Eyes in the Colors of the Rain RootlessRoot Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 11 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2011.

Rootless_01

Η δυναμική ομάδα RootlessRoot συγκινεί και συνεπαίρνει με όχημα το ανθρώπινο σώμα, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών από τις 11 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2011.
Οι βραβευμένοι στο Fringe Festival του Εδιμβούργου RootlessRoot (Λίντα Καπετανέα και Jozef Fruček) μετά από επιτυχημένες παραστάσεις σε Ισπανία, Σουηδία, Σλοβακία, Αγγλία, Τσεχία, Αυστρία, Γερμανία, συμμετοχή στα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα φεστιβάλ χορού και διθυραμβικές κριτικές, εισέρχονται σε έναν νέο κύκλο δημιουργίας όπου το σώμα δημιουργεί μια νέα συναισθηματική πραγματικότητα στη σκηνή.
Στη νέα τους παράσταση, που θα παρουσιαστεί στη Στέγη σε παγκόσμια πρώτη στην Αθήνα, οι RootlessRoot καταθέτουν τον προβληματισμό τους σχετικά με την ανικανότητά μας να καταλάβουμε το προσωρινό της ύπαρξής μας.
Με αφετηρία και προορισμό το σώμα, η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ επιθυμούν μέσα από κάθε χορογραφική τους απόπειρα να διερευνούν το προσωπικό τους στυλ στην κίνηση. Δεν αρέσκονται στη λογική του καθαρά «χορευτικού λεξιλογίου»· επικεντρώνονται σε αυτό που μπορεί να εκφραστεί μέσω της κίνησης, την ανάδειξη του συναισθηματικού κόσμου, τη θεατρικότητα και την ενστικτώδη επικοινωνία επί σκηνής. Οι κινησιολογικοί κώδικες της ομάδας είναι συνέπεια ανταλλαγής και συγχώνευσης υλικών διαφορετικής προέλευσης: από τις πολεμικές τέχνες και τα ακροβατικά μέχρι το σύγχρονο χορό.

Rootless_02
Η δουλειά τους προφανώς δεν περιορίζεται στη σκηνική δράση. Αναζητώντας δραματουργικό υπόβαθρο σε κάθε νέα τους δημιουργία, αυτή τη φορά με τη συμβολή της δραματουργού Χίλντεγκαρντ Ντε Βάυστ, καταπιάνονται με την κρίση ταυτότητας μιας κοινωνίας που επιθυμεί να μείνει αναλλοίωτη, αλλά τα όρια ασφαλείας της έχουν αλλάξει. Πώς μπορεί ο άνθρωπος να ξεφύγει από την (αυτο)καταστροφική δίνη της σκέψης και να ξαναγίνει κύριος του εαυτού του; Με αφορμή αυτή την ιδεολογική τοποθέτηση, οι δημιουργοί επιστρέφουν στην ανθρώπινη διάσταση των πραγμάτων και αφουγκράζονται το σώμα προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους «σε μια στιγμή βαθύτερου αντικατοπτρισμού της πραγματικότητας». Έτσι, παρότι η επικινδυνότητα και η υψηλής τάσης κίνηση παραμένουν πάντα στο επίκεντρο της δουλειάς της ομάδας RootlessRoot, μια νέα ποιητικότερη πνοή διαπερνά το έργο τους δημιουργώντας τα ημιτόνια για τις εναλλαγές ύφους στη ροή της παράστασης. Η τρυφερότητα συμπληρώνει πολλές φορές την παροξυσμική δράση επί σκηνής – τα σώματα υποκύπτουν στη φθορά και τα πάντα επιστρέφουν σε μια εσωτερικότητα, μια πλευρά απολύτως και απαραιτήτως ανθρώπινη. Τη σκηνή μοιράζεται μαζί τους για πρώτη φορά ο ηθοποιός Γιώργος Φριντζήλας.
Η μουσική, τα σκηνικά, τα κοστούμια καθώς και οι φωτισμοί, που προέκυψαν μέσα από τη συνεργασία της ομάδας με τους Βασίλη Μαντζούκη, ¶γγελο Μέντη και Γιούκκα Χουιτίλα αντίστοιχα, δεν στέκονται απλώς περιφερειακά στο έργο – είναι ενεργά στοιχεία της παράστασης. Μεγεθύνουν τη δράση, δίνουν στην κίνηση μια νέα δυναμική και αναδεικνύουν χωρίς υπερβολή το στοιχείο της δραματικότητας του έργου.
Οι παραστάσεις συνοδεύονται από 2 παράλληλες δράσεις: Μία συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης και ένα τριήμερο εργαστήριο από την Hildegard De Vuyst, δραματουργό της ομάδας RootlessRoot (βλ. πληροφορίες παρακάτω).
***
ROOTLESSROOTcredit_Srdjan Stanojevic RootlessRoot: Λίντα Καπετανέα & Josef Fruček (φωτ. Srdjan Stanojevic)

Σημείωμα των RootlessRoot

Είμαστε τόσο θυμωμένοι με μας
Που θέλουμε να θυσιάσουμε το σώμα μας
Για να απαλλάξουμε τελικά τον κόσμο από την ανοησία μας

Το Εyes in the Colors of the Rain είναι μια πολυεπίπεδη, ακραία παράλογη σύνθεση για τρεις ερμηνευτές, τα σώματά τους και την τεράστια απόσταση που τα χωρίζει.
Έναυσμα για την όλη ιδέα και σύλληψη υπήρξε ένας προβληματισμός πάνω στο θέμα της πίστης και της θρησκείας. Ο Δυτικός πολιτισμός και οι δυτικές κοινωνίες, όπου ανήκουμε, βασίζονται στην ανεντιμότητα και τη διαφθορά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο..
Με πηγές έμπνευσης το ποίημα του Ουίλιαμ Μπλέηκ Νύχτα και κείμενα που σχετίζονται με την Αποκάλυψη του Ιωάννη, το έργο Eyes in the Colors of the Rain είναι μια φρενήρης και επώδυνη σύγκρουση ανάμεσα στη φυσική ύλη και την ψυχή. Είναι μια παράσταση στην οποία η φυσική δομή καταρρέει, κατόπιν ανασυγκροτείται και καταστρέφεται ξανά, αποκαλύπτοντας τη ζωή που είναι φυλακισμένη μέσα της. Αποσυνθέτουμε τη φυσική μορφή και αγγίζουμε τη συναισθηματική ουσία της ανθρώπινης υπόστασης.
Είναι το σώμα μου πιό πολύ από το μυαλό μου που αισθάνεται διαταραγμένο, αναστατωμένο επειδή συνεχώς πλημμυρίζει με ιδέες, σκέψεις και φαγητό, χωρίς το χρόνο να αφομοιώσει, να υπάρξει, χωρίς χώρο να ησυχάσει και να αφουγκραστεί.
Έτσι θα αναδημιουργήσω το σώμα μου ώστε να είναι σε θέση να πει ΟΧΙ στο μολυσμένο μυαλό και να ακολουθήσει το δικό του δρόμο.
Επιτρέψτε στο ωμό και τραχύ ύφος μας να ξεδιπλωθεί μπροστά σας. Θα σας προσφέρουμε εικόνες που προκαλούν πόνο και σύγχιση, εικόνες που ίσως δύσκολα αποκαλύψουν το νόημά τους.
***
Οι RootlessRoot ιδρύθηκαν το 2006 στην Ελλάδα από τη Λίντα Καπετανέα και τον Jozef Fruček (Γιόζεφ Φρούτσεκ). Έχουν περιοδεύσει σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και θέατρα στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Κορέα.
Είχαν επιλεγεί για το Aerowaves 2008, ήταν υποψήφιοι για το Total Theatre Award 2008 (Εδιμβούργο) στην κατηγορία της Καλύτερης Νέας Ομάδας, ενώ έχουν τιμηθεί με το Sazka Award 2008 (Τσεχία), το Herald Angel Award 2009 (Εδιμβούργο) καθώς και με Ειδικό Έπαινο στα Total Theatre Award 2009 (Εδιμβούργο).
Οι RootlessRoot επιχορηγούνται από το ΥΠΠΟΤ.
***
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00

Συντελεστές:
Σύλληψη και Χορογραφία: Λίντα Καπετανέα & Jozef Fruček
Δραματουργός: Hildegard De Vuyst
Σκηνικά: RootlessRoot, Βασίλης Μαντζούκης
Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Κοστούμια: ¶γγελος Μέντης
Σχεδιασμός φωτισμών: Jukka Huitila
Βοηθός σκηνογράφου: Ηλιάνα Σκουλάκη
Σύμβουλος παραγωγής, Management: Αλέξανδρος Βρεττός
Ερμηνεύουν: Λίντα Καπετανέα, Jozef Fruček, Γιώργος Φριντζήλας
Με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΤ, Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ρεϋμόνδου Ντάνκαν, ElleDanse Bratislava, Arts Council of Finland
Ευχαριστίες στον Makhan Jan Anders Kruse
Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – RootlessRoot
***
Παράλληλες δράσεις
Χορός και Δραματουργία

Τριήμερο εργαστήριο από την Hildegard De Vuyst, δραματουργό της ομάδας RootlessRoot:

Παρασκευή 11, Σάββατο 12, Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011, 11:00-16:00 (διάλειμμα 13:00-14:00), Αίθουσα χορού (4ος όροφος)
Τι βλέπετε; Πόσο πιο απλή από αυτήν μπορεί να είναι μια ερώτηση; Κι όμως, είναι τόσο δύσκολο να απαντηθεί. Έτσι αρχίζει ένα τριήμερο εργαστήρι Χορού και Δραματουργίας για χορογράφους και χορευτές. Ας το διατυπώσουμε ως εξής: ακόμα κι αν δεν υπάρχει δραματουργός, υπάρχει δραματουργία, και είναι καλύτερο να συνειδητοποιούμε την ύπαρξή της. Το εργαστήριο προσφέρει εξαντλητικό στοχασμό πάνω στην πρακτική του στησίματος μιας χορευτικής παράστασης και τη δημιουργία μιας προσωπικής πορείας του καλλιτέχνη. Αυριανοί δραματουργοί μπορούν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές.
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η βασική γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Απαραίτητη είναι η συμμετοχή και τις τρεις ημέρες. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει μετά την αποστολή σύντομου βιογραφικού και μικρής παραγράφου, αίτησης ενδιαφέροντος στο: education@sgt.gr.
Θα προτιμηθούν τελειόφοιτοι φοιτητές σχολών χορού και επαγγελματίες χορευτές και χορογράφοι.

Κόστος συμμετοχής: ¤80 ανά άτομο (για το σύνολο των τριών ημερών)

Συζήτηση με τους συντελεστές
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Μικρή Σκηνή
Συζήτηση μετά την παράσταση με τους συντελεστές της παράστασης.
Συντονισμός: Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος.
Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση.
***
Τιμές εισιτηρίων: 22 ¤ | Φοιτ. 12 ¤
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)
Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:


ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.
Εισιτήρια πωλούνται επίσης από
τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
και τα καταστήματα NEWSSTAND – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ ,
τα καταστήματα Public
τα καταστήματα Παπασωτηρίου
και τα μηχανήματα EasyPay σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς.
Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr, press@sgt.gr
Φωτογραφίες
Λίλα Σωτηρίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: