Χορηγία του Κύκλου Όπερας στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το Teatro alla Scala του Μιλάνου από τη Εurobank για 3 ακόμα χρόνια/ Συνέντευξη Τύπου 31 1 2011.

Megaron Exoteriki Apopsi C  Karamanian

1994 – 2013

Συνεπής αρωγός της Τέχνης

και του Πολιτισμού

η Εurobank

ανανεώνει με νέα τριετή χορηγία

την εμπιστοσύνη της

στο έργο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Χορηγία του Κύκλου Όπερας στο πλαίσιο της συνεργασίας

του Μεγάρου με το Teatro alla Scala του Μιλάνου

Teatro alla Scala_2

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο όμιλος Eurobank EFG και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανακοίνωσαν τη νέα τριετή πολιτιστική συνεργασία τους για τον Κύκλο «Όπερα στο Μέγαρο Μουσικής». Η συμφωνία ανακοινώθηκε από την κυρία Μαριάννα Λάτση και τον κύριο Ιωάννη Μάνο.

Ο Πρόεδρος του Μεγάρου εξέφρασε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΜΑ, τις θερμές ευχαριστίες του προς την κυρία Μαριάννα Λάτση προσωπικά καθώς και προς τις Διοικήσεις του ομίλου της Eurobank EFG και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, για τη στήριξη τους προς το Μέγαρο Μουσικής η οποία άρχισε το 1994, όταν μοιράστηκαν το όραμα του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη για την ανάδειξη της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και του εκπαιδευτικού έργου της. Σήμερα, 17 χρόνια μετά, το Μέγαρο Μουσικής συνεχίζοντας την πορεία του, διαμορφώνει και υλοποιεί μια νέα μεγάλη συνεργασία με έναν εκ των κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών του κόσμου, τη Σκάλα του Μιλάνου, με τη χορηγία του ομίλου Eurobank EFG και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η κυρία Μαριάννα Λάτση στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι η οικονομική υποστήριξη της πολιτιστικής σύμπραξης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τη Σκάλα του Μιλάνου δεν εντάσσεται απλά στο πλαίσιο του χορηγικού προγράμματος της Τραπέζης και του Ιδρύματος. «Δεν αντιμετωπίζουμε την τριετή αυτή συνεργασία ως ένα τμήμα του προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητας και ανταπόδοσης. Η στήριξη της κορυφαίας αυτής πρωτοβουλίας του Μεγάρου αγκαλιάστηκε από όλους μας ως πράξη ευγνωμοσύνης προς τον μεγάλο οραματιστή του πολιτισμού Χρήστο Λαμπράκη αλλά και ως χρέος προς την πατρίδα μας που, παρά τη μεγάλη κρίση και τις δυσκολίες, δεν επιτρέπεται να στερηθεί των ευκαιριών που προάγουν την πνευματική καλλιέργεια καθώς αυτή συνδυάζεται με την απόλαυση καλλιτεχνικών γεγονότων υψηλής στάθμης» .

Με τη νέα αυτή χορηγία η Διοίκηση του ομίλου της Eurobank EFG και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νικόλαος Νανόπουλος, ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους προς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το έργο που αυτό επιτελεί σαν κορυφαίο πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Συνεπής αρωγός της Τέχνης και του Πολιτισμού η Eurobank EFG τόλμησε να στηρίξει δυναμικά το 1994 μια νεαρή ορχήστρα εγχόρδων. Χάρις σ’ αυτή την αποκλειστική και πολύτιμη χορηγία η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής κατόρθωσε με εμφανίσεις σε μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης, με συμμετοχή σε μεγάλες παραγωγές, με πολύτιμο εκπαιδευτικό έργο και δραστηριότητα στην ελληνική και τη διεθνή δισκογραφία να αποσπάσει όχι μόνο την εύνοια της κριτικής αλλά κυρίως την αποδοχή από το μεγάλο κοινό.

Η νέα χορηγία, τριετούς διάρκειας, έχει ως αντικείμενο τον Κύκλο «Όπερα στο Μέγαρο Μουσικής» στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας που πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, ανάμεσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το σημαντικότερο λυρικό θέατρο στον κόσμο, το Teatro alla Scala του Μιλάνου. Βασική παράμετρος στη χορηγική δράσης της Eurobank EFG είναι η προσφορά στην παιδεία και την εκπαίδευση. Στην κατεύθυνση αυτή, θα πραγματοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα-πρόταση μουσικής δράσης για σχολικές ομάδες, που θα λειτουργήσει παράλληλα με την πρώτη όπερα της πολιτιστικής συνεργασίας του Μεγάρου με τη Σκάλα, με στόχο να εισαγάγει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της όπερας.

clip_image002 Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Σκάλα του Μιλάνου, την επόμενη τριετία θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη παραγωγές όπερας και μπαλέτου. Τον προσεχή Μάρτιο θα ανεβεί η Maria Stuarda του Gaetano Donizetti σε σκηνοθεσία PierLuigi Pizzi (10,12,14,16,18/3/2011).

Οι παραστάσεις της Μαρία Στουάρντα τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 150 χρόνια από την παλιγγενεσία της Ιταλικής Δημοκρατίας.

clip_image003Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Σκάλα του Μιλάνου, η επόμενη όπερα που θα παρουσιαστεί, εντός του 2012, είναι η πολυσυζητημένη παραγωγή Carmen του Georges Bizet σε σκηνοθεσία Emma Dante.

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσίασε στην ειδική εκδήλωση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου κ. Νίκος Τσούχλος

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

11, 12, 14, 15, 17 Μαρτίου 2011

Όπερα: δημιουργώντας τη μαγεία, καταργώντας την απόσταση

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα-πρόταση μουσικής δράσης για σχολικές ομάδες.

clip_image005

Χορηγός

Η όπερα είναι πάνω απ’ όλα ένας ακόμα τρόπος της τέχνης να αφηγείται ιστορίες. Συνδυάζοντας την αμεσότητα της θεατρικής δράσης με τη δύναμη του μουσικού λόγου, χρησιμοποιεί ως πρώτο υλικό της την ανθρώπινη φωνή, που καλείται να υπερβεί τα όριά της και να μεταμορφωθεί σε ένα σύνθετο και εύπλαστο όργανο έκφρασης.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας οπερατικής φωνής;

Γιατί ακούγεται τόσο διαφορετικά από την καθημερινή ομιλία;

Τι σημαίνουν οι λέξεις μπελ κάντο;

Τι συμβολίζει μέχρι σήμερα η Μαρία Κάλλας;

Πώς αλλάζει το φως τα πρόσωπα και τα αντικείμενα πάνω στη σκηνή;

Τι κρύβεται πίσω από το θεατρικό σκηνικό;

Maria_Stuarda

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής που στόχο έχει να μυήσει το κοινό με τρόπο απλό και κατανοητό στη μαγεία της όπερας, ως της πλέον ολοκληρωμένης μορφής θεάματος, και με αφορμή τη Μαρία Στουάρντα του Ντονιτσέττι, παραγωγή της Σκάλας του Μιλάνου που ανεβαίνει τον Μάρτιο στην Aίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (10-16/3/2011), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προτείνει μια μουσική δράση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, η οποία απευθύνεται σε σχολεία (παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών).

Χρησιμοποιώντας με φαντασία το σκηνικό του Pier Luigi Pizzi και την τεχνική υποδομή της αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, η υψίφωνος Μάιρα Μηλολιδάκη, ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης και η παιδαγωγός Αλεξάνδρα Στρατηγοπούλου θα δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την όπερα μέσα από ειδικά διαμορφωμένα κείμενα παρουσίασης, αλλά και την ίδια τη μουσική, ερμηνεύοντας χαρακτηριστικές άριες δεξιοτεχνίας. Έτσι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν χαρακτηριστικές σκηνές από το οπερατικό ρεπερτόριο, καθώς επίσης μουσική για πιάνο εμπνευσμένη από την όπερα.

Τη μουσική αυτή δράση που θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο παραστάσεων της όπερας Μαρία Στουάρντα, θα παρακολουθήσουν, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το Υπουργείο Παιδείας, δωρεάν, μαθητές σχολείων μαζί με τους δασκάλους τους. Τον σχεδιασμό της παρουσίασης και τη διαμόρφωση των κειμένων επιμελείται η πιανίστα- παιδαγωγός Λήδα Μασούρα.

Ομιλία του Προέδρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

κ. Ιωάννη Μάνου

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και προσωπικά να σας ευχαριστήσω όλες και όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα στο Μέγαρο στην εκδήλωση αυτή, όπου ανακοινώνεται η νέα τριετής πολιτιστική συνεργασία και χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΤΣΗ και του Ομίλου EUROBANK-EFG προς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα ήθελα να εκφράσω προς την κυρία Μαριάννα Λάτση, τον κύριο Σπύρο Λάτση και την οικογένεια Λάτση τις πιο θερμές μου ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη και την εμπιστοσύνη που παρέχουν στο Μέγαρο. Να ευχαριστήσω επίσης τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κύριο Νίκο Νανόπουλο και όλους τους συνεργάτες της EUROBANK-EFG για τη δημιουργική και ουσιαστική συνεργασία τους. Και βέβαια τον κύριο Βαγγέλη Χρόνη, Γενικό Διευθυντή του Ομίλου για την ευγενική αλλά και πνευματική στήριξη του έργου μας.

Η συνεργασία αυτή άρχισε από το 1994, όταν ο Όμιλος βρέθηκε δίπλα στον ιδρυτή και εμπνευστή του Μεγάρου, τον Χρήστο Λαμπράκη και όταν μοιράστηκε μαζί του το όραμα για την καλλιτεχνική ανάδειξη της ΚΑΜΕΡΑΤΑ, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής. Χάρη σε αυτή την πολύτιμη χορηγία που διήρκεσε 17 χρόνια, κατόρθωσε η Καμεράτα με τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τη δισκογραφική της δραστηριότητα αλλά και το εκπαιδευτικό της έργο να αποσπάσει όχι μόνο την εύνοια των κριτικών αλλά κυρίως την αποδοχή της από το μεγάλο κοινό.

Σήμερα, 17 χρόνια μετά, το Μέγαρο Μουσικής με βάση τις υποθήκες του ιδρυτή του συνεχίζει την πορεία του. Αντιμετωπίζει τις σημερινές απαιτήσεις και τις αυριανές προκλήσεις και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με το Ίδρυμα ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΤΣΗ και την EUROBANK-EFG.

Η νέα χορηγία, τριετούς διάρκειας, έχει ως αντικείμενο τον Κύκλο Όπερα στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με τη Σκάλα του Μιλάνου. Παραλλήλως, η χορηγική δράση προσεγγίζει ένα βασικό άξονα της πολιτικής του Ομίλου, που είναι η προσφορά στην Παιδεία και την Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, με την πρωτοβουλία του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία, που θα λειτουργήσει παράλληλα με την πρώτη Όπερα που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, την Όπερα Maria Stuarda.

Κυρίες και κύριοι,

Η παρουσίαση της όπερας Maria Stuarda και των άλλων που θα ακολουθήσουν εντάσσεται στο πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Μεγάρου και της Σκάλας. Ένα πρωτόκολλο που χαρακτηρίζεται από την αρχή της αμοιβαιότητας, με την έννοια ότι δεν είμαστε μόνο δέκτες πολιτιστικών δράσεων που προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά είμαστε και υποστηρικτές της Ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας προς τα έξω, με την έννοια των συμπαραγωγών και με τη στήριξη Ελλήνων ερμηνευτών και δημιουργών στη Σκάλα.

Η πολιτική μας που αφορά το άνοιγμα στον κόσμο περιλαμβάνει και άλλες διεθνείς συνεργασίες, όπως με το Teatro Real της Μαδρίτης, το Centre Pompidou, το National Theater του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, βασικό άξονα της πολιτικής μας αποτελεί το άνοιγμα στην πόλη, όπου πέρα από συμβολικές και δημιουργικές πρωτοβουλίες, όπως η εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου ή εκδηλώσεις σε ευαίσθητα σημεία της πόλης, προχωρούμε σε συγκεκριμένες δράσεις με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η συμφωνία μας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μαθήματα στο Μέγαρο, για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα, για διαλέξεις εδώ αλλά και στα αρχαία Ωδεία. Το Μέγαρο πάντοτε συνδέει τον Πολιτισμό με την Παιδεία και είναι σημαντικό το γεγονός της πρωτοβουλίας που προήλθε από το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση και της EUROBANK-EFG, η ευγενική χορηγία τους να συνδυαστεί με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που να δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές να παρακολουθήσουν μέσα στο Μέγαρο μία εκδήλωση μουσικής δράσης και ενημέρωσης γύρω από την Όπερα. Η πρωτοβουλία αυτή του Ομίλου μου δίνει την ευκαιρία να προσθέσω ότι το Μέγαρο Μουσικής βλέπει τους χορηγούς του ως εταίρους με την έννοια ότι η συνεργασία δεν τελειώνει με την υπογραφή μιας σύμβασης χορηγίας αλλά διευρύνεται σε ευρύτερες πολιτιστικές δράσεις, σε μια διαρκή ενημέρωσή τους για την πορεία του Μεγάρου, με δυο λέξεις σε μια μεγαλύτερη εμπλοκή στα δρώμενά μας. Βέβαια το Μέγαρο έχει την αποκλειστική ευθύνη της διαμόρφωσης του καλλιτεχνικού προγράμματος αλλά επιδιώκουμε και είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις των χορηγών μας. Πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε, όπως το είχα ανακοινώσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, στη δημιουργία ευέλικτων σχημάτων συνεργασίας, μιας διαρκούς εστίας ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων.

Θα ήθελα ακόμη να σας ανακοινώσω ότι η Maria Stuarda του Donizetti, σε σκηνοθεσία του Pierre Luigi Pizzi συμπίπτει με τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γένεση του Ιταλικού κράτους και τελεί υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Κυρία Λάτση,

Θα ήθελα ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την ευγένεια, τη διαθεσιμότητα, τη στήριξη και κυρίως την ποιότητα της στήριξης και θέλω να γνωρίζετε ότι το Μέγαρο Μουσικής εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεργασία αυτή και κυρίως την προοπτική της.

Ομιλία της κυρίας Μαριάννας Λάτση

Κυρίες και Κύριοι,

Νοιώθω πραγματική χαρά να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας εκπροσωπώντας τον Όμιλο της Eurobank και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο ξεκίνημα αυτής της σημαντικής, ιστορικής θα έλεγα, τριετούς συνεργασίας ανάμεσα στη «Σκάλα του Μιλάνου» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνεργασία, που ανοίγει νέα σελίδα στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προάγουμε τη μουσική μας παιδεία. Μια πολυδιάστατη πολιτιστική σύμπραξη, που σε μια δύσκολη αναμφίβολα εποχή για τον τόπο μας, ενδυναμώνει τις ελπίδες και ενισχύει την αισιοδοξία μας ότι με συνεκτικό ιστό τον πολιτισμό η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τη Σκάλα του Μιλάνου πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να δοθεί μια νέα δημιουργική πνοή και προοπτική στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Τόσο η ιστορία των δύο οργανισμών όσο και η ποιότητα του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος το τεκμηριώνει.

Όπως είναι γνωστό η Σκάλα του Μιλάνου αφενός, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μουσική παράδοση της Ευρώπης. Στους χώρους της καλλιεργήθηκε και αγαπήθηκε ένα από τα σημαντικότερα μουσικά επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού, η Όπερα. Αυτό το ξεχωριστό είδος μουσικής και θεατρικής τέχνης, που συνδυάζει μουσική, θέατρο, χορό και σκηνογραφία σε μια μοναδική δημιουργική σχέση. Στη Σκάλα αναδείχθηκαν από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα εκατοντάδες καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους και η κορυφαία όλων, η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας. Η Σκάλα του Μιλάνου υπήρξε για την Κάλλας η σκηνή των μεγαλύτερων θριάμβων της καριέρας της, ο χώρος που αποθεώθηκε και αποθέωσε την τέχνη της.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αφετέρου, αποτελεί έναν διαρκώς αναμμένο φάρο πολιτισμού για τη χώρα. Στα 20 χρόνια λειτουργίας του, με την έμπνευση και την καθοδήγηση του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη, καλλιέργησε όχι μόνο τη μουσική παιδεία αλλά πολλές μορφές πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας και δικαίως έχει καταχωρηθεί στο πάνθεον ανάλογων παγκόσμιων πολιτιστικών οργανισμών. Σήμερα, η νέα ηγεσία του Μεγάρου, υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Μάνου, συνεχίζει με την ίδια αφοσίωση, σύνεση και αποφασιστικότητα την υλοποίηση των προγραμμάτων του ιδρυτή του. Η συνεργασία του Μεγάρου με το σημαντικότερο λυρικό θέατρο στον κόσμο, τη Σκάλα του Μιλάνου, αποτελεί ασφαλώς μια χειροπιαστή απόδειξη ότι οι βάσεις που θεμελιώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν απολύτως στέρεες και μπορούν να σηκώσουν σήμερα το ειδικό βάρος ανάλογων συνεργασιών.

