Αφιέρωμα στους Θανάση Ρεντζή και Δημήτρη Αληθεινό στο MIRfestival 2010

MIЯFESTIVAL 2010

Οι παρουσιάσεις των ταινιών

Fiction και CORPUS του ΘΑΝΑΣΗ ΡΕΝΤΖΗ,

θα πραγματοποιηθούν

στις 13 & 16 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 19.00

στην αίθουσα EXILE ROOM, Αθηνάς 12, Μοναστηράκι

Το MIRfestival 2010 τιμά δύο καλλιτέχνες που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη ιστορία της πρωτοποριακής τέχνης στην Ελλάδα: τον Θανάση Ρεντζή και τον Δημήτρη Αληθεινό.

Εxile room 13/09, 16/09 19:00-21:00

Στις 13 και 16 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν στο Exile Room, παρουσία του σκηνοθέτη, οι ταινίες του Θανάση Ρεντζή Corpus (1979) και Fiction (1976). Ο Θανάσης Ρεντζής ανανέωσε τη γλώσσα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου ακολουθώντας ένα μονοπάτι έρευνας και οπτικής εικαστικής αντίληψης που λίγοι ακολούθησαν εκείνη την εποχή, ανοίγοντας νέους δρόμους στον πειραματικό κινηματογράφο.

Γκαλερί Qbox 11, 12 & 13/ 09, 18:30-21:30

Ο Δημήτρης Αληθεινός ανήκει στους ελάχιστους εκείνους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν μια σκηνή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης η οποία, στη δεκαετία του ’60 και του ’70, αναζητούσε νέους δρόμους έκφρασης στην υπέρβαση των ορίων των τεχνών και στην εικαστική χρήση του σώματος, που αναπόφευκτα οδήγησε στα πειράματα με το σώμα και τα οπτικοακουστικά μέσα. Ο Αληθεινός από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε μια διαρκή πορεία αναζήτησης της ανανέωσης της εικαστικής γλώσσας και σε έναν διαρκή διάλογο του «εδώ» με το «αλλού».

Το αφιέρωμα στον Δημήτρη Αληθεινό έχει διπλή υπόσταση:

Στην Γκαλερί Qbox στις 11, 12 & 13 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η εγκατάσταση Αναφορά στον Mantegna. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε το 1980 στην Μπιενάλε του Παρισιού και σε μία μόνο προβολή στη Γκαλερί Δεσμός, και έκτοτε δεν έχει παρουσιαστεί την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα έργο-σταθμός, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της χρήσης του σώματος και των οπτικοακουστικών μέσων στη σκηνή της σύγχρονης τέχνης. Το έργο αυτό, ευαίσθητο καθώς χρησιμοποιεί και προβολές 16mm, θα παρουσιαστεί μόνο για τρεις ημέρες.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, το έργο ΣΥΜΒΑΝΤΑ 2010 θα δημιουργηθεί ειδικά για το MIRfestival και εντάσσεται στην ενότητα έργων ΕΔΩ/ΤΩΡΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.