Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Ημερολόγιο και γούρι Βυζαντινού Μουσείου παρουσίαση (20-12-2010) -έκθεση με τίτλο «Η Δούκισσα της Πλακεντίας: Η ιστορία που γέννησε … τον μύθο, από τις 16 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2011. (Video, ελληνική πολιτιστική διαδικτυακή τηλεόραση artd).

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Η Δούκισσα της Πλακεντίας:
Η ιστορία που γέννησε

τον μύθο, από τις 16 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2011

Sophie Barbé de Marbois, Duchesse de Plaisance (1785-1854)

Πόσοι άραγε γνωρίζουν το πραγματικό όνομα της Δούκισσας της Πλακεντίας; Οι Αθηναίοι στα μέσα του 19ου αιώνα την ονόμαζαν Δουκέσσα της Πιατσέντσας, την αντιμετώπιζαν με φόβο και δέος και ύφαναν γύρω από τη ζωή της ένα πυκνό πλέγμα μύθων. Αυτό το πλέγμα θα προσπαθήσει να διαπεράσει η έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και να αναδείξει κάποιες από τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης της Δούκισσας της Πλακεντίας στην Ελλάδα.

Η καταγωγή της από την Αμερική, ο έγγαμος βίος της στη Γαλλία, η εγκατάστασή της στην Αθήνα του Όθωνα, η φιλανθρωπική της δράση και η επιχειρηματική της δραστηριότητα θα παρουσιαστούν μέσα από έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες συγχρόνων της.

Τέλος, δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριληφθούν στην έκθεση αυτή σχεδόν όλες οι μεταγενέστερες μυθιστορηματικές αποδόσεις της ζωής της, που συνέβαλαν όχι μόνο στη διατήρηση της φήμης της, αλλά κυρίως στη διαιώνιση του μύθου της.

στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 16/12/2010 έως 13/02/2011

Τοποθεσία
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα

Ημερομηνία
Εγκαίνια: 16/12/10, ώρα: 19:30. Από τις 16 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2011. Ώρες Λειτουργίας: Νοέμβριος-Απρίλιος: Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00. Κλειστό: Δευτέρα: 1η Ιανουαρίου και 25-26 Δεκεμβρίου

Πληροφορίες
Τηλ: 2132139511 και 2132139572

Το ημερολόγιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για το 2011είναι αφιερωμένο στην Δούκισσα της Πλακεντίας. Η Sophie

Barbé de Marbois, Duchesse de Plaisance (1785-1854), προερχόμενη από τη Γαλλία του Ναπολέοντα και του φιλελληνικού ρομαντισμού, χρωμάτισε με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο την ιστορία της Αθήνας κατά τις πρώτες δεκαετίες της ιστορικής της διαδρομής ως πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Κληροδότησε δε στους μεταγενέστερους, όχι μόνο τα κτήρια που συνδέθηκαν με την παρουσία της στην πόλη και συνεχίζουν να την κοσμούν (ανάμεσά τους και η Villa Ilissia, που στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο), αλλά και τις ιστορίες που ξεδιπλώθηκαν γύρω από το όνομά της συμπλέκοντας πραγματικά περιστατικά με υπερβολικές διηγήσεις, μυθεύματα και αυθαίρετες ερμηνείες.

Στο ημερολόγιο, με τίτλο «Δούκισσα της Πλακεντίας: ιστορία και μύθος», πίνακες της εποχής, εκδόσεις, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, περιδιαβαίνουν την ιστορία και τον διαχρονικό μύθο της Δούκισσας, σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης ενός πολύχρωμου και γοητευτικού μωσαϊκού.

Παράλληλα  με την κυκλοφορία του ημερολογίου λειτουργεί, και η περιοδική έκθεση του Βυζαντινού Μουσείο «Δούκισσα της Πλακεντίας: η ιστορία που γέννησε τον μύθο».

Το ημερολόγιο επιμελήθηκαν ο ιστορικός Στάθης Γκότσης και η ιστορικός τέχνης Ελένη Μάργαρη. Πωλείται στην τιμή των €17.

Ο Σύλλογος Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, σε συνεργασία με τη ζωγράφο – χαράκτρια Μυρσίνη Βαρδοπούλου, ετοίμασε το τυχερό για το έτος 2011. Είναι εμπνευσμένο από έργο του Robert Lefevre, το οποίο απεικονίζει τη Sophie de Marbois-Lebrun, τη γνωστή Δούκισσα της Πλακεντίας, και έχει φιλοτεχνηθεί σε πολλές, εντυπωσιακές χρωματικές παραλλαγές.

Το επάργυρο ή επίχρυσο πλαίσιο παραπέμπει στη Villa Ilissia, η οποία υπήρξε κατοικία της Δούκισσας και αργότερα στέγη του Μουσείου. Το τυχερό διατίθεται σε καρφίτσα από το πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στην τιμή των € 25 το επάργυρο και €30 το επίχρυσο.

Τοποθεσία
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα

Ημερομηνία
Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00. Κλειστό: 25-26 Δεκεμβρίου

Πληροφορίες
Τηλ.: 210 7211027

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: