Πολιτιστική συνεργασία Μέγαρου Μουσικής με το Πανεπιστήμιο Αθήνας για 3 χρόνια.

UOA

megaron_mousikhs

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος υπέγραψαν Πρωτόκολλο Πολιτιστικής Συνεργασίας τριετούς διάρκειας.

Αναγνωρίζοντας τον θεμελιώδη ρόλο του πολιτισμού και της παιδείας στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη, το κορυφαίο Πολιτιστικό κέντρο και το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, δραστηριοποιούνται από κοινού – για πρώτη φορά – με στόχο την αναβάθμιση της προσφερόμενης πολιτιστικής εκπαίδευσης διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελεύθερη πρόσβαση στην πολιτιστική και επιστημονική γνώση.

Το Πρωτόκολλο προβλέπει συντονισμένη δράση σε στρατηγικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, μέσα από την υλοποίηση συνόλου πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στηρίζουν καταρχήν τη δια βίου μάθηση αλλά και παρουσιάζουν ειδικότερο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον.

Οι συντονισμένες δράσεις των δύο φορέων, στο πολιτιστικό, παιδαγωγικό και επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνουν:

· Διοργάνωση διαλέξεων, ανοικτών στο ευρύ κοινό:

Σειρά διαλέξεων με θέμα τον Ελληνικό Πολιτισμό από διακεκριμένους ομιλητές

Σειρά διαλέξεων σε συνεργασία με το Ελληνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Σειρά διαλέξεων στα Αρχαία Θέατρα και Ωδεία της χώρας σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ

· Οργάνωση προγράμματος πρακτικής άσκηση (stage) φοιτητών του ΕΚΠΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

· Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Πολιτιστικής Διαχείρισης και Πολιτικής με τη συνεργασία των δύο φορέων.

· Διοργάνωση κύκλων διαλέξεων και σεμιναρίων στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης με δωρεάν συμμετοχή για φοιτητές του ΕΚΠΑ.

· Οργάνωση ξεναγήσεων φοιτητών στους χώρους και τις εκθέσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και

· Συνεργασία με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του ΕΚΠΑ και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από συνεργάτες του Μεγάρου Μουσικής.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πραγματοποίηση των παραπάνω δράσεων πέραν των ιδίων πόρων που θα διαθέσουν θα στοχεύσουν ιδιαίτερα στην αξιοποίηση συναφών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Μέγαρο Μουσικής ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης δήλωσε:

‘Θέλομε ένα πανεπιστήμιο διαφορετικό από την εικόνα που εδώ και πολλά-πολλά χρόνια έχει σχηματιστεί στην συνείδηση της κοινωνίας μας. Η εντύπωση που, γενικώς, επικρατεί είναι ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί ένα θεσμό διακριτό μέσα στην κοινωνία. Αυτό ως έναν μεγάλο βαθμό αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι νέοι που σπουδάζουν θα πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστές ικανότητες, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πανεπιστημίου.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η γνώση αυτή, γενικότερα η παιδεία, που παράγεται μέσα στο πανεπιστήμιο να διαχυθεί προς τα έξω και να αγγίξει την κοινωνία για να την βελτιώσει, να επιτρέψει σε όσους είναι εκτός να αποκτήσουν αυτό που θα μπορούσαν να κερδίσουν αν ήταν εντός, και όχι απλώς να δημιουργεί κάθε χρόνο έναν ορισμένο αριθμό επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων ικανών να στελεχώσουν διάφορους τομείς της ειδικότητάς τους ή να συζητούν μεταξύ τους σε συνέδρια, ημερίδες και εκδόσεις βιβλίων.

Θέλομε ένα πανεπιστήμιο ανοικτό στην κοινωνία – ανοικτό, ειδικότερα, στην πόλη των Αθηνών, στην οποία και ανήκει.

Είναι ευτυχής συγκυρία ότι ένας άλλος κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της πόλεως των Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διαπνέεται από το ίδιο όραμα: να ανοίξει τις πύλες του όσο γίνεται πιο πλατειά στην κοινωνία μας.

Σημείο συνάντησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, τρεις σημαντικοί φορείς –το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής και ο Δήμος Αθηναίων– σε έναν κοινό στόχο: να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη, ευγενέστερη.’

Ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μάνος με την ευκαιρία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου, ανέφερε:

Το Μέγαρο σ’ αυτή τη φάση ανάπτυξης του, έχει θέσει, όπως είναι γνωστό, ως στόχο το άνοιγμα των δραστηριοτήτων του στην πόλη. Τούτο σημαίνει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και δράσεων που αφορούν τους πολίτες της Αθήνας, που αφορούν τους νέους, που αφορούν τους φοιτητές. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το Πρωτόκολλο Πολιτιστικής Συνεργασίας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συζητήσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις, συνδιοργάνωση σπουδαστικών προγραμμάτων, όλα αυτά συνθέτουν μια πολιτική κοινωνικής σύγκλισης και πολιτιστικής διεύρυνσης. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το ΕΚΠΑ θα προωθήσουν κάθε δυνατή δράση ώστε να συμβάλουν στην αναβάθμιση της πόλης των Αθηνών και στη συμμετοχή των συμπολιτών μας και των φοιτητών στα όσα θα προτείνουμε.’

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: