Google Art Project: Συναρπαστική Πανοραμική Βόλτα στα διασημότερα Μουσεία

10

Συνεργαζόμενη με 17 από τα πιο φημισμένα μουσεία του κόσμου, η Google δημιούργησε το Google Art Project, μια online εφαρμογή που επιτρέπει στο χρήστη να περιηγηθεί εικονικά στους διαδρόμους των μουσείων και να δει τα έργα τέχνης (σχεδόν) σαν να ήταν εκεί. Πάνω από 1000 έργα από την Πινακοθήκη Τέιτ, το Ερμιτάζ, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, το μουσείο Βαν Γκογκ κ.α., συγκεντρώθηκαν για να παρουσιαστούν σε αρκετά υψηλή ευκρίνεια.
Για τη δημιουργία του Google Art Project χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικά σχεδιασμένο όχημα του Street View που τράβηξε φωτογραφίες 360 μοιρών από το εσωτερικό των επιλεγμένων μουσείων.
Μάλιστα, κάθε ένα από τα 17 μουσεία επέλεξε ένα έργο για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση που φτάνει σε βάθος τα 7-14 gigapixels (δείτε για παράδειγμα τη «Γέννηση της Αφροδίτης», του Μποτιτσέλι). Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να διακρίνετε λεπτομέρειες που ενδεχομένως δεν θα προσέχατε με γυμνό μάτι.
Επιπλέον, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους, προσωπικές συλλογές, αποθηκεύοντας συγκεκριμένες οπτικές γωνίες των έργων τέχνης, προσθέτοντας τα σχόλιά τους και μοιράζοντάς τη με άλλους.
Χαρακτηριστικό της προσπάθειας να προσομοιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εμπειρία της επίσκεψης στον χώρο είναι και το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να βγει ακόμη και έξω από το μουσείο και να περιηγηθεί στην εκάστοτε πόλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Art Project έχει πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της πολιτικής της Google να δίνει στους υπαλλήλους της το δικαίωμα να διαθέτουν το 20% του χρόνου τους για την ενασχόληση με έργα που δεν περιλαμβάνονται απαραίτητα στις τυπικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με το techradar.com, τα 17 μουσεία ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή, αφού η εταιρεία φιλοδοξεί να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το Art Project στο μέλλον.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το Art Project στο www.googleartproject.com.

Google Art Project
Πανοραμική περιήγηση σε όλα τα μουσεία του κόσμου

http://www.tovima.gr/

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011  [ 20:07 ]

Σήμερα η Google έκανε τα αποκαλυπτήρια του Art Project, μίας μοναδικής συνεργασίας με ορισμένα από τα πλέον φημισμένα μουσεία τέχνης του κόσμου με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να ανακαλύψει και να δει περισσότερα από χίλια έργα τέχνης στο Διαδίκτυο με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Για τους τελευταίους 18 μήνες, η Google έχει εργαστεί σε 17 μουσεία τέχνης. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, το οποίο μπορεί κάποιος να εξερευνήσει στο googleart συμπεριλαμβάνει τη συγκέντρωση ορισμένων από τις εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες διασήμων έργων τέχνης, καθώς και την αντιπαραβολή περισσότερων από χιλίων άλλων εικόνων σε ένα σημείο. Επιπλέον, η εφαρμογή περιλαμβάνει τη δυνατότητα πανοραμικής περιήγησης σε συγκεκριμένες γκαλερί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Street View εσωτερικού χώρου.

Με αυτό το μοναδικό πρόγραμμα, ο καθένας, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, θα έχει τη δυνατότητα να μάθει για την ιστορία αλλά και τους καλλιτέχνες οι οποίοι βρίσκονται πίσω από ένα τεράστιο αριθμό έργων τέχνης με το κλικ ενός ποντικιού.

Κάθε ένα από τα μουσεία έχουν συνεργαστεί εκτενώς με την Google παρέχοντας εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση σε κάθε βήμα του έργου, από την επιλογή των συλλογών που θα παρουσιαστούν έως την παροχή συμβουλών για την καλύτερη γωνία λήψης των φωτογραφιών αλλά και το είδος της πληροφορίας που θα συνοδεύει το έργο τέχνης.

