«Ο ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ E-MAIL» ECOFILMS 2010, Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Meet the directors meet the directors

ecofilms ‘10

Ρόδος, 22-27 Ιουνίου

http://www.ecofilms.gr/ http://rodosecofilms.blogspot.com

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

«Ο ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ EMAIL»

Σάββατο, 26 Ιουνίου, πέμπτη μέρα του ένατου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Εικαστικών Τεχνών Ρόδου – Ecofilms και τελευταία του διαγωνιστικού τμήματος. Η μεγάλη στιγμή της ημέρας είναι η απονομή των βραβείων του Φεστιβάλ στις 9.00 το βράδυ.

Η προηγούμενη μέρα μας βρήκε με τον Νικ Μπαλτάζαρ, να μας παροτρύνει να χορέψουμε για το κλίμα…μπροστά στο «Ρόδον»! Είναι, άλλωστε γνωστά τα βίντεο που έχει δημιουργήσει στα οποία χορεύουν 12.000 άνθρωποι για να στείλουν το προειδοποιητικό τους μήνυμα για τη υπερθέρμανση του πλανήτη. Αφού εξήγησε τα εφτά βασικά βήματα της διαδικασίας της συγκεκριμένης δράσης , εκπρόσωποι της σχολής χορού της Έλλης Παρασκευά δήλωσαν το ενδιαφέρον τους προκειμένου να στήσουν κάτι παρόμοιο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο νησί της Ρόδου.

image

(βλ. φωτογραφία: Νικ Μπαλτάζαρ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών η παρουσίαση βιβλίου του Παύλου Κάγιου «Και με Μάτια Κλειστά θα βλέπω», με τη Λουκία Ρικάκη να προλογίζει την εκδήλωση. Στη συνέχεια προβλήθηκε το βίντεο του Μάνου Ευστρατιάδη, το οποίο είχε αναφορές στις ταινίες που έθρεψαν τους ήρωες του βιβλίου.

Anastasios Kontakos_Lucia Rikaki_Pavlow Kagios

(βλ. φωτογραφία: Αναστάσιος Κοντάκος-Πρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών, Λουκία Ρικάκη, Παύλος Κάγιος)

Σήμερα το μεσημέρι συντελεστές και σκηνοθέτες τριών ιδιαίτερα δημοφιλών ταινιών ήταν συγκεντρωμένοι στο «Ρόδον» για να απαντήσουν στις ερωτήσεις κοινού και δημοσιογράφων.Την προσοχή κέρδισε με το χιούμορ του ο Ισραηλινός Regev Contes, ο οποίος μας μίλησε για τη «Χειρότερη Εταιρεία του Κόσμου»…δηλαδή αυτή του πατέρα του! Η ταινία παρακολουθεί την απελπιστική προσπάθεια που κάνει ο γιος-σκηνοθέτης προκειμένου να σώσει από τα χρέη την ασφαλιστική εταιρεία του πατέρα του την οποία τρέχει κουτσά-στραβά μαζί με άλλους δύο εγκάρδιους (αλλά χωρίς κανένα επιχειρηματικό πνεύμα) φίλους του: «Μετά από την προβολή της ταινίας στην τηλεόραση, ήρθαν περισσότεροι πελάτες καθώς ήθελαν να συνεισφέρουν σε αυτή την «όαση» εντιμότητας και φιλίας». Από την άλλη πλευρά, τα χρέη εξακολουθούν να ‘‘τρέχουν’’ αφού ο πατέρας του κάνοντας το γύρο των τραπεζών και παίρνοντας τη «σοβαρή φωνή του» συνεχίζει να παίρνει δάνεια προκειμένου να ξεχρεώσει προηγούμενα. Σίγουρα, «είναι θαύμα το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η επιχείρηση».

Τον λόγο πήρε η Ολλανδέζα σεναριογράφος και ερευνήτρια της ταινίας «Οι Μαχητές του Ουράνιου Τόξου», Renske de Zwart. Μία ταινία που μιλάει για τη συγκλονιστική ιστορία των πρώτων ακτιβιστών και ηρώων της Greenpeace που πλέον ζουν όλοι αρμονικά σε ένα απομακρυσμένο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Η Renske de Zwart συνέκρινε την εποχή των 70’s με το παρόν: «εκείνη την περίοδο υπήρχε μια αίσθηση ότι μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα πάντα, να σπάσουμε το κατεστημένο σε αντίθεση με τη σημερινή υλιστική στάση που κρατάμε. Τώρα πλέον χάνουμε το νόημα χρησιμοποιώντας την ιντερνετική επικοινωνία, που μας εμποδίζει από το να προχωρήσουμε στην πράξη, στον πραγματικό ακτιβισμό. Χωρίς φυσικά να θέλω να υποτιμήσω τη δυναμική του συγκεκριμένου μέσου. Πολλές φορές άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι πολλές εταιρίες “ενοχλούνται” από τα καταγγελτικά e-mail και συμμορφώνονται. Αλλά σίγουρα δεν αρκεί μόνο αυτό». Συνεχίζοντας με αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα λέει χαρακτηριστικά: «κάποιοι ακτιβιστές σήμερα έχουν καταλήξει στη φυλακή, αφού οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν τη δράση τους ως τρομοκρατική. Αν οι Μαχητές του Ουράνιου Τόξου έκαναν σήμερα όσα έκαναν τότε, θα είχαν συλληφθεί από την πρώτη στιγμή. Απόδειξη των τραγικών στιγμών που ζούμε σήμερα, η Ινδική ταινία “H Λανθάνουσα Πόλη” στην οποία παρουσιάζεται η παραδοσιακή πλατεία του Νέου Δελχί η οποία είναι κλειστή από την κυβέρνηση για κάθε είδους εκδηλώσεις, γιατί υπάρχει ο φόβος του…ακτιβισμού».

image

(βλ φωτογραφία: Renske de Zwart)

Τέλος, ο Ιταλός Cosimo Terlizzi μίλησε για την ταινία «Μούρτζια: Ταξίδι γύρω από τη μνήμη», που αναφέρεται στο Εθνικό Πάρκο που βρίσκεται στο κέντρο της Απουλίας, ένα από τα ομορφότερα αλλά καταραμένα πάρκα της Μεσογείου. Μία ειρωνεία για την προέλευση και την σημερινή κατάσταση ενός εγκαταλελειμμένου μέρους της Ιταλίας: «Ήθελα να δείξω στους ανθρώπους, πώς ένα πολύ όμορφο τοπίο μπορεί να καταστραφεί από τον τουρισμό. Είναι εκπληκτικό το ότι το πάρκο Murgia ζει από τα μικρά πλην όμως ανθεκτικά του φυτά, αυτές τις προϊστορικές καλλιέργειες, που αποτελούν τη Μεσογειακή στέππα: έναν κόσμο που αποτελείται από μικρά πλάσματα που αντιστέκονται στον θάνατο».

(βλ.φωτογραφία: γνωρίστε τους σκηνοθέτες-meet the directors)

Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ θα μας βρει με πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες στην κατηγορία Πανόραμα:

«Γαία» του Mάνθου Αρμπέλια. Η Γαία, η πρώτη θεότητα μας παρουσιάζει την φύση της και την επικοινωνία της με τους ανθρώπους της αρχαιότητας. Μέσα από αυτή την επικοινωνία οι άνθρωποι ανακαλύπτουν την γεωργία και έτσι μπορούν και ζουν σε αρμονία με αυτήν. Ερχόμαστε στο σήμερα όπου οι άνθρωποι ξέχασαν ότι η γή είναι θεά και με αυτήν τους την αδιαφορία την εξαντλούν. Μέσα στα σκουπίδια και τα εργοστάσια η Γαία κουράζεται και μαραίνεται. Η ταινία είναι βασισμένη σε ένα ποίημα στην μητέρα γη. Η παραγωγός της ταινίας Γιούλη Ζαφειράτου θα εκπροσωπήσει τη Γαία στην αντίστοιχη προβολή.

Που και πότε: Δημοτικό Θέατρο, 12:30

«Κόκκινη Άμμος» του Δημήτρη Φιλίππου. “Ακούς τη φωνή της κοινωνίας; Είναι η φωνή της μαμάς σου!” Σου λέει διάβασε, μόνο έτσι θα σταθείς στα πόδια σου. Θέλει να βεβαιωθεί πως δεν είσαι gay. Απαιτεί να συμμορφωθείς σ’ ένα αποδεκτό κοινωνικό status…Η “Κόκκινη Άμμος” είναι μια ταινία μικρού μήκους η οποία επιχειρεί να προσεγγίσει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες διαστάσεις της ίδιας κοινωνίας. Μια πρώτη διάσταση, η οποία κατακλύεται από κοινωνικά επιβαλλόμενα όνειρα και φιλοδοξίες, τις οποίες πολλές φορές προσεγγίζουμε με λάθος τρόπο μετατρέποντας αυτές σε αυτοσκόπο, με αποτέλεσμα να “βλέπουμε το δέντρο αλλά να χάνουμε το δάσος”. Μία δεύτερη διάσταση, η οποία περιβάλλεται από εφιάλτες, που οι ίδιοι προκαλούμε στους εαυτούς μας, και μας οδηγούν στην καταστροφή. Αμφότερες χαρακτηρίζονται από την ψευδαίσθηση της ευτυχίας. Ο Ροδίτης Δημήτρης Φιλίππου θα παρουσιάσει την ταινία του στο Δημοτικό Θέατρο.

Που και πότε: Δημοτικό Θέατρο, 18:00

«Ο Γλύπτης του Πάγου» του Alberto Meroni. O παγετώνας χάνεται. Όπως τόσοι άλλοι σε όλο τον κόσμο, έχασε το ένα τρίτο του μεγαλείου του σε εβδομήντα χρόνια. Η αγωνία του θανάτου που διαρκεί χιλιετίες σβήνει έναν ολόκληρο κόσμο σταγόνα σταγόνα και αφήνει έναν καινούριο στη θέση του. Αυτές οι σταγόνες έχουν χαράξει τον κόσμο που μας περιβάλλει από όταν άρχισε ο χρόνος. Δημιούργησαν τις Άλπεις και όλες τις οροσειρές στον πλανήτη. Μας έδωσαν τους καταρράκτες και της σπηλιές. Είναι οι πηγές της ζωής που μας προμηθεύουν την πιο βασική πηγή: το νερό. Αλλά είναι επίσης πηγή θανάτου και καταστροφών. Η δύναμή τους προκαλεί κατολισθήσεις ανεξέλεγκτης δύναμης.

Που και πότε: Δημοτικό Θέατρο, 19:00

«Οι Κολοσσοί του έρωτα» του Νίκου Μιστριώτη. Μια ταινία για το…καμάκι! Γι αυτό τον ξεχασμένο τρόπο φλερταρίσματος που άνθισε τη δεκαετία του ‘70 και του ’80. Με φόντο τη Ρόδο και ντοκουμέντα από αυθεντικά καμάκια. Σε μια περίοδο προκαταλήψεων όπου η Ελλάδα αλλάζει σε όλους τους τομείς της… Ο Νίκος Μιστριώτης θα μας ξεναγεί από κοντά στο κόσμο του «greek kamaki», στην προβολή της ταινίας του.

Που και πότε: Δημοτικό Θέατρο, 20:30

Η τελευταία συνάντηση στο «Ρόδον» θα μας βρει με τους: Ελεονώρα Φιώρου (Το οροπέδιο της Εγκλουβής, κωδικός ΙLL293) , Δημήτρη Φιλίππου (Κόκκινη Άμμος), Γιούλη Ζαφειράτου (παραγωγός και σεναριογράφος της ταινίας Γαία), Νίκο Μυστριώτη (Οι Κολοσσοί του Έρωτα), Man Ki Leung (σκηνοθέτης της ταινίας Χειμερία Νάρκη) και η Ming Yee Cheung (παραγωγός της ταινίας Χειμερία Νάρκη), όπως πάντα στις 12:30.

***Την Κυριακή 27 Ιουνίου από τις 21:00 και μετά θα προβάλλονται στο «Ρόδον» οι βραβευμένες ταινίες.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΡΟΔΟΥ

ECOFILMS 2010

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ των

Δήμος Ροδίων

Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ροδίων ΠΟΔΡ
Εταιρεία «Εικόνα & Περιβάλλον» Ecofilms

με την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ των

Δήμος Ροδίων

ΟΠΑΠ

Υπουργείο Πολιτισμού

Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου

υπό την ΑΙΓΙΔΑ των

Υπουργείο Πολιτισμού

Γ. Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

με τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ των

Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις»
Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ ΑΕ

KOSMOS FM | NET FM | ΕΡΑ Δίκτυο

ΠΑΛΜΟΣ | culturenow.gr | sevenart.gr | artmag.gr

clip_image004 clip_image006 clip_image008 clip_image010
clip_image012 clip_image014 clip_image016 clip_image018
clip_image020 clip_image022 clip_image024 clip_image026
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.