16o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 15-22 Ιουλίου 2010: Αναλυτική Παρουσίαση, Πλήρες Πρόγραμμα+Συνέντευξη Τύπου (Photos-Video artD TV) καλλιτεχνικής δ/ντριας Βίκυς Μαραγκοπούλου και Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Χαιρετισμός κ. Παύλου Γερουλάνου, Υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού.

image

image

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην αναλυτική παρουσίαση του Φεστιβάλ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«ΦΑΡΙΣ» ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.)

16o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

15-22 Ιουλίου 2010

image

Παύλος Γερουλάνος (Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού) “Τα λεφτά δεν πιάνουν πάντα τόπο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού έχει πετύχει για κυρίως δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν είναι μια μονοδιάστατη προσπάθεια. Για να γίνει θεσμός έπρεπε να συνεργαστούν αρμονικά η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία της Καλαμάτας και προφανώς οι εμπνευστές και διοργανωτές του…..  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού μοιράζονται τρία πράγματα: πάθος για χορό, πάθος για τους ανθρώπους που εμπλέκονται με αυτό, τόσο για τους ανθρώπους του χορού, όσο και για τους θεατές και τρίτο πάθος για την πόλη”

image

Παναγιώτης Νίκας (Δήμαρχος Καλαμάτας) “ξέρουμε τα προβλήματα, ξέρουμε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Η αλήθεια είναι όμως ότι με 70.000€ που μας δίνετε φέτος για την διοργάνωση του Φεστιβάλ, περί το 1/10 του προϋπολογισμού του, τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα και σας παρακαλώ να αξιολογήσετε την κατάσταση, γιατί και ο Δήμος είναι σε δυσκολίες. Αυτό δεν σημαίνει, ότι εμείς δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ,με πρώτη την κ. Μαραγκοπούλου, ώστε το Φεστιβάλ να μην έχει κανένα πρόβλημα στο ζήτημα της ποιότητας, που είναι και το πρωτεύον”

image

Βίκυ Μαραγκοπούλου (καλλιτεχνική διευθύντρια): “ο υπουργός χρησιμοποίησε τη λέξη πάθος και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για φέτος, είναι κάτι, που σε όλες αυτές τις αναταράξεις που ζει η χώρα μας φέτος και έχει επηρεάσει όλους και όλα, μένει ακλόνητο μέσα μας και είναι ότι ο πολιτισμός και η τέχνη σε πολύ δύσκολες εποχές αποτελούν αντίδοτο σε όλα όσα συμβαίνουν”.

Αναφέρουμε συνοπτικά τα στοιχεία που έδωσε κ. Μαραγκοπούλου αναφορικά με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και την φιλοσοφία του.

Με αναγνωρισμένους χορογράφους και σχήματα, και νέους ανερχόμενους δημιουργούς από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ελλάδα, πραγματοποιείται για 16η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα. Στις 15 και 16 Ιουλίου, το Φεστιβάλ ανοίγει με μια από τις πιο σημαντικές ομάδες χορού στην Ευρώπη, το Μπαλέτο της Λωραίνης, το οποίο θα παρουσιάσει τρεις χορογραφίες του ανατρεπτικού δημιουργού Ουίλιαμ Φορσάιθ. Ακολουθεί έργο του Γιάν Φαμπρ, με ερμηνεύτρια την χαρισματική Άρτεμη Σταυρίδη, η Ιταλίδα περφόρμερ Κλαούντια Τριότσι, η ομάδα ies ballets c de la b, η Κύπρια χορογράφος Αλεξάνδρα Βάγερσταλ, και η ομάδα Λεμούριους. Το Φεστιβάλ κλείνει στις 21 και 22 Ιουλίου, με χιπ χοπ από το theatre de Suresnes Jean Vilar.

Το Φεστιβάλ, τιμάει φέτος με δύο κινηματογραφικά αφιερώματα, δύο από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα, τον Μερς Κάννιγχαμ και την Πίνα Μπάους, ενώ στις 20 Ιουλίου, στον υποβλητικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, θα δοθεί ρεσιτάλ πιάνου με έργα Σοπέν από την Ντόρα Μπακοπούλου.

Το Αμφιθέατρο του Κάστρου, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας και το Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού Λυκείου θα υποδεχτούν φέτος καλλιτέχνες και φιλότεχνους. Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν επίσης στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας, το Εκκλησιαστήριο του Ασκληπιείου στην Αρχαία Μεσσήνη, το Γυμνάσιο Παραλίας, και σε άλλους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.

image

Φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μειώνει τις τιμές των εισιτηρίων καθιερώνοντας ειδικές κατηγορίες εκπτώσεων σε αυτά και συμπυκνώνει το πρόγραμμα των παραστάσεων σε 8 ημέρες, διατηρώντας ωστόσο σε υψηλό επίπεδο το πρόγραμμα του.

KAL PROG TEST 2

KAL PROG TEST 11

Εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι ομάδες:

LA MACANA

association DAM – CESPI | Claudia Triozzi

theatre de suresnes jean vilar | Sébastien Lefrançois

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (15-22.7

Προβολή ταινιών: αφιέρωμα στον Μέρς Κάννιγχαμ

Σε συνεργασία με το Merce Cunningham Foundation

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Προβολή ταινιών: αφιέρωμα στην Πίνα Μπάους

Σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen

Έκθεση φωτογραφίας από παραστάσεις Ελλήνων χορογράφων

του Αλέξανδρου Νιάγκου

Τρίτη 20/7

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης

από τον Καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη

Εκκλησιαστήριο του Ασκληπιείου στην Αρχαία Μεσσήνη

Ρεσιτάλ Πιάνου  της Ντόρας Μπακοπούλου

Αφιέρωμα στα 200 χρόνια Σοπέν

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ (14-22.7)

Με τον Bruno Caverna

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Εριφίλη Εφραιμίδου: 210 7751731 & 6973034771 ή mail@kalamatadancefestival.gr

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “Stand up PerformDance” (17-19.7)

Με τον Guy Cools & τη Λία Χαράκη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Μπετίνα Παναγιωτάρα: 210 9958051 & 6934205070 ή mail@kalamatadancefestival.gr

Προπώληση εισιτηρίων (από 25.6)

10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά (εκτός Κυριακής και απογεύματος Σαββάτου)

στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας

Πληροφορίες για εισιτήρια και κρατήσεις μέσω πιστωτικών καρτών (VISA & MASTERCARD)

Τηλ. 27210 25190 & 25434 – Φαξ: 27210 97426 τις παραπάνω ημέρες και ώρες

Τιμές εισιτηρίων

20,00 € & 12,00 € (φοιτητικό και β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας στο Κάστρο)

Για όλες τις παραστάσεις στο Αμφιθέατρο του Κάστρου

15,00 € & 12,00 € (φοιτητικό)

Για όλες τις παραστάσεις στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, το Γυμνάσιο Παραλίας και το Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας

Ειδική τιμή: 10,00 €

Για όλες τις παραστάσεις, για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο (14-22.7) και το Εργαστήρι (17-19.7)

H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας): μειωμένο εισιτήριο 12,00€

————————————

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο:

Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας – Παν. Καίσαρη 6, 24100 Καλαμάτα

Τηλ. 27210 83086 & 90886 – Φαξ: 27210 26966 – mail@kalamatadancefestival.gr

————————————

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 16ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην συνέντευξη τύπου

image

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου. Διοργανώνεται για δέκατη έκτη συνεχόμενη χρονιά από το Διεθνές Κέντρο Χορού, με Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου στην Καλαμάτα, της οποίας Δήμαρχος είναι ο Παναγιώτης Νίκας. Το Αμφιθέατρο του Κάστρου, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας και το Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού Λυκείου θα υποδεχτούν φέτος καλλιτέχνες και φιλότεχνους. Εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν επίσης στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας, το Εκκλησιαστήριο του Ασκληπιείου στην Αρχαία Μεσσήνη, το Γυμνάσιο Παραλίας, και σε άλλους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.

image

Η οικονομική κρίση έχει, όπως είναι φυσικό, αντίκτυπο και στον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, οδηγώντας στις αναγκαίες περικοπές. Έχει καταβληθεί και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να διεκπαιρεωθεί το Φεστιβάλ με τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία. Συγχρόνως, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εφαρμόζει φέτος μια πολιτική διευκόλυνσης του κοινού, μειώνοντας την τιμή των εισιτηρίων, καθιερώνοντας ειδικές κατηγορίες εκπτώσεων στα εισιτήρια και συμπυκνώνοντας το πρόγραμμα των παραστάσεων σε οκτώ μέρες αντί για τις συνήθεις έντεκα.

image

Ωστόσο, το Φεστιβάλ παραμένει σταθερά προσανατολισμένο σ’ έναν προγραμματισμό υψηλών προδιαγραφών –απόσταγμα πολύχρονης εμπειρίας και σκληρής δουλειάς. Απέναντι σε όσα συμβαίνουν και ταλανίζουν τη χώρα αλλά και το χώρο του πολιτισμού, η απάντηση του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι η διατήρηση του υψηλού επιπέδου του προγράμματός του, που το έχει καταστήσει ένα ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό γεγονός κύρους, ένα μοναδικό πλαίσιο συνύπαρξης καλλιτεχνών και κοινού και μια έντονη καλλιτεχνική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.

Η στήριξη των πολιτιστικών παροχών υψηλής ποιότητας σε σταθερή βάση είναι και η πρόταση του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας για το χώρο του πολιτισμού γενικότερα. Σε εποχές κρίσης, o πολιτισμός συμβάλλει στην ανάκαμψη διαμορφώνoντας πολίτες με συνείδηση, ενδυναμώνοντας την εθνική ταυτότητα και την κοινωνική συνοχή, και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική.

image

Η ταυτότητα του φετινού φεστιβάλ:

Μια διαχρονική αποτύπωση του τοπίου του σύγχρονου χορού: παρελθόν και μέλλον

Εμμένοντας σ’ έναν προγραμματισμό υψηλής ποιότητας, το Φεστιβάλ Χορού έχει συμβάλει καθοριστικά στη διεύρυνση των προσδοκιών του κοινού και ελπίζει να συνεχίσει να διευρύνει με κάθε τρόπο τις προσλαμβάνουσες εικόνες από το τοπίο του χορού σε όλους όσους υποστηρίζουν το Φεστιβάλ δεκαέξι χρόνια τώρα, αλλά και στους νέους φίλους του. Αρχές και στόχοι του ταυτόχρονα παραμένουν η πολύ προσεκτική επιλογή των παραστάσεων, η συνεύρεση κοινού και καλλιτεχνών στο μοναδικό πλαίσιο ενός εξειδικευμένου στο χορό φεστιβάλ και η ένταξη των παραστάσεων σ’ ένα περιβάλλον διαρκούς εμβάθυνσης, μέσα από τη δημιουργία ενός παράλληλου χώρου θεωρητικής υποστήριξης και επαγγελματικής εξειδικευμένης εκπαίδευσης. Η εμμονή στην επιδίωξη των στόχων του είναι ακριβώς αυτή που ανοίγει κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Χορού νέες προοπτικές και μεταθέτει τον ορίζοντά του όλο και πιο μακριά.

image

Στόχος του προγραμματισμού του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια παραμένει η ανάδειξη του πολυσύνθετου τοπίου της διεθνούς και ελληνικής δημιουργίας. Χαρακτηριστικό του φετινού προγραμματισμού είναι η αποτύπωση των τάσεων του σύγχρονου χορού αλλά και η διερεύνηση των πηγών του με την αναβίωση σημαντικών έργων ρεπερτορίου χορογράφων που σημάδεψαν την εξέλιξή του στα τέλη του προηγούμενου αιώνα αλλά και νεότερων. Επίσης, οι νέες φωνές που φιλοξενούνται στο πρόγραμμα διαγράφουν την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα των σύγχρονων τάσεων, με επιδράσεις από πολύ διαφορετικά πεδία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, από τον αφηρημένο χορό μέχρι την περφόρμανς, και από το stand-up comedy μέχρι το χιπ-χοπ. Η πολύπλευρη διάσταση του προγραμματισμού φιλοδοξεί να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό, καθώς προσφέρονται επιλογές ώστε ο θεατής να αισθάνεται ευπρόσδεκτος, ακόμα κι αν δεν έχει καμία εξοικείωση με τον σύγχρονο χορό. Το Φεστιβάλ παραμένει ευγνώμον στο κοινό της Καλαμάτας που το στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και καλωσορίζει όλους τους φίλους του χορού, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

image

Με κριτήριο, όπως πάντα, την αυθεντικότητα της δημιουργίας και την προσωπική καλλιτεχνική γραφή, το 16ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φιλοξενεί γνωστούς και έμπειρους χορογράφους και σχήματα, αλλά και νέους δημιουργούς από διαφορετικές χώρες. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει δέκα παραγωγές, τις οποίες παρουσιάζουν σχήματα και δημιουργοί από διαφορετικές χώρες: Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρο, Ισπανία και Ελλάδα.

Μια ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις ελληνικές συμμετοχές. Η ομάδα Lemurius συγκεντρώνει τέσσερις από τους σημαντικότερους χορευτές της χώρας (Νίκος Δραγώνας, Όλια Λυδάκη, Γιάννης Μανταφούνης, Κατερίνα Σκιαδά), ορισμένοι από τους οποίους συνεργάζονται συστηματικά με σχήματα εκτός Ελλάδας, συμμετέχοντας ενεργά με τον τρόπο τους στο διάλογο της εδώ κοινότητας με τη διεθνή. Ας σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μανταφούνης εργάζεται κοντά στον Ουίλλιαμ Φορσάιθ από το 2005.

image

H Ζωή Δημητρίου, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, θεωρείται ήδη από τις πιο σημαντικές ανερχόμενες χορογράφους στη Βρετανία και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε έγκριτες διοργανώσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.

To σεμινάριο του Μπρούνο Καβέρνα και η δημιουργική παρουσία της Λίας Χαράκη και του Guy Cools, που θα διευθύνουν φέτος το εργαστήρι για χορογράφους, καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις διαμορφώνουν το τοπίο του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και το καθιστούν μοναδικό και ιδιαίτερο.

image

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Το 16ο Φεστιβάλ ανοίγει με την παράσταση μιας από τις πιο σημαντικές ομάδες χορού στην Ευρώπη, του Μπαλέτου της Λορραίνης, γνωστό για τους εξαιρετικούς χορευτές του, του οποίου καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Ντιντιέ Ντεσάν (Didier Deschamps). Το Μπαλέτο θα παρουσιάσει τρεις χορογραφίες αντιπροσωπευτικές της πορείας του Ουίλλιαμ Φορσάιθ, της διάνοιας που ανέτρεψε τα δεδομένα του σύγχρονου χορού στον 20ό αιώνα κατά τις πρώτες δεκαετίες της καριέρας του: το αριστουργηματικό Steptext (1985), κριτική των μηχανισμών του θεάματος και εκ νέου χρήση τους για τη δημιουργία νέων κωδίκων, την ιδιοφυή μετάφραση μιας φούγκας σε σύγχρονο χορό The Vile Parody of Address (1988) –και τα δύο σε μουσική Μπαχ– και το The Vertiginous Thrill of exactitude (1996), σε μουσική Σούμπερτ, στο οποίο η κληρονομιά του κλασικού χορού, και ιδιαίτερα των Πετιπά και Μπαλανσίν, γίνεται αντικείμενο αναστοχασμού, με χιούμορ, ευρηματικότητα και εντέλει απόλυτη κυριαρχία πάνω στα εκφραστικά μέσα του χορού.

Στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και μια παλαιότερη χορογραφία της Μαγκύ Μαρέν. Στο Duo d’ Eden (1986), μια γεμάτη καθαρότητα σύνθεση πάνω στην παραδείσια ένωση του αρσενικού με το θηλυκό, συναντάμε τις απαρχές της χορογραφικής γραφής της Μαρέν, η οποία με τις πολυσήμαντες παραστάσεις της αναμετράται με τα πιο ζωτικά ζητήματα της ανθρωπότητας.

image

Tην επόμενη μέρα οι θεατές μπορούν ν’ απολαύσουν άλλη μια πλούσια βραδιά. Σ’ ένα ενιαίο πρόγραμμα συγκεντρώνονται τρεις χορογραφικές δημιουργίες νέων, πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών, που διακρίθηκαν στο δίκτυο Aerowaves –από τα πιο σημαντικά δίκτυα ανάδειξης της χορογραφικής δημιουργίας. Η Λία Χαράκη, κύπρια χορογράφος με προσωπικό στιλ και ευρωπαϊκές διακρίσεις, αντλώντας ερμηνευτικά στοιχεία από τη stand-up comedy, επιχειρεί ν’ αντιμετωπίσει με χιούμορ το σοβαρό ζήτημα της διαμόρφωσης της ταυτότητας μέσα από το βλέμμα των άλλων. Την αστεία, απρόσμενη και τρυφερή Καμηλοπάρδαλή της ερμηνεύει η πολυτάλαντη Ελεάνα Αλεξάνδρου.

image

Η Eλληνίδα Ζωή Δημητρίου, ανερχόμενη χορογράφος που ζει στη Βρετανία και διακρίνεται για την έμφαση που δίνει στην έρευνα, παρουσιάζει το In the process of…, μια διαδικασία τέλους… χωρίς τέλος. Το ζευγάρι της σκηνής ζει τις πολλαπλές εκδοχές του τέλους της σχέσης του, όπως προκύπτουν μέσα από τη διαρκή κατάτμηση των λέξεων, των κινήσεων, των φράσεων, ενώ μια βροχή από στεφάνια ρυθμικής παίζει το ρόλο του συναισθηματικού βαρόμετρου.

image

Η ομάδα La Macana από την Ισπανία, εμφανίζεται με το ντούο Ven, μια πραγματική χορογραφική πρόταση για τη δυαδικότητα, που διαπραγματεύεται την ελευθερία και την υπoταγή με πάθος, ευαισθησία και καθαρότητα.

image

Ο Γιαν Φαμπρ δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις. Στο έργο του Another Sleepy Dusty Delta Day, με μια γραφή που θυμίζει τον αποκαλυπτικό κινηματογράφο του Λαρς Φον Τρίερ, συνθέτει μια ωδή πάνω στην ελευθερία της επιλογής του θανάτου και στον έρωτα, την οποία ερμηνεύει εντυπωσιακά η χαρισματική Ελληνίδα Άρτεμις Σταυρίδη.

image

Η Κλάουντια Τριότσι, ιταλίδα περφόρμερ γνωστή για την έντονη παρουσία της επί σκηνής, αναβιώνει ένα παλιότερο έργο της, την εγκατάσταση-περφόρμανς Park (1998), στην οποία επιτρέπει στο κοινό να εισχωρήσει στο σπίτι μιας νοικοκυράς-μηχανής. Με τα μάτια της καρφωμένα στους υπνωτισμένους από το μαγνητισμό που εκπέμπει η ίδια και κάπως τρομαγμένους από την ωμή παρουσίαση της οικιακής ρουτίνας θεατές, η Τριότσι θυμίζει τις μεγάλες ηθοποιούς του νεορεαλιστικού ιταλικού κινηματογράφου.

image

Η ομάδα les ballets C de la B έχει γράψει ιστορία στην Καλαμάτα. Αυτή τη φορά επανέρχεται με το αισθαντικό, σπαρακτικό αλλά και αισιόδοξο Out of Context, που ο Αλαίν Πλατέλ αφιερώνει στην Πίνα Μπάους. Μεστό, βαθύ, ανθρώπινο, το βλέμμα του Αλαίν Πλατέλ αγκαλιάζει την πονεμένη ανθρωπότητα αναδιφώντας στα βάθη της ανθρώπινης μνήμης, εκεί όπου η ομορφιά συναντά την ασχήμια, για ν’ αποκαλυφθεί η πιο ουσιαστική πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Κανείς δεν θα μπορέσει να ξεχάσει τις ομαδικές στιγμές αυτής της παράστασης.

image

Η Αλεξάνδρα Βάγερσταλ, κύπρια χορογράφος που ζει και διακρίνεται στη Γερμανία, αν και πολύ νέα, έχει ήδη διαμορφώσει ένα προσωπικό στιλ με χαρακτηριστική ευαισθησία και ποιητική ενέργεια. Στην Καλαμάτα έρχεται για δεύτερη φορά, με το Tomorrow in present tense, μια παράσταση για τα εσωτερικά σύνορα, στην οποία ο χρόνος παραμένει μετέωρος μέχρι να ταυτιστούν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η ευάλωτη παρουσία των σταθερών συνεργατών-ερμηνευτών της, της Ευαγγελίας Ράντου και του Χρήστου Παπαδόπουλου, αποδεικνύεται καταλυτική.

image

Τη σκυτάλη παίρνει η ομάδα Lemurius, που συγκεντρώνει τέσσερις από τους σημαντικότερους χορευτές της χώρας (Γιάννης Μανταφούνης, Κατερίνα Σκιαδά, Νίκος Δραγώνας, Όλια Λυδάκη). Mε ερευνητική διάθεση χορογραφούν από κοινού μια παράσταση πάνω στο χρόνο ως πραγματικό μέγεθος, μακριά από κάθε πεπατημένη σύμβαση του θεατρικού χώρου. Το πραγματικό πείραμα, η διασταύρωση των χορογραφικών τους επιθυμιών χωρίς παρεμβολές, αντικατοπτρίζεται και στον τίτλο της παράστασης: Crosstalk.

image

Το Φεστιβάλ κλείνει με την παράσταση Roméos et Juliettes παραγωγή του Théâtre de Suresnes Jean Vilar σε χορογραφία του Σεμπαστιάν Λεφρανσουά από τη Γαλλία. Ο Λεφρανσουά κλείνει το μάτι στον Σαίξπηρ για να συνδέσει θέατρο και χορό μέσα από ριψοκίνδυνες φιγούρες χιπ-χοπ. Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τους Καπουλέτους και τους Μοντέγους: οι νεαροί Ρωμαίοι και Ιουλιέττες του Λεφρανσουά μας ταξιδεύουν στα προάστια των μεγαλουπόλεων, όπου οι νέοι ζουν τις δικές τους ιστορίες αθωότητας και αντιπαλότητας.

H ομάδα La Macana, η ομάδα Association DAM-CESPI / Κλάουντια Τριότσι και το Théâtre de Suresnes Jean Vilar / Σεμπαστιάν Λεφρανσουά εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Γιαν Φαμπρ, Αλεξάνδρα Βάγερσταλ και Λία Χαράκη έρχονται για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας, ενώ η ομάδα les ballets C de la B για τρίτη.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η διεθνής κοινότητα του χορού τη χρονιά που μας πέρασε απώλεσε δύο από τους ανθρώπους που καθόρισαν την εξέλιξή της, δύο από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα: τον Μερς Κάννιγχαμ και την Πίνα Μπάους. Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα τους τιμήσει με δύο κινηματογραφικά αφιερώματα που διοργανώνει σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Μερς Κάννιγχαμ και με το Ινστιτούτο Γκαίτε αντίστοιχα. Θα προβληθούν κινηματογραφημένες παραστάσεις τους αλλά και έργα που δημιούργησαν ειδικά για την κάμερα.

image

Το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει φέτος την ευκαιρία να ζήσει μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία με δύο αλληλοδιαδεχόμενες πτυχές, την Τρίτη 20 Ιουλίου. Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, θα ξεναγηθεί στoν αρχαιολογικό χώρο της Aρχαίας Μεσσήνης από τον άνθρωπο που την έφερε στο φως, τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη, για να καταλήξει στο στο Εκκλησιαστήριο του Ασκληπιείου, όπου η Ντόρα Μπακοπούλου θα δώσει ρεσιτάλ με έργα Σοπέν. Η επιλογή των έργων έγινε από τη διακεκριμένη πιανίστρια με γνώμονα ότι φέτος γιορτάζουμε το έτος Σοπέν. Το πρόγραμμα θα εμπλουστιστεί με μια σύντομη χορογραφία της Ζουζούς Νικολούδη, απόσπασμα από την τελευταία της χορογραφία με τίτλο Μουσική: ένα αέρινο πέρασμα μιας χορεύτριας πάνω στο Πρελούδιο Αρ. 7 σε Λα μείζονα από το έργο 24 Πρελούδια του Σοπέν. Τη χορογραφία ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Ρογκόφσκα (σπουδάστρια της ΚΣΟΤ και απόφοιτος της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας) σε διδασκαλία Γιάννας Φιλιπποπούλου.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί έκθεση με φωτογραφικά έργα του Αλέξανδρου Νιάγκου από παραστάσεις της Ομάδας Εδάφους, του Δημήτρη Παπαϊωάννου, του Φώτη Νικολάου και της Αλεξάνδρας Βάγερσταλ.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από ξένους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες στο φεστιβάλ.

image

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το σεμινάριο: Μπρούνο Καβέρνα (Bruno Caverna), 14-22 Ιουλίου 2010

«Παίζοντας στα άκρα»

Αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα σεμινάρια χορού και οι διαλέξεις που απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου και σε σπουδαστές επαγγελματικού επιπέδου. Έτσι, το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας προσκαλεί φέτος τον Βραζιλιάνο Μπρούνο Καβέρνα, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο χορευτή και δάσκαλο με βαθιά γνώση της καποέιρα, του σύγχρονου χορού, των ακροβατικών, του contact improvisation και του qi-gong. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει διερευνήσει σε βάθος τους τρόπους αφομοίωσης όλων των παραπάνω τεχνικών και της ενσωμάτωσής τους σε μια μέθοδο σωματικής κατανόησής τους, που διευρύνει ταυτόχρονα τις δυνατότητες του διδασκόμενου χορευτή. Έχει προσκληθεί από πολύ σημαντικές σχολές (SNDO/MTD, Theatre School, Amsterdam – Ολλανδία, École Nationale Supérieure des Arts du Cirque Châlons-en-Champagne – Γαλλία, κ.ά.), φεστιβάλ (Impulstanz, Charleroi/Danses κ.ά) και ομάδες χορού (Ultima Vez, Cie Michèle-Anne De Mey κ.ά.) στην Ευρώπη και στον κόσμο, για να μεταδώσει τη δική του χορευτική και αυτοσχεδιαστική ματιά.

