3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Αθήνα 15-17 Οκτωβρίου 2010, από 18.30, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο Ρ/Σ «Αθήνα 9.84», Πειραιώς 100, Γκάζι. Ελεύθερη είσοδος.

3o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 1.

Στη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ θα προβληθούν 14 ταινίες (μεγάλου και μικρού μήκους) με σκοπό την ανάδειξη προσώπων, μουσικών και τραγουδιών αλλά και μικρές καθημερινές ιστορίες απλών ανθρώπων της πόλης που με το έργο τους την έχουν σηματοδοτήσει.

ΤΙ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ; Τι ώρα είναι; Εύας Στεφανή

Η Αθήνα σε πρώτο πλάνο στο 3o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός στο Αμφιθέατρο του Ρ/Σ «Αθήνα 9.84» στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Πουλίδη.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι μέσα από το ευαίσθητο βλέμμα των παλαιότερων και νεότερων κινηματογραφιστών να αναδειχθεί το προφίλ μιας σύγχρονης μεγαλούπολης σαν την ΑΘΗΝΑ. Επίσης, να αναδειχθούν πρόσωπα που σηματοδότησαν με το έργο, το ταλέντο και την προσφορά τους τη διαδρομή και το σήμερα της πόλης. Να αναδειχθούν ήχοι, μουσικές και τραγούδια που είναι συνυφασμένα με τη διαδρομή της, αλλά και έχουν σφραγίσει ιδιαίτερες στιγμές των κατοίκων της, αλλά και να αναδείξει μικρές καθημερινές ιστορίες απλών ανθρώπων της πόλης, που συνθέτουν όμως το μωσαϊκό της καθημερινής ζωής των κατοίκων της σημερινής Αθήνας.

Το φεστιβάλ είναι χωρισμένο σε τρείς θεματικές ενότητες: «Πρόσωπα της πόλης», «Ένα τραγούδι για την πόλη», «Αθήνα η πόλη μου» και θα κλείσει με την προβολή της ταινίας «Ακαδημίας Πλάτωνος Ντοκ» της Ομάδας Ντοκιμαντέρ του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προβολή, μετά από πολλά χρόνια, της ταινίας ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη «Μεγάλος Ερωτικός», που ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο τις ερμηνείες της Φλέρης Νταντωνάκη και του Δημήτρη Ψαριανού της ομώνυμης συλλογής τραγουδιών, αλλά και η ταινία του Λάκη Παπαστάθη «Κάρολος Κουν», που ζωντανεύει την παρουσία του μεγάλου δασκάλου. Το φεστιβάλ θα κλείσει με την προβολή της ταινίας «Ακαδημία Πλάτωνος Ντοκ» της Κινηματογραφικής Ομάδας Ντοκιμαντέρ του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ έχει ο Γιώργος Πουλίδης, διευθυντής φωτογραφίας – παραγωγός και υπεύθυνος του Προγράμματος Λαϊκής Επιμόρφωσης του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων «Κοντά στο Μαγικό Κόσμο του Σινεμά».

Πρόγραμμα (συνοπτικά):

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010, ώρα 18:30

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

• Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη
του Βασίλη Λουλέ

• Μια ιστορία χιλιάδες φωτογραφίες – Αρχείο Πουλίδη
Του Δημήτρη Δημογεροντάκη

• Αθήνα-Κική Δημουλά
του Γιάννη Σμαραγδή

• Κάρολος Κουν
του Λάκη Παπασταθή

• Μ. Χατζιδάκις «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι»
του Δημήτρη Βερνίκου

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010, ώρα 18:30

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

• Περιπλανώμενες νότες 50΄
της Αγγελικής Γιαννακοπούλου

• Ζωντανοί στο κύτταρο-Σκηνές Ροκ 65΄
του Αντώνη Μποσκοΐτη

• Δρόμοι του Ρεμπέτικου
των Τίμωνα Τουλμάση και Ηρώς Σιαφλάκη 66΄

• Μεγάλος Ερωτικός 74΄
του Παντελή Βούλγαρη

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010, ώρα 18:30

ΑΘΗΝΑ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ

• Ιούνης με Σεπτέμβρη 36΄
της Ειρήνης Ζευγώλη

• 12 το βράδυ 6 το πρωί 50΄
της Καλλιόπης Λεγάκη

• Οδός Σφακτηρίας 52΄
της Μαριάννας Οικονόμου

• Τι ώρα είναι; 26΄
της Έυας Στεφανή

• Ακαδημία Πλάτωνος Ντοκ 35΄
της Ομάδας Ντοκιμαντέρ 2010 του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τη μέρα αυτή θα προβληθούν ταινίες, οι οποίες είναι πορτραίτα προσώπων που διαμόρφωσαν, κατέγραψαν ή προσέφεραν στην πόλη και θα λέγαμε ότι ως ένα βαθμό αποτελούν και τη συνείδησή της. Μεταξύ άλλων θα προβληθεί η ταινία «Αθήνα- Kική Δημουλά» του Γιάννη Σμαραγδή, αλλά και οι ταινίες «Κάρολος Κουν» του Λάκη Παπαστάθη και «Μάνος- Χατζιδάκις – Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» του Δημήτρη Βερνίκου.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗN ΠΟΛΗ

Τη δεύτερη μέρα θα προβληθούν ταινίες που μιλούν για την πόλη μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τις ζωές και τις ιδιαίτερες στιγμές των Αθηναίων, αλλά επίσης διαμόρφωσαν κοινωνικά κινήματα, συνήθειες και τάσεις ως σήμερα. Θα προβληθεί η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μεγάλος Ερωτικός», που εικονογραφεί τις δέκα ερωτικές συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους μεγάλων Ελλήνων ποιητών, όπως η Σαπφώ, ο Ελύτης, η Μυρτιώτισσα, ο Σαραντάρης, ο Καβάφης, ενώ τραγουδούν η Φλέρυ Νταντωνάκη και ο Δημήτρης Ψαριανός. Επίσης, η ταινία του Αντώνη Μποσκοϊτη «Ζωντανοί στο κύτταρο – Σκηνές Ροκ» σχετικά με το άτυπο ελληνικό Woodstock και η ταινία «ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ» των Τίμωνα Τουλμάση και Ηρώς Σιαφλιάκη, η οποία είναι σχετική με το ρεμπέτικο σαν ζώσα πραγματικότητα στη σημερινή Αθήνα.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΑΘΗΝΑ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ

Το φεστιβάλ θα κλείσει με την προβολή ταινιών νεότερων δημιουργών που ασχολούνται με ανθρώπους της Πόλης, ανθρώπους καθημερινούς. Πορτραίτα ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που αποτελούν μια απόπειρα ανθρωπογεωγραφίας της σημερινής πόλης. Θα προβληθούν μεταξύ άλλων η ταινία της Εύας Στεφανή «Τι ώρα είναι;», η «Οδός Σφακτηρίας» της Μαριάννας Οικονόμου, που ασχολείται με τους κατοίκους ενός μικρού δρόμου του Κεραμεικού, αλλά και η ταινία «12 το βράδυ 6 το πρωί» της Καλλιόπης Λεγάκη, που ασχολείται με τους καθημερινούς ανθρώπους της Πόλης, οι οποίοι παλεύουν για τον επιούσιο στη νυκτερινή Αθήνα.

Θα προβληθεί επίσης, σε πρώτη προβολή η ταινία της Κινηματογραφικής Ομάδας Ντοκιμαντέρ του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΝΤΟΚ», που είναι η αποτύπωση μιας ιδιότυπης εκπαιδευτικής κοινότητας που δραστηριοποιείται γύρω από τον Αρχαιολογικό χώρο της σημερινής ομώνυμης περιοχής.

Το πρόγραμμα (αναλυτικά):

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, ώρα 18:30

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη του Βασίλη Λουλέ

Μια ιστορία χιλιάδες φωτογραφίες – Αρχείο Πουλίδη Του Δημήτρη Δημογεροντάκη

Αθήνα-Κική Δημουλά του Γιάννη Σμαραγδή

Κάρολος Κουν του Λάκη Παπασταθή

Μ. Χατζιδάκις «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» του Δημήτρη Βερνίκου

Σάββατο 16 Οκτωβρίου, ώρα 18:30

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Περιπλανώμενες νότες 50΄ της Αγγελικής Γιαννακοπούλου

Ζωντανοί στο κύτταρο-Σκηνές Ροκ 65΄ του Αντώνη Μποσκοΐτη

Δρόμοι του Ρεμπέτικου των Τίμωνα Τουλμάση και Ηρώς Σιαφλάκη 66΄

Μεγάλος Ερωτικός 74΄ του Παντελή Βούλγαρη

Κυριακή 17 Οκτωβρίου, ώρα 18:30

ΑΘΗΝΑ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ

Ιούνης με Σεπτέμβρη 36΄ της Ειρήνης Ζευγώλη

12 το βράδυ 6 το πρωί 50΄ της Καλλιόπης Λεγάκη

Οδός Σφακτηρίας 52΄ της Μαριάννας Οικονόμου

Τι ώρα είναι; 26΄ της Έυας Στεφανή

Ακαδημία Πλάτωνος Ντοκ 35΄ της Ομάδας Ντοκιμαντέρ 2010 του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.