πραγματικότητα. Σημειώνονται ο ρόλος της πολιτείας και οι διαθέσεις του αναγνωστικού κοινού. Επίσης, παρουσιάζεται η εικόνα του παιδικού βιβλίου (γνώσεων και λογοτεχνικού) στην Ελλάδα και εξετάζονται από κοινωνιολογικής και παιδαγωγικής απόψεως ορισμένες θεματικές κατηγορίες λογοτεχνικών βιβλίων.

Το Δεύτερο Μέρος περιέχει τρία σχέδια φιλαναγνωσίας: η «“Οικο”-ανάγνωση και Ανάγνωση» στηρίζεται στη συλλογιστική των φυσικών οικοσυστημάτων και στη διαδικασία νέων φιλαναγνωστικών στάσεων μέσα από τις διαδρομές της γνώσης και της αισθητικής συγκίνησης. Το δεύτερο σχέδιο, «Γεω-ανάγνωση και Ανάγνωση», βασίζεται σε ένα επικοινωνιακό πλαίσιο όπου ο μαθητής-αναγνώστης με αφορμή τα βιβλία λογοτεχνίας και τη συγγραφική του δράση γνωρίζει μια άγνωστη σ’ αυτόν γεωγραφική περιοχή. Στο τρίτο σχέδιο, «Κοσμο-ανάγνωση και Ανάγνωση», προτείνονται τρόποι και διαδικασίες στο επίπεδο της σχολικής πραγματικότητας οι οποίοι πέρα από την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας συμβάλλουν στην αποδοχή της

 

image

Καλοκαιρινές στιγμές

Με την Αλέκα και το Μανόλη. Για παιδιά που έχουν τελειώσει

την Α΄ Δημοτικού

 

Καλοκαιρινές στιγμές

Με την Αλέκα και το Μανόλη. Για παιδιά που έχουν τελειώσει

τη Β΄ Δημοτικού

 

Συγγραφείς: Αλέκα Βαρβαρέσου, συγγραφέας-παιδαγωγός

Μανόλης Βινιχάκης, εκπαιδευτικός

Εικονογράφηση: Θανάσης Δήμου, (Κρατικό Βραβείο εικονογράφησης 2009) 

Η καλοκαιρινή ανάπαυλα είναι απαραίτητη για όλα τα παιδιά. Ωστόσο, η επαφή τους με την ύλη που διδάχτηκαν στο σχολείο εμπεδώνεται ευκολότερα όταν δε διακόπτεται απότομα και πραγματοποιείται μέσα από δημιουργικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Αυτό το βιβλίο έχει στόχο να κρατήσει τα παιδιά σε εγρήγορση τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς να τα κουράσει, εστιάζοντας στα σημαντικά γνωστικά θέματα της τάξης που μόλις τελείωσαν.

Θα τους κρατήσει συντροφιά με προτάσεις για εξερεύνηση, παιχνίδια, έξυπνες ασκήσεις, σταυρόλεξα και ζωγραφιές παντού: στο πλοίο, στην κατασκήνωση, στην παραλία ή κάτω από τη σκιά τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια.

Καλό καλοκαίρι!

 

image

Ο βάτραχος, η γάτα και το φίδι

 

 

Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Εικονογράφηση: Δημήτρης Φουσέκης

 

Το φίδι παγιδεύτηκε, ζητάει βοήθεια και γλιτώνει, μα δείχνει αγνωμοσύνη στον καλόκαρδο σωτήρα του! Ποια πρέπει να είναι η τιμωρία του άραγε;

Η πεινασμένη γάτα γραπώνει δυο ποντίκια, μα στο τέλος μένει νηστική. Τι σκέφτηκαν εκείνα για να της ξεφύγουν και τι έπαθε η γάτα από κείνη την ημέρα;

Ο βάτραχος δε φέρεται σωστά. Τα θέλει όλα δικά του. Και μπλέκει άσχημα, ο άμυαλος, ανάμεσα σε δύο βατραχίνες!

Ιστορίες των παλιών Αφρικανών παραμυθάδων που ζούσαν σκλάβοι στην Αμερική. Μια συγγραφέας που χρόνια τώρα διηγείται παραμύθια, τις γράφει εδώ με το δικό της τρόπο, να τις διαβάζουνε μεγάλοι και παιδιά για να περνούν καλά, μα να θυμούνται κιόλας τους ανθρώπους που τις πρωτοείπαν και τις πικρές ημέρες της δουλείας τους.

Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα ιαπωνικά, στα αγγλικά, στα αλβανικά και στα κορεατικά, έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και έχουν τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα μυθιστορήματά της, που σημειώνουν αλλεπάλληλες επανεκδόσεις, καλύπτουν χρονικά μια μεγάλη περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας, αντλώντας θέματα τόσο από το ιστορικό παρελθόν όσο και από το κοινωνικό παρόν. Οι μελετητές του έργου της εξαίρουν «τη δύναμη και την παραστατικότητα της γλώσσας της και τη μυθοπλαστική της δεινότητα», «την άριστη τεχνική και τον ώριμο λόγο».

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.loty.gr.

 

image

ΣΕΙΡΑ: ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙΑ

ΤΙΤΛΟΣ: Ακόμα και οι μπαμπάδες…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φίλιππος Μανδηλαράς

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Γιώργος Ναζλής

ISBN: 978-960-16-3494-4

ΣΧΗΜΑ: 14×21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 56

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 5,93 €

Ο Μανόλης αγαπάει τα σκυλιά και τα θέλει για παρέα

και για να παίζει μαζί τους.

Ο μπαμπάς του τα θέλει για να τα παίρνει μαζί του στο κυνήγι

και δεν αφήνει το Μανόλη να τα χαϊδεύει, γιατί τα «κακομαθαίνει».

Στο Μανόλη αρέσει πολύ να βλέπει τα πουλιά έτσι όπως πετάνε

σε σχηματισμούς στον ουρανό.

Στον μπαμπά του αρέσει να τα σημαδεύει και να τα τρώει ψητά στη σχάρα.

Όταν ξεκινάει, λοιπόν, η κυνηγετική περίοδος, ο Μανόλης κι ο μπαμπάς του βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Μέχρι που, µε αφορμή ένα πανάκριβο τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο, ο Μανόλης αποφασίζει να δράσει…

Ένα βιβλίο για το κυνήγι, τη φιλοζωία και τη σχέση πατέρα – γιου σ’ έναν κόσμο όπου τα όπλα, το κυνήγι και τα αυτοκίνητα αποτελούν δείγμα ανδρισμού.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά μεγάλα και μικρά, ένα μυθιστόρημα φαντασίας (Νίκη ή Αυτό που φαίνεται κι αυτό που είναι), μια συλλογή διηγημάτων για νέους (Τα μπανανόψαρα) κι ένα εφηβικό μυθιστόρημα (Κάπου ν’ ανήκεις). 

2 comments

  1. To ρίγος της Maggie Stiefvater ειναι από τα ωραιότερα βιβλία που έχω διαβάσει… το δεύτερο βιβλίο της σειράς(linger – Maggie Stiefvater) πότε να το περιμένουμε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.