ΛΟΥΚΑΣ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ Συνέντευξη Τύπου-Ευρωπαϊκό Έτος κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010- Προσφορά Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μη κυβερνητική οργάνωση “Κλίμακα” για στήριξη αστέγων- Βράβευση Θεόδωρου Νικολάου για το άρθρο του “Χορεύοντας με τους….γύφτους” (video, ελληνική πολιτιστική διαδικτυακή τηλεόραση artd)

YPOURGEIO ERGASIAS PRESS

Ομιλία

Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

ΛΟΥΚΑΣ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ

Συνέντευξη Τύπου

Ευρωπαϊκό Έτος κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού

(Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010)

Κυρίες και Κύριοι,

Λίγες μέρες πριν το τέλος του 2010, του «Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού», μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό του τι πετύχαμε τον περασμένο χρόνο, αλλά και να αναδείξουμε τις προτεραιότητες για το 2011, για το τι πρέπει και μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η φτώχεια δεν είναι απλά ένα οικονομικό ή κοινωνικό φαινόμενο. Η φτώχεια έχει πρόσωπο. Μπορεί να είναι ο διπλανός μας, ο συγγενής μας, το παιδί που δεν μπορεί να πάει σχολείο παρότι έχει την ηλικία του παιδιού μας, ο επαίτης που στέκεται στην είσοδο του μετρό, ο ηλικιωμένος που στέκεται στην ουρά για το συσσίτιο της Εκκλησίας, ο άνεργος που περιμένει με τις ώρες στο γραφείο ευρέσεως εργασίας ή περιμένει με λαχτάρα το επίδομα ανεργίας, ο μετανάστης που έχασε τη δουλειά του στην οικοδομή λόγω της κρίσης και δεν μπορεί να βρει άλλη, ο άστεγος που κουρνιάζεται κάθε βράδυ στην είσοδο ενός καταστήματος ή μιας στοάς.

Τον χρόνο που πέρασε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέσαμε προτεραιότητες για τη δεκαετία 2010-2020 στο πλαίσιο του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος.

Οι βασικοί στόχοι είναι:

§ να αυξηθεί η απασχόλησης στο 70% του εργατικού πληθυσμού 20-64 ετών, δηλαδή να βρουν θέση εργασίας χιλιάδες άνθρωποι ακόμη.

§ να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού κατά 450.000,

§ να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που ζουν στο όριο της φτώχειας κατά 100.000 άτομα και

§ να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας που θα διασφαλίσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, δηλαδή ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη, υποχρεωτική εκπαίδευση και στέγαση.

Ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα αυτό:

  • Με την υλοποίηση, μέσω του ΟΑΕΔ, στοχευμένων προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας και ένταξης νέων, γυναικών και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην αγορά εργασίας, ύψους 2,5 ευρώ.
  • Με τις ρυθμίσεις για διευθέτηση, ακόμα και απαλλαγή χρεών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
  • Με τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Με την απόφαση να επεκταθεί η χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανέργους.

Για το 2011 προτεραιότητες αποτελούν:

  • Η δημιουργία αποκεντρωμένων ή αποτελεσματικών δομών σε όλη την επικράτεια σε συνεργασία με τους Καλλικρατικούς Δήμους.
  • Η εκπόνηση τοπικών σχεδίων δράσης για την απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχειας.
  • Η προώθηση στοχευμένων προγραμμάτων για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

Χτίσαμε ένα δίκτυο συνεργασίας για να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός, συνέργειες δράσεων και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων. Συνέργειες με τα άλλα υπουργεία για κοινές δράσεις και καλύτερα αποτελέσματα, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, με την Εκκλησία με την οποία υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας, με το δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα, με τον οποίο αναπτύσσουμε για πρώτη φορά από κοινού προγράμματα. Τον Ιανουάριο 2011 συγκαλείται η Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας

Τώρα, στην εκπνοή του Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, διοργανώσαμε μια ειδική εκδήλωση για παιδιά, που αντιμετωπίζουν έντονα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Ονομάσαμε τη διοργάνωση «Ένα παραμύθι, μια παράσταση, ένα χριστουγεννιάτικο δώρο τέχνης για όλα τα παιδιά», γιατί θέλουμε να δώσουμε σ’ αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να ζουν τη ζωή μέσα από μια πιο ευχάριστη, πιο χαρούμενη, πιο πολύχρωμη σφαίρα. Αυτός είναι ο ένας λόγος. Ο άλλος είναι ότι πιστεύουμε ότι η πρόσβαση όλων στον πολιτισμό είναι ουσιαστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας. Κι αυτό γιατί ο πολιτισμός ενώνει ανθρώπους που μπορεί να τους χωρίζουν πολλά άλλα. Προσφέρουμε και σ΄ αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια μορφή κοινωνικής ζωής. Τους κάνουμε να νιώσουν μέλη του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Βοήθεια προς τις ομάδες που είναι στα όρια της φτώχειας δεν σημαίνει μόνον χρήματα. Σημαίνει και βοήθεια να βρουν δουλειά, εάν είναι άνεργοι. Σημαίνει να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία. Σημαίνει να τους παρέχουμε ισότητα για τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα. Η συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορεί να τους δείξει ότι εκεί έξω υπάρχει ένας άλλος κόσμος στον οποίο όλοι είναι ισότιμα μέλη ανεξαρτήτως οικονομικού επιπέδου.

Έτσι προσκαλέσαμε 750 παιδιά από περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ―από σχολεία των Δήμων Ζεφυρίου, Αγίας Βαρβάρας, Ιλίου και Κερατσινίου― και από δομές της Αρχιεπισκοπής, ΑμΕΑ, ορφανοτροφεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να παρακολουθήσουν μαζί με τους συνοδούς τους δωρεάν την παιδική όπερα «Χάνσελ και Γκρέτελ» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Η παράσταση ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή, την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010, και ώρα 11 π.μ. Μετά το τέλος της παράστασης, σε συνεργασία με την Εταιρία Ψυχοκοινωνικών Μελετών και το Εργαστήρι Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, θα προσφερθεί στα παιδιά μια τσάντα-δώρο με δημιουργίες παιδιών ΑμΕΑ, μπισκότα από την Ε.Ι.Παπαδόπουλος, και Amita-Fun από την Coca-Cola 3E.

Επίσης, στις αρχές του 2011 και με τη χορωδία της Λυρικής Σκηνής θα επισκεφθούμε τρεις δομές ΑμεΑ για τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να έρθουν στην παράσταση της Τετάρτης.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι η Λυρική Σκηνή ήδη ευαισθητοποιήθηκε στην αντιμετώπιση του ζητήματος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και προσφέρει ένα μικρό χρηματικό ποσό ―ποσό που μάζεψε από τις παραστάσεις αυτού του χρόνου― στη μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα» για την αγορά οικοσκευής. Η «Κλίμακα» λειτουργεί μονάδες υπό τη μορφή οικοτροφείων, ξενώνων, προστατευμένων διαμερισμάτων, κινητών μονάδων, και κέντρων ημέρας για να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, θεραπευτικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης των ατόμων που πάσχουν.

Όλοι γνωρίζετε ως δημοσιογράφοι πόσο κομβικός είναι ο ρόλος σας για τη σωστή ενημέρωση και τη διαμόρφωση άποψης στο ευρύ κοινό. Καταλαβαίνετε επίσης πόσο σημαντική η ενημέρωση στο θέμα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μία δική σας δράση ενημέρωσης είναι όσο δέκα ή και περισσότερες δικές μας δράσεις για ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση. Μια δημοσίευση μπορεί να ενημερώσει τόσους ανθρώπους όσους εμείς με τις διοργανώσεις μας δεν θα μπορούσαμε να ενημερώσουμε σε ένα χρόνο.

Σήμερα, με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, βραβεύουμε έναν από σας ― ένα δημοσιογράφο που διακρίθηκε στον Διαγωνισμό για Νέο Ευρωπαίο Δημοσιογράφο 2010. Είναι ο κ. Θεόδωρος Νικολάου που κέρδισε για το άρθρο του στην εφημερίδα Αυριανή «Χορεύοντας με τους… γύφτους».

Τώρα, στο τέλος του 2010, φάνηκε ότι οι 12 μήνες ήταν σύντομο χρονικό διάστημα για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όμως στην Ημερίδα που διοργανώσαμε πρόσφατα με θέμα «Μαζί Ενάντια στη Φτώχεια» θέσαμε τους στόχους που συνοψίζονται και στον τίτλο της: όλοι μαζί, με όλες μας τις δυνάμεις ας δημιουργήσουμε ένα μέτωπο κατά της μάστιγας της φτώχειας. Ειδικά σε δύσκολες συνθήκες, ειδικά στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε ο κόσμος μας πρέπει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο.

Σας ευχαριστώ.

clip_image002

Η Εθνική Λυρική Σκηνή σας εύχεται ευτυχισμένες γιορτές!
Το μοναδικό εθνικό λυρικό θέατρο της χώρας ενισχύει το πνεύμα των Χριστουγέννων διοργανώνοντας εκδηλώσεις, παραστάσεις και συναυλίες που στόχο έχουν να δώσουν ένα μήνυμα ζεστασιάς και αγάπης στους λιγότερο προνομιούχους συνανθρώπους μας.

Μέσα από τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων επιβεβαιώνονται ο ανθρωπισμός και η κοινωνική ευαισθησία των ανθρώπων που εργάζονται στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στόχο έχουν την δημιουργία ενός Χριστουγεννιάτικου θεσμού φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Μέλη των καλλιτεχνικών σωμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχουν εθελοντικά στις εκδηλώσεις αυτές, θέλοντας να προσφέρουν στους συνανθρώπους μας ξέγνοιαστες στιγμές.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου / 11.30

Παράδοση στον Πρόεδρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΚΛΙΜΑΚΑ χρηματικό ποσό για την αρωγή του Προγράμματος Στήριξης Αστέγων, το οποίο προήλθε από προσφορά των θεατών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου / 10.00

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διοργανώνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ειδική εκδήλωση για παιδιά που αντιμετωπίζουν έντονα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Οι μικροί μας φίλοι θα παρακολουθήσουν μαζί με τους συνοδούς τους την όπερα για παιδιά Χένσελ και Γκρέτελ. Μετά το τέλος της παράστασης θα προσφερθούν δώρα στα παιδιά.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010 / 11.00

Μέλη της Χορωδίας της Εθνική Λυρικής Σκηνής θα επισκεφτούν το ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων). Θα ψάλλουν Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, θα τραγουδήσουν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και θα δώσουν δώρα στους μικρούς μας φίλους.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010 / 20.00

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει μια επιπλέον παράσταση της όπερας για παιδιά Χένσελ και Γκρέτελ , αποκλειστικά για τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την ανεργία. Μετά το τέλος της παράστασης θα δοθούν δώρα στις άνεργες οικογένειες.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010 / 11.00

Μέλη της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα επισκεφτούν το Γηροκομείο Αθηνών και θα πραγματοποιήσουν μια συναυλία αποκλειστικά για τους τροφίμους του γηροκομείου. Μετά το τέλος της συναυλίας θα προσφερθούν δώρα στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010 / 11.00

Μέλη του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα επισκεφτούν το Χαμόγελο του παιδιού, στο σπίτι τους στο Μαρούσι και θα παρουσιάσουν στους μικρούς μας φίλους ένα Χριστουγεννιάτικο χορευτικό παραμύθι που θα τους μεταφέρει σε ένα κόσμο μαγικό. Μετά το τέλος της παράστασης θα προσφερθούν δώρα στα παιδιά.

Τα δώρα που θα προσφερθούν στις εκδηλώσεις είναι χορηγίες των εταιριών:

METRO (MY MARKET) – MILLENNIUM BANKL.M Τροφοδοσίες – Κλειάσιος Ανδρέας – PAO GROUP – ΠΑΕ ΑΕΚ – ΝΙΚΕ – ADIDAS

Τους ευχαριστούμε πολύ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: