ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΩΡΑ 8:48 π.μ. 30/10/2010 από το «μικρό», σωματείο για την υποστήριξη και τη διάδοση της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους

KATALIPSI EKK
Το σωματείο «μικρό» πραγματοποιεί κατάληψη του κτιρίου του ΕΚΚ, με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιείται σήμερα στην ειδική επιτροπή για το νέο νομοσχέδιο του κινηματογράφου.

Όχι με έκπληξη, αλλά σίγουρα με έντονη δυσαρέσκεια όλο και περισσότεροι δημιουργοί συνειδητοποιούν την επίθεση που δέχεται η τέχνη του κινηματογράφου από τις δυνάμεις της «αγοράς», οποιονδήποτε «μανδύα» και αν φέρουν. Επίθεση, την οποία η κυβέρνηση ουσιαστικά θεσμοθετεί και με το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε και πρόσφατα.

Διαβάζοντας το νομοσχέδιο επιβεβαιώθηκε η πολεμική που έχει ανοίξει τόσο αυτή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την κινηματογραφική τέχνη. Στο εκτελεστικό απόσπασμα στέλνει και με την βούλα του νομού την καλλιτεχνική δημιουργία. Αντ’ αυτού δημιουργεί νεους όρους για την δημιουργία μια ταινίας, όπου κατά τις επιταγές των μεγαλοπαραγωγών του χώρου οι ταινίες θα πρέπει να είναι… «ανταποδοτικές»! Με τον χυδαίο αυτό όρο η μικρού μήκους, που και από την φύση της δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά, σε μάκρος χρόνου εξαφανίζεται ή ακόμα και περνά σε νέα φάση.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως και το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, οι αναφορές που γίνονται για την μικρού μήκους έχουν να κάνουν μόνο… με την διάρκεια της! Κατά τα αλλά οι ταινίες για να πάρουν σάρκα και οστά θα έχουν αποκλειστικά μεγαλοπαραγωγούς, οι οποίοι από δω και πέρα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θεωρούνται και οι δημιουργοί του έργου!!! Εν συνεχεία η μικρού μήκους μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με την μεγάλου μήκους, με την μεγάλη διαφορά ότι η τελευταία θα βρει(;), έστω κάποια στιγμή διανομή, αντίθετα η μικρού μήκους είναι καταδικασμένη να μείνει, στην καλύτερη περίπτωση στις αποθήκες των σπιτιών μας.

Η εξαφάνισή της ή ακόμα και αλλαγή του χαρακτήρα της μικρού μήκους, μέσω νομοσχεδίων που ενισχύουν την λογοκρισία, που υποβαθμίζουν φεστιβάλ, ειρήσθω εν παρόδω αποτελούν τις μοναδικές διεξόδους της μικρού μήκους για να βρουν κοινό. Νομοσχέδια που καταργούν την εκπροσώπηση των αιρετών σε κάθε διοικητικό συμβούλιο και επιτροπή. Η απαγόρευση αυτή, ως ασυμβίβαστου, των εκπροσώπων των σωματείων  στο Δ.Σ.  του ΕΚΚ. με άλλα λόγια: ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση των καλλιτεχνών. Νομοσχέδια  που μετατρέπουν το 1,5% ,σε 0,75%  επί των διαφημιστικών εσόδων τους, καταργεί την Γενική Συνέλευση στο ΕΚΚ και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για διοικητικό και οικονομικό έλεγχο. Νομοσχέδια που  το σύστημα μοριοδότησης ενισχύει της εμπορικές και μόνον ταινίες βάζοντας στο περιθώριο τους νέους δημιουργούς και τις καλλιτεχνικές ταινίες. Νομοσχέδια που μειώνουν την οικονομική υποχρέωση του κράτους προς τις τέχνες… Θα μας βρουν απέναντι τους. Το σωματείο μικρό απορρίπτει συνολικά το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο. Καλεί τους νέους κινηματογραφιστές σε διαδήλωση έξω από τη Βουλή σήμερα Τρίτη 30/11, 12.30 το μεσημέρι και προσυγκέντρωση 12 έξω από το θέατρο Τζένη Καρέζη, με αφορμή τη συζήτηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο στην αρμόδια κοινοβουλευτική, να αντιπαλέψουν το αντιδραστικό αυτό νόμοσχεδιο που γίνεται εχθρός της δημιουργίας και την ελεύθερης έκφρασης.

Διεκδικούμε

· Τη δημιουργία δημόσιου οργανισμού κινηματογράφου
· Την ανάπτυξη δημόσιου εθνικού δικτύου διανομής
· Την αναβάθμιση της κινηματογραφικής παιδείας από το επίπεδο της σχολικής αισθητικής αγωγής έως την ίδρυση Ανώτατων Σχολών κινηματογράφου, θεωρώντας ότι η Καλλιτεχνική Παιδεία αποτελεί εξαίρετο και απαραίτητο μέσο καλλιέργειας και διεύρυνσης των πνευματικών οριζόντων των νέων, αναπτύσσοντας την έτσι σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης.
· Τον αναπροσανατολισμό και την αναβάθμιση του θεσμού των Φεστιβάλ.
· Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων τ.μ.μ. και κρατικής τηλεόρασης (ζώνες προβολών, δικαιώματα δημιουργών).
· Προώθηση και διακίνηση της τ.μ.μ.
· Τη γενναία οικονομική στήριξη και τη διευρυμένη αξιοποίηση της εγχώριας κινηματογραφικής δημιουργίας και την αύξηση των κρατικών πόρων για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη στο 2 % των δαπανών του Κρατικού προϋπολογισμού για μια πραγματική λαϊκή πολιτιστική ανάπτυξη με στόχο την πνευματική ανάταση και όχι το κέρδος.
· Διατήρηση και καταβολή ολόκληρου του 1,5% από τα έσοδα των ιδιωτικών καναλιών στο Ε.Κ.Κ., το οποίο θα έχει και την ευθύνη της κατανομής του στις ταινίες που το ίδιο θα χρηματοδοτεί καθώς και την επέκταση του 1,5% στον τομέα της τ.μ.μ. έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναζήτηση, οι πρωτοβουλίες, τα ρεύματα και οι δραστηριότητα των νέων δημιουργών.

4 comments

 1. Διότι δεν συνεμμορφώθην…

  Μέσω του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Πολιτισμού, ανέγνωσα την ομιλία του κ. υπουργού στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής υπέρ του νομοσχεδίου του ΥΠΠΟΤ «για την ανάπτυξη και προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης» και με έζωσαν μαύρα φίδια.

  Δεν αναφέρομαι στα επιχειρήματά του υπέρ του νόμου αλλά στην προτελευταία παράγραφο όπου εκμυστηρεύεται τα πιστεύω του.

  Δικαιολογώντας την απόφασή του να καταργήσει τα συλλογικά όργανα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Κινηματογράφου αντικαθιστώντας τα με τον εαυτό του (ο νόμος μιλάει για διευθυντές αλλά ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι αυτός θα είναι ο απόλυτος άρχων), λέει:

  «Ο Έλληνας φορολογούμενος όταν βλέπει αποτυχίες και σπατάλες δεν ρωτάει τους αιρετούς που πήγαν τα λεφτά του. Τον υπουργό ρωτάει και έτσι οφείλει να κάνει. Και σήμερα, σε μια περίοδο κρίσης για τον τόπο, σε μια περίοδο που ο Έλληνας δεν αντέχει να μας βλέπει να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, είμαστε εδώ να πούμε ότι την ευθύνη την αναλαμβάνουμε εμείς. Όλη την ευθύνη».

