Διάλεξη αυστριακού αρχιτέκτονα Herwig Spiegl AllesWirdGut Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, 2010 Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο οδού Πειραιώς, 19.30, είσοδος ελεύθερη.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της περιόδου 2009 – 2010 «ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΑΘΛΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ».

Συνεργαζόμενοι Φορείς

Μουσείο Μπενάκη

Πρεσβεία της Αυστρίας

AllesWirdGut

Οι AlleswirdGut δουλεύουν από το 1997 έργα διαφορετικής κλίμακας – από στρατηγικές αστικής ανάπτυξης έως εσωτερικό σχεδιασμό. Η προσέγγισή τους αναζητά τις ουσιαστικές δυνατότητες των εκάστοτε δεδομένων. Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα ως προκλήσεις, προκύπτουν νέες δυνατότητες. Ο στόχος, πέρα από το εκάστοτε ζητούμενο, είναι να βρεθούν συμπληρωματικές ποιότητες.

Οι τέσσερις αρχιτέκτονες των AlleswirdGut γνωρίστηκαν στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (ΤU Wien) όπου ξεκίνησαν και τα πρώτα κοινά έργα. Αυτό που χαρακτηρίζει την ομάδα είναι ο συνδυασμός διαφορετικών χαρακτήρων, αλλά και η συνεργασία χωρίς ιεραρχίες και χωρίς ειδικότητες. Το κάθε έργο αναλύεται διεξοδικά και τίποτα δεν αποκλείεται εξαρχής. Η αρχικά λογικοφανής προσέγγιση δεν θεωρείται πάντα και η καλύτερη, και έτσι προκύπτουν απρόβλεπτες μέθοδοι επίλυσης, τόσο για τον πελάτη, όσο και για τους αρχιτέκτονες.

Οι AlleswirdGut επιμένουν στο περιεχόμενο και τις συνεργίες – σε πηγές που αλληλοσυμπληρώνονται και συνεπώς είναι οικονομικά συμφέρουσες. Η αρχιτεκτονική δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά πρέπει να είναιλειτουργική. Η καλή αρχιτεκτονική δεν είναι απαραίτητα ακριβή, αλλά πρέπει να είναι αποτελεσματική. Χρησιμοποιώντας ευφυείς καταμερισμούς του χώρου και συνδυάζοντας χρήσεις, οι AlleswirdGut δημιουργούν πρωτότυπα έργα. Το τελικό αποτέλεσμα αναδεικνύει την τάση τους να δημιουργούν εκπλήξεις και να ανακαλύπτουν νέες ποιότητες στην αρχιτεκτονική.

Ο Otto Kapfinger έχει γράψει για τους AlleswirdGut: “…οι ξεκάθαρες αστικοοικονομικές αναλύσεις και οι σχεδιαστικές προσεγγίσεις των AlleswirdGut είναι εντυπωσιακά ώριμες και αποτελούν το υπόβαθρο για έξυπνα έργα και συνδυαστικές λύσεις με χιούμορ. Η δουλειά τους δε μοιάζει σε τίποτα με τις διακοσμητικές ουτοπίες άλλων αρχιτεκτόνων. Αντιθέτως, οι AlleswirdGut παρουσιάζουν φρέσκιες και χωρίς προκαταλήψεις ουσιαστικές ιδέες για προβληματικές ζώνες. Στην αρχιτεκτονική δε φτάνει απλά και μόνο η θετική σκέψη, είναι απαραίτητη η συνεχής επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση αστικών προβλημάτων με αντικειμενικότητα και δυναμική σχεδιαστική προσέγγιση…και αυτό χαρακτηρίζει τους AlleswirdGut.”

Διάρκεια

13/10/2010

Χώρος

Αθήνα

Μουσείο Μπενάκη

Κτήριο Οδού Πειραιώς

Ώρες

19.30

Εισιτήρια

Eλεύθερη είσοδος

Διοργάνωση

Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.