tg STAN Οι Αντιγόνες 7 – 9 Ιανουαρίου 2011, 21:00 Μικρή Σκηνή, ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ. Συζήτηση μετά την παράσταση με τους Φλαμανδούς ηθοποιούς της ομάδας tg STAN Σάββατο 8 Ιανουαρίου. Workshop με την ομάδα tg STAN: Σάββατο 8 Ιανουαρίου.

antigones4 (c) Bernaded Dexters

tg STAN – Οι Αντιγόνες (φωτ. Bernaded Dexters)

Παράσταση βασισμένη σε έργα των Jean Cocteau & Jean Anouilh

Η ομάδα Φλαμανδών ηθοποιών Toneelspelersgezelschap [Τονήλσπελεργκεζέλσαπ] STAN λειτουργεί βάσει συλλογικών αρχών, είτε όταν επεξεργάζεται δραματικά κείμενα είτε όταν παρουσιάζει μια μετα-δραματική σκηνική σύνθεση. Εστιάζει στην παρουσία των ηθοποιών, στην αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους θεατές και σε ένα «μη δογματικό» χαρακτήρα, όπως εκφράζεται στο ρεπερτόριο και στο δεύτερο συνθετικό της ονομασίας της: S(top) T(hinking) A(bout) N(ames). Στην παραγωγή τους Les Antigones, οι tg STAN φέρνουν σε αντιπαράθεση δύο σύγχρονες εκδοχές του μύθου της Αντιγόνης: αυτήν του Ζαν Κοκτώ (1922) και εκείνη του Ζαν Ανούιγ (1944), που αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές στάσεις απέναντι στα ερωτήματα που ανιχνεύονται στα πρόσωπα της τραγωδίας.

antigones2 (c) Bernaded Dexters

g STAN – Οι Αντιγόνες (φωτ. Bernaded Dexters)

Οι tg STAN αποσύρονται πλήρως από κάθε διάθεση ενσάρκωσης ή υπερβατικής ερμηνείας των ρόλων. Ορμώμενοι από την υπόθεση ότι ο θεατής του αρχαίου θεάτρου γνώριζε τους μύθους πριν τους δει επί σκηνής, αφηγούνται τους μύθους προτού τους παίξουν, τονίζοντας εξαρχής τα στοιχεία που θεωρούν σημαντικά. Ακολουθώντας μια μετα-μπρεχτική λογική, στέκονται με απορία απέναντι στους ρόλους, περισσότερο ψελλίζοντάς τους –σε μια προσπάθεια να τους κατανοήσουν–, παρά παίζοντάς τους. Εξάλλου, η παράσταση είναι στα γαλλικά, γλώσσα που δεν είναι μητρική για κανέναν από τους ηθοποιούς. Σταδιακά, ο θεατής γίνεται μάρτυρας της εκτύλιξης μιας νοητικής διαδικασίας που ξεκινά από το έργο και περνά μέσα από τη στάση των ηθοποιών απέναντί του. Ανακαλύπτει εκ νέου τον πασίγνωστο μύθο. Μέσα από την άρνηση της ταύτισης, ακόμα και της ίδιας της υποκριτικής, μέσα από τη χρήση των απλούστερων δυνατών μέσων, έρχεται σε αδιαμεσολάβητη επαφή με την πρωταρχική συγκίνηση των κειμένων, των μύθων, των παρορμήσεων των ηθοποιών-δημιουργών.

antigones1 (c) Bernaded Dexters

tg STAN – Οι Αντιγόνες (φωτ. Bernaded Dexters)

Στις Αντιγόνες τους οι tg STAN, χωρίς καμία υποψία ρεφορμιστικής ρητορικής, επιστρέφουν στα απλούστερα μέσα θεατρικής έκφρασης, συγκροτώντας έναν πλήρη θεατρικής ουσίας λόγο στο μεταίχμιο δραματικής και μετα-δραματικής σκηνικής γλώσσας.

Κείμενο: Jean Cocteau, Jean Anouilh
Ερμηνεύουν: Natali Broods, Jolente De Keersmaeker, Tine Embrechts, Tiago Rodrigues, Frank Vercruyssen
Σκηνικά-φωτισμοί: Thomas Walgrave
Κοστούμια: An D’Huys
Θερμές ευχαριστίες στον Laurence d’Hondt
Avec l’aimable autorisation de M. Pierre Bergé
Président du Comité Jean Cocteau
Παραγωγή: tg STAN
Συμπαραγωγή: Théâtre Garonne (Τουλούζ), Festival d’Automne (Παρίσι) καιThéâtre de la Bastille (Παρίσι)
Παγκόσμια πρεμιέρα: 15 Μαΐου 2001, Théâtre Garonne (Τουλούζ)
ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ
Μετάφραση από τα γαλλικά: Λουίζα Μητσάκου

Εισιτήρια:
28 € | Φοιτ. 17 €

Σάββατο 8 Ιανουαρίου
Μικρή Σκηνή

tg STAN
Οι Αντιγόνες
Συζήτηση μετά την παράσταση με τους Φλαμανδούς ηθοποιούς της ομάδας tg STAN.
Συντονισμός: Κάτια Αρφαρά, Υπεύθυνη Τομέα Θεάτρου & Χορού, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

H βελγική κολλεκτίβα tg STAN προσφέρει ένα μοναδικό σεμινάριο/εργαστήριο, στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να μυηθούν στη φιλοσοφία, τη μεθοδολογία και την πρακτική τους. Στη δουλειά των tg STAN δίνεται έμφαση στην ανεξαρτησία των ηθοποιών από την «εξουσία» του σκηνοθέτη και του συγγραφέα. Οι ηθοποιοί κάνουν τα πάντα μόνοι τους: δεν συνεργάζονται με σκηνοθέτες, δραματουργούς, σκηνογράφους. Πώς δουλεύει ένας ηθοποιός, πώς υποδύεται ένα ρόλο, πώς χειρίζεται ένα κείμενο και το ρεπερτόριο που έχει στα χέρια του;
Το σεμινάριο απευθύνεται σε: φοιτητές σχολών θεάτρου, επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η βασική γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Κόστος συμμετοχής: €20 ανά άτομο

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, η κράτηση είναι απαραίτητη:
Tηλ: 213-017-8034
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: κα Μυρτώ Λάβδα

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.