  Δεν ξέρω, οι παλιότεροι θα θυμούνται, αλλά τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποίησε και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας καταργώντας το «φαύλο κοινοβουλευτικό καθεστώς»;

  Απαντώντας στις επικρίσεις για την απομάκρυνση των συνδικαλιστικών φορέων από τις διοικήσεις αυτών των οργανισμών αποκαλύπτει ότι αυτό δεν αποτελεί μια στάση αρχών όπως, «τα συνδικάτα ελέγχουν, δεν διοικούν» κλπ αλλά γιατί δεν ήταν σωστοί! Είπε:

  «Αν στην πορεία αναγνωρίσουμε ότι δημιουργούνται συλλογικοί φορείς, υπεύθυνοι, με πλουραλισμό και δημοκρατικές διαδικασίες, με διαφάνεια και ουσιαστική εκπροσώπηση των ανθρώπων της τέχνης η πόρτα μας θα είναι πάντα ανοιχτή».

  Μέχρι τότε, στο γύψο!

  Ένας πολίτης που φοβάται τη σκιά του

 2. Αντιστέκομαι

  αντιστέκομαι
  μεσοπαθ αντιστέκομαι [andi’stekome]
  1 αρνούμαι με επιμονή, αμύνομαι
  αντιστέκομαι στην καταπίεση

  2 αντέχω
  αντιστέκομαι στον πειρασμό
  3 πάω εναντίoν résister
  αντιστέκομαι στο ρεύμαστη μόδα

  Σ’ ένα κόσμο με σειρήνες, στους πολλούς δίχως ευθύνες
  και σε όσους δίχως μνήμες μου μιλούν για τα παιδιά, αντιστέκομαι.
  Σ’ όλους που τα ξέρουν όλα, και σ’ αυτούς που θέλουν τώρα
  όλα αυτά που ούτε οι ίδιοι ονειρεύτηκαν, αντιστέκομαι.

  Σε ατάλαντους κριτές, άγνωστης μάχης μαχητές
  που δεν πολέμησαν ποτέ, αντιστέκομαι.
  Στους άλλους, που μιλούν πάντα για άλλους,
  που δεν βλέπουνε μπροστά τους καθισμένοι στη σκιά τους, αντιστέκομαι.

  Στους φίλους, που δεν ξέρουν τι είναι φίλος,
  που οι πόνοι όταν σε σφίγγουν
  ψάχνουν πόρτα για να φύγουν, αντιστέκομαι.

  Αντιστέκομαι στην βία που την βάφτισαν αγία
  και σε όσους έχουν μάθει να ασελγούν στην ιστορία αντιστέκομαι.
  Σε εραστές της εξουσίας, σπέρματα άνευ ουσίας
  σε γραφειοτρομοκράτες δίχως ίχνος φαντασίας, αντιστέκομαι.

  Σε ατάλαντους κριτές, άγνωστης μάχης μαχητές
  που δεν πολέμησαν ποτέ,αντιστέκομαι.
  Στους βλάκες, τους κρετίνους, τους μαλάκες,
  που παντού με ξένες πλάτες μας ξεσκίζουνε, αντιστέκομαι.
  Στους φίλους, που δεν ξέρουν τι είναι φίλος,
  που οι πόνοι όταν σε σφίγγουν ψάχνουν πόρτα για να φύγουν
  αντιστέκομαι.

  Μα μένω σ’ ένα χώμα ποτισμένο μ’ αίμα
  και κόκκαλα σπαρμένο αυτών που εμπιστεύομαι.
  Εμπιστεύομαι τον ήλιο, τη σελήνη
  και το φίλο που ονειρεύεται, εμπιστεύομαι.
  Τα παιδιά που όταν δακρύζουν σ’ αγκαλιές
  που παν ν’ ανθίσουν τις ποτίζουν μεφιλιά, εμπιστεύομαι.

  ——————————————-

  Μιχάλης Κατσαρός – Αντισταθείτε (Η Διαθήκη μου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.