Για εμάς, η οικονομική υποστήριξη της σύμπραξης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τη Σκάλα του Μιλάνου, δεν εντάσσεται απλά στο πλαίσιο του χορηγικού προγράμματός μας. Δεν αντιμετωπίζουμε την τριετή αυτή συνεργασία ως ένα τμήμα του προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητας και ανταπόδοσης. Η στήριξη της κορυφαίας αυτής πρωτοβουλίας του Μεγάρου αγκαλιάστηκε από όλους μας ως πράξη ευγνωμοσύνης προς τον μεγάλο οραματιστή του πολιτισμού Χρήστο Λαμπράκη αλλά και ως χρέος προς την πατρίδα μας που, παρά τη μεγάλη κρίση και τις δυσκολίες, δεν επιτρέπεται να στερηθεί των ευκαιριών που προάγουν την πνευματική καλλιέργεια καθώς αυτή συνδυάζεται με την απόλαυση καλλιτεχνικών γεγονότων υψηλής στάθμης.

Ο όμιλος της Eurobank EFG, από την εποχή της ίδρυσής του το 1990, έχει αναδείξει την κοινωνική προσφορά σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής του. Ιδιαίτερα στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού έχει δώσει δημιουργικό παρών, υποστηρίζοντας με συνέπεια προγράμματα και δράσεις που αναδεικνύουν τη σημασία της γνώσης και της μάθησης, ενισχύουν την προσπάθεια για διάκριση και εμπνέουν και ωφελούν τις νέες γενιές.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, αλλά με διαφορετικούς επιμέρους στόχους, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστηρίζει μια σειρά πολιτιστικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών. Ακολουθεί μια πολύπλευρη στρατηγική κοινωφελούς προσφοράς την οποία υλοποιεί με αφοσίωση, πίστη και με μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό.

Η συνεργασία του ομίλου Eurobank EFG με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μπορεί να αποκτά σήμερα μια νέα μορφή, στην ουσία όμως αποτελεί μια φυσική συνέχεια του αρμονικού δεσμού που έχουμε σφυρηλατήσει από κοινού τα τελευταία 17 χρόνια. Η υποστήριξη του Ομίλου μας από το 1994, στην Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, εξελίχθηκε διαχρονικά σε μια δημιουργική και παραγωγική σχέση για την οποία όλοι μας αισθανόμαστε υπερήφανοι. Η Καμεράτα σήμερα απολαμβάνει την εκτίμηση του κοινού και τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Οι 21 δεξιοτέχνες μουσικοί που απαρτίζουν την ορχήστρα, οι σολίστ που κατά καιρούς την πλαισιώνουν καθώς και οι διακεκριμένοι μαέστροι που τη διευθύνουν έχουν αγαπηθεί από το κοινό. Ο κυριότερος όμως λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη στήριξη που παρείχαμε προς την Καμεράτα όλα αυτά τα χρόνια, συνδέεται με το εκπαιδευτικό έργο και τη μουσική εκπαίδευση που απλόχερα προσφέρει η ορχήστρα στη νέα γενιά της χώρας μας. Μέχρι σήμερα, 50.000 παιδιά από 250 δημοτικά και γυμνάσια της Αττικής έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα «Η Καμεράτα πάει σχολείο».

Κυρίες και Κύριοι,

Η νέα συνεργασία με τη Σκάλα του Μιλάνου που ανακοινώνουμε σήμερα, σηματοδοτεί μια νέα, εξωστρεφή προοπτική στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Πέρα από τις προγραμματισμένες παραστάσεις της Maria Stuarda φέτος τον Μάρτιο και της Carmen το 2012, ελπίζουμε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα συνοδεύσει την παρουσία της Σκάλας στη χώρα μας, θα αποδειχθεί πρωτοποριακό και ουσιαστικό. Μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων, ηλικίας 9 έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία, μέσα στην αίθουσα Τριάντη, να διδαχθούν, από έμπειρους καλλιτέχνες και παιδαγωγούς, το μεγαλείο της Όπερας και να μυηθούν στα μυστικά της, με σύγχρονες δια-δραστικές μεθόδους. Περισσότερα για το πρόγραμμα αυτό θα σας παρουσιάσει στη συνέχεια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κ. Νίκος Τσούχλος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κ. Ιωάννη Μάνο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Σκάλας του Μιλάνου κ. Στεφάν Λισνέρ καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank κ. Νίκο Νανόπουλο για τη σημαντική αυτή συνεργασία που σχεδίασαν με τόσο συστηματικό τρόπο και έχουμε τη χαρά να ανακοινώνουμε σήμερα. Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι ότι το νέο πρόγραμμα «Όπερα στο Μέγαρο της Μουσικής» θα εκπληρώσει τους στόχους του, προσφέροντας στο ελληνικό κοινό τη μαγεία της όπερας αλλά και όλα τα άλλα ευεργετήματα που αποφέρει μια τέτοια συνεργασία.

Σας ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.