ΤΙ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕ Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΦΟΥΚΩ; ΣΥΝΕΔΡΙΟ, 2 και 3 Νοεμβρίου 2010, από 17.00 έως 21.30 Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

Didier Eribon Didier Eribon

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΤΙ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕ Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΦΟΥΚΩ;

2 και 3 Νοεμβρίου 2010, από 17.00΄ έως 21.30΄

Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

Ελεύθερη είσοδος – ταυτόχρονη μετάφραση

«Ελπίζω η αλήθεια των βιβλίων μου να βρίσκεται στο μέλλον» Μισέλ Φουκώ (Dits et Ecrits)

Ιστορικός, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος, οι αναλύσεις του Μισέλ Φουκώ, είτε για την ιστορία της τρέλας και της σεξουαλικότητας είτε για την ανάπτυξη της γνώσης και της εξουσίας, άνοιξαν ολοκαίνουργιους δρόμους για την κατανόηση της σκέψης του ανθρώπου.

Με αφορμή την μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου του Φουκώ Οι μη κανονικοί («Les anormaux»), το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι εκδόσεις της Εστίας, προτείνουν στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2010 ένα συνέδριο για το συνολικό έργο του Φουκώ.

Έλληνες και Γάλλοι επιστήμονες και στοχαστές θα επιδιώξουν να διαγράψουν την πνευματική διαδρομή του Φουκώ και εξηγήσουν ξανά, με την απόσταση που έχουν σήμερα, τις αντιπαραθέσεις και τις συγκρούσεις του με άλλους διανοουμένους της εποχής του.

Περίπου 30 χρόνια μετά τον θάνατό του, πώς αποτιμάται η ιδιαίτερη συμβολή του στην κατανόηση του ανθρώπου και της κοινωνίας ; Πως ο Μ. Φουκώ επηρέασε το έργο των μεταγενεστέρων του ; Ποια θέση του ανήκει στο στερέωμα της σύγχρονης σκέψης ;

Τρίτη 2 Νοεμβρίου

17.00΄ – 19.00΄ : Στρογγυλή τράπεζα: Κανόνες και κανονικότητα

Ομιλητές: Κύρκος ΔΟΞΙΑΔΗΣ, Γεράσιμος ΒΩΚΟΣ, Άρης ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, Θανάσης ΤΖΑΒΑΡΑΣ, πανεπιστημιακοί

19.30΄ – 21.30΄ : Διάλεξη του Didier Eribon , φιλόσοφου, πανεπιστημιακού καθηγητή, συγγραφέα του Μισέλ Φουκώ Φιλόσοφος, δανδής και ταραξίας (« Michel Foucault, 1926-1984 ») και του Michel Foucault et ses contemporains.

Το τοπικό και το παγκόσμιο: οι μορφές της εξουσίας και οι τρόποι αντίστασης

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου

17.00’ – 19.00΄: Στρογγυλή τράπεζα: Το έργο του Φουκώ σήμερα: τι είδους διερωτήσεις;

Ομιλητές: Γεράσιμος ΚΑΚΟΛΥΡΗΣ, Θεοδόσης ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Μιχάλης ΠΑΡΟΥΣΗΣ, πανεπιστημιακοί, Σωτήρης ΣΙΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ, μεταφραστής του Οι μη κανονικοί (Les Anormaux)

19.30΄- 21.30΄ : Διάλεξη της Myriam REVAULT DALLONNES, φιλόσοφου, καθηγήτριας της Ecole pratique des hautes Études, συγγραφέα των βιβλίων Πρέπει η πολιτική να γίνει ηθική; (Εστία 2004), LHomme compassionnel και Pourquoi nous naimons pas la démocratie.

Μισέλ Φουκώ: μια φιλοσοφία της επικαιρότητας

Συντονιστής : Σταύρος ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία

Υπεύθυνη Τύπου : Σταματίνα ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ

210 33 98 651 – sstratigou@ifa.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.