Στο μαύρο-άσπρο τοπίο της κρίσης (οικονομικής και αξιακής) ο ελληνικός κινηματογράφος επιμένει έγχρωμα. Όπως είναι ήδη γνωστό, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου θα συμμετέχουν στα προγράμματα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τέσσερις ελληνικές ταινίες.
Η ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη «Attenberg», θα είναι στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Η Χώρα Προέλευσης του Σύλλα Τζουμέρκα έχει ενταχθεί στην Εβδομάδα της Κριτικής, ο Γιώργος Ζώης θα βρίσκεται στο τμήμα Orizzonti με τη μικρού μήκους του Casus Belli, ενώ η Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππου Τσίτου θα συμμετέχει στο Venice Days ως μέρος της τελικής τριάδας για το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, που και αυτή αποτελεί προϊόν του νέου ανέμου που πνέει στο κινηματογράφο μας, θα ήθελε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τους παραπάνω σκηνοθέτες αλλά και τους παραγωγούς και όλους τους καλλιτεχνικούς και τεχνικούς συντελεστές των ταινιών αυτών.
Το νέο ήθος που επιτρέπει στο ταλέντο να αναπνεύσει και η αδελφοσύνη που αναπτύχθηκε τον τελευταίο χρόνο στους κόλπους των ενεργών κινηματογραφιστών αποδεικνύει ότι αυτό που ξενίνησε πέρσι με τις ταινίιες των Π. Κούτρα Στρέλλα, Γ.Λανθιμού Κυνόδοντας και Φ. Τσίτου Ακαδημία Πλάτωνος, στο Βερολίνο στις Κάννες και το Λοκάρνο έχει συνέχεια και δεν ήταν τυχαίο ή στιγμιαίο γεγονός.
Όμως πρέπει και η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό πλαίσιο του ελληνικού κινηματογράφου. Δεν είναι δυνατόν οι εξασφαλισμένοι πόροι για τον κινηματογράφο να μην φτάνουν στη παραγωγή και να «χάνονται στο δρόμο». Δεν είναι δυνατό οι ταινίες που θα διαγωνιστούν στη Βενετία, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής να χρηματοδοτείται κυρίως από το φιλότιμο και την αγάπη των συντελεστών τους που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι. Η άνοιξη αυτή κινδυνεύει να μετατραπεί σε βαρύ χειμώνα.
Καλή επιτυχία φίλοι και συνάδελφοι θα είμαστε δίπλα σας και στη διάθεση σας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Αν όπως λέει η «ακαδημία» ο «Ελληνικός» κινηματογράφος βρίσκεται στα καλύτερα του και μάλιστα με 4 ταινίες στη Βενετία, τότε γιατί ζητάει η «ακαδημία» τη βοήθεια του κράτους? Μία χαρά τα έχουνε καταφέρει οι άνθρωποι και μόνοι τους. Ή μήπως όχι? Ποιος ακριβώς και γιατί ζητά τη στήριξη της γραφειοκρατίας και μάλιστα μετά την επιτυχία?