Ο Κλοντ Σαμπρόλ ο μεγάλος δημιουργός του γαλλικού κινηματογράφου και της nuvelle vague, πέθανε σήμερα 12-9-2010, σε ηλικία 80 ετών.

SABROL

Πέθανε σήμερα 12-9-2010 ο σκηνοθέτης Κλοντ Σαμπρόλ, “ο σκληρός ανατόμος της αστικής τάξης” όπως πριν χρόνια τον είχε αποκαλέσει ο Δημήτρης  Δανίκας με αφορμή την προβολή της  αριστουργηματικής ταινίας του “Να πεθάνει το κτήνος” στην τηλεόραση. Είχε γεννηθεί στο Παρίσι το 24 Ιουνίου 1930. Σπούδασε φαρμακευτική, αλλά έκανε καριέρα κριτικού κινηματογράφου σε γαλλικές εφημερίδες και στο περιοδικό «Cahiers du cinema» (ένα περιοδικό με καθοριστική επίδραση στην ανάπτυξη του μοντέρνου κινηματογράφου).  Το 1958, μια κληρονομιά, του επέτρεψε να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία «Ο ωραίος Σέργιος» εγκαινιάζοντας την εποχή του νέου κύματος (Nouvelle vague), της οποίας ήταν από του πιο γόνιμους και αντιπροσωπευτικούς δημιουργούς.
Ως ένας Μπαλζάκ του κινηματογράφου, το έργο του αναπτύσσεται σαν μια μεγάλη πινακοθήκη μικροαστών, απεικονίζοντας ηθογραφικά τους συντηρητικούς χαρακτήρες και τη λανθάνουσα βία του μικρόκοσμου της γαλλικής επαρχίας, μέσα από φαινομενικά αστυνομικές ιστορίες.

Φιλμογραφία

2007     La fille coupee en deux
2006     Η μέθη της εξουσίας
2004     La demoiselle d’honneur
2003     Το άνθος του κακού
2000     Μερσί για τη σοκολάτα
1999     Au coeur du mensonge
1995     Η τελετή
1994     Σε ζηλεύω
1993     L’ Oeil de Vichy (ντοκ.)
1992     Betty
1991     Madame Bovary
1990     Δόκτωρ Μ.
1990     Ήσυχες μέρες στο Κλισύ
1988     Une affaire de femmes
1987     Le Cri du hibou, Le
1987     Masques
1986     Inspecteur Lavardin
1985     Poulet au vinaigre
1984     Le Sang des autres
1982     Τα φαντάσματα του καπελά
1980     Le cheval d’orgueil
1978     Violette Noziere
1978     Ο ένοχος είναι ανάμεσά μας
1977     Alice ou la derniere fugue
1976     Τρέλες της μπουρζουαζίας
1976     Προφητεία ενός εγκλήματος
1975     Αθώοι με βρώμικα χέρια
1975     Ερωτικό πάρτι
1974     Επιχείρησις μηδέν
1973     Ματωμένος γάμος
1972     Στην παραλία των λύκων
1971     Το δεκαήμερο της αμαρτίας
1971     Λίγο πριν νυχτώσει
1970     Ο χωρισμός
1970     Ο χασάπης
1969     Να πεθάνει το κτήνος
1969     Η άπιστη γυναίκα
1968     Οι ελαφίνες
1987     Ο δρόμος της Κορίνθου
1967     Το σκάνδαλο
1966     Η γραμμή των συνόρων
1965     Πράκτωρ τίγρης, επιχείρησις δυναμίτης
1965     Μαρί Σαντάλ εναντίον Δόκτορος Κα
1964     Ο πράκτωρ τίγρης αρχίζει επίθεση
1964     Les plus belles escroqueries du monde (αποσπ. «L’Homme qui vendit la Tour Eiffel»)
1963     Οφηλία
1963     Λαντρύ ο δολοφόνος των γυναικών
1962     Σατανικός εκβιαστής
1962     Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα (απόσπ. » L’ Avarice»)
1961     Les Godelureaux
1960     Les bonnes femmes
1959     Το τρίο της αμαρτίας
1959     Τα ξαδέρφια
1958     Ο ωραίος Σέργιος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.