Breath του Samuel Beckett 10, 11, 12 & 17, 18, 19 Δεκεμβρίου 2010, από την OmIcrOn 2, μια εταιρεία για τις τέχνες, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

beckett_1

Διάρκεια:
75 λεπτά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σε Σκηνοθεσία:
Σταύρου Τσακίρη

Σε νέα μετάφραση της:
Δήμητρας Πετροπούλου

Κοστούμια:
Γιάννη Μετζικώφ

Φωτισμοί:
Ελευθερία Ντεκώ

Επεξεργασία ηχητικής μπάντας:
Βασίλης Καραμπελόπουλος – Correct Studio

Video art:
Νάντια Σκούρτη

b1

Με τους:
Τατιάνα Παπαμόσχου,
Χίλντα Ηλιοπούλου,
Ευθύμη Λιάτο,
Βάσω Μορφιαδάκη,
Κων/ντινα Κλαψινού,
Γεωργία Αγκονσίλιο,
και Σταύρο Τσακίρη

B2

Βοηθός Σκηνοθέτη:
Κωνσταντίνος Γιασσάκης

Σχεδιασμός Αφίσας:
Βαγγέλης Νικολάου

Φωτογραφίες:
Δημήτρης Στουπάκης

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες:
Αντώνης Βολανάκης,
Γιάννης Διαμάντης,
Ελευθερία Ντεκώ,
Αλέξανδρος Ψυχούλης

Τα μικρά έργα του Samuel Beckett
Breath πρώτη πανελλήνια παρουσίαση
A piece of Monologue
Rockaby
Come and Go
Cascando πρώτη παγκόσμια παρουσίαση στο θέατρο
σε μια ενιαία παράσταση.
Το κάθε έργο είναι στημένο Πάνω σε μια Εικαστική Εγκατάσταση. Η παράσταση οργανώνεται πάνω σε εικαστικές εγκαταστάσεις – δημιουργίες καλλιτεχνών της νέας γενιάς: Του Αντώνη Βολανάκη, του Γιάννη Διαμάντη, της Ελευθερίας Ντεκώ, του Αλέξανδρου Ψυχούλη.
Οι δημιουργοί έχουν εμπνευστεί από την παράσταση και δημιούργησαν τα έργα ειδικά για τις ανάγκες αυτής της παρουσίασης ανοίγοντας μια άλλη προοπτική για το μέλλον.
Το Breath είναι ένα κομμάτι του Samuel Beckett γραμμένο για να χρησιμοποιηθεί σαν εισαγωγή στην επιθεώρηση «Ω! Καλκούτα». Μέσα σε μια κινούμενη εικόνα και δυο ήχους ο Beckett συμπύκνωσε τη φιλοσοφία του, αλλά και ολόκληρο το θεατρικό του σύμπαν. Τα δυο μοναδικά γεγονότα της ζωής ενός ανθρώπου είναι η γέννησή του και ο θάνατός του. Ο ενδιάμεσος χρόνος, μια «κινούμενη» εικόνα ενός και μοναδικού τοπίου.
Αυτό το μικρό έργο αποτελεί και τον καμβά για την παράστασή μας που έχει το γενικό τίτλο «Breath».
Με τον ίδιο προβληματισμό σαν ομόκεντροι κύκλοι αναπτύσσονται και τα άλλα μικρά του έργα ξεδιπλώνοντας τον άγριο σαρκασμό και τη σκοτεινή, χιουμοριστική ματιά του Νομπελίστα συγγραφέα.
Το A piece of Monologue, μια ζωή γεμάτη αναμνήσεις ενός τοπίου που μόλις φαίνεται μέσα από το σκοτάδι. Στο δωμάτιο ένας μοναχικός άνθρωπος που κοιτάζει έναν άδειο τοίχο με μισοσβησμένα τα ίχνη που άφησαν οι φωτογραφίες που κάποτε υπήρχαν, μια παλιά λάμπα που δεν ανάβει. Ζει με τις μνήμες των… «παραλίγο να πει αγαπημένων». Προσπαθεί να βάλει σε τάξη τις σκόρπιες εικόνες των αναμνήσεων. Πριν τη γέννησή του, στη διάρκεια του βίου του αλλά και να φανταστεί το μετά από αυτόν. Το φως, έρχεται κάποτε- κάποτε θαμπό και απόμακρο μόνο όταν το επιλέγει αυτό να φανερωθεί σαν δώρο. Όταν χάνεται και πάλι απλώνεται βαθύ αδιαπέραστο σκοτάδι. Το σκοτάδι είναι το φυσικό του σύμπαντος. Η μόνη δυνατότητα αντίδρασης του ανθρώπου, η φλόγα των σπίρτων και η λάμπα που προσπαθεί ν’ ανάψει. Μια μικρή δυνατότητα μέσα στο αχανές σκοτάδι της αιωνιότητας.
Ερμηνεύουν: ο Ευθύμης Λιάτος  φωνή: Σταύρος Τσακίρης
Το Rockaby, Από την κούνια, όταν είμαστε βρέφη, έως την κουνιστή πολυθρόνα, που μας αγκαλιάζει στην εποχή της ωριμότητας, όλα είναι μια αναμονή του «άλλου βλέμματος». Μια συνεχής επιτόπια κίνηση σαν νανούρισμα. Δεν είναι καταδίκη αυτή η έλλειψη ούτε σκληρόκαρδη αμέλεια αυτή η απουσία. Αλλά για τον οντολογικό Beckett αυτό είναι η φύση των πραγμάτων. Μια Σισύφεια παράλογη εργασία. Αφέλεια είναι η αισιοδοξία για όποια αλλαγή. Αμετροέπεια είναι η κάθε αισθηματική έκρηξη. Απελπισία είναι η άγνοια.
Ερμηνεύει: η Τατιάνα Παπαμόσχου.
Το Come and Go, Τρείς Γυναίκες μέσα από 125 λέξεις περιγράφουν το κοινό τους παρελθόν, την αγωνία για τον επερχόμενο καιρό αλλά και την πίστη τους στην παντοτινή φιλία που τις δένει. Έρχονται και φεύγουν κι αυτές σαν τις μέρες, σαν τα γεγονότα μιας ζωής. Όλα περνούν και έρχονται άλλα τίποτα δεν αλλάζει ποτέ…. Ακόμη και η ασθένεια που τόσο τρομάζει τους ανθρώπους είναι ένα μυστικό που δεν θα μάθει, ούτε θα το εξιχνιάσει ποτέ ο «ενδιαφερόμενος».
Όλες οι αλλαγές είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργεί η κίνηση;
Ερμηνεύουν:  Γεωργία Αγκονσίλιο, Κωσταντίνα Κλαψινού, Βάσω Μορφιαδάκη.
Το Cascando, μουσικός όρος, που δηλώνει την μείωση της έντασης και την ταυτόχρονη επιβράδυνση του ρυθμού. Ένας Opener και μια ΦΩΝΗ. Δυο πρόσωπα σαν μία συνείδηση. Η αγωνία του δημιουργού (συγγραφέα, Σκηνοθέτη, Ηθοποιού) για μια όποια «Ιστορία» που θα είναι το «δημιούργημα του αλλά και η ψυχική του σωτηρία. Το έργο τέχνης σαν πράξη τελείωσης για το δημιουργό του. Η «κύκλωση» του θέματος από τον καλλιτέχνη και η προσπάθεια επικοινωνίας με το «κοινό».
Στη δικιά μας παρουσίαση οι δυο ρόλοι είναι δυο γυναίκες που συμμετέχουν σ’ ένα κοντσέρτο για δύο πιάνα. Ακολουθώντας όλη τη διαδικασία μιας συναυλίας πολεμούν και πολεμιούνται προσπαθώντας να διασωθούν από το ίδιο το άυλο έργο. Ο ψυχικός κόπος σωματοποιείται και γίνεται μόχθος. Το θέμα, ο φανταστικός ήρωας. Ο τόπος, τα υλικά της αφήγησης, η τεχνική της γραφής. Η μουσική σαν μια απόλυτη καλλιτεχνική γλώσσα… Κι ανάμεσα το κοινό, δυναστευόμενο ή δυνάστης;
Ερμηνεύουν: η Χίλντα Ηλιοπούλου και η Τατιάνα Παπαμόσχου.

Με εκτίμηση
Σταύρος Τσακίρης

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 22:00

Έναρξη προπώλησης: 10 Νοεμβρίου 2010
Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας:
210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 – 14:00
Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.
Εισιτήρια προπωλούνται και στα PUBLIC:
– Συντάγματος
Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα Τηλ. 210 324 6210
– Πειραιά
Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς Τηλ. 210 412 6400
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00
Καθημερινές, 09:00 – 21:00

Αίθουσα: Black Box

Εισιτήρια:
Κανονικό 18€, Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων: 12€

Εισιτήρια on line

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.