image

Στόχος του σεμιναρίου «Παίζοντας στα άκρα» είναι να διερευνήσει την πόλωση, εγγενή σε κάθε έκφανση της ζωής, ως θεμελιώδες στοιχείο έμπνευσης και έκφρασης. Το σεμινάριο συνυφαίνει το partnering με τον αυτοσχεδιασμό και με τεχνικές εδάφους, καθώς και με μια προωθημένη διερεύνηση της άσκησης της αναπνοής. Οι συμμετέχοντες παροτρύνονται ν’ αφήσουν για λίγο παράμερα την εγκεφαλική, θεωρητική πλευρά τους, και να βυθιστούν στον κόσμο των άμεσων ερεθισμάτων των αισθήσεων. Μέσα από τη συνειδητή καθοδήγηση και το χιούμορ του Καβέρνα, ανοίγεται ένας χώρος στον οποίο οι έννοιες των κάθε είδους ορίων, του σωστού και του λάθους μοιάζουν να ξεθωριάζουν. Σαν «αεροβικός διαλογισμός», το σεμινάριο ωθεί προς τα δύο άκρα: τόσο της ενδυνάμωσης της σωματικότητας, όσο και της ακραίας ευαισθησίας στα ερεθίσματα, διερευνώντας και συνδέοντας μεταξύ τους όλα τα στρώματα αντίληψης και αίσθησης. Έτσι, μέσα από μια βαθιά προσωπική έρευνα που αντλεί στοιχεία από την καποέιρα, το qi-gong, τo contact improvisation και τον σύγχρονο χορό, προκύπτει μια οργανική, ενεργητική, μοναδική σωματική προσέγγιση.

Εργαστήρι για επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών

με θέμα το «Stand-up PerformDance»

από τον Guy Cools και τη Λία Χαράκη

17-19 Ιουλίου 2010

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κάθε χρόνο συγκροτούνται εργαστήρια και δίνονται διαλέξεις που απευθύνονται στον ευρύτερο χώρο των επαγγελματιών των παραστατικών τεχνών. Προσκεκλημένοι φέτος είναι o Guy Cools και η Λία Χαράκη.

∆ραµατουργός, κριτικός χορού και εκπαιδευτικός, ο Βέλγος Guy Cools (Γκυ Κουλς) συνέδεσε, ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του ’80, το όνοµά του µε τις εξελίξεις στον σύγχρονο χορό στο Βέλγιο και έπαιξε σηµαντικό ρόλο στο σχεδιασµό της πολιτιστικής πολιτικής για το χορό που ανέδειξε τη φλαµανδική σκηνή σε µια από τις πιο δυναµικές της Ευρώπης. Ως δραµατουργός έχει συνεργαστεί µε πολλούς σηµαντικούς δηµιουργούς, όπως ο Αλαίν Πλατέλ, o Σίντι Λάρµπι Τσερκάουι, οι χορογράφοι της ομάδας les ballets C de la B, η Μισέλ Αν Nτε Με, η Μαρί Σουινάρ και o Άκραµ Καν.

image

Η Λία Χαράκη, που θα παρουσιάσει την περφόρμανς Giraffe στο πλαίσιο του προγράμματος, συνεργάζεται συστηματικά, τα τελευταία χρόνια, με τον Γκυ Κουλς. Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στη μέθοδο επεξεργασίας των βιωμένων εμπειριών και των εκφραστικών εργαλείων του περφόρμερ που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια στη δημιουργική διαδικασία η Λία Χαράκη και που έχει ονομάσει Stand-up PerformDance.

image

Τα χαρακτηριστικά αυτής της πρακτικής είναι ότι δανείζεται την αμεσότητα της stand-up comedy, αντικαθιστώντας το κείμενο με άλλα μέσα, όπως οι ήχοι της φωνής, το τραγούδι ή η κίνηση. Με τη μέθοδο αυτή επιδιώκει την άμεση επικοινωνία με το κοινό αλλά και τη χρήση των αντιδράσεων του κοινού από τον περφόρμερ ως υλικού ανατροφοδότησης της δημιουργίας. Σκοπός της δεν είναι απαραίτητα να προκαλέσει το γέλιο. Το υλικό που χρησιμοποιείται στην πρόβα είναι προσωπικό και βιωματικό και εξυπηρετεί στο να αναπαράγει μια εκδοχή της αλήθειας. H παράσταση ως τελικό αποτέλεσμα είναι εν μέρει αυτοσχεδιαστική, αφού ο περφόρμερ χρησιμοποιεί επί σκηνής τις εσωτερικές και εξωτερικές πληροφορίες για να διευρύνει τη δημιουργία.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, η χρήση κειμένου, ήχου, κίνησης και μεθόδων δραματουργίας θα οδηγήσουν τους συμμετέχοντες σ’ ένα ταξίδι διερεύνησης της ταυτότητάς τους και των δυνατοτήτων άντλησης δημιουργικού υλικού απ’ αυτήν. Θα τους δοθεί επίσης η ευκαιρία για μια εντελώς προσωπική προσέγγιση της ίδιας της έννοιας της περφόρμανς. Οι συμμετέχοντες θα καλούνται να δημιουργούν και να παρουσιάζουν μικρές παραστάσεις Stand-up PerformDances διάρκειας ενός ή δύο λεπτών. Η αφήγηση ιστοριών, το γέλιο ως γέφυρα επικοινωνίας, η χειρονομία ως χορός και η πρακτική εξάσκηση θα βοηθήσουν στην εξοικείωση του περφόρμερ με το Stand-up PerformDance ώστε να μπορεί να δημιουργεί στη στιγμή χρησιμοποιώντας αναφορές στο δικό του σύμπαν.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν ειδικές οδηγίες αφού επικοινωνήσουν με το Φεστιβάλ και εγγραφούν.

ΤΟ 16ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ-ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI

Τούλα Ανδριοπούλου

Ντόρα Αθανασούλα Ανδριοπούλου

ΔΩΡΗΤΕΣ-ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

CULTURESFRANCE

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ – IFA

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ

ΕΡΑ, Δίκτυο

ελculture.gr

mytext.gr

culturenow.gr

Dancetheater.gr

Ο πλήρης κατάλογος των χορηγών θα ανακοινωθεί με την έναρξη του Φεστιβάλ.

Γενικές πληροφορίες

Προπώληση εισιτηρίων:

Από Παρασκευή 25/06/10

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά (εκτός Κυριακής και απογεύματος Σαββάτου)

Πληροφορίες για εισιτήρια και κρατήσεις μέσω πιστωτικών καρτών

(VISA & MASTERCARD)

Τηλ. 27210 25190 & 25434 – Φαξ: 27210 97426

Τιμές εισιτηρίων

  • 20,00 € & 12,00 € (φοιτητικό και β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας στο Κάστρο)

Για όλες τις παραστάσεις στο Αμφιθέατρο του Κάστρου

  • 15,00 € & 12,00 € (φοιτητικό)

Για όλες τις παραστάσεις στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, το Γυμνάσιο Παραλίας και το Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας

  • Ειδική τιμή: 10,00 €

Για όλες τις παραστάσεις, για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο του Μπρούνο Καβέρνα (14-22/7) και το Εργαστήρι των Γκυ Κουλς και Λίας Χαράκη (17-19/07)

H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας): μειωμένο εισιτήριο 12,00€ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ 14-22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Με τον Μπρούνο Καβέρνα

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και προχωρημένους σπουδαστές χορού.

ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 180 €

(Το ποσό συμμετοχής εξοφλείται με την έναρξη του σεμιναρίου.)

ΕΓΓΡΑΦΗ-ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: 80 €

(Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται μετά τις 5 Ιουλίου 2010.)

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 30 Ιουνίου 2010.

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες

τηλ. 210 775 17 31 & 6973 034 771 (Εριφίλη Εφραιμίδου)

ή με e-mail: mail@kalamatadancefestival.gr

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ Stand-up PerformDance

Με τον Guy Cools και τη Λία Χαράκη

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών (χορογράφους, ερμηνευτές, ηθοποιούς κ.ά.) καθώς και σε φοιτητές και σπουδαστές προχωρημένων ετών.

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.

ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 70 €

(Το ποσό συμμετοχής εξοφλείται με την έναρξη του εργαστηρίου.)

ΕΓΓΡΑΦΗ-ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: 25 €

(Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται μετά τις 5 Ιουλίου 2010.)

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 30 Ιουνίου 2010

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες

τηλ. 210 995 80 51 & 6934 205 070 (Μπετίνα Παναγιωτάρα)

ή με e-mail: mail@kalamatadancefestival.gr

ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ KAI ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: 220

ΕΓΓΡΑΦΗ-ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: 80

Στοιχεία επικοινωνίας για τον Τύπο

Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Γραφείου Τύπου

Χαρά Πετρούνια

Τηλ. 210 5244648 & 6972 710 991

x-petrouyia@ath.forthnet.gr

Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Γραφείου Τύπου Καλαμάτας

Αγγελική Μήτρου

τηλ. 6937 156 680

faris@kalamataculture.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο:

Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας

Παν. Καίσαρη 6, 24 100 Καλαμάτα

Τηλ. 27210 83086 & 90886 – Φαξ: 27210 26966

mail@kalamatadancefestival.gr

http://www.kalamatadancefestival.gr

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ.T & ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Ιουλίου στις 22:00

στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

CCN – Ballet de Lorraine (Καλλ. Διεύθυνση: Didier Deschamps)

Χορογραφίες των William Forsythe & Maguy Marin

THE VERTIGINOUS THRILL OF EXACTITUDE (1996)

Χορογραφία: William Forsythe

Μουσική: Φραντς Σούμπερτ, Συμφωνία αρ. 9 σε ντο μείζονα, «Μεγάλη»

Σκηνικά-Φωτισμοί: William Forsythe

Κοστούμια: Stephen Galloway

Ερμηνεύουν: Jennifer Blasek, Nina Khokham, Agnés Boulanger, Mickaël Conte, Dmitri Domojirov

Διάρκεια 11’

THE VILE PARODY OF ADDRESS (1988)

Χορογραφία: William Forsythe

Μουσική: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Φούγκα αρ. 22 σε σι ελάσσονα, από το Καλά συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο, Bιβλίο Ι (ερμηνεύει στο πιάνο ο Γκλεν Γκουλντ)

Μαγνητοφωνημένη φωνή: Nick Champion

Σκηνικά-Φωτισμοί-Κείμενα: William Forsythe

Ερμηνεύουν: Pas de deux: Laure Lescoffy, Grégory Beaumont / Σόλο: Julien Ficely

Διάρκεια 20’

DUO D’EDEN

Χορογραφία: Maguy Marin

Επιλογή μουσικής: Maguy Marin

Κοστούμια: Montserrat Casanova με τη βοήθεια των Louise Marin και René

Olivares

Φωτισμοί: Pierre Colomer

Σκηνικά: Maguy Marin

Ερμηνεύουν: Valérie Ly-Cuong, Baptiste Fisson

Διάρκεια 17’

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

STEPTEXT (1985)

Χορογραφία: William Forsythe

Μουσική: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Σακόν από τη Σονάτα αρ. 4 για σόλο βιολί σε ρε ελάσσονα

Σκηνικά-Φωτισμοί-Κοστούμια: William Forsythe

Ερμηνεύουν: Grégory Beaumont, Mickaël Conte, Fabio Dolce, Nina Khokham

Διάρκεια 20’

image

To Μπαλέτο της Λορραίνης, γνωστό για τους εξαιρετικούς χορευτές του, είναι από τις πιο σημαντικές ομάδες χορού στη Γαλλία. Θα παρουσιάσει τρεις χορογραφίες που διαγράφουν την πορεία του Ουίλλιαμ Φορσάιθ, της διάνοιας που ανέτρεψε τα δεδομένα του σύγχρονου χορού στον 20ό αιώνα, κατά τις πρώτες δεκαετίες της καριέρας του: το αριστουργηματικό Steptext (1985), κριτική των μηχανισμών του θεάματος και εκ νέου χρήση τους για τη δημιουργία νέων κωδίκων, την ιδιοφυή μετάφραση μιας φούγκας σε σύγχρονο χορό The Vile Parody of address (1988) –και τα δύο σε μουσική Μπαχ– και το The Vertiginous Thrill of Εxactitude (1996), σε μουσική Σούμπερτ, στο οποίο η κληρονομιά του κλασικού χορού, και ιδιαίτερα των Πετιπά και Μπαλανσίν, γίνεται αντικείμενο αναστοχασμού, με χιούμορ, ευρηματικότητα και εντέλει απόλυτη κυριαρχία πάνω στα εκφραστικά μέσα του χορού.

Στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και μια παλαιότερη χορογραφία της Μαγκύ Μαρέν. Στο Duo d’Eden (1986), μια γεμάτη καθαρότητα σύνθεση πάνω στην παραδείσια ένωση του αρσενικού με το θηλυκό, συναντάμε τις απαρχές της χορογραφικής γραφής της Μαρέν, η οποία με τις πολυσήμαντες παραστάσεις της αναμετράται με τα πιο ζωτικά ζητήματα της ανθρωπότητας.

Ο Ουίλλιαμ Φορσάιθ γεννήθηκε το 1949 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τζάκσονβιλ και στη Σχολή του Joffrey Ballet, του οποίου έγινε μέλος το 1971. Μετά από κάπου 20 χορογραφικά έργα, αρκετά επηρεασμένα από τον Μπαλανσίν, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Μπαλέτου της Φραγκφούρτης, το 1984. Με έργα όπως το Artifact (1984) και το Steptext (1985), επιβάλλεται στο στερέωμα του σύγχρονου χορού διαμορφώνοντας ένα προσωπικό στιλ, που αμφισβητεί τις συμβάσεις του θεάματος και γεμίζει τη σκηνή ενέργεια υψηλού βολτάζ. Ο Φορσάιθ ανανέωσε τη γλώσσα του χορού διευρύνοντας τα όριά του πέρα από τις νεοκλασικές φόρμες. Άλλες σημαντικές χορογραφίες του: Limbs Theorem (1990), Kammer / Kammer (2000) και Decreation (2003). Έχει χορογραφήσει για πολλά μεγάλα σχήματα, όπως το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού και το New York City Ballet. Μετά το κλείσιμο του Μπαλέτου της Φρανκφούρτης το 2004, δημιούργησε, το 2005, την Ομάδα Χορού Ουίλλιαμ Φορσάιθ, η οποία στεγάζεται στη Φραγκφούρτη και τη Δρέσδη και περιοδεύει ανά τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια ο Φορσάιθ δημιουργεί και εικαστικές εγκαταστάσεις που έχουν εκτεθεί σε σημαντικά μουσεία αλλά και χώρους τέχνης.

H Μαγκύ Μαρέν γεννήθηκε στην Τουλούζη. Σπούδασε κλασικό χορό στα Ωδεία της Τουλούζης και του Παρισιού. Έγινε μέλος του Μπαλέτου του Στρασβούργου, αλλά αργότερα φοίτησε στην περίφημη Σχολή Mudra στις Βρυξέλλες, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στις μετέπειτα επιλογές της. Σύντομα άρχισε η συνεργασία της με τα Μπαλέτα του 20ού Αιώνα του Μωρίς Μπεζάρ και την ίδια εποχή κάνει τις πρώτες της χορογραφίες. Το 1978 της απονέμεται το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας του Μπανιολέ. Το 1981, σημειώνεται ακόμα μια στροφή στην πορεία της, με το May B –αναφορά στο έργο του Μπέκετ. Ακολουθούν τα εξίσου σημαντικά Babel Babel (1982) και Eden (1986). Άλλες σημαντικές δημιουργίες της είναι: Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα (1987), Groosland (1989), Waterzooi (1993), Ram Dam Ram (Κάννες, 1995). Τα τελευταία χρόνια οι παραστάσεις Umwelt (2004) και Turba (2007) συζητήθηκαν πολύ. Στο έργο της ενσωματώνει αρκετά θεατρικά στοιχεία. Από το 1998 διευθύνει το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο του Ριγιέ-λα-Παπ.

Με την υποστήριξη της CulturesFrance και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών – IFA.

Την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Ιουλίου στις 20:00

στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας

Fresh!

Nέοι χορογράφοι

Σ’ ένα ενιαίο πρόγραμμα συγκεντρώνονται τρεις χορογραφικές δημιουργίες νέων, πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών, που διακρίθηκαν στο δίκτυο Aerowaves –ένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα ανάδειξης της χορογραφικής δημιουργίας.

.pelma.lia haraki

image

Giraffe / Καμηλοπάρδαλη

της Λίας Χαράκη

Ιδέα-Δημιουργία-Σκηνοθεσία: Λία Χαράκη

Συνεργασία δημιουργίας-Ερμηνεία: Ελεάνα Αλεξάνδρου

Αντικείμενα-Μεταποίηση αντικειμένων: Εύα Κοραή

Μουσική επιμέλεια-Φωτογραφία: Λοΐζος Ολύμπιος

Κοστούμι: Λία Χαράκη, Χριστίνα Γεωργίου

Μακιγιάζ: Εύη Χαράκη-Μαχαιρά

Φωνητική διδασκαλία: Cathryn Robson

Φωτισμοί: Alexander Jotovic

Γραφιστική επιμέλεια: Χριστίνα Ολυμπίου

Μουσική: Evan Parker with Birds: For Steve Lacy

Einheit/Lidell/Link/Klitzing/Kaup: Revolution (“Shon”)

Bob Marley: Redemption Song

Παραγωγή: .pelma.lia haraki

Διάρκεια: 25′

Μια καμηλοπάρδαλη για τον καθένα

Αστεία, απρόσμενη και τρυφερή, η Καμηλοπάρδαλη της Λίας Χαράκη είναι μια παράσταση πάνω στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας μέσα από τη ματιά των άλλων. Μας καθορίζει; Αν την απεκδυθούμε, μπορούμε να είμαστε ακόμα εμείς; Σε συνεργασία με την πολυτάλαντη περφόρμερ Ελεάνα Αλεξάνδρου, η Λία Χαράκη δημιουργεί μια παράσταση-λεύκωμα, «κεντώντας» την εξέλιξή της πάνω στις αντιδράσεις του κοινού.

Όπως η καμηλοπάρδαλη είναι σπάνιο είδος, έτσι και η παράσταση ανήκει στην «Stand-up PerformDance», το είδος παράστασης που έχει εφεύρει και όπου έχει στρέψει την προσοχή της τα τελευταία χρόνια η Λία Χαράκη. Από την «stand-up comedy» κρατά την αμεσότητα, από το χορό την κίνηση, και από την περφόρμανς την απρόβλεπτη εξέλιξη της δραματουργίας και τον αυτοσχεδιασμό. Το μείγμα; Αναζωογονητικό…

Με σπουδές στο Laban Centre του Λονδίνου, υποτροφίες, διακρίσεις (DanceWeb – Impulstanz, Aerowaves κ.ά.) και παρουσία σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και διοργανώσεις, η γεννημένη στη Λεμεσό Λία Χαράκη θεωρείται ανερχόμενη ευρωπαία χορογράφος. Από το 2003, όταν επέστρεψε στην Κύπρο, παρουσιάζει τη δουλειά της ως χορογράφος αλλά και ως περφόρμερ με την ομάδα της (.pelma.lia haraki) και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις μιας πολιτιστικής πολιτικής, που έχει αναβαθμίσει εντυπωσιακά το χορό στην Κύπρο. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Η ομάδα .pelma.lia haraki έχει εμφανιστεί στο 11ο Φεστιβάλ Xορού Καλαμάτας το 2005.

Με τη χορηγία των πολιτιστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Ζωή Δημητρίου

In the process of… / Προσπαθώντας να…

Χορογραφία-Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ζωή Δημητρίου

Ερμηνεύουν: Ζωή Δημητρίου, Ben McEwen, Maisie Whitehead, Νατάσα Αρέθα, Νίκος Δραγώνας

Σχεδιασμός φωτισμού: Gregor Knüppel

Σχεδιασμός ήχου: Ryan West

Με την υποστήριξη των: Arts Council της Αγγλίας, Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. (Υπουργείο Πολιτισμού), The Place (during Choreoroam), Laban, Κέντρο Έρευνας και Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν

Διάρκεια: 20′

Στη διαδικασία του τέλους

Για δεύτερη φορά φιλοξενούμενη στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Ζωή Δημητρίου, μ’ ένα ντουέτο που πραγματεύεται τις πιθανές εκδοχές του τέλους μιας σχέσης, αναζητά τις δυνατότητες εφαρμογής στην κίνηση των «σπουδών» και των δομών σύνθεσης του σύγχρονου συνθέτη Conlon Nancarrow. Στα είκοσι λεπτά πυκνότητας και κινητικής ευφυΐας, τα σώματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας πάλλονται κυριολεκτικά στις αντηχήσεις των φράσεων και των διαλόγων που αποτελούν το ηχητικό περιβάλλον του έργου. Τους περικυκλώνουν ξύλινα στεφάνια ρυθμικής που παρεμβαίνουν στη δράση, άλλοτε βοηθώντας και άλλοτε δυσχεραίνοντας τη θέση τους.

Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού, η Ζωή Δημητρίου μαθήτευσε κοντά στην Τρίσα Μπράουν στη Νέα Υόρκη και συνέχισε τις σπουδές της στο Laban Centre στο Λονδίνο. Έχει χορέψει με τις ομάδες «Χορευτές», «Λάθος Κίνηση», και έχει συνεργαστεί με την Κίρστι Σίμσον, την Υβόν Ράινερ, τον Φελίξ Ρούκερτ και πολλές ομάδες. Xορογράφος-ερευνήτρια, με παρουσία σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, συμμετέχει σε διεθνή καλλιτεχνικά και ερευνητικά προγράμματα, και διδάσκει χορογραφία και σύγχρονο χορό, μεταξύ άλλων, στα: Laban Centre, The Place και Central School of Speech and Drama.

Η Ζωή Δημητρίου έχει εμφανιστεί στο 12ο Φεστιβάλ Xορού Καλαμάτας το 2006.

image

La Macana

Ven / Έλα

των Alexis Fernández & Caterina Varela

Σύλληψη-Ερμηνεία: Alexis Fernández & Caterina Varela

Φωτισμοί: Caterina Varela

Κοστούμια: Cia. Entremans

Διάρκεια: 15′

Πόθος, επιτακτικότητα, σύγκρουση, απώλεια

Ο Αλέξις Φερνάντες και η Κατερίνα Βαρέλα παρουσιάζουν ένα δυναμικό ντουέτο που ακροβατεί ανάμεσα στον πόθο, την επιτακτικότητα, τη σύγκρουση και την απώλεια. Το έντονο κινησιολογικό λεξιλόγιο το εξισορροπεί η ευαίσθητη παρουσία των χορευτών, ενώ η επανάληψη συγκεκριμένων στιγμών μάς δίνει τη δυνατότητα να ξανα-σκεφτούμε και να ξανα-ερμηνεύσουμε καθεμιά από αυτές με νέο τρόπο όποτε επανέρχονται.

Η ομάδα La Macana, με έδρα τη Γαλικία, δημιουργήθηκε από την Κατερίνα Βαρέλα και τον Αλέξις Φερνάντες. Οι δυο τους είχαν ήδη δουλέψει μαζί για ομάδες όπως οι Experimentadanza και Entremans και για φορείς (Χορογραφικό Κέντρο του Γαλέγκο), και το 2009 αποφάσισαν να συνεργαστούν με σκοπό την εξερεύνηση της προσωπικής τους δημιουργικής γλώσσας. Πρόσφατα συνεργάστηκαν με την ομάδα Ember των Λάουρα Αρίς και Χόρχε Xάρεγκι στη δημιουργία ενός κουαρτέτου, ενώ το 2010 έχουν προσκληθεί ως χορογράφοι στο Conservatorio María de Ávila στη Μαδρίτη. Μετά την πρεμιέρα του στην Αβάνα, το 2008, το βραβευμένο Ven παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες.

Η oμάδα La Macana εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

image

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου στις 20:00 και το Σάββατο 17 Ιουλίου στις 22:00

στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας

Troubleyn | Jan Fabre

Another Sleepy Dusty Delta Day /

Άλλη μια ληθαργική, σκονισμένη μέρα στον ποταμό Δέλτα

του Jan Fabre

Κείμενο-Σκηνογραφία-Σκηνοθεσία: Jan Fabre

Χορογραφία: Jan Fabre, Ivana Jozic

Δραματουργία: Miet Martens

Ερμηνεύει η Άρτεμις Σταυρίδη (η παράσταση δημιουργήθηκε αρχικά, το 2008, για την Ιβάνα Γιόζιτς)

Μουσική σύνθεση: Tom Tiest & DomXh

Τραγούδι: Ode to Billy Joe της Bobby Gentry (C/A) – Northridge Music Co / Universal – MCA Music Holland BV Σχεδιασμός κοστουμιών: Louise Assomo Σχεδιασμός φωτισμών: Jan Fabre, Harry Cole

Παραγωγή: Troubleyn | Jan Fabre (Αμβέρσα, Βέλγιο) Συμπαραγωγή: Festival dAvignon (Γαλλία), Philadelphia Live Arts Festival (ΗΠΑ), Napoli Teatro Festival Italia (Ιταλία), Zagreb Youth Theatre & Theatre Festival (Κροατία)

Διάρκεια: 50′

Διεκδικώντας την απόλυτη ελευθερία

Ένα πολύ προσωπικό γράμμα του Φαμπρ προς την αγαπημένη του, το οποίο προαναγγέλλει την αυτοκτονία του· ένα τραγούδι της Μπόμπι Τζέντρυ (απ’ όπου προέρχεται και ο τίτλος της παράστασης) που αφηγείται μιαν αυτοκτονία κι έναν κρυφό έρωτα: δύο ιστορίες που περιγράφουν μια θανάσιμη πτώση στο κενό, ενώ δίνουν πνοή σε μια απαγορευμένη αγάπη. Μια μέρα σαν όλες τις άλλες, ληθαργική, ζεστή και σκονισμένη, τα ανεξερεύνητα μονοπάτια του έρωτα και του θανάτου συναντιούνται… O Φαμπρ συνθέτει μια ωδή που υπερασπίζεται την προσωπική ελευθερία. Tις δύο παράλληλες ιστορίες διαβάζει και τραγουδά η ελληνίδα ερμηνεύτρια Άρτεμις Σταυρίδη. Σε μια προσπάθεια να δραπετεύσει από την ασφυκτική ασφάλεια της καθημερινότητας, παραδίδει το σώμα της σε εξαντλητικές δοκιμασίες, αγγίζοντας περιοχές του άγνωστου και του ακραίου.

Ανατρεπτικός, ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ είναι σκηνοθέτης, χορογράφος, εικαστικός και θεατρικός συγγραφέας, με μακρά καλλιτεχνική πορεία από το 1980. Οι πρώτες του παραστάσεις ήταν περφόρμανς, ενώ οι επόμενες έφερναν σε ρήξη θεατρικές και χορευτικές συμβάσεις (Η δύναμη της θεατρικής τρέλας, Η λίμνη των κύκνων, Είμαι αίμα κ.ά.). Στα έργα του, που τα χαρακτηρίζει η πρόκληση, διαπραγματεύεται τη βία, τον έρωτα, τον ηδονισμό, την παραφροσύνη και τα ένστικτα. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουν παρουσιαστεί ο Άγγελος του θανάτου, το Όργιο της ανεκτικότητας καθώς και εικαστικά του έργα.

[Η παράσταση μπορεί να προκαλέσει ενόχληση σε ένα μέρος του κοινού.]

O Γιαν Φαμπρ έχει εμφανιστεί στο 10ο Φεστιβάλ Xορού Καλαμάτας το 2004.

image

Τo Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουλίου στις 20:00

στο Γυμνάσιο Παραλίας

Association DAM-CESPI

Park / Πάρκο (1998)

της Claudia Triozzi

Σύλληψη-Ερμηνεία: Claudia Triozzi

Φωτισμοί: Cathy Olive Κατασκευή μηχανής για τη σκηνή «Open Please»: Nicolas Darot

Παραγωγή: Association CESPI Συμπαραγωγή: La Ménagerie de Verre

Προώθηση-Marketing: Latitudes Prod.

Διάρκεια: 45′

Μια γυναίκα-μηχανή

Σ’ αυτό το χορογραφικό έργο με τη μορφή εγκατάστασης, το κοινό παρακολουθεί τη ζωή της Αντίνας∙ στα δωμάτια ενός υποτιθέμενου σπιτιού η γυναίκα αυτή, απορροφημένη στην τελετουργία της καθημερινότητας, μοιάζει παραδομένη στη δικτατορία των οικιακών συσκευών, που παγιδεύουν το σώμα της και την εξαναγκάζουν σε μια σειρά από άσκοπες, μάταιες κινήσεις. H αναπόδραστη επανάληψη γεννά μια αίσθηση κάπως τρομακτική, συνάμα όμως και παρήγορη, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ασφάλειας και ευμάρειας. H Κλάουντια Τριότσι αποκαλύπτει αυτοσαρκαστικά «τη γυναίκα-μηχανή ως απομονωμένη φρουρό του νοικοκυριού» και καρφώνοντας το βλέμμα στους θεατές τούς σαγηνεύει με την παρουσία της, που θυμίζει την Άννα Μανιάνι και όλες τις γοητευτικές γυναίκες του ιταλικού νεορεαλισμού.

Η Κλάουντια Τριότσι σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό στην Ιταλία και στη συνέχεια, το 1985, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Οντίλ Ντυμπόκ, Ζωρζ Αππαί, Φρανσουά Βερρέ, Αλαίν Μπυφάρ και Ξαβιέ Λε Ρουά. Η χορογραφική της δουλειά πραγματεύεται έννοιες της εικόνας, της αναπαράστασης και των ορίων του ανθρώπινου σώματος. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε γκαλερί, μουσεία και θεατρικές σκηνές σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία. Από το 2006 διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Τεχνών Ρουέιγ Μαλμαισόν.

H ομάδα Association DAM-CESPI εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η Κλάουντια Τριότσι εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε δική της χορογραφία.

image

Την Κυριακή 18 Ιουλίου στις 22:00

στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

les ballets C de la B

Out of Context

for Pina/

Εκτός πλαισίου

αφιερωμένο στην Πίνα

του Alain Platel

Ιδέα-Σκηνοθεσία: Alain Platel

Ερμηνευτές-Συνδημιουργοί: Elie Tass, Emile Josse, Hyo Seung Ye, Kaori Ito, Mathieu Desseigne Ravel, Mélanie Lomoff, Romeu Runa, Rosalba Torres Guerrero, Ross Mc Cormack

Δραματουργία: Hildegard De Vuyst

Βοηθός σκηνοθέτη: Sara Vanderieck

Σχεδιασμός κοστουμιών: Dorine Demuynck

Σχεδιασμός φωτισμών: Carlo Bourguignon

Σχεδιασμός ήχου-Ηλεκτρονική μουσική: Sam Serruys

Παραγωγή: les ballets C de la B

Συμπαραγωγή: Théâtre de la Ville (Παρίσι), Le Grand Théâtre de Luxembourg, TorinoDanza, Sadler’s Wells (Λονδίνο), Stadsschouwburg Groningen, Tanzkongress 2009/ Kulturstiftung des Bundes, Kaaitheater (Βρυξέλλες), Wiener Festwochen

Με ευχαριστίες στους Timur Magomedgadzeyev, Farah Saleh, Quan Bui Ngoc, Juliana Neves, Fabrizio Cassol, Isnel Da Silveira, Berlinde De Bruyckere, Toneegroep Ceremonia.

Με την υποστήριξη των Αρχών της Φλαμανδικής Κοινότητας, της πόλης της Γάνδης και της επαρχίας της Ανατολικής Φλάνδρας.

Η ομάδα les ballets C de la B είναι πολιτιστικός πρεσβευτής της UNESCO-IHE, Institute for Water Education (Ινστιτούτο για την Παιδεία του Νερού).

Διάρκεια: 80′

image

Η τελετουργία ενός χαμένου αρώματος

Με την ευαισθησία και το ερευνητικό πνεύμα που τον χαρακτηρίζουν, ο Αλαίν Πλατέλ διερευνά, τα τελευταία χρόνια, την ανθρώπινη συνθήκη. Ξεκίνησε από τις κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές που συνθέτουν το τοπίο της ανθρωπότητας και έφτασε, εμβαθύνοντας, στην αναζήτηση της ουσίας της ανθρώπινης ύπαρξης. Το Out of Context μας οδηγεί στο χώρο όπου η παθογενής παραμόρφωση της κίνησης αποκαλύπτει την ανεξέλεγκτη μνήμη του ασυνείδητου, την πιο βαθιά και ακατέργαστη μορφή της. Σ’ αυτόν το χώρο οι κατηγορίες όπως «ασχήμια» και «ομορφιά» καταργούνται, οι ταυτότητες καταρρίπτονται, κι αυτό που απομένει είναι μια συνθήκη απόλυτης ρευστότητας τού είναι. Αισθαντικό, σπαρακτικό αλλά και αισιόδοξο, το Out of Context είναι «η τελετουργία μιας ομάδας που δεν καταφέρνει να εντοπίσει αυτό ακριβώς που ψάχνει, αλλά εν τω μεταξύ βιώνει κάτι απρόσμενο αλλά συνάμα και υπέροχο».

Αν και αυτοδίδακτος, ο Αλαίν Πλατέλ έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην παγκόσμια σκηνή του σύγχρονου χορού. Ίδρυσε την κολεκτίβα les ballets C de la B το 1984. Από τη δεκαετία του 1990 η ομάδα άρχισε να διατρέχει την Ευρώπη και την υφήλιο σημειώνοντας τη μια επιτυχία μετά την άλλη, και χρησιμεύοντας ως πλατφόρμα δημιουργίας όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τους Kουν Ωγκουστέινεν, Κριστίν Ντε Σμεντ, Χανς Βαν ντε Μπρόεκ και Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι. Η πολυφωνία είναι το στίγμα της. Σε άμεσο και οργανικό διάλογο με τη μουσική, ο Πλατέλ δημιουργεί θεάματα όπως τα: La Tristeza Complice (1995), Iets op Bach (1998), Wolf (2003), vsprs (2006) και pitié! (2008), που τον καθιέρωσαν και αποκάλυψαν το ταλέντο του στο να συνθέτει θεάματα-μνημειακές πολυφωνικές τοιχογραφίες.

Η ομάδα les ballets C de la B έχει εμφανιστεί στο 11ο και στο 13ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το 2005 και το 2007.

image

Την Κυριακή 18 Ιουλίου στις 20:00 και τη Δευτέρα 19 Ιουλίου στις 22:00

στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας

Noema Dance Works

Tomorrow in Present Tense

της Αλεξάνδρας Waierstall

Ιδέα-Χορογραφία: Αλεξάνδρα Waierstall

Visual Concept: Μαριάννα Χριστοφίδη

Συντελεστές / Χορευτές: Ευαγγελία Ράντου, Χρήστος Παπαδόπουλος

Μουσική: Μάριος Τακούσης

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Νιάγκος

Βοηθός παραγωγής: Ina Zentner

Κοστούμια: Αλεξάνδρα Waierstall, Κυριακή Κώστα

Φωτισμοί: Ansgar Kluge

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Dorinda Hulton για τη συμβολή της.

Παραγωγή: Noema Dance Works

Συμπαραγωγή: Tanzhaus NRW.

Με την υποστήριξη των Kulturamt Düsseldorf, Kunststiftung NRW, Fonds darstellende Künste e.V, του Υπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου και του Dance Gate Dancehouse Cyprus.

Διάρκεια: 60′

Το Tomorrow in Present Tense είναι μια παράσταση για το χρόνο, τις φυσικές τοπογραφίες και τα εσωτερικά σύνορα. Έχοντας ως υλικό περιγραφές ανθρώπων που μίλησαν για το δικό τους όραμα για το μέλλον, η ομάδα, σε ενεστώτα χρόνο, προσπαθεί ν’ αποκαλύψει εικόνες του κόσμου. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, τα χρονικά σύνορα γεφυρώθηκαν και οι περιοριστικές συντεταγμένες ξεπεράστηκαν. Με την ποιητική και ευαίσθητη γραφή της Βάγερσταλ, το Tomorrow in Present Tense αποκαλύπτει επί σκηνής την ψευδαίσθηση αυτής της σύμπτυξης χώρου και χρόνου διατηρώντας μετέωρη τη στιγμή σ’ έναν φευγαλέο κόσμο.

Η Αλεξάνδρα Βάγερσταλ έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Dance Unlimited του Arnhem της Ολλανδίας το 2006. Παρουσίασε τα έργα της Affect και Τerminus στο Aerowaves, και το 2008 βραβεύτηκε από το Κέντρο Χορού nrw του Ντύσσελντορφ, το οποίο από το 2007 είναι συμπαραγωγός στα έργα της. Έχει παρουσιάσει έργα της στην Ευρώπη, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Κορέα κ.ά. Είναι ιδρυτικό μέλος του φεστιβάλ No Body στη Λευκωσία και, το 2007, χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό ballet-tanz μια από τις πολλά υποσχόμενες χορογράφους της νέας γενιάς.

Η ομάδα Noema Dance Works έχει εμφανιστεί στο 12ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το 2006.

Με τη χορηγία των πολιτιστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

image

Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου στις 20:00

στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας

Lemurius

Crosstalk (2009)

των Νίκου Δραγώνα, Όλιας Λυδάκη, Γιάννη Μανταφούνη & Κατερίνας Σκιαδά

Χορογραφούν και χορεύουν: Νίκος Δραγώνας, Όλια Λυδάκη, Γιάννης Μανταφούνης, Κατερίνα Σκιαδά

Μουσικοί: Αντώνης Παλάσκας, Ανδριάνα Τουλιάτου

Παραγωγή: Lemurius Με την υποστήριξη του Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. (Υπουργείο Πολιτισμού)

Διάρκεια: 45′

Σε χρόνο πραγματικό…

Με εργαλεία τους το σώμα, το χώρο και τον ήχο, στο έργο Crosstalk οι Lemurius επιχειρούν μια πολυεπίπεδη προσέγγιση και επεξεργασία της έννοιας του χρόνου. Ο χώρος, απογυμνωμένος από σκηνικά, και ο φωτισμός, εξίσου απλός, περιβάλλουν τη λιτή χορογραφική σύνθεση, που στόχο έχει να αναδείξει μια κινησιολογική γλώσσα προσιτή αλλά συγχρόνως πλούσια εννοιολογικά. Έτσι, το Crosstalk εξερευνά την κατάργηση των σκηνικών ορίων μεταξύ θεατή και ερμηνευτή, και μοιάζει να κυλά στον πραγματικό και όχι σε θεατρικό χρόνο.

Η ομάδα Lemurius συστάθηκε το 2004 από τους χορευτές Γιάννη Μανταφούνη και Κατερίνα Σκιαδά, και τον μουσικό Αντώνη Γούλιαρη. Ο Γιάννης Μανταφούνης σπούδασε χορό στη Γαλλία και χόρεψε με το Μπαλέτο της Όπερας του Γκέτεμποργκ και με το Nederlands Dans Theater II. Από το 2005 είναι μέλος της ομάδας του Ουίλλιαμ Φορσάιθ. Η Κατερίνα Σκιαδά σπούδασε στο London Contemporary School of Dance και στο Laban Centre και έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς χορογράφους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (K. Μπρουμασόν, Κρε-άνζ, Τζ. Γουώτον, Ο. Φορσάιθ). Στο Crosstalk συν-χορογραφούν ο Νίκος Δραγώνας, που σπούδασε στην ΚΣΟΤ και έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους σημαντικούς έλληνες χορογράφους, και η Όλια Λυδάκη, που σπούδασε στο Παρίσι και στο Ανζέ και έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς χορογράφους στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Από το 1999, η Λυδάκη είναι μέλος της ομάδας Ariadone της Καρλότα Ικέντα, και συμμετέχει σε διεθνή σεμινάρια μπούτο. Οι τέσσερις χορογράφοι συμμετείχαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Το πρώτο έργο της ομάδας, με τίτλο Προβάλλοντας τη σκιά, παρουσιάστηκε στην Αθήνα, το Ναύπλιο και την Καλαμάτα, καθώς και στην Πράγα και τα Σκόπια, ενώ τo δεύτερο έργο της, Ανθρώπινες διαστάσεις, παρουσιάστηκε το 2006 ως ανάθεση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αθήνας. Η ομάδα έχει επίσης παραδώσει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και τεχνικής χορού σε πόλεις της Ελλάδας, όπως το Ναύπλιο και η Καρδίτσα.

O Γιάννης Μανταφούνης και η Κατερίνα Σκιαδά έχουν εμφανιστεί στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το 2005.

image

Την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Ιουλίου στις 22:00

στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Théâtre de Suresnes Jean Vilar

Roméos et Juliettes

/ Ρωμαίοι και Ιουλιέτες

του Sébastien Lefrançois

βασισμένο στο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Χορογραφία: Sébastien Lefrançois

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση-Διεύθυνση μουσικής: Laurent Couson

Ερμηνεύουν: Jann Gallois, Giovanni Léocadie, John Degois, Hakim Hachouche, Céline Lefèvre, Otuawan Nyong, Laurent Paolini, Julian Rouyre, Feroz Sahoulamide

Βοηθός χορογράφου: Céline Lefèvre

Σκηνογραφία: Giulio Lichtner

Δραματουργία: Magali Léris

Κοστούμια: Mario Faundez

Φωτισμοί: Tom Klefstad

Ηλεκτρονική δημιουργία: Vincent Artaud

Παραγωγή: Cités Danse Connexions, Suresnes Cités Danse 2008

Συμπαραγωγή: Théâtre Anne de Bretagne, Vannes, Espace Jacques Prévert, Aulnay sous Bois, La Comète – Scène Nationale, Châlons-en-Champagne

Διάρκεια: 75′

Ο Σαίξπηρ στα άγρια προάστια

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα γνωρίζονται και ερωτεύονται στους παράφορους ρυθμούς του χιπ-χοπ. Το χιπ-χοπ ανακαλύπτει για πρώτη φορά πώς τα σώματα πλησιάζονται, αγαπιούνται και λαβώνονται. Μέσα σε ηλεκτρονικούς ήχους, ο Σεμπαστιάν Λεφρανσουά ξαναζωντανεύει τις μυθικές σκηνές του χορού, του μπαλκονιού και της μάχης Καπουλέτων-Μοντέγων σε μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στο χορό και το θέατρο, στον κλασικό Σαίξπηρ και τις ριψοκίνδυνες φιγούρες του χιπ-χοπ, και μας παρασύρει με ένταση στην καρδιά της ιστορίας. «Ένα παζλ, όπως λέει ο χορογράφος, …για τις συγκρούσεις των νέων, τους απαγορευμένους από τους γονείς έρωτες, τις αντιπαλότητες που υπήρχαν από τα βάθη των αιώνων και ακόμα υπάρχουν στα προάστια των πόλεων. Διαφορετικά ψήγματα ιστοριών που μας μοιάζουν. Στον πληθυντικό. Όπως ο τίτλος».

Γεννημένος το 1969, ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λεφρανσουά, μετά από μια δωδεκάχρονη πορεία στο καλλιτεχνικό πατινάζ, στρέφεται προς το χορό και κυρίως το χιπ-χοπ, και ιδρύει, το 1994, την ομάδα «Trafic de Styles», της οποίας είναι καλλιτεχνικός διευθυντής. Έχει συνεργαστεί ως χορογράφος και ερμηνευτής σε γαλλικές και διεθνείς χοροθεατρικές παραγωγές, με σκηνοθέτες όπως οι Vincent Colin, Philippe Adrien, Luc Laporte και François Berdeaux, καθώς και με την ομάδα Yun Chane.

Tο Théâtre de Suresnes Jean Vilar εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ο Sébastien Lefrançois παρουσιάζει επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα χορογραφία του.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών – IFA.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.