Το εύρος των έργων τέχνης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Google είναι τεράστιο και περιλαμβάνει έργα από τη Γέννηση της Αφροδίτης του Botticelli έως και το No Woman, No Cry του Chris Ofili, τα μεταϊμπρεσιονιστικά έργα βυζαντινής εικονογραφίας του Cezanne, τις οροφές των Βερσαλλιών, ναούς της αρχαίας Αιγύπτου, τη συλλογή Whistlers αλλά και έργα του Rembrandt ανά την υφήλιο. Συνολικά, έχουν συμπεριληφθεί 486 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Βασικά χαρακτηριστικά – Εξερεύνηση των μουσείων με την τεχνολογία Street View:

Χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό αυτό, οι επισκέπτες μπορούν να κινούνται μέσα στην γκαλερί εικονικά στο www. googleartproject. com, επιλέγοντας έργα τέχνης που τους ενδιαφέρουν και κάνοντας κλικ για να ανακαλύψουν περισσότερα ή απολαμβάνοντας τις εικόνες υψηλής ανάλυσης όταν αυτές είναι διαθέσιμες.
Το πλαίσιο πληροφοριών επιτρέπει στους ανθρώπους να διαβάζουν περισσότερα για ένα έργο τέχνης, να βρουν και άλλα έργα του ίδιου καλλιτέχνη αλλά και να δουν σχετικά video στο YouTube.

Ένα ειδικά σχεδιασμένο όχημα του Street View τράβηξε φωτογραφίες 360 μοιρών του εσωτερικού επιλεγμένων γκαλερί, οι οποίες στη συνέχεια ενώθηκαν, επιτρέποντας την αρμονική περιήγηση σε περισσότερα από 385 δωμάτια μέσα στα μουσεία. Το εσωτερικό των γκαλερί μπορεί επίσης να εξερευνηθεί από το Street View in Google Maps.

Χαρακτηριστικό ιδιαίτερα υψηλής ανάλυσης στα έργα τέχνης:

Κάθε ένα από τα 17 μουσεία, επέλεξαν από ένα έργο για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετική λεπτομέρεια με τη χρήση τεχνολογίας φωτογραφίας super high resolution ή «gigapixel». Κάθε τέτοια εικόνα περιέχει περίπου 7 δισ. pixels, επιτρέποντας στον θεατή να μελετήσει τις λεπτομέρειες της πινελιάς αλλά και την πατίνα πέρα από τις δυνατότητες του γυμνού οφθαλμού. Λεπτομέρειες που είναι δύσκολο να δει κανείς όπως το μικροσκοπικό χαρτί με τους λατινικού στίχους στο έργο του Hans Holbein του Νεότερου The Merchant Georg Gisze. ή οι άνθρωποι πίσω από το δέντρο στο έργο του Ivanov The Apparition of Christ to the People.

Επιπλέον, τα μουσεία παρείχαν φωτογραφίες για μία συλλογή η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 έργα τέχνης. Η ανάλυση αυτών των εικόνων, σε συνδυασμό με ένα ειδικά κατασκευασμένο zoom viewer, επιτρέπει στους λάτρεις των έργων τέχνης να ανακαλύψουν μικροσκοπικές πτυχές των έργων τις οποίες μπορεί να μην είχαν ποτέ δει από κοντά, όπως τους ανθρώπους στον ποταμό στο έργο του El Greco View of Toledo ή τις μεμονωμένες κουκίδες στο Grandcamp, Evening του Seurat.

Δημιουργείστε τη δική σας συλλογή:

η λειτουργία «Create your own collection» επιτρέπει στους χρήστες να σώσουν συγκεκριμένες οπτικές οποιουδήποτε από τα 1000 έργα τέχνης και να χτίσουν τη δική τους προσωποπική συλλογή. Σχόλια μπορούν να προστεθούν σε κάθε πίνακα και όλη τη συλλογή μπορούν να τη μοιραστούν με τους φίλους και την οικογένειά τους. Είναι ένα ιδανικό εργαλείο για μαθητές ή ομάδες που δουλέψουν σε ομαδικές εργασίες ή συλλογές.

