ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΓΑΜΟΣ (NUNTA MUTA) ΤΟΥ ΟΡΑΤΙΟΥ ΜΑΛΕΛΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ P.C.V.

image

– Μα, να παντρεύεσαι τη μέρα που πέθανε ο Στάλιν…
– Κουφό;
– Μουγκό!
______________________________________________

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ρουμανία, 1953, σ’ ένα μικρό χωριό, ξεχασμένο από τον Θεό, ακόμα κι από τη… «μαμά ΕΣΣΔ»… Ελάχιστοι οι κάτοικοι, αλλά αρκετοί ώστε να γεμίζουν την πλατεία του χωριού και την εκκλησία, σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις! Ένα ζευγάρι ετοιμάζεται να παντρευτεί. Όλο το χωριό επί ποδός για τις προετοιμασίες. Θα γίνει μεγάλο γλέντι, και, φυσικά, όλοι είναι καλεσμένοι!
Τα τραπέζια έχουν στρωθεί. Η αυτοσχέδια τοπική μπάντα έχει ξεκινήσει το τραγούδι και το χορό. Η γαμήλια πομπή έχει ξεκινήσει. Απρόσμενα και ξαφνικά, εμφανίζεται μπροστά τους μια πομπή οχημάτων του Ρωσικού Στρατού. Ο πατερούλης Στάλιν πέθανε. Το Εθνικό Πένθος κηρύσσεται από σήμερα και για επτά ημέρες. Έχουν μια ώρα στη διάθεσή τους για να μαζέψουν τα… του γάμου και να κλειστούν στα σπίτια τους. Επιβάλλονται συσκότιση, ησυχία και σοβιετικός θρήνος. Όλα του γάμου δύσκολα κι ο Στάλιν πεθαμένος. Αποφασίζουν ότι τίποτα δεν θα διακόψει τη χαρά τους. Θα γιορτάσουν το γάμο των παιδιών.… Στα Μουγκά

image

O ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ – HORATIU MALAELE
Για την ταινία…


«Η ταινία εναλλάσσεται μεταξύ τραγωδίας, παρωδίας και κωμωδίας, ρεαλισμού και φαντασίας…»
Γεννημένος το 1952, ο Horatiu Malaele είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες στη Ρουμανία.
Εργάζεται για περισσότερα από 10 χρόνια στο γνωστό και αξιόλογο Bulandra Theatre στο Βουκουρέστι. Εκεί έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει σε έργα σπουδαίων θεατρικών συγγραφέων όπως του Τσέχωφ, Ιονέσκο , Μολιέρο, Γκολντόνι. Ο Horatiu Malaele έχει παίξει σε πάνω από 50 Ρουμάνικες ταινίες. Έπαιξε επίσης στην ταινία του Κώστα Γαβρά, ΑΜΕΝ, το 2002. Επίσης, είναι γελοιογράφος: έχει κάνει πάνω από 30.000 πορτρέτα και περισσότερες από 30 εκθέσεις στη Ρουμανία και στο εξωτερικό. Ο ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΓΑΜΟΣ είναι η πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ε- Είστε ένας καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης θεατρικών έργων.
Γιατί αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε αυτήν την πρώτη σας ταινία;


Α- Πιστεύω ότι όλοι οι ηθοποιοί, οι σκηνογράφοι, οι συγγραφείς, οι ποιητές, οι χορογράφοι και οι σκηνοθέτες παίζουν στον ίδιο κήπο. «Δεν είμαστε πολλοί, αλλά είμαστε όλοι από την Αθήνα,» είχε πει κάποτε ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Για να πας από τη μια μεριά του κήπου στην άλλη, είναι απλά ζήτημα χρόνου και τύχης. Εγώ αισθάνθηκα την ανάγκη να αφηγηθώ αυτήν την πραγματική ιστορία. Έλαβε χώρα στο «Ανατολικό Μπλοκ» την εποχή που η ανθρωπότητα είχε κατρακυλήσει σε μια περίεργη νωθρότητα. Δεν έχει σημασία σε ποιο μέρος εξελίχτηκε αυτή η τραγωδία. Θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε οποιοδήποτε μέρος της πατρίδας μου. Είχα αναφέρει την ιστορία σε πολλούς σκηνοθέτες, αλλά κατέληξα να γυρίσω την ταινία εγώ. Το σενάριο κέρδισε ένα βραβείο από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου της Ρουμανίας. Βρήκαμε ένα μικρό χρηματικό ποσό και ξεκίνησα κατευθείαν τα γυρίσματα.

Ε- Η βασική σκηνή της ταινίας, που είναι και ο τίτλος του έργου, είναι μεταφορική. Αντιπροσωπεύει την κατάσταση της Ρουμανίας όταν ήταν κάτω από τον ζυγό του κομμουνισμού;


Α- Όχι, η Ρουμανία δεν υποχρεώθηκε ποτέ να μείνει σιωπηλή. Το δικαίωμα να μιλάει κανείς δυνατά και ξεκάθαρα ήταν υπό απαγόρευση. Ο λαός της Ρουμανίας όμως ψιθύριζε άλλο τόσο. Υπέφερε, αλλά πάντα διατηρούσε το χιούμορ του. Παραδόξως, όσο πιο πολύ καταπιεζόταν η χώρα αυτή, άλλο τόσο μας έβγαινε στην επιφάνεια ένα μαζοχιστικό χιούμορ.

Ε- Γιατί τοποθετήσατε την ιστορία αυτή στο 1953 όταν πέθανε ο Στάλιν; Θα φανταζόταν κανείς ότι τα πράγματα θα βελτιωνόταν από ‘κει και πέρα!

Α- Αντιθέτως, «Πέθανε ο Βασιλιάς, να ζήσει ο Βασιλιάς!» Μόνο που άλλαξε ο δήμιος. Ο κόσμος συνέχισε να τρομοκρατείται από έναν νέο δικτάτορα. Έτσι απλά. Εγώ δεν είχα γεννηθεί τότε, αλλά ο πατέρας μου, ο οποίος πέθανε πριν δυο χρόνια, μου τα είχε πει πάρα πολλές φορές.

Ε- Τι στυλ θέλατε να δώσετε στην ταινία σας;

Α- Σε καμιά από τις δουλειές μου δεν έχω πέσει θύμα κάποιου συγκεκριμένου στυλ, τάσης ή δόγματος. Η φόρμα του έργου βγαίνει από την ουσία του και η κάθε ιστορία βρίσκει την δική της απόχρωση. Ή μάλλον αποχρώσεις, γιατί η ζωή δεν είναι μονόχρωμη και πάντα απαιτεί πολλαπλές αλλαγές παλέτας. Η ταινία στρέφεται εναλλακτικά από την τραγωδία στην παρωδία και από την πραγματικότητα στην φαντασία. Οι ταινίες του Εξπρεσιονισμού μου κινούν το ενδιαφέρον ή μπορεί και να έχει να κάνει με αυτόν τον «φανταστικό ρεαλισμό» με την έννοια που περιγράφει τον εαυτό του ο συγγραφέας Γκάμπριελ Γκαρθία Μάρκες ως «ρεαλιστικός!» Στην Δυτική Ευρώπη, ο κόσμος έχει την τάση να ξεχνάει ότι η Ρουμανία είναι η χώρα του Ιονέσκο, του Σιοράν, του Μιρσέα Ελιάντ και του Μπρανκούσι. Ελάτε στην Ρουμανία για να πραγματοποιήσετε ό,τι έχετε στη φαντασία σας!

Ε- Όταν ο Iancu φιλάει την Mara πάνω από το σεντόνι, δίνει την εντύπωση ότι φιλάει ένα φάντασμα. Έχει να κάνει η ταινία σας με φαντάσματα;

Α- Δυστυχώς όχι. Όλοι οι χαρακτήρες είναι δραματικά πραγματικοί. Το «Iancu» ήταν και θα παραμείνει για πάντα το όνομα του πατέρα μου.

Ε- Πώς διαλέξατε τους ηθοποιούς;

Α- Τους γνώριζα ήδη. Με πολλούς είχα συνεργαστεί στο παρελθόν, ενώ τους υπόλοιπους είχα σκηνοθετήσει σε άλλα έργα. Όλα ήταν πολύπλοκα γιατί είχα μόνο 26 μέρες για να ολοκληρώσω τα γυρίσματα και πολλές σκηνές έπρεπε να στηθούν με ιδιαίτερο τρόπο. Γι’αυτόν τον λόγο διάλεξα την Μeda Victor για τον ρόλο της Mara, η οποία ήταν ήδη καταξιωμένη ηθοποιός και καταληκτική χορεύτρια. Ο Alexandru Potocean, που παίζει τον Iancu, ήταν ήδη μεγάλος ηθοποιός του οποίου η μοναδική προσωπικότητα φαίνεται από την ερμηνεία του στο έργο «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες» του Cristian Mungiu. Πιστεύω ότι οι δυο αυτοί ηθοποιοί θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον.

Ε- Πώς ακριβώς έχει επηρεάσει η διεθνής επιτυχία αυτού του «Ρουμανικού Νέου Κύματος» τον Ρουμανικό κινηματογράφο;

Α- Οι ταινίες του Mungiu ή Puiu είναι μινιμαλιστικές. Αυτές οι ταινίες είναι το αποτέλεσμα ενός δυναμικού κινηματογραφικού παρελθόντος που είχε εκμηδενιστεί από την πολιτική κατάσταση της Ρουμανίας. Επίσης σημαντικό ρόλο στην αισθητική των ταινιών αυτών έπαιξε και το οικονομικό πρόβλημα. Η δική μου ταινία είναι διαφορετική.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤEΣ

ALEXANDRU POTOCEAN
2007: 4 ΜΗΝΕΣ, 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ 2 ΜΕΡΕΣ του Cristian Mungiu
(4 MONTHS, 3 WEEKS AND 2 DAYS)
2006: ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕ του Radu Muntean
(THE PAPER WILL BE BLUE)
2005: Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΑΖΑΡΕΣΚΟΥ του Cristi Puiu
(THE DEATH OF MISTER LAZARESCU)
MEDA ANDREEA VICTOR
2007- LAST NIGHT σκην. Richard Crudo
2007- AFFINITY – σκην. TimFywell
2006 – DACA BOBUL NU MOARE σκην. Sinisa Dragin
2006 – SI TOTUL ERA NIMIC σκην. Cristina Nichitus

ΕΞΤΡΑ

Η ταινία που προβάλλεται στον υπαίθριο χώρο είναι το Mitrea Cocor (1952), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Mihail Sadoveanu, ενός από τους πιο πολυσυζητημένα και αντιφατικά Proletkult έργα της Ρουμανικής λογοτεχνίας. Η ταινία Mitrea Cocor παρουσιάστηκε στο κοινό ένα χρόνο πριν από το έτος κατά το οποίο διαδραματίζεται η ιστορία του ΣΙΩΠΗΛΟΥ ΓΑΜΟΥ.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«Αν και ο «ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΓΑΜΟΣ» έχει παρομοιαστεί με τα τρελά τσιγγάνικα πανηγύρια των ταινιών του Kusturica, η μαγικά πασπαλισμένη με ρεαλισμό απεικόνιση των χωρικών μιας άλλης εποχής, που δίνει αυτή η ταινία, βγάζει μια φολκλορική ευγένεια πολύ διαφορετική από τον πανικό που προκαλούν οι εκρηκτικοί τσιγγάνοι του Kusturica… Ιδιαίτερα προσιτός, με το ευφυές κεντρικό θέμα του «σιωπηλού γάμου»…»
RONNIE SCHEIB – VARIETY

«Ο Malaele επιδεικνυει μεγάλο ταλέντο και ικανότητα, μέσα από ένα τεράστιο ensemble cast και από έναν σκηνοθέτη που γνωρίζει καλά την οπτική αφήγηση: η άφιξη ενός τσίρκου στην πόλη έχει μια μυστηριώδη και «Φελινική» ποιότητα και το μοντάζ 60 δευτερολέπτων που απεικονίζει τις γαμήλιες ετοιμασίες είναι δουλειά ενός μαέστρου του είδους. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα.»
PETER CALDER – NZ HERALD

FILM INFO
Σκηνοθεσία: Horatiu Malaele
Σενάριο: Horatiu Malaele & Adrian Lustig
Παραγωγή Vlad Paunescu
Μουσική Alexandru Andries
Φωτογραφία Vivi Dragan Vasile
Μοντάζ Cristian Nicolescu
Casting Floriela Grapini
Σχεδιασμός Παραγωγής Mihnea Mihailescu
Σκηνικά Alexandra Botoi Tudorache
Κοστούμια Oana Paunescu
Βοηθός Σκηνοθέτη Mircea Hategan
Εταιρείες Παραγωγής Castel Film Studio
Agat Films & Cie (co-production)
Samsa Film (co-production)
Centrul National al Cinematografiei (CNC) (support)
Castel Film Romania

Ηθοποιοί: Meda Andreea VICTOR Mara
Alexandru POTOCEAN Iancu
Doru ANA Carnu
Iona ANASTASIA Smaranda
Alexandru MARIAN BINDEA Voicu Gogonea
Tamara BUCIUCEANU Mama Grigore
Tudorel FILIMON Haralamb Vrabie
Luminita GHEORGHIU Fira
Serban PAVLU Coriolan
Victor REBENGIUC Tata Grigore
Simona STOICESCU Marinela
Valentin TEODOSIU Grigore Aschie

Διάρκεια: 87’ (Scope/color 2.35 : 1 / Dolby SR/SRD)
Γλώσσα: Ρουμανική// 2008
Είδος: Κωμωδία
http://www.audiablestaline.com http://www.nuntamuta.ro http://www.pcv.gr
_______________________________________________
17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ P.C.V.
_______________________________________________
ΠΕΓΚΥ ΚΑΡΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ A.E. / P.C.V.
ΓΡΗΓ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ 16
ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ, ΑΘΗΝΑ 115 25
ΤΗΛ: 210-6744433 & 210-6744121
ΦΑΞ: 210-6744380
E-Mail: pcv@otenet.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.