«Μια προσωπική ματιά στην αρχιτεκτονική από το 1960 έως σήμερα»
Το ζωηρό προσωπικό του ενδιαφέρον για τις εξελίξεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και την παρακολούθησή τους κατά την εμφάνισή τους καθώς και η συνακόλουθη προσπάθεια κατανόησής τους στον ιστορικό χρόνο και τόπο είχε ως επακόλουθο μία άμεση βιωματική αντίληψη, όπου η περιπλάνηση κατευθυνόταν από την βιβλιογραφία στα ταξίδια και την οπτική επαφή με τα τεκταινόμενα.
Η προσπάθεια ερμηνείας των αρχιτεκτονικών ρευμάτων μέσα από ένα πλέγμα ερωτημάτων ως προς τη σχέση με προγενέστερα και μελλοντικά αρχιτεκτονικά γεγονότα είναι θέματα όπου θα κινηθεί η διάλεξη.
Μεταξύ των ζητημάτων που θα εξετασθούν θα είναι και η χρήση του γυαλιού στην αρχιτεκτονική, όπως επίσης και η ανέγερση κτιρίων μεγάλου ύψους.
Η διάλεξη αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Κύκλος Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων» του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.
Κτίριο, οδού Πειραιώς
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Ιωάννης Βικέλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1931. Το 1955 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε επιμελητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων στο Ε.Μ.Π. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως επιμελητής στην έδρα της Οικοδομικής μέχρι το 1962.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Μετείχε ενεργά σε αρχιτεκτονικά συνέδρια, πόλη του Μεξικού, Παρίσι, Βελιγράδι, Άμστερνταμ, Σικάγο και Βερολίνο.
Έχει δώσει διαλέξεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο Μουσείο Γουλανδρή, στην Πολυτεχνική Σχολή του
Εξελέγη επανειλημμένα μέλος επιτροπών ενασκήσεως αρχιτεκτονικού ελέγχου και επιτροπών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.
Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Στα πενήντα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας, του έχουν ανατεθεί περισσότερα από 870 έργα κάθε είδους, όπως: πολεοδομικά σύνολα, συγκροτήματα διαμερισμάτων και κατοικιών, επαύλεις, κτήρια γραφείων, υψηλά κτήρια (πύργοι), υπουργεία, δημαρχεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, βιομηχανικά κτήρια, ναοί, περίπτερα εκθέσεων, καταστήματα, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κινηματογραφικές αίθουσες, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, μαρίνες, αεροδρόμια, ταφικά μνημεία, δημόσιοι σταθμοί αυτοκινήτων, πολυκαταστήματα, δημόσια πάρκα και πλατείες.
Ασχολήθηκε επίσης με ποικίλα θέματα εσωτερικού χώρου, σ’ αυτά ξεχωρίζουν η Βουλή των Ελλήνων και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.
Έργα του έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ξένο τύπο, μεταξύ άλλων και στους New York Times, καθώς και σε έγκυρα αρχιτεκτονικά περιοδικά, τόσο της Ελλάδος, όσο και της Ευρώπης.
Από το 2000 διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών με τον Αλέξη Βικέλα.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Έλαβε μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και βραβεύθηκε στους εξής:
Νέα πτέρυγα του Υπουργείου Εξωτερικών, Λ. Βασ. Σοφίας και οδός Ακαδημίας, Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Π. Μιχαλέα
1ο Βραβείο
Κεντρικό κτήριο της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λ. Μεγ. Αλεξάνδρου, οδός Κατούνη και πλ. Εμπορίου, Θεσσαλονίκη
1ο Βραβείο
Κεντρικό κτήριο Ασφαλιστικής εταιρείας «Φοίνιξ», οδός Σταδίου και Ομήρου, Αθήνα
1ο Βραβείο
Κτήριο Γραφείων Εθνικής Τράπεζας, Λ. Βασ. Σοφίας και οδός Πανεπιστημίου, Αθήνα
1ο Βραβείο
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, οδός Αμερικής, Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Κ. Δεκαβάλλα
3ο Βραβείο
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, Κρήτη, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Κ. Σκρουμπέλο
3ο Βραβείο
Μέγαρο Συμβουλίου της Επικρατείας, οδός Ευελπίδων και Μουστοξύδη, Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Η. Σκρουμπέλο
1ο Βραβείο