Ο Nelson Mattos, VP Engineering της Google δήλωσε σχετικά με το νέο πρόγραμμα: «τα τελευταία 20 χρόνια ο κόσμος της τέχνης έχει μετατραπεί και εκδημοκρατιστεί. Είμαστε ενθουσιασμένοι που είχαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με κορυφαία μουσεία σε πολλές χώρες, προσφέροντάς τους υπηρεσίες τεχνολογίας αιχμής. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει έμπνευση για ακόμη περισσότερους ανθρώπους να μπουν και να εξερευνήσουν την τέχνη σε νέα επίπεδα λεπτομέρειας».

Ο Amit Sood, Head του συγκεκριμένου έργου της Google δήλωσε: «Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μία ομάδα Googlers με πάθος για να κάνουν την τέχνη προσβάσιμη στο διαδίκτυο. Μαζί με τους συνεργάτες μας στα μουσεία ανά τον κόσμο έχουμε δημιουργήσει κάτι το οποίο ελπίζουμε να είναι ένα συναρπαστικό εργαλείο στα χέρια όσων αγαπούν την τέχνη, μαθητών αλλά και όσων επισκέπτονται μουσεία έστω και περιστασιακά, εμπνέοντάς τους να επισκεφτούν το πραγματικό μουσείο μία μέρα».

Μουσεία:

Alte Nationalgalerie, Βερολίνο, Γερμανία

Freer Gallery of Art, Smithsonian, Ουάσινγκτον DC, Η.Π.Α.

The Frick Collection, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α

Gemδldegalerie, Βερολίνο, Γερμανία

The Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α

MoMA, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α

Μουσείο Reina Sofia, Μαδρίτη, Ισπανία

Μουσείο Thyssen – Bornemisza, Μαδρίτη, Ισπανία

Μουσείο Kampa, Πράγα, Τσεχία

National Gallery, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Βερσαλλίες, Γαλλία

Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία

Μουσείο Ερμιτάζ, Αγ. Πετρούπολη, Ρωσία

State Tretyakov Gallery, Μόσχα, Ρωσία

Tate, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Uffizi, Φλωρεντία, Ιταλία

Μουσείο Van Gogh, Άμστερνταμ, Ολλανδία

Έργα με τη χρήση Gigapixel για κάθε μουσείο

Μουσείο

Έργο τέχνης

Alte Nationalgalerie

In the Conservatory, Edouard Manet (1878-1879)

Freer Gallery of Art, Smithsonian

The Princess from the Land of Porcelain, James McNeill Whistler (1863-1865)

The Frick Collection

St Francis in the Desert, Giovanni Bellini (started around 1480)

Gemδldegalerie

The Merchant Georg Gisze, Hans Holbein the Younger (1497 – 1562)

Museum Kampa

The Cathedral, František Kupka (1912-1913)

The Metropolitan Museum of Art

The Harvesters, Pieter Bruegel the Elder (1565)

MoMA, The Museum of Modern Art

The Starry Night, Vincent van Gogh (1889)

Museo Reina Sofia

The Bottle of Anνs del Mono, Juan Gris (1914)

Museo Thyssen – Bornemisza

Young Knight in a Landscape, Vittore Capaccio (1510)

National Gallery

The Ambassadors, Hans the Younger Holbein (1533)

Palace of Versailles

Marie-Antoinette de Lorraine-Habsbourg, Queen of France, and her children, Louise Elisabeth Vigιe-Lebrun (1787)

Rijksmuseum

Night Watch, Rembrandt Harmensz. van Rijn (1642)

The State Hermitage Museum

Return of the Prodigal Son, Rembrandt Harmensz van Rijn (1663-1665)

State Tretyakov Gallery

The Apparition of Christ to the People (The Apparition of the Messiah), Aleksander Ivanov (1837-1857)

Tate

No Woman, No Cry, Chris Ofili (1998)

Uffizi Gallery

The Birth of Venus, Sandro Botticelli (1483-1485)

Van Gogh Museum

The Bedroom, Vincent van Gogh (1888)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=381836&dt=01/02/2011#ixzz1CskexG2n

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: