Καλή τέχνη είναι η εν αληθεία. Εκτός αληθείας η τέχνη προσφέρει ηδονή άνευ ψυχαγωγίας. Μας κρατά μετά των ομοδούλων στην παγίδα της αδράνειας. Η Λουκία Ρικάκη παρουσιάζει στο 36ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Αθήνας το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ για Θέματα Υγείας Ιπποκράτης 1-6 Σεπτέμβρη 2010.

Horseboy Rowan.


To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Θέματα Υγείας στην Κω Μια Ελληνική πρωτοβουλία στο νησί του Ιπποκράτη με Διεθνή ακτινοβολία

Είναι τιμή μας να παρουσιάζουμε απόψε στην λήξη του συνεδρίου σας την πρωτοβουλία μας , η οποία αποτελεί μοναδικό θεσμό στον κόσμο.
Σε ένα συνέδριο για την αγωγή υγείας εμείς θα μιλήσουμε σήμερα για την αγωγή της ψυχής, τα πραγματικά συστατικά της λέξης ψυχαγωγία.

Καλή Τέχνη είναι η εν αληθεία..λέει ο Πλάτων, καθώς η τέχνη εξ ίσου υπεύθυνη με την ιατρική είναι.

Και οι δυο πορεύονται προς τον άνθρωπο στο σώμα η την ψυχή του, η μια για να τον βοηθήσει με δίαιτα η με φάρμακα, ενώ η άλλη πλάθει σύμφωνα με την ανάγκη της ψυχής, να υπάρχει εν αρμονία με τον κόσμο
Εκτός αληθείας η τέχνη προσφέρει ηδονή άνευ ψυχαγωγίας. Μας κρατά μετά των ομοδούλων στην παγίδα της αδράνειας της βαρύτητας, αγχώδεις και ανυποψίαστους
Στην Κω θεραπεύουμε την τέχνη της αληθείας.

Θα μου επιτρέψετε πριν περάσω στην ενδεικτική παρουσίαση του περιεχομένου τη φετινής μας διοργάνωσης λίγες σκέψεις σχετικές με την συνθήκη που βιώνουμε έντονα τον τελευταίο καιρό και μοιραία επηρεάζει κάθε σκέψη, κάθε εργασία μας, αλλά και βέβαια την καθημερινή μας υγεία.
Διαπιστώνουμε με μεγάλη αμηχανία τα αποτελέσματα ενός δυσδιάκριτου για εμάς διεθνούς οικονομικού σχεδίου το οποίο υλοποιείται από κέντρα δέσμια του πλουτισμού. Αυτή η αέναη συγκέντρωση πλούτου είναι μια τεραστία ασθένεια συνυφασμένη με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Πρόκειται για μια διαταραχή η οποία δεν έχει καμιά σχέση με την αληθινή ζωή και έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας
Αναρωτιέμαι από τι αξίες διακατέχονται οι ρυθμιστές η και ακόμη οι απλοί παίκτες αυτών των συστημάτων που ρυθμίζουν την παγκόσμια οικονομία άρα και τις ζωες πάνω στον πλανήτη. Πρόκειται μάλλον για αθεράπευτη ασθένεια. Βιώνουμε αυτόν τον καιρό μόνο τα πρώτα εξανθήματα αυτής της επιδημίας.
Γιατί νομίζαμε ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να ιππεύουμε στο ψεύτικο άρμα του καταναλωτισμού χωρίς τραυματισμούς.
Όμως οι κακοτοπιές πολλές Κι ας μας είχαν ενημερώσει οι ποιητές, εμείς εκεί απτόητοι, στο κυνήγι του χρήματος..
Τι βαθειά άρρωστος τρόπος να ξοδέψεις τη ζωή σου πάνω στη γη κυνηγώντας το χρήμα..

Δημιουργήσαμε το Φεστιβάλ της Κω σε περίοδο κρίσης, για να προτείνουμε έναν προσανατολισμό ζωης σωτήριο,
για να φωτίσουμε τις δυναμικές εκείνες εξαιρέσεις που δείχνουν ότι αξίες πέραν του πλουτισμού, αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο διαβίωσης και μόνο έτσι μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει με το σώμα και το πνεύμα του σε ισορροπία άρα και υγεία.
Στη ετήσια λοιπόν συνάντηση κινηματογράφου και Ιατρικής στη μοναδική στον κόσμο, στο ακόμη πιο μοναδικό τοπίο της Κω, αυτό ακριβώς επιχειρούμε συγκεντρώνουμε κάθε χρόνο κινηματογραφικά έργα σπουδαίας ηθικής αξίας και ίσως ελάχιστης χρηματιστηριακής ,τα οποία φωτίζουν εκείνους που υπηρετούν την υγεία με αυταπάρνηση, φροντίζουν τον διπλανό τους με γενναιοδωρία, νοιάζονται και φροντίζουν για μια ισορροπημένη διαβίωση πάνω στον πλανήτη. Πολύ μακριά από τις εφήμερες σειρήνες, του εξίσου εφήμερου πλουτισμού, ο οποίος βρίσκεται και πίσω από πολλές από τις σύγχρονες διαταραχές της υγείας, υπάρχουν ευτυχώς άνθρωποι που σέβονται το δώρο της ζωής τιμούν το πέρασμα τους από τούτη την γη και επιστρέφουν απλόχερα τα δώρα.
Δίπλα στην επιστήμη στέκεται η ανθρώπινη θέληση, η σχέση μας με τη φύση ,με την σκέψη και την εμπειρία που μας έρχεται μέσα από τους αιώνες Ορισμένοι πολιτισμοί ευτυχώς δεν έχουν αποποιηθεί αυτήν την πολύτιμη γνώση, δεν την έχουν καταθέσει στο βωμό της συναλλαγής από την οποία προφανώς βάλλεται εγκληματικά, σε ορισμένες περιπτώσεις και ο τομεας της υγείας.. ακριβώς όπως βάλλεται και τομεας της οικονομίας.
Στο Φεστιβάλ της Κω λειτουργούμε έξω από οποιανδήποτε κανόνα των οίκων αξιολόγησης των μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων.
Επενδύουμε ελάχιστα χρήματα, αλλά περίσσια ψυχή, γυρνάμε την πλάτη στη φτηνή γκλαμουριά ,μας ενδιαφέρουν μόνο οι προτάσεις με ηθικό βάρος και εμείς τις αξιολογούμε ως υπερπολύτιμες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούμε το δικό μας σύστημα αξιών ο κόσμος συρρέει πολυάριθμος συγκινημένος επανακτά τη σχέση του με ότι πολύτιμο ορίζεται ως ζωή. Αυτό είναι ανεκτίμητο και εξασφαλίζει όχι μόνο επιβίωση αλλά μακροζωία.

Να διασφαλίζουμε στο σώμα εκείνη την εγρήγορση που επιτρέπει στο νου να ανθίζει.
Αυτό το άνθισμα του νου και της ψυχής να είναι η άμυνα της ζωής έναντι της φθοράς.
Ενώ η έντεχνη ιατρική μας προσφέρει υγεία και δύναμη με κατάλληλα φάρμακα και διατροφή σωστή η τέχνη πλουτίζει την ψυχή.
Το Φεστιβάλ της Κω φιλοξενεί αυτούς τους γιατρούς και αυτούς τους δημιουργούς και παρέχει ένα πλαίσιο διαλόγου γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα της υγείας.
Επιλεγούμε να φωτίσουμε τις καλές πρακτικές μέσα από τις ταινίες που εντοπίζουμε να τοποθετήσουμε στον διεθνή χάρτη εκείνες τις προσωπικότητες που εργάζονται άοκνα έξω από λογικές διαττόντων αστέρων και υπηρετούν την αλυσίδα της ζωής. Εκείνους που με την προσφορά τους απαλύνουν τον πόνο.
Ταυτόχρονα αναζητούμε κινηματογραφικές ταινίες οι οποίες με αφορμή μία διαταραχή υγείας -κάτι πλέον του καθημερινού τη ζωή μας- συνθέτουν ένα έργο το οποίο οδηγεί σε δημιουργική σκέψη, λειτουργία και αντιμετώπιση Πολλοί από αυτούς συμβαίνει να αντιμετωπίζουν μέσα στις ίδιες τους τις οικογένειες μία ξαφνική η μία χρόνια ασθένεια. Εξοπλισμένοι με την τέχνη τους και την γραμματική του κινηματογράφου, αποποιούμενοι την εύκολη σκανδαλοθηρική και συχνά ηδονοβλεπτική γραμματική της τηλεόρασης, στέκονται με σεβασμό, δίπλα το ζήτημα και το καταγράφουν .Ορισμένες φορές καταθέτουν ακατέργαστη τη εμπειρία τη συγκίνησης άλλες τις περνούν από το φίλτρο του χιούμορ άλλες την επεξεργάζονται με μια σκέψη πανανθρώπινη φιλοσοφική και μας την παραδίδουν σε ένα έργο το οποίο μας προτείνει μια αντίστοιχη δική μας διαδρομή.
Όλες αυτές οι προτάσεις που θα δείτε στο Φεστιβάλ τεκμηριώνουν ότι τα ζητήματα της υγειάς, του καλού βίου δεν είναι μονοσήμαντα . Δίπλα στην επιστήμη στέκεται η ανθρώπινη θέληση, η σχέση μας με τη φύση ,με την σκέψη και την εμπειρία που μας έρχεται μέσα από τους αιώνες.
Μέσα σε μια εβδομάδα ένα πολύτιμο ταξίδι σκέψης, ανθρωπισμού μέσα από εικόνες από 40 χώρες του κόσμου και όλα αυτά για μια καλή ζωή ..όπου μέσα στο υγιές σώμα ο νους θα ανθίζει.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Καλή τέχνη είναι η εν αληθεία. Εκτός αληθείας η τέχνη προσφέρει ηδονή άνευ ψυχαγωγίας. Μας κρατά μετά των ομοδούλων στην παγίδα της αδράνειας. Η Λουκία Ρικάκη παρουσιάζει στο 36ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Αθήνας το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ για Θέματα Υγείας Ιπποκράτης 1-6 Σεπτέμβρη 2010.

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: